De ergste crisis in 300 jaar

Technisch analist Prechter ziet een bodem

Er is altijd wel een goeroe te vinden die een nog zwartgalliger beeld heeft van de economische toekomst. Technisch analist en bestsellerauteur Robert Prechter is zo iemand. Prechter herontdekte in de jaren tachtig de theorieën die de Amerikaan Ralph Nelson Elliot. Deze uit Kansas afkomstige accountant had na jarenlange studie van de gedragingen van aandelenmarkten zijn bevindingen in 1938 op papier gezet. Elliot ontdekte dat bewegingen op aandelenmarkten - in feite de gedragingen van grote groepen mensen - niet op een chaotische manier tot stand kwamen, maar dat opwaartse en neerwaartse golven steeds dezelfde patronen vertoonden.
 
Prechter die op basis van de leerstukken van Elliot vanaf de jaren tachtig grote successen boekte, denkt nu dat er een neergang van historische omvang aanstaande is die nog erger wordt dan die van 1929. Hij voorspet dat de Dow Jones index - die nu rond de 9600 punten staat, ruim onder de 1000 punten zal zakken. Geen aandelen aanraken dus, luidt zijn devies. Ofwel: 'Winter is coming. Buy a coat.
 
Analist Ralph Acampora, die Prechter hoog heeft zitten, denkt echter dat hij het bij het verkeerde eind heeft. Enerzijds omdat hij denkt dat aandelen in Prechters scenario op onrealistisch lage niveaus worden verhandeld, anderzijds omdat hij het niet met Prechter eens WIL zijn. Acampora: 'Because if he’s right, we’ve basically got to go to the mountains with a gun and some soup cans, because it’s all over.'
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 563 leden