
© CC0 (Publiek domein)
De Europese trojka hielp de Griekse economie naar de filistijnen
Ruim 368 miljard euro: zoveel belastinggeld is er inmiddels via diverse bail-outs in de Griekse economie gestopt. Hoe werd al dat geld besteed? Vorige week verscheen het rapport van de Europese Rekenkamer over die vraag — en de conclusies liegen er niet om.
‘Dramatisch’, ‘vernietigend’, ‘onthutsend’, ‘een zooitje’: dat waren de kwalificaties die diverse commentatoren en columnisten gaven aan de inhoud van het vorige week verschenen rapport van de Europese Rekenkamer. Het onderwerp: het optreden van de Europese Commissie in de financiële crisis in Griekenland.
Want wat was er ook alweer met Griekenland aan de hand? Waarom had dat land zo veel geld nodig? Daarvoor moeten we bijna acht jaar teruggaan in de tijd, naar januari 2010. Met de grote financiële crisis in de VS als katalysator bleek Griekenland haar schulden niet meer te kunnen terugbetalen en zich niet meer te kunnen financieren via de internationale kapitaalmarkten. Het land dreigde te bezwijken aan een ‘Olympus’ aan staatsschulden.
Noch de Europese instituties, waaronder de Europese Commissie (EC) en de Europese Centrale Bank (ECB), noch de toenmalige regeringsleiders, onder wie de Duitse bondskanselier Merkel, hadden de crisis zien aankomen. Allen werden ze er compleet door overrompeld.
Dure Europolitiek
In de paniek die vervolgens uitbrak, werd besloten om de in marmer gehouwen ‘no bail-out’-afspraken van het Verdrag van Maastricht overboord te kieperen en tóch Europese steun te geven aan een in financiële moeilijkheden verkerend eurozoneland. De voornaamste redenen hiervoor: de Europese leiders waren bang dat als Griekenland niet geholpen zou worden, de crisis dan zou overslaan op andere landen. Ook waren ze bevreesd dat het financiële stelsel dan zou kunnen imploderen.
De Commissie bleek niet in staat om haar eigen werk te evalueren
Tussen 2010 en 2015 werd daarom maar liefst drie keer de Europese portemonnee getrokken voor de Grieken. Eerst 110 miljard in 2010; vervolgens in 2012 nog eens ruim 172 miljard en in 2015 ten slotte nog eens 86 miljard euro. In totaal dus ruim 368 miljard euro: anderhalf keer de omvang van de hele Griekse economie.
Dat geld werd echter niet zomaar verstrekt: in ruil voor al dat geld moesten de Grieken hun economie hervormen en drastisch bezuinigen, zo was de afspraak. Daartoe werd Griekenland onder curatele gesteld van een drieluik, de zogenoemde trojka bestaande uit vertegenwoordigers van de EC, de ECB, en het Internationale Monetaire Fonds (IMF).
Het IMF krijgt gelijk
Afgelopen week, ruim zeven jaar na de eerste bail-out, verscheen dus dat rapport van de Europese Rekenkamer, waarin onderzocht is of al die (honderden) miljarden wel goed zijn besteed. U zult zich wellicht afvragen: wat heeft die Europese Rekenkamer eigenlijk te maken met de Griekse ‘bail-outs’? Welnu: het is de taak van de Europese Rekenkamer om te controleren of de financiële middelen van de Europese Unie correct worden gebruikt en op een efficiënte manier worden ingezet. Daarom heeft het instituut onderzocht hoe de financiële steun voor Griekenland in de praktijk is benut.
De conclusie van de Rekenkamer is niet mals: zij velt een vernietigend oordeel over met name het optreden van de EC. Zo bleek dat de Commissie niet in staat (en niet bereid) was om haar eigen werk te evalueren. De economische prognoses waren telkens verkeerd en slecht onderbouwd; ook heeft de Commissie onvoldoende gekeken of Griekenland überhaupt wel in staat was om de opgelegde hervormingen daadwerkelijk uit te voeren.
De EC heeft Griekenland op vakkundige wijze naar de klote geholpen
De Europese Commissie heeft niet gekeken naar de effecten van de bezuinigingen op de lange termijn, maar was juist gefixeerd op korte-termijnresultaten. Er was binnen de EC geen enkele expertise in hoe om te gaan met een in financiële moeilijkheden verkerend land. Met andere woorden: zij was volledig incompetent.
Het IMF had die expertise wel, schrijft de rekenkamer, maar die instelling werd telkens overruled door de technocraten van de Commissie. Dit leidde vervolgens tot een ernstig conflict met het IMF over de aanpak van de crisis. De bezwaren van het IMF richtten zich vooral op het ‘austerity’-beleid (de strenge bezuinigingen) en op het niet afboeken tot een voor Griekenland draagbaar niveau van de Griekse staatsschuld.
De Europese Rekenkamer geeft in haar rapport het IMF in feite nu gelijk: het was volgens het IMF evident dat de aan Griekenland ‘geleende’ bedragen grotendeels niet meer terug zouden komen. Hiermee wordt de facto bevestigd dat de primaire drive van de EC politiek gestuurd was, in plaats van economisch.
Met andere woorden: de Europese Rekenkamer heeft in nette bewoordingen gesteld dat de EC een in ernstige problemen geraakt eurozoneland op vakkundige wijze – om het op zijn Hollands te zeggen – volledig naar de klote heeft geholpen.
De geslotenheid van de ECB is extra problematisch vanwege haar belangrijke rol tijdens de Griekse crisis
ECB in het nauw
Maar niet alleen de EC is door de Rekenkamer gevraagd openheid van zaken te geven over haar precieze rol tijdens de aanpak van de Griekse crisis: ook de ECB heeft dit verzoek ontvangen. De ECB heeft echter haar medewerking geweigerd, zich hierbij beroepend op haar onafhankelijke positie.
Dit schuurt nogal met het feit dat de ECB vanaf het begin in 2010 juist een cruciale rol speelde bij het ‘redden’ van Griekenland. Deze ontduikende houding van de ECB leidde tot ongenoegen bij de Rekenkamer, die al eerder kritiek had geuit op de weinig transparante houding van de centrale bank. De geslotenheid van de ECB is extra problematisch, omdat de centrale bank als lid van de trojka een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de Griekse crisis — onder meer door te dreigen met dichtdraaien van de geldkraan voor de Griekse banken als de regering van Alexis Tsipras niet akkoord zou gaan met de hervormings- en bezuinigingseisen.
De vraag dringt zich vervolgens natuurlijk op in welke mate de EU in staat is om haar in moeilijkheden verkerende landen te helpen als niet de economische ratio, maar de politieke wensen het uitgangspunt van het beleid zijn. Die vraag is nu vooral actueel aangezien de Commissie – daarin gesteund door de Franse president Emmanuel Macron – pleit voor de oprichting van een heus Europees Monetair Fonds (EMF) om eurolanden in nood te hulp te schieten. Dat EMF zou dan in de plaats moeten komen van het ‘lastige’ trojka-lid IMF. Waarom dat niet zo'n heel goed idee is, is eerder hier op FTM uitgelegd.
96 Bijdragen
Anton Van de Haar 8
En dat onder de kundige leiding van "de Dijs", die daarvoor, zoals een goed carriere-politicus betaamt, zijn PvdA-rode normen en waarden (voor zover aanwezig) even in de parkeerstand had gezet.
Pieter Jongejan 7
Helpen met wat?
Wat zijn de beslissingscriteria voor het EU beleid als dat kennelijk niet het maximaliseren van het reële (geschoonde) BBP per hoofd in de EU is?
Wie en wat (belastingen, de euro, EMF en Europees leger) bepalen de politieke wensen van de EU. Zijn dat wel de Europeanen zelf of zijn het de Amerikanen of wellicht de grote nationale Europese staten, die bereid zijn om andere Europese landen te brandschatten?
De Amerikanen zijn in strijd gewikkeld met de Chinezen om de wereldgrondstoffen en de wereldreservemunt. Voor die strijd zoeken ze financiële steun bij Europa.
Het rapport van de RvS over de euro bevat slechts één tabel zonder bronvermelding. Dan weet je dat het rapport geschreven is door juristen en politicologen, die opkomen voor de geopolitiek van Brussel, Nato en de Amerikanen.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanMet het op orde krijgen van hun staatsfinanciën, met name het primaire begrotingstekort. (Daar heeft de Commissie een waslijst aan aandachtspunten voor opgesteld, zie six-pack, two-pack, fiscal compact, etc.).
"Dan weet je dat het rapport geschreven is door juristen en politicologen"
LOL. Ja, maar ik weet uit eerste hand dat er ook diverse (monetaire) economen zijn geraadpleegd.
Pieter Jongejan 7
Jean WanningenDe titel luidt: "Finding the Equilibrium Real interest Rate in a Fog of Policy Deviations". Taylor is ook geraadpleegd en tot het laatst in de race gebleven om Yellen op te volgen maar heeft het moeten afleggen tegen iemand die bereid was om het goedkoop geld beleid zo lang mogelijk voort te zetten. Hetzelfde zie je bij onze RvS. Weglopen voor je verantwoordelijkheid door essentiële feiten weg te laten wint het van het zichtbaar maken van beleidsdilemma's.
Waar staat dat de Noord-Europese landen zonder euro (Noorwegen, Zweden, Denemarken, Zwitserland) een sterkere groei van het BBP per hoofd hebben geboekt dan de Noord-Europese eurolanden (Nederland en Finland)? Waarom wel aandacht voor het verschil tussen Noord-Europese eurolanden en Zuid-Europese eurolanden in de enige opgenomen tabel? Wordt dit verschil in reële economische groei tussen eurolanden niet grotendeels verklaard uit de verschillen in inflatie tussen Noord-Europese en Zuid-Europese landen alsmede door demografische verschillen, verschillen in pensioenvoorzieningen, verschillen in belastingtarieven, omvang zwarte circuit e.d. ? Waarom luidt de conclusie niet dat transferbetalingen geen oplossing kunnen bieden voor de enorme cultuurverschillen, die in de loop van decennia zo niet eeuwen tussen landen zijn ontstaan? Europa is geen USA en gelukkig maar.
Jean Wanningen 6
Pieter JongejanHier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Complex systeem als de (wereld) economie is principieel onvoorspelbaar (net als t klimaat overigens, maar dat terzijde).
Verder ben ik het met je eens. Ik ben bezig aan een column over dat rapport van de RvS en dat EMF. Eventjes geduld nog. ;-)
[Verwijderd]
Hoe het ging en wie er een rol bij speelden wordt zeer duidelijk uit het boek van Varoufakis, Adults in the Room.
Jan Smid 8
Maar het IMF is toch ook nog steeds een voorstander ervan dat een land dat problemen heeft zijn staatsbezittingen verkoopt? Daardoor kreegt de staat ook minder inkomsten. Als dat zo is waarom eist jet IMF dan niet dat ook banken hun tafelzilver moeten verkopen als ze hun hand ophouden?
Jean Wanningen 6
Jan SmidHet beproefde IMF-concept bij het weer gezond maken van de staatsfinanciën berust op de bekende drietraps-raket: het devalueren van de nationale valuta tot evenwichtig niveau met het relevante buitenland, het doorvoeren van bezuinigingen en hervormingen, kwijtschelding van de schulden tot een voor het probleemland houdbaar niveau, en tot slot tijdelijke financiële hulp om tekorten op de betalingsbalans van het betreffende land te corrigeren en te zorgen voor technische assistentie en training ter plaatse door IMF officials.
Echter, door de eenheidseuro kan het IMF haar eerste maatregel (devalueren nationale valuta) niet uitvoeren. Daarnaast verzetten de EC en ECB zich tegen het kwijtschelden van een deel van de schulden. Die kwijtschelding achtte het IMF noodzakelijk voor duurzaam herstel. Nu is ook voor een vorm van kwijtschelding gekozen overigens: door de looptijd van de leningen tot st Juttemis te verlengen en de rente op praktisch nul te zetten.
Roland Horvath 7
Jean WanningenBezuinigen en hervormen brengt geen geld op in tegendeel de economie gaat eraan kapot. Ze kan daardoor niet opbloeien. Dat heeft de EU zelf bewezen in de eurozone. De bezuinigingen en de hervormingen zouden de waarde van de euro op peil houden en het concurrentie vermogen van de eurozone vergroten. Het resultaat was dat er minder groei en activiteit was in de eurozone dan in de niet euro landen, in Griekenland nog het meeste, en dat de euro jaren later in waarde daalde.
Sedert 2015 is er een linkse regering in Portugal zich van de bedoeld nefaste bezuinigingspolitiek van de EU niets aantrekt en het resultaat is groei, meer dan op veel andere plaatsen in de EU. De EU en het IMF staan uitsluitend voor de GMO/multinationals en ook die haten de SZ en leefbare lonen.
Jean Wanningen 6
Roland Horvath"Daarom is één van de eisen van het IMF bij het ruïneren van een land, =het zogenaamd financieel gezond maken, dat de SZ afgebouwd wordt."
Heb je daar een bron voor waaruit dat blijkt? Liefst van IMF zelf.
"Bezuinigen en hervormen brengt geen geld op in tegendeel de economie gaat eraan kapot."
Het IMF heeft (intern) ook erkend de situatie mbt Griekenland verkeerd te hebben ingeschat. Mede daardoor onstond ook het hoog oplopende conflict met de overige trojka leden. Toch vormen hervormingen een wezenlijk onderdeel van de beproefde IMF-aanpak. Maar dan wel in combinatie met schuldkwijtschelding en - vooral - devaluatie van de nationale munt. Het eerste wilden de EC en ECB niet, het tweede is onmogelijk zolang Griekenland in de eurozone zit.
Roland Horvath 7
Jean Wanningen2/ Bezuinigingen en hervormingen hebben als doel de SZ af te schaffen door de overheden in geld moeilijkheden te brengen door hen meerdere eisen op te leggen bijvoorbeeld schulden afbetalen zodat ze wel moeten bezuinigen in de SZ.
Bezuinigingen en hervormingen hebben alle in de huidige economie structuur een negatief gevolg. Ze verminderen de koopkracht en die vermindert de economische activiteit in dezelfde mate. Sterker nog, het verlagen van de belastingen is ook één van de geliefde remedies: Een verlaging van de personen belasting verminder de koopkracht want de winst voor de rijken wordt niet omgezet in consumptie of investering: Als er geen winstverwachting is.
Meer nog: Een verlaging van de bedrijfslasten welke dan ook verlaagt de koopkracht met hetzelfde bedrag. Op den duur heeft niemand, althans van de 99%, nog geld en kunnen de maatschappij en de economie niet meer functioneren. Dan ontstaat een langdurige malaise zoals in 1873 -1896.
Diny Pubben 9
Jean WanningenDoet me denken aan Varoufakis, hij had geen data laat staan de goede. Schrijft hij daar nog iets over?
Jean Wanningen 6
Diny PubbenDiny Pubben 9
Jean WanningenJean Wanningen 6
Diny PubbenDoen!
Ferdi Scholten 5
Fijn dat de rekenkamer nu bewijst dat ze al die tijd al gelijk hadden, een mooi voorbeeld van de corpocratie die de Europese Unie eigenlijk is.
Wederom wordt de mythe dat de overheid er voor de burgers is (met feiten) doorgeprikt. Hoe lang blijven we dit allemaal nog pikken?
aanvullend leesvoer over het Hellenic Financial Stability Fund: http://adbroere.nl/web/nl/columns/verborgen-schandaal-directe-bankensteun-aan-griekenland.php
Jean Wanningen 6
Ferdi ScholtenHet artikel is dan ook al vorige week geschreven. De eindredactie gaat over de planning. ;-)
Ludovica Van Oirschot 15
Ferdi Scholtenthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotMarla Singer 7
Diezelfde troika heeft ook de leiding over de rest van de EU en gezien hun huidige resultaten wordt het nu steeds duidelijker dat hervormingen hard nodig zijn. Maar niet in de richting van meer EU zoals de eurofielen willen maar meer verantwoording aan de lidstaten. Die zijn wel in staat om pragmatiek in te zetten ipv de te sterk politiek gekleurde beslissingen van de EU.
[Verwijderd]
Marla SingerJean Wanningen 6
[Verwijderd]Anton Van de Haar 8
Jean WanningenDe economische neergang van Griekenland kwam begin 2013 tot staan, maar sindsdien is de Griekse economie niet meer gegroeid. Nog zorgwekkender, gezien haar omvang, is het plaatje voor Italië.
In de jaren voor de invoering van de euro liet Italië al een relatief zwakke groei zien, maar in de jaren erna, en vooral na 2008, is het plaatje ronduit akelig. Gerekend vanaf het moment van de invoering van de euro, begin 2002, is de Italiaanse economie per saldo 1% gegroeid. Dat is 1% groei in bijna 16 jaar tijd, niet eens veel beter dan dat van Griekenland (-7%).
Ter vergelijking: het gemiddelde van de Eurozone sinds de invoering van de euro was +18%, dat van Duitsland en Nederland respectievelijk +21% en +22%. En dat zijn ook al geen beste getallen, vergeleken met die van een groepje van Europese niet-Eurolanden (het VK, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Zwitserland): gemiddeld +29%.
Overigens was de economische groei van die vijf landen in de zeven jaar voor de invoering van de euro gemiddeld bijna exact gelijk aan die van de Eurozone: +21% versus +20%.
Jean Wanningen 6
Anton Van de HaarZeker.
Heb je trouwens een linkje naar die groeipercentages? Niet dat ik denk dat ze niet kloppen (ze kloppen) maar het is handig om de bron te kennen.
Anton Van de Haar 8
Jean WanningenJean Wanningen 6
Anton Van de HaarHank.Rearden 1 1
Anton Van de HaarNL wordt wat dat betreft gerund als multinational; negatieve meningen zijn geen optie, ook niet als deze op termijn tot positieve uitkomsten voor onderneming als geheel kunnen leiden. Boodschappers worden kopje kleiner gemaakt, omdat kleine groep (vaak managers) die wel profiteert waarheid niet wil/kan accepteren omdat deze tot kapitaal(en dus bonus)derving over ruggen van werkende massa's zou kunnen leiden.
Anton Van de Haar 8
Hank.Rearden 1Dat lijkt me eigenlijk niet. Doordat zwakke landen als Italië en Griekenland deel uitmaken van de Eurozone is de koers van de euro lager dan die zou zijn als er alleen maar landen als Nederland en Duitsland deel van zouden uitmaken.
Met andere woorden, Nederland kan qua handel profiteren van een relatief zwakke euro. En inderdaad is het handelsoverschot van Nederland sinds de invoering van de euro ongeveer verdubbeld.
Hank.Rearden 1 1
Anton Van de HaarRoland Horvath 7
Marla SingerDe EU moet zichzelf regeren bijvoorbeeld de buitengrenzen, de federale strijdkrachten naast en los van die van de staten. In plaats van de lidstaten te regeren en te hinderen met bezuinigingen en andere dwaasheden. En zich met alles te bemoeien wat ook de staten kunnen doen. De EU moet dus een federatie worden met -zeer- beperkte, expliciet toegekende bevoegdheden. Alle bevoegdheden berusten bij de staten behalve de aan de unie toegekende. Nu is het andersom, de EU is een parasitaire wurgplant die de staten ruïneert en domineert ten bate van de macht en de winst van de GMO.
squarejaw 5
Marla SingerNiek Jansen 9
Marla Singer" De Eurogroep is een interessant clubje. Hoewel de groep in geen enkel EU-verdrag een juridische status heeft, neemt ze binnen Europa de belangrijkste beslissingen".
En op pag. 261:
" Tijdens een gemiddelde bijeenkomst van de Eurogroep was een fascinerend ritueel tekenend voor de manier waarop de troika en zijn processen zich de macht over continentaal Europa hadden toegëigend; dat is een van de redenen waarom het vreselijke Griekse drama, dat de opkomst van de troika inleidde, zo significant is".
Jacques De la Haye 8
Marla SingerBart Klein Ikink 6
Dat er 'hervormd' zou moeten worden om in de eurozone te blijven was onvermijdelijk. Je kon ze er ook niet mee weg laten komen want zo beloon je slecht gedrag. Dat is een moreel risico.
Ook was het laten ploffen van de euro geen aantrekkelijke optie. En dat harde bezuinigingen tijdens een crisis tot een drama zouden leiden, was ook duidelijk. Eigenlijk had Griekenland beter uit de euro kunnen stappen, maar dat wilden de Grieken weer niet.
Jean Wanningen 6
Bart Klein IkinkDat klopt, maar pas nadat de ECB gedreigd had de ELA-funding (Emergency Liquidity Assistance) aan de Griekse banken droog te leggen. Varoufakis had een volledig uitgewerkt Plan B klaarliggen om uit de euro te stappen. Uiteindelijk durfde premier Tsipras het niet aan, onder druk gezet door diverse regeringsleiders. Varoufakis heeft de gang van zaken (vanuit zijn perspectief) onthullend opgeschreven in diens boek 'Adults in the Room'.
Niek Jansen 9
Jean WanningenF.T.M. Kauffmann 7
Bart Klein IkinkDat er 'hervormd' zou moeten worden om in de eurozone te blijven was onvermijdelijk. Je kon ze er ook niet mee weg laten komen want zo beloon je slecht gedrag. Dat is een moreel risico."
Tsja, zie daar de belastingmoraal in Nederland:
-Rijke inwoners doen massaal aan belasting ontwijking (maar geen ontduiking hoor!)
-Het groot bedrijf betaalt nauwelijks belasting door dealtjes met de overheid.
-In de brievenbussen van de Zuidas ligt een van de grootste belastingparadijzen op aarde.
-Aandeelhouders betalen binnenkort zelfs geen dividend belasting meer.
squarejaw 5
Niek Jansen 9
Hetzelfde is overigens in Oekraine gebeurt middels het Associatieverdrag met de EU. Maar in het opnieuw opgeflakkerde Koude Oorlog klimaat had men in het Westen alleen belangstelling voor de terugkeer van Oekraine in de westerse schoot(VS en EU) door het land uit de 'greep van de Russische beer' te trekken.
En dat is het Westen gelukt dank zij de staatsgreep van Euromaidan in Kiev, die gefinancierd was door de VS.
De corrupte oligarchen, mega-ondernemingen, westerse banken, het militair-industrieel complex en fascisten zijn de winnaars in zowel Griekenland als Oekraine en eveneens in beide landen is het grootste deel van de bevolking tot de bedelstaf gebracht.
Jan Willem de Hoop 12
Het artikel gaat op geen enkele manier in op hoe dit geld is besteed????? Vreemd??????????
Terwijl NRC commentaar meldt:
"Het meest onthutst was ik over hoe de Griekse banken werden aangepakt. Er werd 45,4 miljard euro ingepompt. / De Rekenkamer verwacht een verlies op de bankenhulp van 36,4 miljard euro. Woepa."
En ook andere media melden dit.
Citaat uit FTM artikel: " Tussen 2010 en 2015 werd daarom maar liefst drie keer de Europese portemonnee getrokken voor de Grieken. Eerst 110 miljard in 2010; vervolgens in 2012 nog eens ruim 172 miljard en in 2015 ten slotte nog eens 86 miljard euro. In totaal dus ruim 368 miljard euro: anderhalf keer de omvang van de hele Griekse economie."
Citaat uit FD : Met de programma’s is sinds 2010 ruim €375 mrd gemoeid, waarvan de eurolanden nu €242 mrd hebben uitgekeerd.
https://fd.nl/economie-politiek/1227463/zware-kritiek-rekenkamer-op-griekse-steun
NRC commentaar spreekt van:
"Na zeven jaar aan uitbetaalde hulpleningen ter waarde van 265 miljard euro (er is 370 miljard toegezegd), is nog altijd de vraag of de Griekse overheid eind volgend jaar weer op eigen benen kan staan: zichzelf weer kan financieren."
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/18/het-jammerlijke-falen-van-de-griekse-hulp-14082217-a1581674
Juiste vermelding toegezegde bedragen en uitgekeerde bedragen lijkt me toch wel relevant als informatievoorziening - waarheidsvinding. Gaat niet om tientjes.
Roland Horvath 7
Jan Willem de Hoop2/ Zoals reeds gezegd, het zogenaamde hulpprogramma was bedoeld om Griekenland een eeuwig durende schuld slavernij op te dringen. Dat hebben Schäuble en Dijsselbloem trachten te bereiken door de economie kapot te bezuinigen en te hervormen. Daar dienen die bezuinigingen en hervormingen voor zoals reeds uitgelegd in een andere commentaar. Dat houdt de prijzen van de te privatiseren eigendommen laag. Daar was het de 2 corrupte en wat financiën betreft onbekwame politici om te doen. Schäuble bijvoorbeeld is één van de grondleggers van de euro. Dat is een typisch product van onbekwaamheid onder andere van Schäuble: De euro is wanorde.
Behalve dat de Duitsers slapend rijk worden. De euro is te duur voor de zuiderse EU staten. Die gaan failliet, Duitsland is een overschot land, zonder moeite. En DE en NL weigeren een zogenaamde transfer die er in elk land is van rijk naar arm door de inkomsten belasting. En ze weigeren een 2e niet converteerbare munt in elke euro staat zoals de WIR in Zwitserland.
thebluephantom 6
Roland HorvathJean Wanningen 6
Jan Willem de HoopZoals je weet is nog niet het gehele bedrag van de derde bail out van 86 mrd uitgekeerd. Dat verklaard het verschil tussen 242 en 368. Hoe de NRC aan 375 komt ontgaat me. Maar de NRC is laatste tijd wel vaker minder precies in haar berichtgeving.
Hoe dan ook: de toegezegde bedragen aan Griekenland bedragen 368 mrd (waarvan grootste deel teruggevloeid zijn naar West-Europese banken en andere geldschieters).
Jan Willem de Hoop 12
Jean WanningenBeste Jean, de gewone burger heeft in complexe dossiers niet alle (detail) info zelf paraat. Handig als het dan even wordt vermeld.
Arjan 7
Jean WanningenJean Wanningen 6
ArjanArjan 7
Jean Wanningenhttps://en.wikipedia.org/wiki/Template:Bailout_programs_for_EU_members_(since_2008)#cite_note-Overview_of_2nd_bailout_amounts-17
"Many sources list the first bailout was €110bn followed by the second on €130bn. When you deduct €2.7bn due to Ireland+Portugal+Slovakia opting out as creditors for the first bailout, and add the extra €8.2bn IMF has promised to pay Greece for the years in 2015-16 (through a programme extension implemented in December 2012), the total amount of bailout funds sums up to €245.6bn.[3][16] The first bailout resulted in a payout of €20.1bn from IMF and €52.9bn from GLF, during the course of May 2010 until December 2011,[3] and then it was technically replaced by a second bailout package for 2012-2016, which had a size of €172.6bn (€28bn from IMF and €144.6bn from EFSF), as it included the remaining committed amounts from the first bailout package."
Jean Wanningen 6
ArjanJan Willem de Hoop 12
Niet foutief beleid op zich maakt de EU ondemocratisch, want ook in democratien worden fouten gemaakte en mogen worden gemaakt, zelfs grote fouten. Maa het is de instelling, zoals EU en Eurpoese Commissie laten zien, je als machtsorgaan vooraf en achteraf niet controleerbaar op te willen stellen dat de EU o.a.. ondemocratisch maakt
Nog een belangrijke les die de Griekse crisis de burger leert, zoals ook de bankencrisis. Als je er een puitnhoop van maakt maak er dan ook een echt grote puinhoop van van miljarden, liefst tientallen tot honderden miljarden, en doe het tezamen met een grotere groep. Je komt dan blijkbaar overal mee weg.
Bij een klein probleem, dan ben je wel de klos, en krijg je een probleem, wat dan is er wel behoefte om daadkracht te laten zien.
[Verwijderd]
Jan Willem de HoopJean Wanningen 6
Jan Willem de HoopInderdaad. En de eurogroep is ook nog eens een niet-officieel bestaand orgaan.
Marla Singer 7
Jean WanningenNiemand die hiermee een aangifte doet?
kees 137
De ECB en de Europese Commissie hebben geen fouten gemaakt, maar beleid uitgevoerd. En dat is dus fantastisch gelukt. De aandeelhouders van de ECB/EC/IMF zijn uiterst tevreden.
Hoe dat werkt: http://bit.ly/geldenvrijheid
Jean Wanningen 6
kees 137Roland Horvath 7
kees 137Fair trade hebben ze gelyncht.
thebluephantom 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
kees 137kees 137
Een stukje "complementaire ( ) economische wetenschap": hoe werkt die austerity procedure nou eigenlijk? Hoe krijg je het voor elkaar dat je een land leeg kunt stelen?
Heel simpel, in vier stappen:
1. Verkoop derivaten - die zijn ontworpen om in elkaar te zakken - aan het land, lagere overheden en aan pensioenfondsen. Zoek daar een topverkoper voor - Tony Blair bijvoorbeeld;
2. Zorg ervoor dat de boel klapt, en laat de overheid(=belastingbetaler) de banken uitkopen (bailout). Douw het land vervolgens vol met leningen - die het immers nodig heeft om de bailouts en andere verliezen te financieren;
3. Zorg ervoor dat die leningen (staatsobligaties) een veel lagere rating krijgen, zodat de staat veel meer rente moet gaan betalen voor dezelfde en nieuwe leningen. Zorg ervoor dat de grip op de politiek zo groot wordt dat je aan het stuur komt te staan. Koppel de leningen aan gedwongen privatiseringen;
4. Koop voor een prikkie havens, luchthavens, water- en energiebedrijven, telecom etc. De overheidsinkomsten gaan nog meer omlaag. Krijg de media in bezit en laat ze elke dag alle Orwell-1984 propaganda over het volk uitspugen, zodat dat gelooft dat het het beste voor ze is, wat ze overkomt. En de chaos is compleet.
Goldman Sachs en de andere banken hebben geweldig verdiend: aan de derivaten zelf, aan de verzekeringen die ze erop afgesloten hadden, aan de rente op de (obligatie)leningen, aan het - voor een prikkie - opkopen van de Griekse inkomsten generende publieke eigendommen (havens, vliegvelden), én de gedwongen verkoop aan Griekenland van militair materieel
Wat ook zo is, is dat de bevolking heeft toegestaan dat dit is gebeurd. Dat de mensen de macht uit handen gegeven hebben en gehoorzamen aan een "autoriteit". Dat doen jij en ik ook - nog. Gehoorzamen aan een autoriteit die het beste met ons voor zou hebben.
Of dat zo is, weten we inmiddels.
Hoe het werkt: "De werkwijze van een economic hitman." https://youtu.be/RV
Jean Wanningen 6
kees 137Marla Singer 7
Jean WanningenWas het Libor schandaal ook geen complot waarbij alleen een paar handelaars gepakt werden en de CEO's honderden miljoenen opstreken? Wat bewijst dat bakken vol met geld en complotten heel goed samengaan.
Roland Horvath 7
Jean WanningenNogmaals, geen complotten maar dagelijkse praktijk.
Jean Wanningen 6
Roland HorvathJullie veronderstellen dat die hele 'austerity policy' een vooropgezet plan is van het 'Grootkapitaal' om de griekse assets goedkoop in handen te krijgen.
Sorry heren, maar dan bent u mij kwijt.
Ludovica Van Oirschot 15
Jean WanningenWat hij in zijn werk uitwerkt is hoe processen niet door gecoördineerde handelingen, maar door feitelijke eensgezindheid van de machthebbers, steevast een bepaalde kant opgaan. Waardoor zij het bereiken van hun doelen voor zichzelf en voor elkaar versterken.
Er kan aldus Foucault heel goed een niet-toevallige coincidentie zijn van stappen en resultaten, zonder dat er sprake is van een complot.
Dit vergt een inzicht in macht, sociale processen en psychologie. Foucault is daar een meester in.
thebluephantom 6
Jean Wanningenkees 137
Jean WanningenEen paar feiten op een rijtje - waarvan ik het niet alleen zou waarderen als je ze stuk voor stuk 'be-tegen-argumenteert', maar waarvan ik het eis - van iemand die zegt te werken voor een site die zich 'Follow the Money noemt' - dat je reageert, feitelijk.
De feiten:
- de ECB, de EU, het IMF zijn 100% non-democratisch. In de zin dat ze aan geen enkele democratisch gremium verantwoording afleggen. Noch HOEVEN af te leggen;
- Geld wordt geschapen door PRIVATE banken: uit het niets, op het moment dat een mens (beter: 'burger'); een onderneming of andere rechtspersoon; of de overheid (rechtspersoon) een lening afsluit.
Ik ben dus in blijde verwachting van jouw reactie!
(ter inspiratie: http://bit.ly/geldenvrijheid)
Jean Wanningen 6
kees 137Tav punt 1: ben met je eens dat die instituten non-democratisch zijn. Maar je zult altijd tegengeworpen krijgen dat het EP toch democratisch gekozen is (en de voorzitter van de EC Juncker ook). Dat het EP een applausmachine van de EC is wordt doorgaans genegeerd, alsmede het feit dat de opkomst bij de EP-verkiezingen schrikbarend laag is (laatste keer slechts 37%, uit mijn hoofd, ondanks stemplicht in aantal lidstaten).
Tav punt 2: dat is gewoon niet zo. Lees bijvoorbeeld het boekje van Ewoud Jansen (Geld, Schuld en Banken, https://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Boek.aspx?BoekID=109258). Daarin wordt kort en bondig uitgelegd hoe geldschepping werkt en wat de rol van banken is.
mvg
J.
kees 137
Jean WanningenDankjewel voor je snelle reactie. Die waardeer ik echt, omdat in de media journalisten niet bepaald geneigd zijn om op 'negatieve' kritiek te reageren.
Ik ken het boekje van Ewoud Jansen. Dat boekje levert nog een achterhoedegevecht; er zijn al zoveel meer boeken en documentaires die bevestigen wat ik zeg.
Een niet onbelangrijke bevestiging komt van onze eigen "staatsbank" DNB (die de facto niet onder democratische controle staat, ook al is hij eigendom van de nederlandse staat; ook daar wil ik het nog wel met je over hebben, mocht je het hierover niet met me eens zijn).
Een link naar een kort filmpje van DNB waarin ze eenduidig stellen dat private banken geldscheppende instellingen zijn: youtube.com/watch?v=h1aY0fCSb00
(dat filmpje was trouwens een reáctie op OnsGeld/De Verleiders/Ad Broere).
Over het democratisch gehalte van de europese instituten (en de rest die over het geld gaan, zoals IMF, World Bank etc.): het EP wordt inderdaad gekozen, maar net zoals dat gaat bij de tweede kamer, geef je in wezen iedere 4 jaar je stem en daarmee je macht weg, en heb je niets meer te vertellen over wat daarmee gebeurt.
Het enige wat die stem doet, is het systeem bevestigen: in geen enkel verkiezingsprogramma stond iets over de 50% BTW verhoging op levensmiddelen, noch stond daar iets in over het afschaffen van de dividendbelasting (op FTM uitvoerig beschreven). Hoezo democratie.....
Iets anders: het EP heeft itt ons eigen parlement geen wetgevende bevoegdheid. Niet dat het uitmaakt: de verhouding tussen lobbyisten en parlementair medewerkers is ongeveer 10:1 (of meer).
Ik zou het heel erg waarderen als je onze docu zou willen bekijken, waarin we het geldstelsel en de eigenaren daarvan helder in kaart brengen: http://bit.ly/geldenvrijheid
En over het gebrek aan democratisch gehalte van de eu en de totstandkoming daarvan: http://bit.ly/rathwoeu
Bij voorbaat dank,
Kees van de Water, Stichting Handjecontantje.org
Jean Wanningen 6
kees 137Als je het boekje van Ewoud kent, dan begrijp ik niet goed waarom je zegt dat banken geld 'uit het niets' kunnen scheppen. Tegenover elk krediet staat de economische activiteit van de ondernemer, die bovendien 'zekerheden' moet verstrekken.
En natuurlijk scheppen de commerciële banken geld als ze kredieten verstrekken. Geld dat weer wordt vernietigd als er wordt afgelost... In de tussentijd wordt het geld gebruikt voor investeringen, werkgelegenheid, productiviteit. Het is de smeerolie van onze economie. Wie kan daar tegen zijn?
Over het anti-democratisch karakter van de Europese instellingen kunnen we elkaar de hand geven. Maar nogmaals: formeel zal je steeds tegengeworpen krijgen dat dat fopparlement 'democratisch' gekozen is.
Michel Fleur 6
Jean Wanningen> In de tussentijd wordt het geld gebruikt voor investeringen, werkgelegenheid, productiviteit. Het is de smeerolie van onze economie. Wie kan daar tegen zijn?
Ik ben daar voor, maar dit verhaal geldt voor minder dan een vijfde deel van de krediet verlening. De rest gaat naar niet-productieve zaken en werkt vooral speculatie in de hand. Is dit beeld niet vertekend?
Ik zou wel een afweging willen zien tussen de instabiliteit die hiermee wordt veroorzaakt en de baten van het uitleenproces.
Het smeerolie effect staat natuurlijk ook los van wie het geld nu eigenlijk schept.
> Geld dat weer wordt vernietigd als er wordt afgelost...
Wat wordt hier precies bedoeld? Dat het geen blijvend effect heeft? Dat het een variant op een zero-sum game is? (geldt natuurlijk alleen in tijdloze redenering)
Jean Wanningen 6
Michel FleurWilt u dit onderbouwen?
"Wat wordt hier precies bedoeld?"
Dat wat er staat: als u een lening aflost verdwijnt dat geld uit de circulatie. De eerdere geldschepping wordt dan weer ongedaan gemaakt.
Michel Fleur 6
Jean WanningenMichel Fleur 6
Jean WanningenHet klopt inderdaad niet, zie onderaan.
Er zijn verschillende bronnen en verschillende economieën. De heer Bezemer heeft uitgebreid onderzoek gedaan in aan aantal papers naar kredietverhoudingen.
In "Finance and Growth: When Credit Helps, and When it Hinders" kijkt hij naar de VS economie en ziet en ziet een bankschuldverhouding tussen FIRE (financial, insurance and real estate) en reële-economie schuld van 4:1.
In "Finance Is Not the Economy: Reviving the Conceptual Distinction" ziet hij dat ongeveer 40% naar niet financiële bedrijven gaan, maar merkt op dat daarin niet de sub verdeling is opgenomen. Hij merkt op dat consumenten krediet misschien deels productief is maar de bedrijfsleningen soms ook niet productieve leningen betreffen.
Positive Money kijkt naar de VK economie en beweert dat maar 10% productief is, maar de bronvermelding die er een paar jaar geleden stond, is inmiddels weg.
Het is erg moeilijk om getallen te vinden over waar bedrijven en consumenten krediet precies aan uitgeven. Bezemer heeft wel consumenten hypotheken apart genoemd (specifiek, vandaar opmerking bij tweede paper over bedrijfsleningen).
Ik gok - dat de waarheid ergens in het midden ligt. Zeg dat tussen een derde en een kwart productief krediet is. Dat is inderdaad wel meer dan "minder dan een vijfde" en mag gekwalificeerd worden als "ruim minder dan de helft".
Jean Wanningen 6
Michel FleurMaar dat is iets anders dan zeggen dat van alle kredietverlening slechts één vijfde naar reële economie gaat. Die groei van de financiële economie waar Bezemer op doelt, komt vnl door 'verpakte financiële producten' zoals rommelhypotheken. In mijn definitie valt dat niet onder 'kredietverlening' maar onder 'derivaten'.
Michel Fleur 6
Jean WanningenDie stelling heb ik ook zelf in de eerste zin gelogenstraft. Aan de hand van de redenering die daarop volgt, tevens gebaseerd op de andere paper, kom ik tot de conclusie uit de laatste alinea's.
> Ik gok - dat de waarheid ergens in het midden ligt. Zeg dat tussen een derde en een kwart productief krediet is. Dat is inderdaad wel meer dan "minder dan een vijfde" en mag gekwalificeerd worden als "ruim minder dan de helft".
Als er geld gecreëerd wordt, is dat te verantwoorden als daarmee ook waarde wordt toegevoegd. Dit is voor ruim minder dan de helft van de kredietverlening waar.
Wellicht vallen derivatenconstructies buiten de definitie, maar als hiermee geldcreatie plaatsvindt, heeft dit nog steeds prijzen opgedreven en liabilities veroorzaakt, al is dat misschien niet in de reële economie. Maar wanneer er een interbancaire systeemcrisis ontstaat, heeft dat nog steeds weerslag op de reële economie.
Jean Wanningen 6
Michel FleurGroet, J.
Michel Fleur 6
Jean WanningenVanuit een statische, tijdloze redenering betekent het dat er slechts een flow is, aangezien input (lening) altijd gelijk is aan output (aflossing) die altijd een keer plaatsvindt (verondersteld). Alles er tussenin, transacties in de reële economie, inclusief rente, zijn ook flows.
Het is natuurlijk wel zo, dat er *gemiddeld* meer geld in omloop is tussen het moment van uitlenen en aflossen. Aan de ene kant is dat goed, omdat er dan ook meer smeerolie is (wie kan daar nu tegen zijn). Maar als krediet aangewend wordt voor reeds bestaande "zaken", betekent het slechts dat de prijs daarvan stijgt (buiten scope). Dit leidt (buiten scope) tot positieve terugkoppeling (ontaarding) maar ook tot passiva en rentelasten die uiteindelijk de reële economie opbreken. Zolang banken en centrale banken zich voornamelijk met dit soort "investeringen" bezig houden en de financiële sector vele malen groter is dat de reële economie, kun je daar best tegen zijn.
Als je als bankensector de private schuld van een land (Griekenland) een aantal malen vergroot via met name niet-productief krediet, weet je dat deze last ondraagbaar wordt. Gelukkig beheren de private banken ook ons betalingssysteem, waardoor we ze wel moeten redden als het misloopt.
Jean Wanningen 6
Michel FleurZeker, maar dat is een andere kwestie.
Jean Wanningen 6
kees 137Ik heb jullie docu bekeken. Maar - met alle respect - dat is een grove simplificatie van de werkelijkheid en bovendien met een heel hoog alu-hoedje gehalte. Ik ga die discussie niet meer aan, sorry, saw that, been there.
Waar ik het wel met jullie eens ben is het belang van contant geld.
Hier legt Dirk Bezemer in heldere taal uit hoe het geldsysteem werkt: https://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/video-dirk-bezemer-de-werking-van-ons-geldsysteem/
mvg
j.
kees 137
Jean WanningenGeld wordt "uit het niets gecreëerd”: in in de zin dat het niets meer is dan een elektronische boekhoudkundige handeling. En inderdaad, zoals Dirk Bezemer en Ewout Jansen aangeven, is de - toekomstige - economische prestatie van de lener het “onderpand”.
Wezenlijk is de lener degene die het geld creëert, met zijn economische prestatie. Dus eigenlijk zou de lener rente moeten ontvangen (dat is natuurlijk bullshit, maar dat de bank rente vraagt is ook bullshit. Daarover later) en zou de bank een vergoeding moeten krijgen voor het administratieve werk dat ze doet
Rente zou o.a. een vergoeding moeten zijn voor het feit dat je het uitgeleende niet meer op een andere wijze kunt aanwenden, zie daaromtrent de artikelen van collega Thomas Bollen over geldcreatie. In een artikel van hem stelt hij zelf al dat dat niet opgaat, wanneer geld uit het niets gecreëerd wordt en er dus geen alternatieve aanwending kan zijn. Dan kan de bank hooguit een vergoeding vragen voor administratie en risico op insolventie.
Daarnaast: bij het scheppen van geld wordt alleen de hoofdsom gecreëerd; niet de te betalen rente. Waar wordt die dan van betaald? Is die vraag substantieel genoeg om toch op te reageren?
Over het europarlement: ik sprak niet over het ep, maar over de trojka ec/ecb/imf. Die zijn zowel formeel als materieel niet democratisch. Het ep is alleen maar (..) materieel niet democratisch.
Jean Wanningen 6
kees 137Dit artikel gaat over de dubieuze rol van de EC bij de redding van Griekenland, niet over een debat over ons geldsysteem. Dus sorry. Het boekje van Ewoud Jansen geeft voldoende inzicht in de werking van ons financieel stelsel, alsmede de toelichtende video van Bezemer die ik bijvoegde.
groet,
J.
Hank.Rearden 1 1
Jean Wanningenhttp://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman-sachs-helped-greece-to-mask-its-true-debt-a-676634.html
kees 137
Hank.Rearden 1Jean Wanningen 6
Hank.Rearden 1Dat hele proces beschrijf ik uitgebreid in mijn boek: http://www.bol.com/nl/p/het-eurobedrog/9200000025535198/
Maar was er sprake van een vooropgezet plan om goedkoop Griekse assets te bemachtigen? Geenszins. De Europese elite had werkelijk geen idee, zie hoe ze overrompeld werden door de crisis.
gr
j
Hank.Rearden 1 1
Jean Wanningen1. https://www.theguardian.com/business/2016/aug/10/joseph-stiglitz-the-problem-with-europe-is-the-euro
Jean Wanningen 6
Hank.Rearden 1https://www.ftm.nl/artikelen/topeconoom-stiglitz-red-europa-stop-met-de-euro?share=1
En ja, ik heb zijn (ietwat teleurstellende) boek gelezen.
Hank.Rearden 1 1
Jean Wanningenlocke 5
Yanis Varoufakis
https://www.youtube.com/watch?v=Pj_GUgZ_m0M
AFD
https://www.youtube.com/watch?v=V5aORx_HOyk
Joost Versteegh 4
Te beginnen met een BTW op transacties van financiële producten.
Hank.Rearden 1 1
Joost Versteeghhttp://archive.is/sIQ22
squarejaw 5
Joost Versteeghthebluephantom 6
Joost VersteeghStravidarus 6
Leprechaun 7 2
De Europese Rekenkamer heeft een mandaat om de ECB te controleren.
De ECB is duidelijk betrokken bij de macro-economische aanpassingsprogramma's voor Griekenland.
Toch kan de ECB betwijfelen of de Europese Rekenkamer bevoegd is.
Mijn bescheiden mening: hier klopt iets niet.
Zou de Nederlandse representant dhr. Alex Brenningmeijer hier een mening over hebben.
Jean, zou dat een vraag aan heer Brenningmeijer waard zijn?
Niek Jansen 9
Terecht werd dat verdrag in een referendum door de Nederlandse burger afgewezen, maar Rutte c.s. als Koude Oorlog liberaal vond het 'redden' van Oekraïne uit de Russische berenklauw en de belangen van de multinationale ondernemingen belangrijker dan het merendeel van de Oekraïners nagenoeg aan de bedelstaf te brengen.
Dank zij de door de VS georkestreerde Euromaidan coup in Kiev in 2014, wordt het land nu geregeerd door de corrupte president Poroshenko, die zijn vermogen heeft weggestopt in Panama, enkele neo-nazi's op belangrijke regeringsposten en corrupte oligarchen.
In nauwe samenwerking met de EU en de NAVO is sindsdien de Koude Oorlog tussen Rusland en het Westen weer hoog opgelaaid en treffen de sancties tegen Rusland niet alleen de Russische maar ook de Europese economie.
En waarom horen wij maar niets over de oorlog in zuid-oostelijk Oekraïne, notabene op Europees grondgebied, terwijl het toch wemelt van de journalisten in Kiev?