Medicijnproeven in Egypte
© Wemos, Somo, Declaration de Berne

Hoe Big Farma Russisch roulette speelt met Egyptische kankerpatiënten

Egypte is in opkomst als testland voor medicijnen. Gretige patiënten die anders geen behandeling krijgen, maken het land tot een interessante proeftuin voor de farmaceutische industrie. Die praktijk brengt medische en ethische problemen met zich mee, blijkt uit een recent rapport van drie ngo's.

Twee jaar geleden kreeg Walaa te horen dat ze kanker had. Deze Egyptische, moeder van drie kinderen en de echtgenote van een gepensioneerde ingenieur, bleek een kwaadaardige tumor in haar longen te hebben. Zij is een van de patiënten die werden geïnterviewd voor het rapport Industry-sponsored clinical drug trials in Egypt: Ethical questions in a challenging context. Dit rapport werd onlangs uitgebracht door de stichtingen Wemos, SOMO en Déclaration de Berne na onderzoek door een Egyptische mensenrechtenorganisatie en onderzoeksjournalist uit dat land naar medicijntesten door westerse farmaceuten in Egypte.

Het gezin van Walaa was niet arm. Maar nadat ze twee jaar lang zelf dure behandelingen had betaald voor haar kanker, was de tumor slechts voor de helft verwijderd en de...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in