"De Duitse Mark ligt ook in Nederland klaar"

1 Connectie

Relaties

Goud
0 Bijdragen

Willem Middelkoop onthult dat Nederland ook een Duitse Mark krijgt als het misgaat met de euro. Tegelijkertijd geeft hij mee om er vooral van te profiteren.

Een Grexit lijkt voorlopig te zijn afgewend. Maar de euro wankelt nog aan alle kanten. Waren het eerst vooral kleine landen als Griekenland, Portugal en Ierland die in de problemen zaten, inmiddels kan Spanje ook niet meer op eigen benen staan. Naar verwachting zal de op drie na grootste economie van de muntunie maandag officieel een verzoek doen voor de financiële noodhulp van zo'n 60 miljard euro die het nodig heeft om zijn noodlijdende banken te redden. 

Willem Middelkoop, de bekendste crisisprofeet van Nederland, legt tijdens een lezing op de Zuidas uit. "Wat we nu doen is een te veel aan schulden oplossen met nog meer schulden. Dat werkt natuurlijk niet." Volgens de spreker heeft Nederland allang een plan B voor al de euro klapt: “Verschillende betrouwbare bronnen hebben mij afzonderlijk verteld dat Duitsland en Nederland goed voorbereid zijn op een plan B. De Duitse Mark ligt al ergens klaar, ook in Nederland.” Een man in het publiek vraagt zich af of de spreker niet de gulden bedoelt. “Nee, Nederland krijgt ook een eigen Duitse Mark.” 

Vraag niet hoe het kan ..
De onheilsvoorspeller zegt dat je vooral niet te veel moet nadenken over het instorten van de euro of het hele monetaire systeem . “Daar word je depressief van.” Je moet volgens Middelkoop vooral nadenken hoe je ervan kan profiteren. “Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan. Dat doe ik namelijk ook. Ik heb al dat onderzoek echt niet gedaan om nu jullie hier te kunnen informeren. Ik wil zelf gewoon weten hoe het zit.”

Ad Verbrugge, die de spreker vragen stelt, interrumpeert: “Nou, volgens mij doe jij het ook nog wel om de banken te ontmaskeren.” Middelkoop schudt zijn hoofd: “Nee, echt niet. Ik doe het uiteindelijk om er zelf rijker van te worden.”

Hoe doet hij dat dan? Door te beleggen in goud.  In 2008 richtte Middelkoop het Gold & Discovery Fund op – wat sinds 2012 de naam Commodity Discovery Fund draagt. Dat fonds belegt in goud en andere grondstoffen en heeft in de periode 2008 tot begin 2011 hoge rendementen geboekt door de stijging van de goudprijs. Ook heeft hij Amsterdamgold.com opgezet. Binnen drie jaar was deze webshop marktleider in de verkoop van goud in Nederland en werd een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljoen euro bereikt.

Miljoenenvermogen
In juli 2011 besloot hij te cashen en verkocht hij zijn aandelen in Amsterdamgold aan investeringsmaatschappij Value8. Hoeveel hij daar aan heeft verdiend wil hij aan de telefoon niet zeggen. Wel laat hij voorzichtig los tegen Follow the Money: “Ik zou op zich van alleen mijn inkomsten als spreker kunnen leven en andersom geldt dat ook voor mijn beleggingsactiviteiten. Sinds 2008 heb ik met alles bij elkaar miljoenen verdiend.” Of dat varieert van 2 tot 5 miljoen of wellicht zelfs meer, vertelt hij liever niet.

Critici verwijten Middelkoop vaak dat hij een dubbele agenda heeft. Op de televisie en in zaaltjes kondigt hij het einde van het financiele systeem aan. Daardoor zou hij de vraag naar goud opdrijven, wat uiteindelijk gunstig is voor zijn eigen portemonnee. Vanwege zijn commerciële activiteiten besloot hij daarom in 2009 om af te stappen van de journalistiek en hij nam ontslag bij RTLZ.

Na zijn lezing reageert hij: “Mensen bieden mij een podium, het is niet dat ik mensen vanuit mezelf door middel van bijvoorbeeld reclamespotjes attendeer op het beleggen in goud. Ik maak slechts gebruik van de mogelijkheden die mij worden geboden en vertel mijn verhaal.” Ook wijst hij erop dat zijn invloed veel te klein is om dergelijke koersen te sturen. 

Het verboden woord
Middelkoop gebruikt vanmiddag tijdens de lezing toch liever de begrippen ‘waardevaste beleggingen’ of ‘dingen die de overheid niet bij kan drukken’ in plaats van goud. Als iemand na afloop van de lezing in het vragenrondje toch over het edelmetaal begint, zegt Middelkoop: “Ik ben blij dat iemand anders er over begint want ik heb het deze lezing expres zo min mogelijk het woord goud in de mond proberen te nemen.”

Dubbele agenda of niet. De zaal interesseert het niet. Ze geloven heilig in de voorspellingen en het advies van Middelkoop. “Meneer, ik ben onder de indruk van uw kennis. Kunt u straks in de nieuwe regering alstublieft de nieuwe minister van Financiën worden?”, vraagt een mevrouw.

Er worden veel vragen gesteld. Maar vanwege tijdgebrek worden er maar zes toegelaten. Een aantal mensen kan het niet laten om na de lezing Middelkoop nog even face-to-face aan te spreken om wat advies in te winnen. Lang kan Middelkoop echter niet blijven: hij heeft nog een afspraak.

Het publiek druipt langzaam af. Buiten aan de overkant van het café staan acht scooters van het luxemerk Vespa opgesteld. Ach ja, welvaart. Wie vanmiddag goed naar Middelkoop heeft geluisterd en rijk wil blijven, zal ongetwijfeld zijn laatste boek ‘Goud en het geheim van geld’ kopen. En deze titel is niet geheel toevallig in het café bij de uitgang te koop. De mevrouw achter het tafeltje met boeken heeft een pinautomaat paraat. Maar contante euro’s volstaan ook. Nog wel...