
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
De ECB helpt noodlijdende banken en roekeloze overheden
Het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt steeds meer bekritiseerd. Vooral banken en overheden profiteren, ten koste van spaarders. Wat houdt het omstreden opkoopprogramma van de ECB nu eigenlijk in? En opereert de bank wel politiek onafhankelijk, zoals de bestuursleden beweren?
De kritiek op het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) groeit, ook van binnenuit. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en één van de ECB-bestuursleden, sprak zich vorige week opnieuw uit tegen de huidige beleidskoers. Knot is samen met zijn ambtgenoot Jens Weidmann, president van de Deutsche Bundesbank, voorstander van een strenger monetair beleid. Dit in tegenstelling tot de Zuid-Europese bankiers die van oudsher geen problemen hebben met het aanzwengelen van de geldpers.
De enorme tegenstellingen binnen het 25-koppige bestuur van centrale bankiers, waar Italiaan Mario Draghi de scepter zwaait, tonen hoe omstreden het ECB-beleid eigenlijk is. Knot en Weidmann delven het onderspit met hun standpunt dat de toegevoegde waarde van het beleid beperkt is en niet opweegt tegen de neveneffecten. Het opkopen van obligaties (leningen) gaat in ieder geval door tot eind 2017. Vanaf maart weliswaar met 60 miljard euro in plaats van de huidige 80 miljard euro per maand, maar ook voor de periode daarna is geen duidelijkheid en wordt een nieuwe verlenging niet uitgesloten.
Geen politiek debat gewenst
Gezien zijn flinke kritiek zou je verwachten dat Knot blij is met politiek debat over het ECB-beleid. Het is tenslotte de taak van onze volksvertegenwoordiging om beleid met grote maatschappelijke impact te bediscussiëren en herevalueren. Knot vindt echter dat politici ‘beter geen publiek debat kunnen voeren over monetair beleid,’ terwijl hij aan de andere kant wel verwacht dat politici economische hervormingen doorvoeren. Een tegenstrijdige houding, vindt ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die van mening is dat de ECB haar mandaat te buiten gaat en op het matje moet worden geroepen.
Volgens Klaas Knot is de ECB een niet-politiek en onafhankelijk orgaan
Hoewel Knot zelf niet bij machte is om het beleid te keren, beroept hij zich op de onafhankelijkheid van de ECB door te zeggen dat de bank kijkt 'naar het algemeen belang, naar wat het beste is voor het inflatieniveau en voor de economische groei in de hele eurozone'. In mijn vorige artikel kun je teruglezen waarom de starre inflatiedoelstelling van de ECB een kortzichtig streven is. Knot gaat echter nog een stap verder door te stellen dat de ECB een niet-politiek en onafhankelijk orgaan is. Heeft monetair beleid inderdaad niets met politiek te maken of is het juist super politiek en daarom zo onaantastbaar? Om die vraag te kunnen beantwoorden allereerst een overzicht van wat de ECB nou precies doet met haar opkoopprogramma.
Het opkoopprogramma van de ECB
De ECB gedraagt zich momenteel als een marktpartij, en niet zomaar één; de ECB heeft een magische portemonnee waarin het aankoopbedrag van iedere transactie weer wordt aangevuld. De aankopen hebben inmiddels een duizelingwekkende omvang bereikt van meer dan 1500 miljard euro en daar komt nog minimaal 800 miljard bij. Allemaal geld dat voorheen niet bestond. Het extended asset purchase programme (APP) bestaat uit vier verschillende onderdelen.
Public sector purchase programme (PSPP)
Het opkoopprogramma van publieke sector leningen. Verreweg het grootste deel van het geld (meer dan 80 procent) gaat naar het opkoopprogramma voor de publieke sector. In dit programma worden voornamelijk staatsleningen opgekocht, maar ook leningen van regionale overheden, internationale organisaties en banken met een publiek ontwikkelingsdoel. Bijvoorbeeld de Nederlandse Waterschapsbank en de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden.
*Bedrag aangekochte obligaties tot en met december 2016: 1255 miljard
Corporate sector purchase programme (CSPP)
Het opkoopprogramma van corporate bonds. In dit programma worden leningen van grote bedrijven opgekocht. Sinds juni 2016 is de ECB uitgeweken naar de private sector omdat de beschikbare obligaties in de publieke sector schaars beginnen te worden, terwijl de gewenste 2 procent inflatie nog niet is bereikt.
*Bedrag aangekochte obligaties tot en met december 2016: 51 miljard
Third covered bond purchase programme (CBPP3)
Het opkoopprogramma voor covered bonds. Dit zijn obligaties (leningen) met een extra zekerheid, vergelijkbaar met een hypotheek waarbij het huis als onderpand fungeert wanneer de schuldenaar niet meer kan betalen. In het geval dat de uitgever (bijvoorbeeld een bank) van gedekte obligaties zijn verplichtingen niet na kan komen (failliet gaat), staat de covered bond-houder vooraan in de rij om vorderingen op derden (bijvoorbeeld hypotheken) op te eisen. Het risico op covered bonds is dus relatief laag omdat er bij faillissement van de uitgever direct bij derden kan worden aangeklopt om daar schulden te innen. De ECB begon het APP met alleen het opkopen van covered bonds (CBPP 1 en 2), maar die markt is inmiddels te klein geworden voor de schaalgrootte van het programma. De ECB is uitgeweken naar andere markten omdat er simpelweg niet meer genoeg obligaties van dit type over waren om op te kopen.
*Bedrag aangekochte obligaties tot en met december 2016: 204 miljard
Asset-backed securities purchase programme (ABSPP)
Het opkoopprogramma voor asset-backed securities. Een asset-backed security is een verzameling leningen (bijvoorbeeld credit card- of studieleningen) die zijn gebundeld in een verhandelbaar financieel product. Leningen (vorderingen op iemand anders) worden dus verpakt als bezittingen. Door dit verpakken en doorverkopen wordt extra 'cash geld' gecreëerd. Asset-backed securities speelden een belangrijke rol in de recente kredietcrisis. Over het reguleren van securitizationis veel geschreven op FTM.
*Bedrag aangekochte securities tot en met december 2016: 23 miljard
Geld blijft hangen in de financiële markten
De Australische econoom Steve Keen zegt het mooi in dit recente interview met FTM: het nieuwe geld komt terecht bij grote banken, die kopen er weer financiële producten van en het meeste geld blijft hangen in de financiële markten. Natuurlijk zijn er wat effectenhandelaren die dankzij de extra handel een dikke bonus incasseren en daarmee een dure auto kopen. Die auto wordt geproduceerd en verkocht, en iemand maakt wekelijks de voorruit schoon; op die manier 'profiteert iedereen'. Een bijzonder inefficiënte manier om miljarden te spenderen als je wil bereiken dat het geld bij de gewone man terechtkomt en de inflatie stijgt.
'Iedereen profiteert' van het ECB beleid
De balans van banken versterken
Ik ging langs bij een Nederlandse vermogensbeheerder en kreeg te horen waarom het logisch is dat het overgrote deel van het geld weer terug in obligaties en aandelen wordt gestoken. De grootste crux ligt in de tegenstrijdigheid van het beleid. Om effect op de inflatie te hebben, moet het goedkope geld in de reële economie terechtkomen en daarvoor moeten banken het uitlenen aan bedrijven en burgers. Uitlenen betekent echter een bepaald risico nemen en dat is nu juist wat de banken wordt verboden. Sinds de crisis moeten ze hun reserves versterken en daarvoor is beleggen in relatief risicovrije financiële producten, zoals obligaties, een veel slimmere optie dan uitlenen aan risicovolle bedrijven die actief zijn in de ‘reële’ economie.
Het ECB-geld helpt daarom vooral ondergefinancierde banken om hun balans weer op orde te krijgen. Zolang banken het goedkope ECB-geld niet verplicht door hoeven te zetten naar de burger, gebeurt dat ook niet. Het is alsof je een gevulde koek aan een hongerig jongetje geeft en erbij zegt dat hij helemaal zelf mag weten of hij met zijn klasgenootjes deelt. Grote kans dat hij de hele koek zelf opeet.
Koerswinsten
Met de ECB als grote nieuwe koper op de markt is de vraag naar obligaties toegenomen en zijn de koersen gestegen. Koerswinst levert niemand wat op, behalve de verkopende partij. Die heeft de obligaties immers gekocht voordat de ECB de markt betrad, toen de koers nog marktconform was. Een enkele vermogensbeheerder zal meeprofiteren, maar het zijn vooral grote partijen zoals banken, pensioenfondsen en verzekeraars die het merendeel van de staatsobligaties op hun balans hebben staan.
Gebakken lucht
Zelfs voor pensioenfondsen en verzekeraars is het niet alleen profiteren van koerswinsten. Zij moeten namelijk voldoen aan strenge regels en mogen niet zomaar beleggen in risicovolle producten, zoals aandelen, ook niet als daar meer rendement op kan worden gemaakt. Het komt erop neer dat ze met de winst van de obligatieverkopen aan de ECB ook weer te duur geprijsde obligaties terug moeten kopen in de markt. Het aanbod neemt af doordat de ECB steeds meer obligaties van de markt haalt, maar de vraag blijft gelijk omdat pensioenfondsen moeten voldoen aan kapitaaleisen. Er ontstaat zo een oververhitte obligatiemarkt waarin koersen stijgen en iedereen zich rijk rekent zonder dat er onderliggend wat verandert. Dit noemen we asset inflation, ofwel gebakken lucht.
Risicovrij bestaat niet
Door de marktverstoring van de ECB zijn staatsobligaties veel duurder geworden dan je op basis van hun onderliggende waarde zou verwachten. Volgens de regeltjes investeren pensioenfondsen nog steeds in 'risicovrije staatsobligaties', maar er zitten wel degelijk risico's aan vast. Een rotte appel blijft een rotte appel, ook als je er twee keer zoveel voor betaalt. De ECB kan niet eeuwig doorgaan met opkopen en wanneer de vraag wegvalt, komen de hoge koersen flink onder druk te staan.
Een rotte appel blijft een rotte appel, ook als je er twee keer zoveel voor betaalt
Voor professionele beleggers is dit een goede reden om bijvoorbeeld niet in Zuid-Europese staatsleningen te investeren. Je kunt Italiaanse staatsobligaties wel als risicovrij bestempelen, maar in feite is het onderliggende risico even groot als toen de rente nog boven de 6 procent stond. Rente moet in verhouding staan tot het risico dat je loopt. Pensioenfondsen krijgen nu eigenlijk te weinig rendement op hun portefeuille met staatsleningen in verhouding tot de risico's die ze lopen. Een slimme vermogensbeheerder belegt het geld van zijn klanten liever in assets (bezittingen) met concrete zekerheden, maar de gemiddelde Nederlander heeft het grootste deel van zijn spaargeld in pensioenfondsen zitten en die zijn overgeleverd aan de regels vanuit Den Haag.
De schuldenlast van roekeloze overheden verlichten
Obligatiekoersen en -rentes bewegen in tegenovergestelde richting. Als gevolg van het opkoopprogramma kunnen nieuwe leningen tegen een lagere rente worden afgesloten. De Italiaanse rente op staatsobligaties (met een looptijd van 10 jaar) is zo in vijf jaar van 6 procent naar onder de 2 procent gedaald, waardoor de Italiaanse overheid goedkoop kan blijven lenen (zie onderstaande grafiek). Normaalgesproken betalen onbetrouwbare leners meer rente omdat de kredietverschaffer een groot risico loopt dat de lening nooit wordt afgelost. Dat principe wordt nu verstoord door het ECB-programma. De grote profiteurs van het publieke sector opkoopprogramma (PSPP) zijn dan ook overheden, en dan vooral overheden met een gat in de hand. Zij kunnen goedkoop blijven lenen ten koste van pensioenfondsen en verzekeraars, die nu niet gecompenseerd worden met rendement, maar wel een groot risico lopen wanneer het echt fout gaat.

Gebrek aan structurele hervormingen
Bankpresident Knot zegt dat de Europese Unie uit elkaar groeit doordat vooral Zuid-Europese lidstaten geen hervormingen doorvoeren. De Italiaanse economie groeit bijvoorbeeld al jaren niet meer, vorige week werd er weer een grote bank met belastinggeld gered en innovatie vindt er nauwelijks plaats. Ondanks dat 2016 geen geweldig jaar was voor de eurozone, zegt Knot dat de ECB met haar beleid ‘héél veel tijd heeft gekocht'. De vraag is alleen: wat levert die tijd op en wie betaalt de rekening? Is het vreemd dat Italiaanse politici niet structureel hervormen wanneer hun geen enkele financiële druk wordt opgelegd door de eveneens Italiaanse voorzitter van de ECB? Wanneer je een open snoeptrommel op tafel zet, moet je niet verbaasd zijn dat er lolly's gelikt worden en het avondeten onaangeraakt terug de keuken in gaat.

Monetair beleid is niet politiek onafhankelijk
Het is inmiddels duidelijk dat goedkoop geld voor banken en overheden niet de gewenste resultaten oplevert. Volgens Kamerlid Omtzigt, kan Knot daarom beter Mario Draghi tot de orde roepen dan debat in de Tweede Kamer ontmoedigen. Onder het mom van 'onafhankelijkheid' wordt het belangrijkste maatschappelijk debat van dit moment buiten het publieke domein gehouden, terwijl ook op de website van de ECB te lezen is dat ‘verantwoording de noodzakelijke tegenhanger is van de onafhankelijkheid van de bank’. Aangezien Mario Draghi zijn afspraak om het beleid in de Tweede Kamer te verantwoorden zonder duidelijke toelichting heeft afgezegd, is er reden genoeg om aan die onafhankelijkheid te twijfelen.
Belangrijke beslissingen over monetair beleid worden nu gekaapt door 25 bankiers
Centrale bankiers willen ons doen geloven dat monetair beleid niet politiek is, maar als je naar de feiten kijkt is dat niet waar. Het opkoopprogramma heeft er alle schijn van dat het noodlijdende banken en verkwistende overheden tegemoetkomt in plaats van dat het de reële economie versterkt, zoals het officiële verhaal luidt. Intussen zijn spaarders de dupe. Van het 'algemeen belang dienen' is dus absoluut geen sprake. In een democratische samenleving is het aan de volksvertegenwoordiging om maatschappelijke belangen af te wegen en op basis daarvan economisch beleid te bepalen. Het steunen van banken en overheden op kosten van de pensioenspaarder is niet politiek neutraal. Belangrijke beslissingen over monetair beleid worden nu gekaapt door 25 bankiers, ooit benoemd in een achterkamertje en niet meer ter verantwoording te roepen. Dat is een onwenselijke situatie. De Tweede Kamer is er niet alleen voor discussies over de hoogte van het minimumloon of de studiefinanciering, maar juist ook om te debatteren over de vele miljarden die centrale banken uitgeven in naam van ons allemaal.
26 Bijdragen
Jan Smid 8
Thomas, hier maak je al de eerste fout. Ik hoef als spaarder niet direct te profiteren, ik ben immers geen belegger. Ik zou het al fijn vinden als ondernemers en dan met name het MKB in de reële economie ervan profiteren. Da's veel belangrijker en dat is nou juist niet het geval. Wat wel vreemd is, is dat spaarders maar ook beleggers belasting moeten betalen over een rendement wat ze nooit krijgen, terwijl financiële transacties en winsten onbelast blijven.
""Ik ging langs bij een Nederlandse vermogensbeheerder en kreeg te horen waarom het logisch is dat het overgrote deel van het geld weer terug in obligaties en aandelen wordt gestoken. De grootste crux ligt in de tegenstrijdigheid van het beleid. Om effect op de inflatie te hebben moet het goedkope geld in de reële economie terechtkomen en daarvoor moeten banken het uitlenen aan bedrijven en burgers. Uitlenen betekent echter een bepaald risico nemen en dat is nu juist wat de banken wordt verboden. Sinds de crisis moeten ze hun reserves versterken en daarvoor is beleggen in relatief risicovrije financiële producten, zoals obligaties, een veel slimmere optie dan uitlenen aan risicovolle bedrijven die actief zijn in de ‘reële’ economie.""
Tweede fout, er wordt de banken niets verboden, dat is een fabel.
https://www.youtube.com/watch?v=F_7HIxCg4is
Daarnaast moet ik steeds weer denken aan Hans de Geus: geef banken niet méér eigen vermogen. Een waarheid als een koe en de waarheid waarom het misgaat.
https://www.ftm.nl/artikelen/banken-veiliger-met-minder-eigen-vermogen
Thomas Bollen 7
Jan SmidDe benadering van Hans de Geus vind ik ook interessant. Het beleid van de ECB is echter op het tegenovergestelde gericht en daarin tegenstrijdig. Aan de ene kant buffers willen verhogen en tegelijkertijd meer uitlenen aanmoedigen gaan niet goed samen!
Arjan 7
Thomas BollenJe zegt dat de lage rente banken moet stimuleren om meer uit te lenen maar dat hogere buffers dit tegenhoudt, een contrast. Dan zie ik een situatie voor me waarbij consumenten en bedrijven graag willen lenen en investeren maar waar banken het niet kunnen uitlenen vanwege de hogere buffeisen. In theorie zou het kunnen dat consumenten en ondernemers vol vertrouwen zijn maar dat banken vanwege hoge eisen niet geld kunnen uitlenen. De vraag is er, maar een tekort in aanbod van geld stokt de economische groei. Maar we hadden/hebben problemen in het consumptieniveau/investeringen en dat zorgt ook voor een afname in vraag naar financiering. De lage rente heeft vooral als doel om consumptie te stimuleren, waardoor ook investeringen toenemen. Wanneer banken meer leningen verstrekkingen door toenemende vraag, is er meer ruimte om toegevoegde waarde te creëren voor aandeelhouders, en kan binnen de financieringsstructuur het eigen vermogen tov vreemd vermogen stijgen. Dat het moeilijk is te bewerkstelligen betekent niet dat de ECB ondoordacht maar wat doet, en ook dan nog kan je vraagtekens hebben of QE in deze mate wel verstandig beleid is.
Maar om QE te begrijpen moeten we bij de basis beginnen: stimuleren consumptie. Consumptie is uiteindelijk bepalend of een lening goed of slecht is, en of er verliezen moeten worden genomen. Consumptie zorgt er voor dat leningen kunnen worden afgelost.
Thomas Bollen 7
ArjanArjan 7
Thomas BollenDenk jij dat het werkt zoals onderstaand beschreven?
- QE : ECB koopt obligaties van o.a. banken, de bank krijgt liquiditeiten (reserves), maar leent dit niet uit aan consumenten maar koopt daar liever obligaties van -
Maar we zijn het er toch over eens dat banken geen reserves, en dus geld van de ECB, uitleent?
Thomas Bollen 7
ArjanArjan 7
Thomas BollenDaarnaast moeten we niet onvolledig zijn in de weergave van wie voordelen heeft.
Matthijs 11
ArjanIk denk zelf dat de echte economie (van goederen en diensten) nog steeds erg zwak is. En daarom de vraag naar krediet laag en banken erg voorzichtig zijn. Zoals ik het begrijp is bijv in Nederland de groei bijna volledig te danken aan het opnieuw opblazen van de huizenbubbel, investeringen in echte zaken staat op nul.
QE is dan ook te weinig effectief denk ik. Het verlaagt die rentes iets, maar doet niets aan die andere oorzaken van lage kredietverlening.
Arjan 7
MatthijsRoland Horvath 7
ArjanAnderzijds wordt geld gecreëerd dat blijft hangen bij grote beleggers, en de rente wordt laag gehouden. Dat vergroot niet de vraag, Het is onredelijk. Maar het doel is niet 2% inflatie te creëren. Het doel is wat het doet en wat in de titel staat: Roekeloze banken en noodlijdende overheden helpen. In de titel wordt gesproken van noodlijdende banken en roekeloze overheden. Dit is een grap. Als het dat niet is, doet het de waarheid geweld aan.
Arjan 7
Roland HorvathIk begrijp niet wat u bedoelt. Als mijn pensioenfonds 100 miljoen staatsobligaties verkoopt verwacht ik dat ze de opbrengst blijft beleggen, ook als de ECB de koper is. Dat kan door andere staatsobligaties te kopen of andere beleggingen. Vanzelfsprekend dat het blijft hangen.
Roland Horvath 7
ArjanHet door de ECB gecreëerde geld komt niet in de materiële economie terecht maar dat is blijkbaar ook niet de bedoeling.
Jan Smid 8
Omtzigt en Knot komen met halve waarheden. Eigenlijk moet het zo zijn dat de Centrale bank zich echt bezig houdt met monetair beleid en de politiek tegelijkertijd hervormingen doorvoert en wel dusdanig dat beide partijen met maatregelen komen die echt alleen maar de reële economie dienen. Om succesvol te zijn moet het een en-en verhaal zijn, zoals in IJsland de bankensector met dat enorme waterhoofd keihard is aangepakt - iets wat in de rest van de EU nog steeds moet gebeuren - mensen met te grote schulden een deel van de schuld is kwijtgescholden en het land alweer van het IMF-infuus af is. Tevens het bewijs dat IJsland dat lukte omdat ze de euro niet had. En van het herstel in de EU is juist geen sprake van. Hongarije ligt nog steeds aan het infuus, het herstel in de Zuid-Europese laat eigenlijk nog steeds op zich wachten, terwijl Noordelijke landen een heel heel voorzichtig zeer broos herstel laten zien.
Neem ons eigen krankzinnige belastingsysteem. Als je werkt betaal je de hoofdprijs, als je consumeert betaal je ook de hoofdprijs, maar als je een huis koopt middels een erfenis behoef je ineens over de eerste ton geen belasting te betalen, ook niet over verkregen winsten in de woningmarkt. Ook het eigen afgeloste huis wordt niet als vermogen meegeteld. Wie snapt het nog?
En is er eigenlijk niet veel te veel geld in omloop gebracht door banken en Centrale Banken?
Matthijs 11
Jan SmidZolang men niet begrijpt dat een economie middle-out groeit in plaats van trickle-down, gaat er niets veranderen.
Juncker en Dijsselbloem doen wél hun best om de pensioenen van grieken te verlagen, maar werken actief tegen dat er iets gedaan wordt aan de gigantische belastingontduiking via Luxemburg en de brievenbussen op de zuid as. Voor wie zijn ze nu eigenlijk aan het werk?
Jan Smid 8
MatthijsMatthijs 11
Jan Smid- allereerst willen ze richting markten overtuigend/met zelfvertrouwen overkomen (als een CB zegt dat ze iets gaat doen, is alleen al dat uitspreken een middel. Zoals het "whatever it takes" van Draghi in 2012).
- verder zullen ze voorzichting zijn richting politiek omdat ze ook zelf onafhankelijk willen blijven opereren. Als Draghi wekelijks kritiek levert op politieke besluiten, kan hij verwachten dat de politiek ook (nog meer) op zijn stoel gaat zitten.
En die kritiek richting politiek wordt ook wel geuit. Alleen heel voorzichtig. Heb in elk geval verschillende centrale bankiers horen uitspreken dat niet alleen monetair beleid voldoende is, maar dat fiscaal ook meer gedaan moet worden.
Gerben Gerrits 7
André ten Dam 5
En het antwoord op die vraag heeft Marion Draghi in augustus 2012 zelf gegeven: "...whatever it takes to preserve the euro..."
Maar vroeger of later dient de steeds verder oplopende rekening van het redden van de euro(zone) betaald te worden, waarschijnlijk wanneer de wal het schip zal keren.
Drie keer raden wie die rekening gepresenteerd krijgen?
Roland Horvath 7
2/ Als een bank uitsluitend krediet verleent, heeft ze geen eigen vermogen nodig. Want krediet wordt uit het niets gecreëerd. Als een krediet niet terugbetaald wordt is dat geen verlies. Er wordt dan indien nodig een nieuw krediet gecreëerd. En de rente is alleen nodig om de werkingskosten van de bank te betalen, een risico premie is niet nodig want er is geen risico.
In totaal mag er maar een bepaalde hoeveelheid geld gecreëerd worden bvb 30% van het BBP, niet meer en niet minder. Anders kan er inflatie ontstaan resp. kan de handel niet betaald worden. Iedere bank moet dan een deel van het totale krediet toegewezen krijgen.
Er is slechts een buffer, eigen vermogen nodig als er ook vreemd vermogen is, als er daardoor betalingsverplichtingen ontstaan. Dat is een reden om banken te splitsen in hun functies zodat ze er elk maar 1 uitoefenen.
3/ Structurele hervormingen zijn niet nodig integendeel. Bezuinigingen resulteren in een even grote vermindering van de productie en het inkomen van het komende jaar, ze lossen niets op. Maar zoals reeds gezegd, de bedoeling van de EU is alleen de bedrijfslasten van GMO verminderen en de SZ afschaffen. Alles in de EU is leugen en bedrog en ten 2e mislukking. Ten 3e domheid nog vergeten.
Erwin de Waard 6
Roland Horvath"Als een krediet niet terugbetaald wordt is dat geen verlies. Er wordt dan indien nodig een nieuw krediet gecreëerd. " stel je , omdar krediet toch uit het niets gecreerd is. Maar als het oorspronkelijke krediet niet word terugbetaald , waarom het nieuwe dan wel ?
Roland Horvath 7
Erwin de WaardDe bank kan in dit verhaal een vooraf bepaalde hoeveelheid krediet geven, een deel van het totale krediet dat verstrekt wordt door alle banken tezamen. Tussen hun debiteurs kunnen er falingen zitten. Het aan hen verstrekte geld is in de materiële economie terechtgekomen. Het geld/ het krediet kan niet terugbetaald worden.
Maar het krediet is uit het niets geschapen. Als de bank niet aan haar maximum te verlenen krediet zit, kan ze zo veel krediet maken als ze wil tot aan haar maximum. Door het niet terugbetalen wordt het maximum uitstaande krediet van de bank verminderd. Ten 2e mist ze de rente van de debiteur want die is failliet. Maar de clou van het verhaal is dat als de bank uitsluitend werkingskosten heeft als betalingsverplichting, ze niet failliet gaat als een deel van het krediet niet terugkomt. De bank is in dit geval uitsluitend een instantie die geld/ krediet/ handelsmogelijkheden toewijst.
Banken gaan failliet als ze zich bezig houden met andere zaken dan hun eigenlijke functie: Kredietverlening. Uit die activiteiten ontstaan betalingsverplichtingen.
Matthijs 11
Erwin de WaardRoland Horvath 7
MatthijsIn die zin is het zeer merkwaardig dat het MKB/KMO niet voldoende krediet krijgt. De hoeveelheid krediet, die in een bepaalde periode bvb een jaar verleend moet worden om aan een geldhoeveelheid van 30% van het BBP te komen, is bekend. Hoe dat krediet over de banken redelijkerwijze kan verdeeld worden is ook bekend. De kredietbanken hebben bij het toekennen van krediet geen enkel risico met uitzondering van het feit dat ze een rente moeten rekenen die hun werkingskosten dekt. Niets staat dus de toekenning van het maximale krediet in de weg tenminste als er krediet gevraagd wordt dus als er een winstverwachting is. Die is er blijkbaar en toch zijn er al jaren moeilijkheden voor het MKB om krediet te krijgen. Dat is onaanvaardbaar. Uiteraard is één reden ervan dat banken liever in de financiële economie grasduinen dan dat ze hun eigenlijke werk doen: Krediet geven. Wellicht ten overvloede, Rutte2 is onbekwaam om hier iets aan te doen.
Nogmaals, de kredietverleningsfunctie van banken wordt gemengd met van alles van sparen tot verzekeringen. Die bijkomende activiteiten creëren betalingsverplichtingen. Als de bank daar niet kan aan voldoen gaat ze failliet.
Matthijs 11
Roland HorvathBanken creëren dus weliswaar krediet uit het niets, als er niet terugbetaald wordt hebben ze wel degelijk een probleem. Het tegelijk gecreëerde deposito staat namenlijk wél nog als verplichting in de boeken (kan overgeboekt zijn naar een andere bank, als cash opgenomen zijn, etc).
Waar die "30% van het BBP" op slaat is me ook niet duidelijk.
Het MKB krijgt onvoldoende krediet omdat a) het MKB minder winstgevend en risicovoller is geworden doordat de koopkracht van de massa mensen nog niet hoog is b) andere activiteiten meer opleveren en minder risico hebben (hypotheken gestimuleerd met startersvoordelen, garantie, etc).
Roland Horvath 7
MatthijsDe totale geldhoeveelheid gaat in 1 jaar 3 à 4 keer van ondernemingen naar consumenten en terug. Het wordt dus 3 à 4 keer per jaar gebruikt door consumenten om iets aan te kopen. Dus om het totale BBP te betalen moet de geldhoeveelheid dus ongeveer 25% à 30% van het BBP bedragen.
Stel: Een debiteur betaalt zijn krediet van 1 miljoen niet terug: Het geld blijft in de -materiële- economie en het verlies komt op rekening van de bank die het verlies afwentelt op de wel betalende klanten: De rente wordt navenant verhoogd. Dus in werkelijkheid keert per saldo het geld altijd terug bij de bank en de geldhoeveelheid vermindert altijd door de terugbetaling. In dit systeem waar het verlies bij de bank terecht komt maakt dat banken misschien -te- huiverig voor risico.
Er is een 2e mogelijkheid. Het niet terugbetaalde geld wordt niet geboekt als verlies bij de bank, de rente wordt niet aangepast om verliezen door niet betaling te compenseren en het geld blijft in de economie, in de werkende geldhoeveelheid. Als de bank in een volgende periode evenveel krediet creëert, dan vergroot de geldhoeveelheid enigszins en kan inflatie creëren, afhankelijk van de verhoudingen. Hier komt het risico van faillissementen niet bij de bank/ kredietverlener terecht en dat maakt banken minder afkerig van risico. Bovendien is het meerdere gecreëerde geld in de materiële economie terecht gekomen. Anders dan bij de QE van de ECB waar het geld vooral in de financiële economie terecht komt bij grote beleggers en banken en niet de vraag in de materiële economie stimuleert. Beide mogelijkheden: Het risico komt al dan niet bij de banken terecht, hebben voor - en nadelen.
Jan JC Saal 2
De schuldencrisis van Griekenland is makkelijk op te lossen door de Europese bank.
In feite hoeven zij alleen maar met nieuw geld de schulden op te kopen en vervolgens kunnen ze die eenvoudig kwijtschelden. Hun balans blijft daarbij ongewijzigd. Zij zijn de enigen die dat kunnen, omdat het uitgeven van nieuw geld bij de Europese bank is ondergebracht.
Waarom gebeurt dat dan niet, kun je je afvragen. Ik denk dat daar drie belangrijke redenen aan ten grondslag liggen:
1. Voor de meeste mensen is dit een oplossing die buiten hun bevattings-vermogen ligt. Het gaat om inzicht in geld-waarde en schulden op een niveau waartoe de meeste mensen geen toegang hebben. Toch moeten de bancaire mensen, zoals Mario Draghi, dit doorzien. Hij heeft al ervaring opgedaan met het opkopen van schulden en bewezen dat dit geen inflatie veroorzaakt.
2. Angst voor precedent werking.
Ik denk dat dit een reële angst is. Wanneer voor één land de schulden zouden kunnen worden kwijtgescholden, waarom dan niet alle schulden voor alle landen? Op dit moment is het al zo dat begrotingsdiscipline voor de meeste landen en ook voor veel mensen erg moeilijk is. Wanneer je makkelijk van je schulden zou kunnen afkomen, kan het hek van de dam gaan.
3. Regelgeving die deze oplossing in de weg zit. Dat zal ongetwijfeld het geval zijn. Ik heb daar persoonlijk te weinig kennis van om daar een oordeel over te kunnen vellen. Het lijkt mij echter dat regels moeten kunnen worden aangepast, wanneer problemen op deze schaal moeten worden opgelost.
Blijft dus over de angst voor de precedent werking.
Deze angst moet afgewogen worden tegen de schuldenproblematiek, zoals die over de wereld heerst. Het lijkt mij dat we als mensheid in een nieuwe ontwikkelingsfase terecht gekomen zijn, zoals ook na de afschaffing van de gouddekking en bij de introductie van het internet het geval was. Het oplossen van schulden van mensen en van landen vraagt om een nieuw