
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
De ECB gelooft nog in het sprookje van de doorsijpel-economie
Alle tegenargumenten en waarschuwingen ten spijt, blijft de Europese Centrale Bank van mening dat ‘trickle down economics’ werkt zoals de theorie voorschrijft: geld dat je aan de bovenkant in de economie pompt, vindt vanzelf zijn weg naar beneden zodat uiteindelijk iedereen profiteert. Is de ECB echt zo hardleers of worden de lessen domweg genegeerd?
Naar aanleiding van mijn vorige artikelen over het quantitative easing (QE) beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) ontstond de nodige discussie op FTM en via Twitter. Het doet mij deugd bij te dragen aan het debat over dit megalomane miljardenprogramma en de gevolgen daarvan. Naast de positieve en verdiepende reacties, betitelde onder anderen ECB-woordvoerder William Lelieveldt mijn analyse in een Twitter-tirade als 'totale flauwekul' en 'onzin'. Tijd voor bezinning en reflectie: deze week ging ik in gesprek met enkele economen om mijn bevindingen te toetsen.
Voor wie het gemist heeft: de ECB koopt obligaties (leningen) van staten en bedrijven op, bovenop het lage-rentebeleid. Binnen het programma is al voor meer dan 1500 miljard euro aan schuldpapier opgekocht, allemaal met geld dat uit het niets wordt gecreëerd. Het doel is de inflatie omhoog te brengen richting 2 procent, maar het beleid staat ter discussie vanwege de gebrekkige effectiviteit en de schadelijke neveneffecten ervan.
Tegen de muur omhoog
In een interview met FTM beschreef de Australische econoom Steve Keen het mechanisme achter het ECB-beleid als een typisch voorbeeld van trickle down economics. Volgens hem kun je beter 'tegen een muur omhoog pissen en wachten tot de grond gelijkmatig nat wordt' dan hopen dat het ECB geld zich evenredig over de economie verspreidt.
Banken hebben het goedkope geld vooral aangewend om hun eigen balansen op te schonen
Eelke de Jong, hoogleraar internationale economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, beschrijft het iets minder schunnig — maar niet minder duidelijk: ‘Het is een theorie van héél véél veronderstellingen. Je draait aan de bovenkant een geldkraan open en via allerlei schoepenwielen moet het naar beneden doorsijpelen. Je kunt onmogelijk nagaan hoeveel er onderaan overblijft en waar het allemaal blijft hangen. Maar dát het blijft hangen staat buiten kijf.’ Na de crisis is er namelijk weinig gesaneerd in het bankensysteem, aldus De Jong: banken hebben het goedkope geld vooral aangewend om hun eigen balansen op te schonen.
Ook financieel econoom Dirk Bezemer, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderstreept dat goedkope financiering voor banken niet automatisch leidt tot meer leningen in de reële economie, maar dat het geld vaak eindigt op de balans van de bank. Hij schreef een working paper waaruit blijkt dat banken, dankzij het QE-beleid van de Engelse centrale bank, hun reserves konden verhogen terwijl tegelijkertijd het bewijs voor extra leningen of meer bestedingen ontbreekt. Is de ECB hardleers, of worden lessen uit andere landen bewust genegeerd om maar officieus banken te kunnen ondersteunen?
Zelfs banken niet blij
Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Bankiers, bevestigt dat banken tijdelijk voordeel hebben ondervonden van de lage rente doordat ze hun portefeuilles konden laten aansterken met het goedkope ECB-geld. Het is volgens hem echter niet zo dat banken zitten te springen op verlenging van het beleid: een langdurig lage rente werkt aan de andere kant namelijk ook negatief op het traditionele verdienmodel van de bank.
Aben: ‘Banken verdienen aan het voor de lange termijn uitlenen van geld tegen een hogere rente dan de rente die zij zelf betalen voor het op korte termijn aantrekken van kapitaal. Het QE-beleid zet alle rentes onder druk, waardoor het verschil tussen lange- en kortetermijnleningen [de zogenoemde spread, red.] dermate klein is geworden dat banken nauwelijks marge kunnen maken op traditioneel uitlenen.’ Het is dus niet zo gek dat QE vanuit de aanbodkant niet leidt tot meer bankleningen: voor banken levert het eigenlijk maar weinig op.
Je kunt het ECB-beleid vergelijken met het opendraaien van de sproeier in een tuin en wachten tot de planten in het naastgelegen veld gaan groeien
Losse circuits
Volgens Bezemer is de metafoor van een opengedraaide geldkraan boven de rest van de economie nog te rooskleurig vergeleken met de realiteit van QE. Je kunt het ECB-beleid volgens hem beter vergelijken met een opengedraaide geldsproeier in een tuintje, waarbij vervolgens verwacht wordt dat in het naastgelegen veld de planten gaan groeien. ‘Zo werkt de economie gewoonweg niet. Het is belangrijk om heel duidelijk onderscheid te maken tussen geld dat circuleert in het financiële circuit van aandelen, obligaties, vastgoed, commodities en allerlei derivaten, en geld dat circuleert in het reële circuit van bedrijfsinvesteringen ten behoeve van productie, innovatie en werkgelegenheid.
‘Het geld dat jij en ik gebruiken voor onze boodschappen, circuleert in het reële circuit. Het geld dat banken goedkoop kunnen lenen van de ECB komt in het eerste — financiële — circuit terecht, en blijft daar hangen.' De twee aparte circuits staan weliswaar met elkaar in verbinding, maar kunnen grotendeels los van elkaar functioneren.
De ECB heeft het onderscheid tussen de circuits uit het oog verloren. Door de tuin van het financiële circuit te besproeien, krijg je geen bloeiende bloemen in de rest van de economie. Als je van investeringsbanken obligaties koopt, dan moet je niet raar opkijken als ze dat geld ook weer investeren op de vermogensmarkten. Het wordt in aandelen, grondstoffen of vastgoed gestoken en komt dan niet in het circuit van de reële economie terecht. Bezemer: ‘Hoogstens de hogere variabele beloning van de bankiers wordt gespendeerd in de echte economie, maar dat is natuurlijk een bijzonder slechte onderbouwing voor succesvol beleid.’
De term trickle down economics wordt vooral gebruikt door economen die niet in de theorie geloven. Volgens de overlevering werd deze dan ook geïntroduceerd door de Amerikaanse comedian Will Rogers; het is eigenlijk altijd een grap gebleven. Het idee achter de theorie is dat welvaart vanaf de bovenkant van de samenleving doorsijpelt tot in de onderste regionen. Er is geen wetenschappelijke basis voor trickle down economics; economisch gewin voor de rijken leidt simpelweg niet automatisch tot welvaartsgroei voor de rest van de maatschappij. Dit rapport van het IMF concludeert bijvoorbeeld dat economische groei veel beter gestimuleerd kan worden door te focussen op de middenklasse en de armen.
De economische doctrine van Ronald Reagan heeft het trickle down-beleid echt groot gemaakt. Zijn Reaganomics van privatisering en belastingreductie — waarvan vooral de rijken, investeerders en de grootste bedrijven direct profiteerden — werd verantwoord met de belofte dat de voordelen uiteindelijk ook bij de armen terecht zouden komen. Voorstanders van de theorie redeneerden dat economische groei gestimuleerd moet worden vanuit de aanbodszijde: als je lage belastingen heft en weinig reguleert, kunnen bedrijven de productie verhogen. Daardoor ontstaan banen en stijgen de inkomens.
Met andere woorden: we vergroten de taart zodat iedereen meer te eten heeft, ook al zijn niet alle stukken even groot. Een mooie gedachte, maar de afgelopen 30 jaar hebben aangetoond dat het in de praktijk niet zo werkt.
Midden- en kleinbedrijf
Ook in het bedrijfsleven worden trickle down-theorieën gebruikt om het ECB-opkoopprogramma voor bedrijfsobligaties (CSPP) te verantwoorden. Niet alleen de grote bedrijven van wie de obligaties worden gekocht zouden hiervan profiteren, is het verhaal, maar ook het midden- en kleinbedrijf (MKB). En dat terwijl het MKB niet leent via de obligatiemarkt, maar bij de bank moet aankloppen. ‘Als ook het MKB financiering zou ophalen via obligaties zou het anders zijn,’ zegt Eelke de Jong, ‘maar het directe voordeel van dit programma is voor de corporates van wie de obligaties worden aangekocht, niet voor het MKB.'
Ook in het bedrijfsleven worden trickle down-theorieën gebruikt om het opkoopprogramma te verantwoorden
Luc Aben is het met De Jong eens. Hij nuanceert dat met een daling in het algemene rentebeleid lenen voor het MKB ook goedkoper wordt, maar merkt daarbij op dat in het huidige lage-renteklimaat een verdere daling vrijwel geen effect heeft. ‘Het MKB profiteert niet rechtstreeks mee. Alleen bedrijven die op de obligatiemarkt lenen hebben direct profijt van het opkoopprogramma, terwijl de indirecte voordelen nihil zijn.’
Nauwelijks effect
‘Het beleid is zijn doel voorbij geschoten,’ zegt ook Pieter Gautier, professor aan de economische faculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam. De ECB richt zich op het omwisselen van obligaties voor cashreserves; dat heeft nauwelijks positieve effecten in het huidige economisch klimaat. Het is appels voor appels ruilen — en als je al weet dat de consument niet van appels houdt, snap je dat je daarmee geen extra consumptie aanjaagt.
Gautier vervolgt: ‘Mensen zijn nog steeds bereid te sparen, ondanks de lage bankrente die ze ontvangen, en ook de vraag naar amper renderende staatsobligaties blijft hoog.’ Dat komt omdat langetermijnbeleggers zoals pensioenfondsen verplicht obligaties moeten aanhouden en omdat burgers en bedrijven geen rendabele alternatieven voor hun geld zien. Een nog lagere rente en nog meer goedkoop geld via de obligatiemarkt inbrengen is dan vrij zinloos. ‘Als iets nauwelijks effect heeft, kun je het beter niet doen.’
‘Bedrijven bulken van het geld,’ zegt Bezemer. ‘Als ze mogelijkheden zien om in de economie te investeren doen ze dat echt wel. De ECB doet net alsof de hoeveelheid geld de beperkende factor is geweest voor het stagneren van investeringen in het verleden. Dat is onzin, want het geld klotste de wereld rond! Nu is er nog meer geld bijgekomen en dat wordt gebruikt voor het opkopen van eigen aandelen. Leuk voor aandeelhouders die de winst per aandeel zien stijgen, maar het levert geen extra investeringen op!’
Ook de reacties van bedrijven op de obligatie-aankooplijst van de ECB bevestigen dit verhaal. Alliander schrijft: ‘De stand van de rente is niet van invloed op de hoogte van onze investeringen. Oftewel de lage rentestand leidt niet tot additionele financieringen.’ Wolters Kluwer omschrijft het als volgt: ‘Het opkoopprogramma van de ECB heeft geen impact op onze kapitaal beslissingen.’ Deze reacties zijn in lijn met die van Aegon, Akzo Nobel, Enexis en Gasunie die ik in mijn vorige artikel al noemde.
Tekort aan investeringen
Het probleem ligt dus niet bij een tekort aan geld (ook wel liquiditeitsprobleem genoemd), maar aan een gebrek aan investeringen. Volgens Luc Aben komt dit doordat er nog steeds een overcapaciteit aan productiemiddelen is. Dat wil zeggen dat de industrie meer zou kunnen produceren met de huidige fabrieken, machines en andere productiemiddelen dan ze nu doet. ‘Wanneer een deel van de productiecapaciteit nog onbenut is, dan heeft het geen zin om meer te investeren. Je gaat pas een nieuwe fabriek bouwen als je huidige fabriek de vraag niet meer aan kan en al op het maximum draait. Extra geld de economie inpompen heeft weinig nuttige effecten zolang de overcapaciteit bestaat, maar leidt tot speculatie en financiële luchtbellen.’ Met name op korte termijn profiteert alleen de financiële economie. Uiteindelijk brengt dat echter ook ongewilde instabiliteit. We moeten dus eerst de productie omhoog brengen.
De productie gaat pas omhoog als de vraag wordt gestimuleerd. Het ECB-beleid richt zich alleen op inflatie, maar als je de vraag wilt stimuleren kun je dat volgens Pieter Gautier beter doen door overheidsbestedingen te verhogen of belasting te verlagen. ‘Als je de bestedingen kunt aanjagen zonder inflatie, is dat alleen maar voordelig.' Gautier benadrukt dat hij zelf op dit moment niet voor zulk fiscaal stimuleringsbeleid is, aangezien het in Nederland helemaal niet zo slecht gaat met de economie. ‘Wanneer je dan toch probeert de bestedingen omhoog te krijgen, is monetaire verruiming (QE) in ieder geval niet het beste instrument wanneer de rente al nagenoeg nul procent is.’

Herverdeling
‘Het ECB-programma heeft onbedoelde herverdelingseffecten van arm naar rijk,' vervolgt Gautier. ‘Herverdeling in deze vorm werkt welvaartverlagend en stimuleert de economie niet. De economische theorie leert ons dat de “marginale waarde” van een euro het grootst is aan de onderkant van de samenleving. Bovendien hebben mensen aan de onderkant, zoals langdurig werklozen, minder te besteden en kunnen ze moeilijker lenen. Dat betekent dat ECB-euro‘s die bij deze mensen terechtkomen ook weer snel worden uitgegeven.’
‘De marginale waarde van een euro is het grootst aan de onderkant van de samenleving’
Gautier onderstreept dat geld uitdelen de markt zou verstoren en een vorm van herverdeling is; hij vraagt zich af of de ECB daar het juiste instituut voor is. ‘Maar ja, het huidige beleid werkt ook marktverstorend en is eveneens een vorm van herverdeling, maar dan van onder naar boven.’
Ook Luc Aben beaamt dat het veel effectiever om van de onderkant te stimuleren. ‘Als je arbeidsparticipatie en consumptie wil bevorderen, dan moet je concretere maatregelen van onderaf nemen. De trickle down-politiek van Reagan en Bush [de Republikeinse presidenten die er tussen 1981 en 1993 aan de macht waren, red.] werkt simpelweg niet. Wanneer je de inkomensongelijkheid verkleint, heeft dat positieve macro-economische effecten.'
Op dit moment bedraagt het totale opkoopprogramma van de ECB al meer dan 3000 euro per inwoner van de EU. Zouden deze euro's niet beter op een andere manier aangewend kunnen worden? De inflatie is hoogstens enkele tienden van een procent omhoog gegaan en dan is het nog de vraag of dit alleen komt door het beleid. Als het ECB-beleid gericht is op het verhogen van inflatie, dan is het beleid bijzonder ineffectief ingericht, daarover bestaat geen twijfel bij de economen die ik heb gesproken.
Maar wat critici — zoals het IMF, de Wereldbank en zelfs de paus — ook schrijven of zeggen, het lijkt bij ECB-voorzitter Mario Draghi tegen dovemansoren gericht. De ECB gelooft heilig in de trickle down-effecten van haar opkoopprogramma en zet haar beleid stoïcijns voort zonder onderbouwing of bewijzen. Uitgezonderd de Twitterherrie van een enkele ECB-woordvoerder, overheerst de stilte en lijken niet alleen de beleidsmakers, maar ook de politiek met het sprookje in slaap gesust.
83 Bijdragen
Robelia 8
https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me-more/html/asset-purchase.en.html
Vreemd inderdaad dat de ECB verder geen onderbouwing geeft voor haar programma:
Can the asset purchase programme help the ECB to foster growth and job creation in Europe?
"....it will also help businesses across Europe to enjoy better access to credit, boost investment, create jobs and thus support overall economic growth...."
Jan Smid 8
Robeliahttps://www.ftm.nl/artikelen/de-schaduwelite-heeft-niets-geleerd-boekrecensie?share=1
Jan Smid 8
Dat kunnen ze helemaal niet. Probleem is dat de financiële economie niet gebaseerd is op waardetoevoeging m.b.t. grondstoffen, producten en diensten die waardevol zijn voor de gehele wereldgemeenschap. Daarnaast is er nog een ander probleem, te weten dat ons geld - in feite nog steeds een ruilmiddel - gebruikt wordt voor speculatie in financiële producten. De financiële economie kan niet zonder reële economie draaien.
Bij deze - wederom - een mooi analyse over geld en economie van filosoof Ad Verbrugge.
https://www.filosofie.nl/nl/artikel/26507/wie-schept-er-nog-waarde.html
En over het bestuur van de ECB: allemaal bankiers, 'wetenschappers', mensen die rechten hebben gestudeerd, politici, en .......Goldman Sachs Lijkt mij nou niet bepaald een afspiegeling van de reële economie maar meer een witteboordencircuit die zich bezig houd met economische experimenten en vooral opnieuw het wiel probeert uit te vinden !
https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/decisions/govc/html/index.nl.html
Pieter Jongejan 7
Jan SmidInteressant is de verwijzing van Ten Dam naar de uitspraak van Draghi op20 januarie 2017:
"Ïf a country were to leave the Eurosystem its national central bank's claims on or liabilities to the ECB would need to be settled in full."
Dit betekent dat het land dat als eerste uit de euro durft te stappen beloond wordt met een terugbetaling tegen een nog hoge eurokoers. Het land dat als laatste uittreedt krijgt zijn vorderingen waarschijnlijk terugbetaald in sterk gedevalueerde euro's. Wat zou het aantrekkelijkst zijn: Nederland first of Nederland last? Misschien dat Lubach het antwoord weet.
bps 12
Pieter Jongejan'De financiële economie is niet gebaseerd op waardetoevoeging, maar…'
op toevoeging van geld.
Dit kan afkomstig zijn van spaargeld en deposito’s uit het reële circuit of afkomstig van bestaande deposito’s in het financiële circuit, van leningen en virtuele transactiewinsten in het financiële circuit en van nieuw-geld creatie voor het financiële circuit zoals de geldverruimingen van de ECB van LTRO t/m CSPP.
Dat geld hoeft dus niet te zijn ontstaan met, of evenredig te zijn met, reële waarde.
De QE van de ECB is in het financiele circuit geld uit niets, voor niets. Lucht voor bellen.
De winst die behaald wordt in het financiële circuit met de handel in financial assets als aandelen, obligaties, CDO’s (hypotheekpakketten met een mooie strik er omheen), en met hedgen en speculatie, is geld dat in de reële economie omgezet kan worden in reële goederen met reële waarde. Maar dan moet het er wel naar toe.
Het gaat er om in welk circuit het geld verkeert, en blijft verkeren.
Een winst op een speculatie met een scheepslading olie bijv., doet de prijs van die olie stijgen in de reële economie zonder dat er extra geld in de reële economie voor is.
Dit komt wel tot uitdrukking als inflatie in de reële economie.
Hierdoor blijft er inderdaad minder over voor de ondernemers en werknemers in de reële economie.
Die twee aparte circuits, het reële en het financiële circuit, staan inderdaad niet los van elkaar, maar zitten aan elkaar vast zoals de lussen van een 8 of ∞. Op het raakvlak kan geld van circuit wisselen.
Banken zitten in dat raakvlak en snijpunt en voeren die verkeersopdrachten uit of sluizen geld door als leningen aan reële partijen als bijv. huizenkopers, MKBers, etc.
Danny Split 7
Jan SmidZo klinkt het meer als een parasiet op de handelsmarkt.
Matthijs 11
Danny SplitAls de sector echter zo groot is als nu, is het inderdaad een parasiet.
Jan Smid 8
MatthijsMatthijs 11
Jan SmidArjan 7
Jan SmidJan Smid 8
Arjanhttps://www.accountant.nl/nieuws/2015/6/financiele-sector-in-nederland-en-europa-te-groot/
Arjan 7
Jan SmidBankbalansen die internationaal opereren qua omvang vergelijken met wat wordt verdiend in Nederland is onzinnig.
Jan Smid 8
ArjanWe hebben gezien dat ING massale verliezen leed omdat ze markt niet kenden. Stom stom stom.
Arjan 7
Jan SmidAls een bank belegt in de VS is dat toch geen reden om de omvang van de bankbalans van ING te vergelijken met wat wordt verdiend in Nederland?
Jan Smid 8
ArjanArjan 7
Jan SmidDaarnaast heb ik al eerder gezegd dat ik mijn twijfels heb aan de effectiviteit van QE, wat iets anders is dan zeggen dat QE geen voordelen oplevert voor het MKB en burgers. Een lagere rente betekent minder rentelasten waardoor meer ruimte is om het geld ergens anders aan te besteden.
Ik kan mezelf meer vinden in de opmerkingen van Pieter Gautier om de koopkracht van de laagste inkomens te verbeteren, maar dat is niet een taak van de ECB. Daar ligt een rol voor de overheid en bedrijven (via belastingen en inkomensniveau). Maar ook dat kan samen gaan met lage rentebeleid.
Matthijs 11
Arjanhttps://www.ineteconomics.org/uploads/papers/bezemer-dirk-berlin-paper.pdf
"This increases the debt-to-GDP ratio and can be a helpful catalyst of the real sector. But if it overshoots, it leads to bloated financial markets and the pursuit of capital gains rather than profit, with rising costs due to high asset values, rising inequality, falling fixed capital formation, rising uncertainty, and fraud and corruption. Unfortunately, overshooting is built into the system due to the nature of money, banking and compound interest. That is why financial deregulation leads to credit booms and busts. "
https://www.youtube.com/watch?v=qvBuK8yQxbY
Anton Van de Haar 8
Matthijshttps://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2012/wp12161.pdf
Arjan 7
MatthijsMatthijs 11
Arjan"Maar dat betekent niet dat een te grote financiële sector niet de reële economie ondersteunt"
Jawel, dat zegt hij (en anderen) juist wel: een te grote financiele sector schaadt de economie. Daar zijn verschillende redenen voor. Rent extraction effect, verkeerde allocatie van middelen en mensen (de slimste wiskundigen gaan niet meer aan universiteiten werken om uitvindingen te doen die de mens helpt, maar gaan voor banken werken om financiele producten te verzinnen waarmee de financiele sector meer geld kan kloppen uit werkende mensen), toenemende ongelijkheid, toenemende instabiliteit, etc.
Ik denk echt dat Bezemer gelijk heeft: een bepaalde grootte van de financiele sector is goed. Maar groter dan dat schaadt het juist. En te klein of afwezig is ook niet goed. Een omgekeerde U-vorm zeg maar.
Arjan 7
MatthijsMatthijs 11
ArjanArjan 7
MatthijsWat mij betreft is dat niet verwarrend. Ik schrijf nergens dat een te grote financiële sector niet schadelijk kan zijn, dus u kunt beter niet door de regels heen iets proberen te lezen wat er niet staat.
Matthijs 11
ArjanJan Smid 8
ArjanArjan 7
Jan Smidhttp://www.forbes.com/sites/francescoppola/2013/12/10/big-banks-versus-small-banks-size-doesnt-matter/#34d400011d86
Gerben Gerrits 7
André ten Dam 5
Maar ik mag veronderstellen dat het inmiddels voor iedereen wel duidelijk is dat het ECB-beleid door de ECB met een schijnargument (van prijsstabiliteit, door de ECB zelf ingevuld als een inflatie tegen de twee procent) wordt gerechtvaardigd. De ECB bedrijft immers gewoon politiek. En die politiek heeft Draghi in de zomer van 2012 helder uitgesproken: "Whatever it takes to preserve the euro".
Het ECB-beleid van QE, lage rente en lage euro-wisselkoers is er sindsdien op gericht om de zwakkere eurolanden (Italië en Frankrijk incluis) niet (helemaal) kopje onder te laten gaan en daarmee de euro te redden, niets meer en niets minder.
Terzijde, ik ben het met bijvoorbeeld Edin Mujagic eens dat de ECB de doelstelling van 'prijsstabiliteit' (zoals vastgelegd onder meer in het EU-Verdrag en de statuten van de ECB) met voeten treedt. Prijsstabiliteit is immers toch echt nul procent inflatie en geen twee.
Tot slot, dat Draghi's werkelijk doel is de euro te redden blijkt bijvoorbeeld uit de chantage richting Griekenland in 2015 en recent weer uit de door hem uitgesproken dreigementen richting Beppe Grillo (Italië) dat die het niet in zijn hoofd moet halen op een Italiaanse euro-exit aan te sturen, zie hier:
http://www.reuters.com/article/us-ecb-eurozone-idUSKBN1542KL
Frans 5
André ten DamInderdaad!
Wietze van der Meulen 6
André ten DamArjan 7
André ten DamNee, prijsstabiliteit is gedefinieerd als inflatie beneden, maar dicht bij de 2%
U bedenkt nu uw eigen definities.
Pieter Jongejan 7
ArjanIn de periode 1870-1895 ging een daling van het algemeen prijsniveau (deflatie) juist samen met een hoge reële rente, een sterke economische groei en een sterke stijging van de reële lonen. Draghi is waarschijnlijk slim genoeg om te beseffen dat hij zich niet moet beroepen op een positieve relatie tussen inflatie en economische groei (want die relatie is negatief), maar op zijn politieke mandaat, die bestaat uit het handhaven van prijsstabiliteit (gedefinieerd als een stijging van de consumptieprijzen met 1% à 2% per jaar op middellange termijn).
Arjan 7
Pieter JongejanU kunt hooguit zeggen dat u het niet eens met de definitie van prijsstabiliteit, maar niet dat dit niet de definitie is.
Pieter Jongejan 7
ArjanMij is een raadsel hoe mensen van Groen Links of andere Nederlandse politieke partijen (VVD, PvdA, D66 e.a.) voor het handhaven van de euro en een lage (reële) rente kunnen zijn en tegelijkertijd pleiten voor meer duurzaamheid, en een stabiel milieu. Die doelstellingen staan toch op gespannen voet met elkaar! Het verhogen van de inflatiedoelstelling in combinatie met het verder verlagen van de lange reële rente is helemaal absurd. De lobby voor het afschaffen van het papiergeld is in volle gang, maar onze politici hoor je hier niet over. Zouden ze het financiële spel niet begrijpen of is het erger?
Arjan 7
Pieter JongejanEr was geen concrete definitie, en die is juist een kleine 20 jaar geleden scherper gedefinieerd.
Wat betreft de pensioenen: de problemen zijn niet door de ECB veroorzaakt, en ook niet door QE. Grootste problemen zijn bij de fondsen die hebben gespeculeerd met de rente en minder risico hebben afgedekt. Daarnaast zit er een probleem in de regelingen waarin we meer hebben beloofd dan we kunnen waarmaken. Dat is niet de schuld van de ECB maar van degenen die zulke afspraken maken. Verder betekent weinig inflatie en lage rente niet direct dat dit leidt tot grote problemen. Weliswaar valt er minder uit te keren door pensioenfondsen, maar daar staat tegenover dat er ook minder nodig is om van te leven.
Pieter Jongejan 7
ArjanArjan 7
Pieter JongejanKennelijk leeft bij u het besef niet dat het rentebeleid op korte termijn juist als doel heeft om op langere termijn stabiliteit na te streven, wat tevens uw verhaal over de reële rente in relatie tot vergrijzing onzinnig maakt. Daarnaast stelt u dat het inflatiestreven net zo goed net boven de 1% zou kunnen zijn, waarbij ik de indruk krijg dat u denkt dat het streven van net onder de 2% natvinger werk is zonder dat hier een gedachte achter zit waarom die net onder de 2% is gesteld en niet op een ander percentage. Daarmee wil ik niet stellen dat net onder de 2% een doelstelling moet zijn die nimmer aanpasbaar kan zijn. Maar om dat te doorgronden denk ik dat u zich toch eerst zult moeten verdiepen waarom de ECB net onder de 2% nastreeft om daar echt zinvol een discussie over te voeren.
Pieter Jongejan 7
ArjanArjan 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
ArjanDezelfde inconsistentie zit er ook in het monetaire beleid van centrale banken. Het handhaven van de euro gaat ten koste van het handhaven van economische en financiële stabiliteit. De hoofdschuldige is hier niet de ECB, maar de FED. Het monetaire beleid van de FED wordt niet bepaald door politici, maar door de Amerikaanse financiële sector. Ik ben het met je eens dat Nederlandse politici verzuimen om hiertegen actie te ondernemen. Hun valse antwoord zal wel zijn dat ze het onvoldoende begrijpen. Het goede antwoord is dat het politiek loont om op twee gedachten te hinken.
bps 12
ArjanIk verwijs u graag naar de diverse woordenboeken, waar André Ten Dam en alle andere mensen ook de woordbetekenissen aan ontlenen om elkaar te kunnen verstaan.
André Ten Dam bedenkt dat zelf niet.
ECB wel en wordt daarom ook niet verstaan buiten het ECB kantoor.
Arjan 7
bps"Terzijde, ik ben het met bijvoorbeeld Edin Mujagic eens dat de ECB de doelstelling van 'prijsstabiliteit' (zoals vastgelegd onder meer in het EU-Verdrag en de statuten van de ECB) met voeten treedt. Prijsstabiliteit is immers toch echt nul procent inflatie en geen twee."
Hij stelt dat de ECB de doelstelling van prijsstabiliteit met voeten treedt omdat de prijsstabiliteit 0% is en geen 2%.
Het bepalen van de definitie van prijsstabiliteit is hier belegd bij de ECB en het EU verdrag stelt dat de ECB zich aan haar definitie moet houden, en niet bij definities van anderen (zoals woordenboeken). En de ECB heeft het niet gedefinieerd als 0% maar net onder de 2%.
Dit hoeft voor mij geen oneindige discussie te worden, maar het verbaast me dat velen deze logica niet kunnen volgen.
André ten Dam 5
Arjan@arjan: "Nee, prijsstabiliteit is gedefinieerd als inflatie beneden, maar dicht bij de 2%.U bedenkt nu uw eigen definities."
In mijn reactie boven schreef ik: ",...dat het ECB-beleid door de ECB met een schijnargument (van prijsstabiliteit, door de ECB zelf ingevuld als een inflatie tegen de twee procent) wordt gerechtvaardigd...."
Daarmee bedoel ik, of beter gezegd: daaruit blijkt, dat niet ik maar de ECB haar eigen definitie van prijsstabiliteit heeft bedacht.
Voor nadere toelichtingen, zie hier: https://langleveeuropa.nl/2014/09/edin-mujagic-ontkracht-fabels-over-deflatie/
"De Centrale Banken hebben tot doel prijsstabiliteit te realiseren, en hun oplossing is standaard 2% prijsstijging middels inflatie. Dat is dus jaarlijks 2% van de waarde van je geld, verdwenen in het niets. Tja, dat is een nieuwe definitie van ‘prijsstabiliteit’. Op tien jaar tijd zijn we door dit gedrag kennelijk al 25% kwijt van de waarde van ons geld, en we doen het al sinds begin jaren 70. En dat is tegenwoordig dus normaal!"
en hier: http://jalta.nl/economie/ecb-heeft-geen-prijsstabiliteit-gebracht-ook-geen-relatieve/
"Volgens Van Dale heeft ‘stabiel’ als synoniem ‘onveranderlijk’, het is alleen bij de centrale bankiers dat ‘stabiel’ als synoniem ‘structureel stijgend’ heeft"
Arjan 7
André ten DamDaarnaast moeten de negatieve effecten van inflatie wel volledig worden verteld. Bij een inflatie van 2% wordt ook een inflatievergoeding door de markt gevraagd en zo wordt ze dus gecompenseerd. We horen Edin nooit over die compensatie.
André ten Dam 5
ArjanArjan 7
André ten DamEr valt geen discussie te voeren over wat de definitie is, maar u kunt hooguit stellen dat u het niet eens bent met die definitie. Net zoals dat anderen het niet met u eens kunnen zijn. Dat maakt niet dat de definitie anders is, zoals u veronderstelt (een inflatie van 0 en niet 2%).
André ten Dam 5
ArjanArjan 7
André ten DamDus de ECB heeft prijsstabiliteit gedefinieerd als minder dan 2%, ze is verplicht om aan haar definitie te houden, en nu beweert u dat ze in overtreding zijn omdat u een andere definitie ziet van 0%.
Dit kan ik niet serieus nemen.
Jan Smid 8
ArjanDaarnaast is niet bewezen geacht dat deflatie slecht is, de ECB vindt dit van wel maar kan niet uitleggen waarom.
Arjan 7
Jan SmidVervolgens stelt ten Dam dat de ECB in overtreding is omdat volgens hem de definitie van prijsstabiliteit 0% is (waar hij zijn definitie vandaan haalt weet ik niet, ik denk gevoelsmatig beredeneerd)
Maar de ECB moet zich houden aan de definitie zoals zij die heeft opgesteld en niet aan de definitie zoals ten Dam dat ziet.
Als u van mening bent dat de ECB zich moet houden aan definities die door ten Dam worden gesteld en ik daarom niet serieus kan worden genomen, prima.
Anton Van de Haar 8
Het opkoopprogramma van de ECB heeft als effect het kunstmatig oppompen van de koersen van de categorieën leningen die ze opkoopt: staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Door dat oppompen van die koersen wordt de rente op die leningen omlaag gedrukt. Dat heeft als direct effect dat landen als Italië in staat zijn om tegen een kunstmatig lage rente geld te lenen en de rentelast op hun schulden daardoor flink zien dalen. Maar er zijn ook indirecte kunstmatige effecten:
- de rente op andersoortige leningen, o.a. hypotheken, wordt eveneens gedrukt;
- de koersen van andere beleggingscategorieën, o.a. aandelen en onroerend goed, worden eveneens opgepompt;
- het drukken van de hypotheekrente en het oppompen van onroerend goed prijzen zet burgers aan om weer meer te gaan lenen voor het kopen van een huis, met als gevolg dat de prijzen van die huizen verder worden opgepompt;
- door die opgepompte huizenprijzen voelen de huizenbezitters zich in deze tijd van oplopende inkomensongelijkheid op papier weer wat rijker, wat ze aanzet tot het opvoeren van hun consumptie.
Door deze kunstmatige effecten trekt de economie in Europa weer wat aan en kunnen de schuldenproblemen van landen als Italië voor zolang als het duurt onder de mat gewerkt worden. Maar het blijven kunstmatige effecten die weer verdwijnen als de ECB met haar opkoopprogramma stopt. En omdat de gezondheid van de verslaafde door dat programma verder wordt ondermijnd, zal de kater van dan weer stijgende rentes, weer dalende koersen en weer stagnerende economieën des te harder aankomen naarmate het opkoopprogramma van de ECB langer heeft geduurd.
Jan Smid 8
Anton Van de HaarMatthijs 11
Anton Van de HaarVeel beter zou het zijn om echt iets te doen aan de gezondheid van de verslaafde. Dwz ervoor zorgen dat de echte economie weer gaat draaien, private schulden afgebouwd worden, meer geld bij de factor arbeid terecht komt ipv de factor Kapitaal, de vraagkant van de (echte) economie omhoog gaat zodat bedrijven reden hebben om te investeren, etc.
Pieter Jongejan 7
Anton Van de HaarHet goedkope geldbeleid vindt zijn oorsprong niet bij de ECB en Draghi, maar bij de FED. Het monetaire beleid van de FED is begonnen met het voorkomen van lagere asset values middels een lagere rente (de Greenspan put van 1987) en na 2008 gericht op het bewerkstelligen van hogere asset values. Door de korte rente op vrijwel 0% te houden wordt het speculeren bevorderd en worden high tech bedrijven uitgenodigd om zich te ontwikkelen tot een financiële dienstverlener. (fintech) De groei van de financiële sector, die hiervan het gevolg is heeft de reële economie wereldwijd verzwakt. Dit leidt in economisch zwakke Eurolanden zoals Italië tot grote verliezen op de leningen aan bedrijven. De ellende (te hoge schulden en verdere verzwakking) begint dus niet bij de drugspatiënt, maar bij de pushende Amerikaanse dealers, die bedrijven in de reële economie verslaafd hebben gemaakt aan goedkoop geld. Illustratief is dat zowel Clinton als Trump voorstanders zijn van het handhaven van goedkoop geld en daarmee van het bevorderen van het korte termijn denken.
Arjan 7
Anton Van de Haar- we verhogen de opslag naar 7%. Beargumentatie: ik wil dat je van je verslaving afkomt en een hogere rente zet het mes op je keel om beleid te voeren zodat je bedrijf weer gezond wordt.
- we verlagen de opslag naar 1%: Beargumentatie: ik wil dat je van je verslaving afkomt en een lagere rente zorgt voor meer ruimte om je winst te verhogen of je verlies te verlagen.
- we trekken de stekker eruit, je gaat failliet.
Welk voorstel is het beste?
De stekker eruit omdat je van je verslaving af wil? Denk niet dat veel ondernemers die keuze willen maken, ze vechten voor hun bedrijf.
Waarschijnlijk vind je de verlaging van de rente niet een goede optie omdat je denkt dat de bankier je de ruimte geeft om maar verder aan te rotzooien. Het verlies loopt verder en verder op en je raakt meer aan schuld verslaafd. Maar wie zegt dat de bankier je die ruimte geeft om verder aan te rotzooien? Hij verwacht dat je in combinatie met die lagere rente gaat reorganiseren en hij gelooft dat hij daarmee meer kans maakt de hoofdsom weer terug te zien. Moet je juist de rente verhogen of verlagen in zo'n situatie? We zien meer risico als reden om hogere rente te eisen, maar wat er tevens ook voor zorgt dat bedrijf meer lasten heeft. Er is een paradox.
De ECB kiest voor verlaging rente. Ze probeert de condities neer te zetten voor lagere rentelasten en de taak voor de Europese Unie om ervoor te zorgen dat landen hervormingen door voeren zodat orde op zaken kan worden gesteld. Ik denk dat het probleem eerder is dat de Europese Unie misbruik maakt van het ECB beleid om beslissingen uit te stellen. Zij kan ervoor zorgen dat wordt hervormd of dat verliezen worden genomen. Vanuit die zienswijze kan je er ook voor kiezen om de rente niet verder omlaag te drukken zodat landen de keuze niet kunnen uitstellen. Of beleid ECB in die zin effectief is valt te betwijfelen.
Anton Van de Haar 8
ArjanJe zou naar mijn idee kunnen stellen dat het ECB beleid is om beslissingen uit te stellen. Het is onderhand wel duidelijk dat de euro heeft geleid tot het tegendeel van wat de politiek ermee beoogde, namelijk economische divergentie van de Eurozonelanden. Het bewijs stapelt zich op dat de euro geen zegen is voor de Eurozone, maar een vloek. En dat kun je nauwelijks een verrassing noemen, het is door talrijke economen op basis van goede argumenten voorspeld. Zie bijvoorbeeld het volgende stuk van de Engelse econoom Wynne Godley:
http://www.lrb.co.uk/v14/n19/wynne-godley/maastricht-and-all-that
Het valt naar mijn idee moeilijk te ontkennen dat de ECB met haar beleid om de euro in leven te houden, koste wat het kost (en die rekening begint ondertussen verontrustend hoog op te lopen), bewust beslissingen uitstelt en de problemen in de Eurozone alleen maar groter maakt. Je zou, om in jouw woorden te spreken, kunnen zeggen dat de ECB de Eurozonelanden niet zozeer de ruimte geeft om verder aan te rotzooien, maar als beleid heeft om ze verder aan te laten rotzooien.
Arjan 7
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
ArjanJan Smid 8
ArjanMarla Singer 7
Waarom wij dit soort financieel terroristische organisaties toelaten is mij een raadsel want we kunnen heel goed zonder.
locke 5
Voor de goede ziener is het alleenstaande gelijk ook het teken waar het systeem op kapot gaat.
bps 12
lockeIk haal een oude one-liner aan van Lex Hoogduin:
"Sproeien om te groeien helpt niet."
Een one-liner is altijd zonder argumenten, helaas, maar deze is als volgt te verklaren.
Als je planten plant, graszoden legt of een bedrijfje opricht, kun je het even besproeien om het op gang te helpen totdat het geplante systeem zichzelf kan redden met de middelen en mogelijkheden in z’n omgeving. Het geplantte systeem moet zich aanpassen aan de omgeving, niet andersom.
Een Amerikaans woord voor fabriek is dan ook niet toevallig: … 'plant'.!
Als je blijft sproeien, wortelen de planten onvoldoende en wordt het gewas lui en kwetsbaar. Het kwijnt weg als de besproeiing staakt, zowel met sproeiwater in de natuur, als met QE liquiditeit in cultuur.
De gelijkenis van planten als complexe systemen in de natuur valt samen met complexe systemen als een (bedrijfs)huishouden in cultuur, omdat het beide complexe systemen zijn met ook overeenkomstige eigenschappen.
Lex Hoogduin bekleedt naast monetair econoom zijn, een leerstoel Social Complexity aan de RUG, een discipline waar o.a. financieel econoom Dirk Bezemer ook kennis aan ontleent bij de beschouwingen en studie van het economisch sociaal-complex systeem aan de RUG.
De gemene deler is steeds complexe systeemleer ofwel 'Complexity'.
Het blijft wetenschap.
locke 5
bpsEen One- liner kan zonder argument zijn maar als de boodschap duidelijk is heeft een goede verstaander maar een half woord nodig, als voorbeeld zou men de relatie mens/dier kunnen gebruiken, indien men aan dierkwelling doet zou men wel eens gebeten kunnen worden, indien het vertrouwd klinkt heeft men vrienden voor het leven.
Ja, Wetenschap Complexity, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat steeds meer mensen zich beginnen af te vragen wat hier aan de hand is, waar zijn wij in gerommeld. De verborgen agenda heeft een gezicht gekregen, waarbij The Truman Show op continentale schaal de Brusselse extase factor is.
Aan welke variatie van wetenschap deze tak van experiment moet worden toegeschreven daar moeten de geleerden zich in de toekomst maar in verdiepen, voor mij staat een ding vast om een frase uit een Anekdote van u te gebruiken het “ Deugt Niet”.
Thomas Bollen 7
lockelocke 5
Thomas Bollenbps 12
lockelocke 5
bpsbps 12
lockeWat zo is blijft wel overeind uiteindelijk en komt boven (troebel) water.
bps 12
Thomas BollenJe uitleg maakt het kunstwerk helemaal goed.
Erwin de Waard 6
komt er ook nog een reactie hierop van ECB of DNB of iemand anders die dat QE beleid verdedigen en kunnen uitleggen waarin ook gekeken wordt naar de resultaten tot nu toe?
De reakties tot nu toe onderscrijven jouw stuk .
Thomas Bollen 7
Erwin de Waardlocke 5
Thomas BollenAls er niet genoeg ruimte in je hoofd is kan je ook geen grote besluiten nemen en juist daarop wordt je afgerekend.
Met wie rekent hij af?
Erwin de Waard 6
Thomas BollenDe DNB is kritisch maar zit ook in het bestuur van de ECB. Zij moeten ons toch kunnen uitleggen waarom ECB doorgaat met hun beleid.
W. Van Den Broeck 5
Thomas Bollenhttps://nl.m.wikipedia.org/wiki/Joan_Muysken
Erwin de Waard 6
Thomas Bollenhttps://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2012/11/02/oprichtingsbesluit-financieel-stabiliteitscomite/oprichtingsbesluit-financieel-stabiliteitscomite.pdf
Thomas Bollen 7
Erwin de WaardHet comite bestaat ook maar de inhoudelijke updates zijn niet erg regelmatig of diepgaand. Dank voor de tip
Roland Horvath 7
De EU bezuinigingen annex bedrijfslasten verlagingen politiek moet de lasten van de GMO verminderen maar vooral de Sociale Zekerheid SZ volledig afbreken door de overheden van de staten in geld moeilijkheden te brengen. Ze moeten aan allerlei eisen voldoen.
De lage rente en de geld creatie is er ook om grote ondernemingen geld te bezorgen. Eerst staatsobligaties opkopen en dan en passant ook bedrijfsobligaties. MKB/KMO en de burgers krijgen niets. Het gecreëerde geld is nochtans van de burgers.
De EU is in alles aan het mislukken. Een normale, aanvaardbare politiek is het tegendeel van de 2 genoemde zaken namelijk:
1. Meer bedrijfslasten in de hele EU, die worden door de ondernemingen en door de klanten betaald en ontvangen, voor beide een nul operatie.
2. Een rente van bvb 2% en geen QE. Prijsstabiliteit in plaats van 2% inflatie. En een dividend van maximaal 3%.
Jan JC Saal 2
1- het renteniveau laag houden, waardoor de schuldenproblematiek van verschillende landen niet extra escaleert door de rentekosten die daarmee samenhangen
2- Voorsorteren op toekomstige oplossingen voor de schuldenproblematiek van landen. Door schulden op te kopen met nieuw geld, kunnen deze schulden op de balans van de ECB makkelijk worden weggestreept, zonder al te grote consequenties.
Door de discussie actief te houden over de werkzaamheid van deze politiek op het vlak van inflatie, hanteren ze een soort gogelaars-truck die de aandacht afleidt.
Jan Smid 8
Jan JC Saalnick 4
Over het geheel genomen realiseren te weinig mensen zich wat geld doet en wie de geldstromen beheersen.
Toegegeven de materie is weerbarstig.
Wij hebben uitleggers nodig die e.e.a. helder en begrijpelijk kunnen verwoorden zodat alle mensen/burgers/kiezers hun oordeel kunnen vormen en niet veroordeeld zijn tot het volgen van het papegaaiencircuit of valse profeten nalopen.
FTM doet goede pogingen zo'n uitlegger te zijn. Er moeten er meer komen omdat een groter bereik van node is.
Nick
Lars van Hall
Het enig juiste zou zijn het geld rechtstreeks aan de Europese burger uit te delen, zoals ook de ABN-AMRO aandelen aan de burger hadden moeten worden gegeven omdat deze met algemeen belastinggeld ( dus met het geld van de burger ) zijn betaald.
Doordat de burger het ontvangen geld gaat uitgeven zullen de prijzen en ook de rente weer wat gaan stijgen. Door de hogere rente komen de pensioenfondsen weer beter in hun jasje te zitten en kunnen de pensioenen weer geïndexeerd worden.
Want die uitholling maakt de burger wel degelijk armer en dat leidt zeker tot minder consumptie i.p.v. meer. En dit is weer mede oorzaak dat de inflatie niet of nauwelijks naar de 2% groeit. Quod erat demonstrandum.
Manuel
Haar strategie is zeer productief alleen haar officiële doelen zijn niet gelijk aan haar werkelijke doelen.
Werkelijke doelen zijn vergroting van de inkomensongelijkheid ten gunste van een zeer kleine elite en het vergroten van invloed van deze elite door het "gratis" opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. Hele landen worden zo eigendom van de ECB en de ECB is onafhankelijk van democratische instellingen. Maar de ECB is zeker niet onafhankelijk, zij is slechts het instrument van een corrupte elite.
ton Van Rijswijk 1