De Ferrari-liefhebbers van het Oosten

De sjeiks van Abu Dhabi houden van Ferrari. Toch verkopen ze hun 5 procent aandelen in het Italiaanse bedrijf terug aan Fiat.

Gisteren verloor Ferrari-rijder Fernando Alonso uitgerekend in de Verenigde Arabische Emiraten het wereldkampioenschap in de Formule 1.

 

Met betreurde gezichten moesten de steenrijke oliemagnaten die de beste plaatsen langs het parcours bezetten toekijken hoe de Duitser Sebastian Vettel (Red Bull) de jongste wereldkampioen in de geschiedenis werd.

Ferrari World

 

Pijnlijk, want in het Arabische zand houden ze van de rode racemonsters. In oktober van dit jaar is, vlak naast het splinternieuwe Formule 1-parcours, het eerste Ferrari-pretpark ter wereld geopend. Het paradepaardje van Ferrari World: de rollercoaster met raceauto die een topsnelheid van 240 kilometer haalt. Ook is in het emiraat de grootste collectie nieuwe en klassieke Farrari's buiten Italië te vinden.


Als kers op de taart kocht Abu Dhabi in 2005 zo'n 5 procent van de aandelen in Ferrari, via het door de staat gedreven investeringsfonds Mubadala Development. Dat vehikel heeft ook een deel van de aandelen General Electric in handen.

Als onderdeel van de deal verkreeg moederbedrijf Fiat wel een optie om de aandelen terug te kopen. En, of de sjeiks het nu leuk vinden of niet: die optie hebben de Italianen dit weekend gelicht. Volgens een verklaring van Fiat-baas Sergio Marchionne is de reden daarvoor, dat de Italianen weer 90 procent van Ferrari in eigen hand willen hebben, zoals vroeger ook het geval was. De kosten voor Fiat: ruim 120 miljoen euro.

 

Goede partner


Wat Marchionne daar wel aan toevoegde: De Arabieren waren vijf jaar lang 'incredibly good shareholders'. Fiat wil de goede banden met de Abu Dhabianen daarom graag in stand houden. Mogelijk als partner in de autofabriek die Fiat met de Amerikanen van Chrysler wil opbouwen, en die over vier jaar 6 miljoen auto's per jaar moet gaan produceren.

Klein nadeel: Mubadala maakte in september nog een verlies van 1,2 miljard dollar bekend vanwege afschrijvingen op de investeringen.

stefan@ftm.nl