
Belastingontwijking: leuker kunnen ze het op de Zuidas niet maken. Wel makkelijker. Lees meer
Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden.
Schrijver en journalist Oliver Bullough doopte deze wereld ‘Moneyland’ en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen. Follow the Money zoekt uit welke rol Nederland speelt bij het doorgeleiden van schimmige en ongeoorloofde geldstromen. Welke bankiers, fiscalisten en advocaten steken corrupte regimes, fraudeurs en oligarchen de helpende hand toe?
Gergiev is geen uitzondering: opera, ballet en klassiek zijn dol op ‘fout’ geld
Poetin-criticus Bill Browder: ‘Die sanctie-aanpak van Nederland is zo ontzettend oppervlakkig’
Livecast - Rijke Russen in belastingparadijs Nederland
C-Corp: de speciaalzaak voor Poetins vrienden in belastingparadijs Nederland
Dit zijn de Nederlandse advocaten van Kremlin-kleptocraten (update 15 maart)
Deze Russen kan Nederland plukken (update 15 maart)
Amerikaanse lobby torpedeerde invoering hogere belasting voor multinationals
Amerikaanse lobbyisten probeerden belastingparadijs Nederland te ‘redden’
Hoekstra’s tropische belastingparadijs
Dagboek van een corporate lobbyist: zo meng je je in fiscaal beleid
De Nederlandse link in de Amerikaanse sanctielijst tegen Poetin en co.
De uitbreiding van de Amerikaanse sanctielijst tegen Russische regeringsfunctionarissen en bedrijven verhoogt ook de druk op het Nederlandse fiscale vestigingsbeleid. De dutch link is onvermijdelijk.
Dubieuze plek
Afgaande op cijfers van de Russische centrale bank zijn de directe investeringen (vanuit Nederland) in Rusland één van de hoogste ter wereld. In 2012 vloeide er enkel vanuit Luxemburg meer geld richting Rusland (te weten 10,8 miljard dollar). De directe investeringen vanuit Nederland bedroegen 10,3 miljard. Daarmee liet ons land Cyprus, Ierland en zelfs de Britse Maagdeneilanden achter zich. De populariteit van Nederland als uitwijkingslocatie begint nu te knellen door het Oekraïne-conflict en de daaruit voortvloeiende Amerikaanse sancties, waarbij de Amerikaanse tegoeden van tientallen Russische regeringsfunctionarissen en aan Poetin gelieerde bedrijven bevroren zijn. De Europese Unie heeft een soortgelijke, zij het wat kortere sanctielijst opgesteld. In het bewuste Bloomberg-artikel worden sterke twijfels geuit over de bereidheid van Nederland om de strengere, uitgebreidere sanctielijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën, waarin 7 regeringsfunctionarissen en 17 Russische (staats)bedrijven zijn opgenomen, te volgen.Dutch Link
In de Amerikaanse sanctielijst zijn een aantal directe dan wel indirecte dutch links te vinden. De Russische regeringsfunctionaris Sergei Chemezov staat op de Amerikaanse sanctielijst. Hij werd in 2007 middels een presidentieel decreet aangesteld als directeur van Russian High-Tech Industrial Products (Rostec), het staatsbedrijf dat vorig jaar nog een intentie-overeenkomst sloot met het Nederlandse chemieconcern DSM. Dit in aanwezigheid van Rutte, Poetin, DSM-ceo Feike Sijbesma en Rostec-adjunct directeur Vladimir Artyakov (niet op de lijst). Chemezov zou Poetin als sinds de jaren ’80 kennen toen ze en appartement deelden in Oost-Duitsland. Het bedrijf Rostec staat niet op de sanctielijst, maar de Amerikanen stellen wel restricties in met betrekking tot toeleveranties van high-tech materialen die ontwikkeld worden voor de Russische defensie-industrie. Een woordvoerder van DSM laat desgevraagd weten dat ze enkel een zogeheten memorandum of understanding hebben getekend met de Rostec-dochterondernemingen RT-Chemcomposite en RT-Biotechprom. 'We verkennen enkel de samenwerking met de civiele tak van Rostec, niet met hun defensie-tak.''They picked everything out of someone’s nose and smeared it on their little papers'De naam Gennady Timchenko komt ook herhaaldelijk voor op de zwarte lijst, evenals zijn ondernemingen zoals de investeringsmaatschappij Volga Group. Zijn vermelding houdt in dat het aanvragen van een Amerikaans reisvisum voor Timchenko voorlopig geen optie is, maar ook dat Amerikanen geen zaken meer mogen doen met zijn ondernemingen. De magnaat was tot voor kort ook aandeelhouder van de Gunvor Group (omzet 2013: 91 miljard dollar), een handelsbedrijf (commodities) met een in Amsterdam gevestigde dochteronderneming Gunvor International BV. Het Amerikaanse ministerie van Financiën is ervan overtuigd dat Poetin de uiteindelijk begunstigde is. ‘Putin has investments in Gunvor and may have access to Gunvor funds.’ Hard bewijs daarvoor is echter nooit naar buiten gekomen en Poetin heeft enige betrokkenheid altijd ontkend. Onder meer The Economist deed daartoe een poging door in 2008 een artikel te publiceren waarin de relatie tussen Timchenko en begunstigde Poetin werd uitgediept, maar nadat Timchenko een rechtszaak dreigde aan te spannen volgde er een ‘zachte’ rectificatie. Poetin reageerde verontwaardigd op de aantijgingen. ‘It’s simply rubbish. They picked everything out of someone’s nose and smeared it on their little papers.’ Het Kremlin liet onlangs weten dat Poetins jaarsalaris over 2013 slechts 102 duizend dollar bedragen. Ondanks zijn bescheiden salaris wist hij vorig jaar mogelijk toch een huis vlakbij Marbella op de kop te tikken met een wat onbescheiden vloeroppervlak van 4000 vierkante meter.
1 Bijdragen
Arie B
gedaan het vermogen van Poetin in kaart te brengen en zij hebben nooit iets
gevonden wat er op duid dat deze man zo rijk is als men beweert. Deze
beweringen komen overigens vooral vanuit de U.S, maar dat is natuurlijk slechts
toeval. FTM staat voor diepgravend onderzoek, dat Poetin het betreffende huis
op Marbella heeft gekocht is gebaseerd op geruchten zoals te lezen is op de
gelinkte website (“It is rumored…”), sterke onderzoeksjournalistiek. En ALS
Poetin miljardair is, dan is dat natuurlijk schandalig, veel erger dan de
Oranjes die dit ook zijn, of de familie Bush etc. In Rusland is rijk worden dmv
politiek een absolute doodzonde, maar in het Westen wordt het gewoon
geaccepteerd….logisch.