De exploderende Obamamobiel

  De Republikeinen hebben op de Chevrolet Volt het etiket 'Obamamobiel' geplakt. Niet handig voor het merk aangezien Chevy's vooral geliefd zijn bij het conservatieve publiek.

  Chevrolet bestaat al meer dan 100 jaar en is het best verkochte automerk van General Motors. Het bekendste model is de Impala (zie afbeelding), welke is uitgegroeid tot een Amerikaans cultuursymbool. Een Chevy spreekt de trotse Amerikaan aan zoals Heineken dat bij een Nederlander doet. De auto’s van het merk vullen bijna alle Amerikaans filmdecors en worden vaak bezongen door grote artiesten.  Helaas verscheen er in 2011 de Chevy Volt, een model waar het hart van de fanatieke patriot niet harder van gaat kloppen maar eerder een stilstand van ondervindt. Dat komt omdat het ding groen is. Bovendien werd het moederbedrijf tot twee keer aan toe gered met een bailout van de overheid.

  Bailout

  In december 2008 kreeg het moederbedrijf van Chevy, General Motors, van de regering-Bush een noodlening van 13,4 miljard dollar. De 'communistische' Obama voegde daar later nog eens 39 miljard dollar aan toe. Bij de tweede bailout van Obama kwam ook het besef dat de autofabrikant zich moest gaan toespitsen op energiezuinige wagens. Vanuit die gedachte is de Volt ontwikkeld. Veel Republikeinen denken echter nog steeds dat global warming klinkklare onzin is.

  Vlammen

  De directe aanleiding voor Republikeinse politici om de Volt bashen, was dat de hybride motor van de auto na verschillende tests in de brand vloog. Vanaf toen werd de milieuvriendelijke auto stelsematig een mislukking genoemd door opponenten van Obama. “Although we loaded the Volt with state-of-the-art safety features, we did not engineer the Volt to be a political punching bag”, zei CEO Dan Akerson tijdens een congress in januari. “And that, sadly, is what the Volt has become.

  De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich verweet ooit dat er in de auto niet genoeg ruimte is voor een gun rack. Die andere Republikeinse presidentskandidaat, Mitt Romney, noemde het “an idea whose time has not come.” Conservatieven praten ook wel over de auto als de “exploderende Obamamobiel.”

  Impopulair

  Volgens directeur Akerson heeft al dat gebash een negatief effect op de verkoop van de Volt omdat een conservatief liever niet meer geassocieerd wil worden met de auto. En dat blijkt want slechts 14 procent van de Volt-rijders noemt zichzelf Republikeins, terwijl 53 procent aangeeft een Democraat te zijn. Over alle modellen gezien wordt het merk voor 37 procent door Republikeinen gekocht, voor 22 procent door Democraten en voor 41 procent door onafhankelijke kiezers.

   


  Obama in 'zijn' automobiel 

  Chevy in popsongs

  "So bye-bye, Miss American Pie. Drove my Chevy to the levee, But the levee was dry.” Don Maclean, American Pie 

  “I got a sixty-nine Chevy with a 396 Fuelie heads and a Hurst on the floor” Bruce Springsteen,Racing in the Street  

  "I get off on '57 Chevys; I get off on screaming guitar. Like the way it gets me every time it hits me. I've got a rock and roll, I've got a rock n' roll heart." Eric Clapton, Rock n’ Roll Heart  

  "When I'm ridin' in my Chevy and I'm sittin' at the light, at the light." Snoop Dogg, Ridin' in my Chevy

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid