De dubbele tong van Neelie

4 Connecties

Relaties

Volkskrant Dubbele tong

Personen

Neelie Kroes

Locaties

Griekenland
0 Bijdragen

Volgens Neelie Kroes kan de eurozone zonder Griekenland. Vorig jaar beweerde ze het tegenovergestelde en woensdag bleek ze opeens verkeerd te zijn geïnterpreteerd.

Zou het in de sterren hebben gestaan dat Neelie Kroes door haar interview met de Volkskrant weer even wereldnieuws zou worden? Eurocommissaris Kroes - verantwoordelijk voor de digitale agenda - werd afgelopen dinsdag wereldwijd geciteerd over haar uitspraak dat de eurozone zonder een land als Griekenland niet in de problemen hoeft te raken.

"Er is absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone". Ze besefte in het interview al dat haar uitspraak weinig diplomatiek was. Sowieso viel er wat op de timing aan te merken. De Griekse regering was (en is) nog in vol overleg over een eventuele deal met de troika.
"Misschien is mijn woordkeus niet helemaal gelukkig", sprak ze tegen de Volkskrant. "Wat is een man overboord? Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar."

Heldere taal.

Mogelijk dat een andere stand van de hemellichamen haar tot deze uitspraak aanspoorde, of dat de onweerstaanbaar feminine geur van Chanel No. 5 haar opzweepte, want haar uitspraak verschilt nogal met wat ze eerder over het Zuid-Europese land had te vertellen. Vorig jaar april schoof de frêle politica virtueel haar slanke onderstel onder de tafel bij Nieuwsuur en om er een pleidooi te houden voor Europese solidariteit en voor de steun aan Griekenland.


Neelie in april 2011 in Nieuwsuur


Solidariteit? De Finnen begonnen in april vorig jaar behoorlijk dwars te liggen. Dat was volgens Neelie goed te begrijpen, maar "we krijgen met z'n allen die rekening gepresenteerd" als het fout gaat. "Het is een Grieks probleem", zei ze. "Maar er is een hele grote betrokkenheid van banken en verzekeraars" in de Griekse economie. "Als Griekenland om zou vallen dan zijn de consequenties gigantisch, ook voor Nederlandse banken".
Met de redding van Griekenland was niet alleen het welzijn van de Grieken gemoeid, ook het onze. En hoewel er van alles viel aan te merken op de gedragingen van de Grieken - foute cijfers presenteren in Brussel - was het land nog steeds lid van de Europese "familie". Ze herhaalde daarom nog maar eens de volgens haar onverbiddelijke conclusie: "Als we Griekenland nu om laten vallen, dan zijn de consequenties voor ons financiële systeem gigantisch".

Dat is iets anders dan: "er is absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone".

Woensdag maakte ze tijdens de wekelijkse vergadering van het dagelijks bestuur van de Europese Unie nog een elegante pirouette door te stellen dat haar uitspraken over Griekenland verkeerd waren geïnterpreteerd. "Let's be clear," twitterde ze ook naar de correspondent van Daily Telegraph in Brussel. "Volkskrant did not misinterpret me, others who didn't read full interview may have. Important distinction". De wereldpers is dus niet in staat om goed Nederlands te lezen.

En dat klopt ook nog!

De Grieken zouden volgens bronnen binnen Griekse regeringskringen inmiddels een deal hebben gemaakt en zo zal Neelie ook deze 'affaire' wel weer overleven.