De Europese carry trade

De Europese Centrale Bank laat de rente verder dalen en geeft het geld bijna gratis weg. Het verder sponsoren van banken is een feit net als een nieuwe rol voor de euro.

Beleggers zijn in toenemende mate geneigd om euro’s te lenen en dit vervolgens te beleggen in andere valuta’s. Dit wordt ook wel de Carry Trade genoemd. De Carry Trade is bij het grote publiek bekend in relatie tot het trillende eiland Japan. Ook onze oude werkgever maakte gebruik van de Carry Trade om in Japan voor een rentetarief van nul bakken met geld naar binnen te harken en vervolgens via slimme fiscale routes veel duurder op de Nederlandse hypotheekmarkt weg te zetten.

Legaal Naaien
En zo werd de gemiddelde Nederlandse konijnenkop dus legaal genaaid met zijn hypotheek welke vervolgens in een pakketje met een fraaie strik erom genoteerd werd aan de Amsterdamse beurs en op die manier werd gesleten aan hongerige institutionele beleggers. De bank blij met de winst en de verlichting van de balans, het instituut blij met de leuk renderende lening met als onderpand oerdegelijke Nederlandse middenklasse huisjes met aan tafel zittend een schare zwoegende konijnenkoppen die geen kant op kunnen.

Vaak wordt er gerept dat de bonussen van de bankiers de grondslag waren van de huidige financiële opgepompte ellende maar dat was het gevolg. Dat bonussen nog steeds gevoelig liggen bleek van de week maar weer eens bij onze vrienden van de RBS. Naar mijn mening lag de grondslag in de Carry Trade in de jaren ‘90. Maar het geheugen van politici is vaak kort en verwrongen. Grappig is nu dat de Europese Unie zelf onderdeel is geworden van de Carry Trade.

Hommen Blij
De Europese Centrale Bank laat de rente verder dalen en geeft het geld bijna gratis weg aan instellingen zoals de ING vandaag de dag. Hommen is zo blij als een kind en staat te dansen op zijn houten bureau in de glazen schoen aan de Zuid-As. Maar slimme valuta belleggers gaan er vanuit dat door dit lage rente beleid de euro verder onder druk zal komen te staan. In feiten zet de ECB het bord ‘te koop’ op de Europese munt.

Normaal gesproken worden dit soort spelletjes gespeeld met de dollar of de yen. Maar doordat de rente in de eurozone steeds verder naar nul gedrukt wordt zal de euro zwak blijven en wellicht nog wel wat verder in waarde dalen. En dat maakt het de ideale munt om een financiering mee op te tuigen en daarmee een andere munt – zoals de Canadese of de Australische dollar – mee in te slaan. De perfecte valuta strategie zouden we bijna zeggen.

De rol van de Euro wordt dus opeens een andere en beleggers lijken dat te omarmen. Normaal gesproken lenen valutahandelaren dollars en slaan euro’s in vanwege de gunstige rentespread. Maar de huidige situatie wijkt af van het normale beeld. Sluwe valuta handelaren hebben dat als geen ander in de gaten. Met een ECB waar de euro’s uit de kluizen spuiten, een bewust laag rentebeleid hanteert om banken te sponsoren en een afzwakkende Europese economie in het vooruitzicht is de ultieme voedingsbodem voor de Europese Carry Trade. U heeft er weer een nieuwe vriend bij zo vlak voor het weekend.

Rest mij u een goed weekend te wensen.Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.