De dood is stervensduur

5 Connecties

De AFM waarschuwde al voor uitvaartverzekeraars, FTM-columnist Jan Dwarshuis doet daar nog een klein schepje boven op.

De strijd op leven en dood op de financiële markten zal nog wel een klein decennia duren, schat ik zo in. Vandaag is het expiratie en dan is het dierendag voor alle pukkelige daghandelaren en gladde turbo aanbieders. Het doel is uw vruchtbare speculatie of belegging in het zicht van de haven toch nog net even om zeep te helpen. Daar hebben we al eens eerder aandacht aan besteed. Het lijkt de Costa Concordia wel…

Vandaag neem ik u echter mee naar de verzekering voor uw begrafenis. De inspiratie vloeit inderdaad voort uit wat recente bezoekjes aan het kerkhof. Als rechtgeaard belegger vragen ik mij tijdens de laatste groet toch af: wat kost dit jankende geintje eigenlijk?

Over Verzekerd
Zoals u wellicht weet is Nederland het meest oververzekerde land ter wereld. De gemiddelde Nederlander verzekert het liefst nog dat hij geen drie maar vijf scheten per dag kan laten. Maar in tijden van het – overigens allang voorspelde - afknijpen van uw koopkracht en uw sterk dalende Net Asset Value gaat ook u achter uw oren krabben. Wat de overheid niet doet, moet u wel gaan doen om de miljarden te kunnen ophoesten voor uw verre buurlanden. Via een omweg is die spotgoedkope vakantie in Griekenland toch nog duur geworden. En dus gaat u keihard bezuinigen alsof u Margaret Thatcher zelf bent. Thatcher alias The Iron Lady sprak toen al de legendarische woorden over de verspilling van de EU: 'I want my money back'. Dit geheel terzijde.

En wat doet u dan nu? U zegt uw abonnement van uw kwaliteitskrant of blad per direct op en u laat uw sportclub – waar u jarenlang van heeft genoten door de inzet van een stelletje bezeten vrijwilligers – subiet barsten en trekt ook daar financieel de stekker uit. Oliekoekendom natuurlijk. Van die krant of dat dagblad wordt u slimmer en van die sportclub krijgt u – normaal gesproken - een gezond lijf en een scherpe geest.

Nee, dan kunt u beter het mes zetten in uw verzekeringspakket. Verzeker slechts zaken welke u daadwerkelijk niet kunt betalen wanneer alles de puin in draait. Een klassieker is natuurlijk uw huis, waarbij de verzekeraar u maar al te graag 100 jaar laat mee betalen voor het feit dat uw betonnen fundering in rook zou kunnen opgaan. Heeft u dat wel eens mee gemaakt? Klinkklare onzin natuurlijk. Zelfs in Enschede en de Bijlmer stonden de funderingen nog.

Toeval of niet, maar de AFM is van mening dat de uitvaartverzekeraars onvoldoende handelen in het belang van de klant. Vooropgesteld vinden wij de uitvaartverzekering sowieso al iets merkwaardigs. U verzekert u voor iets als u er niet meer bent. Neemt u van ons aan dat ze u heus niet laten liggen hoor. En als er uit de boedel geen uitvaart meer vanaf kan, dan zal uw vriendenkring ook wel tot het vriespunt gedaald zijn. Moedwillig lauwe koffie zuipen op uw kosten is dan ook niet meer nodig. Dat hadden ze beter kunnen doen toen u nog in leven was. Misschien is de Kiss grafkist iets voor u?

 

De Kiss grafkist: voor 3,299 dollar thuis leverbaar


Hoe dan ook: wij zijn van mening dat u vandaag nog een streep door deze verzekering moet zetten om effectief te bezuinigen. Een simpele rekensom leert ons dat als u een beetje een knappe uitvaart wilt wanneer u van het andere geslacht bent en in 1980 het levenslicht heeft gezien, u zo’n 20 euro per maand betaalt bij een bekende uitvaartverzekeraar.

Studio 54
De levensverwachting van een Nederlandse vrouw met alles er op en er aan wordt vandaag de dag gesteld op 82,70 jaar. De kans dat dit nog wat verder oploopt is groot vanwege de evolutie. Maar goed, de Casio calculator leert ons dat u volgens de statistieken in dit genoemde geval 11.880,= euro (Hfl 26.180,07 voor de PVV-lezers) aan premie betaalt voor uw laatste afscheidsfeestje waarbij u gestrekt in de kist ligt. Dat bedrag kunt u beter een keertje stuk gooien als u 50 wordt in Studio 54, of niet soms?

We stippen slechts aan dat deze uitvaartverzekeraar al uw ontvangen centjes in vastgoed, aandelen en obligaties steekt. Onnodig te zeggen dat tussenpersonen bakken met geld aan uw verzekerde dood verdienen. Uitvaart is big business onder de zwarte radar. De AFM oogst bij ons vaak kritiek, maar de nobele strijders van eerlijke financiële markten hebben wel degelijk een punt. Daar waar mij vijftien jaar geleden qua regelgeving en ethiek al het mes op de strot is gezet, daar ontbreekt het bij deze branche nog aan dit soort inzichten en discipline. Er zijn overigens meer branches waar het op dit punt nog een zooitje is.

Maar een ding staat er als een paal boven water. De dood is stervens duur.

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.