
Monty Python-comedian Terry Jones geloofde zijn oren niet toen econometrist Theo Kocken vertelde dat economische crashes komen door irrationeel financieel gedrag. En geen economiestudent die dat leert. Daarom maakten ze een crisis-documentaire: Boom, Bust, Boom. Lachen! Maar vooral: leerzaam!
Een inaugurele rede kan best wel eens onderhoudend zijn, maar dat zo'n wetenschappelijk optreden de opmaat vormt voor een filmpremière in het Amsterdamse Tuschinski Theater ligt toch niet direct voor de hand. Wel bij de Nederlandse econometrist Theo Kocken. Hij wist met zijn oratie in 2012 de interesse te wekken van Monty Python-comedian Terry Jones. Diens script, gebaseerd op Kockens tekst getiteld Endogene Instabiliteit: Je moet er niet aan denken! over 'hoe onze hersenen fouten maken bij denken over geld en onzekerheid', behelst de invloed van irrationeel menselijk gedrag in de aanloop naar een financiële crisis.
Het resultaat van deze opmerkelijke crossover tussen de vakgebieden risicomanagement en amusement is dinsdag 26 mei te zien tijdens de Nederlandse première van de documentaire Boom Bust Boom, waarin een indrukwekkende reeks namen de revue passeert; van Nobelprijswinnaars Daniel Kahneman, Robert Shiller en Paul Krugman tot hoofdeconoom van de Bank of England Andy Haldane, acteur John Cusack en met als Nederlandse contribuanten de economen Willem Buiter, Sweder van Wijnbergen en Dirk Bezemer. Het gemêleerde gezelschap mag on camera uitweiden over de (menselijke) oorzaak van de financiële crisis.
Afgaande op de trailer is het zware onderwerp van financiële crisis, met de inhoudelijke bijdrage van bovengenoemde theoretische zwaargewichten, met Monty Python-achtige luchtigheid verpakt in een poppenspel en animaties. Zo zal wijlen Hyman Minsky als pop figureren en zijn theorie over het ontstaan van een bubbel (boom) en financiële instabiliteit uitleggen aan zijn zoon Alan Minsky, die in eigen persoon meewerkte aan de documentaire.
Theo Kocken, hoogleraar Risicomanagement voor Institutionele Beleggers aan de Vrije Universiteit begon in 2012 met het schrijven van het script voor Boom Bust Boom en ging vervolgens samen met Terry Jones en een filmploeg langs bij alle talking heads.
Wat is de invloed van uw oratie op de documentaire?
‘Mijn inaugurale rede over endogene instabiliteit - dat instabiliteit van een economie door het gedrag van de mens zelf komt – vormt de basis van het script. Als er een opgaande lijn is in de prijs van financiële assets zoals huizen of aandelen dan gaan mensen daar als een kudde instappen. En achter dat kuddegedrag zitten weer allerlei psychologische factoren waardoor mensen bij stijgende prijzen niet voorzichtiger gaan worden, maar juist gaan meedoen in de hausse. En iedereen gaat de risico’s lager inschatten in plaats van hoger.
Kocken steunde studentenbewegingen die op scholen en universiteiten meer aandacht in het curriculum willen voor de (crash)impact van de irrationele mensTegelijkertijd steunde Kocken een aantal universitaire studentenbewegingen die ervoor pleiten dat er op scholen en universiteiten meer aandacht in het curriculum komt voor de (crash)impact van de irrationele mens. Een van deze bewegingen, de Post Crash Economic Society, komt ook aan het woord in de film. Na de première wordt de tournee, inclusief de vertoning van Boom Bust Click, voortgezet op Nederlandse en buitenlandse universiteiten. De aftiteling van Boom Bust Boom is indrukwekkend, heeft u alle opgevoerde namen ook zelf gesproken? Theo Kocken: ‘Ongeveer 80 procent van de mensen heb ik gesproken en vaak was Terry daar ook bij. We hadden dan een vragenlijst opgesteld en om de beurt stelden we vragen. Ik ben zelf zonder Terry nog een keer naar Amerika gegaan voor een interview met de acteur John Cusack en de econoom James Galbraith, de zoon van John Kenneth Galbraith. Het grappige was dat ik met hem ’s avonds ben gaan eten op de University of Texas in Austin en hij had een goede vriend meegenomen. Dat bleek Yanis Varoufakis te zijn die ik een paar maanden later op televisie terugzag als de Griekse Minister van Financiën die een siddering door Europa liet gaan.’ Wilde iedereen meewerken aan de documentaire zodra u ze uitnodigde voor een vraaggesprek? ‘We hebben bijna iedereen te pakken gekregen. We hadden ook Bill Clinton gevraagd, maar hij heeft niet meer gereageerd. We konden wel gewoon footage van hem meenemen in de documentaire. Ik wilde hem hoe dan ook graag in de film hebben, want hij heeft in de jaren negentig de huizenmarkt vrijgegeven. Iedereen móest een eigen huis kunnen krijgen en banken moesten maar meehelpen om alle minderheden zo goedkoop mogelijk een huis aan te smeren. Dat onderdeel wilde ik in de film hebben, want het geeft aan dat zowel links als rechts kwetsbaar is voor het kapitalistische fenomeen van euforie tijdens een boom.’

'je ziet steeds hetzelfde gedrag terugkeren - collectieve irrationaliteit - maar dat begrip komt helemaal niet voor in de gangbare economische theorieën’En dat doet niet enkel de gewone burger, maar ook banken, centrale banken, de regelgever en politici. Wie de geschiedenis van financiële crashes erbij pakt, de tulpencrisis, de Mississippi Bubble, de Railway Mania en de crash van 1929, je ziet steeds hetzelfde gedrag terugkeren - collectieve irrationaliteit- maar dat begrip komt helemaal niet voor in de gangbare economische theorieën.’ Wat is de belangrijkste oorzaak van ‘collectieve irrationaliteit’? ‘Volgens Kahneman is overconfidence een van de allerbelangrijkste oorzaken van de boom; we zijn ervan overtuigd dat we de wereld begrijpen en we vertonen trend-following behaviour. Dus als bij financiële assets de trend omhoog is dan zou je als rationeel mens gaan denken: “Okay, de prijs is nu te hoog, die zal omlaag gaan, laat ik voorzichtig zijn.” Maar de oergedachte van de mens is echter dat men denkt dat de prijs omhoog blíjft gaan met als gevolg dat iedereen huizen gaat kopen. En achteraf ziet ieder rationeel mens dan in dat er iets heel erg fout is gegaan met de verdubbeling van de huizenprijzen in een paar jaar tijd. Het probleem is alleen dat het primitieve denken overheerst tíjdens de stijgende prijzen.
'Het probleem is alleen dat het primitieve denken overheerst tíjdens de stijgende prijzen'Mensen hebben ook de neiging om in goede tijden het verleden te vergeten. Robert Shiller (auteur van o.a. Animal Spirits, red) geeft in de documentaire een mooi voorbeeld van iemand van Freddie Mac die voor de crisis tegen hem zei: “Wij kunnen nooit failliet. Waarom niet? De huizenprijzen kunnen nooit meer dan 13 procent omlaag, en we hebben berekend dat we dan overleven. Maar wat als ze wél meer dan 13 procent omlaag gaan? Wat bedoel je, dat is nooit gebeurd. Althans… niet sinds de depressie van de jaren ’30.” Oftewel, we vergeten het verleden of denken dat dingen uit het verleden nu niet meer gebeuren.’
Theo Kocken
Theo Kocken is hoogleraar Risicomanagement voor Institutionele Beleggers aan de Vrije Universiteit. Hij is ook de oprichter en directeur van het risicomanagementbureau Cardano dat pensioenfondsen, banken en verzekeraars adviseert over risicomanagement. Praktijkervaring deed hij in de jaren negentig op als Hoofd Market Risk bij ING en Rabobank International. Als econometrist schreef Kocken in de loop der jaren een aantal boeken en publicaties over risicomanagement, de relevantie van scenariodenken en behavioral finance, over de onhoudbaarheid van het huidige pensioenstelsel en over noodzaak voor het herzien van ons pensioensysteem.
In de documentaire wordt de schuld neergelegd bij de huidige lesstof op hogescholen en universiteiten. Wat schort eraan?
‘De economische theorieën die men op de universiteiten krijgt en waar economisch beleid op wordt gebouwd, gaat altijd uit van de rationele mens. Dus als de prijs omhoog gaat dan gaat de vraag omlaag. Maar de menselijke natuur is nu eenmaal zo dat als de prijs omhoog gaat van een “financial asset”, van een aandeel of van een huis bijvoorbeeld, dan gaat de vraag niet omlaag maar juist omhoog. Dat is één van de vele menselijke trekjes die helemaal niet in de economische theorieën voorkomen, terwijl dát gedrag juist de reden is waarom we steeds in economische crisis terechtkomen. Maar helaas wordt er in economische wetenschap te weinig aandacht besteed aan het irrationele gedrag van de mens op microniveau dat voor ellende zorgt op macroniveau.
'de economische wetenschap besteedt te weinig aandacht aan het irrationele gedrag van de mens op microniveau, dat voor ellende zorgt op macroniveau'Daarom wilde Terry Jones ook zo graag meewerken, hij kan niet begrijpen dat iedere student, tot de president en zijn adviseurs, les hebben gekregen over een wereld die helemaal niet bestaat - de wereld van de rationele mens die nooit in een bubbel terecht zou komen, want mensen zijn rationeel dus die weten wat een huis waard is, en als het te duur is dan gaat hij zeker niet kopen. Nee, de basis van alle lessen zijn evenwichtsprijzen, normale verdelingen en value-at-risk modellen. Maar die houden helemaal geen rekening met het langzaam opbouwen van een boom met opeens een correctie die 20 keer je value-at-risk overschrijdt.’ Wat is het alternatief? Irrationaliteit vangen in een model lijkt me lastig. ‘Het is moeilijk om 7 miljard irrationele mensen te modelleren in een model, dus doen we het maar simpeler met 7 miljard rationele mensen. Dan komen er wel mooie berekeningen uit, maar je kunt veel meer verliezen dan ze aangeven, omdat irrationaliteit niet wordt meegenomen. Paul Krugman geeft in de film eerlijk toe dat hij de neoklassieke theorie gebruikt. Het is een enorme valkuil, maar toch gebruikt hij het omdat het vaak werkt. Ik als riskmanager ben het daar niet mee eens, want je hebt niks aan een theorie die 90 procent van de tijd werkt, maar in die andere 10 procent enorm destructief is. Dat is een airbag die werkt bij 15 km per uur, maar niet bij 150 km. ’ Hoe valt de denkwijze te doorbreken? ‘Als iedereen maar blijft leren dat alles via mooie evenwichten en normale verdelingen werkt, blijf je dezelfde fouten maken. Waar we naar streven is meer pluriformiteit in het onderwijs. In de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk zijn al een grote bewegingen ontstaan zoals Rethinking Economics, Post Crash Economic Society en zelfs Reteaching Economics. Die bewegingen voor veranderingen in het onderwijs wil ik steunen en hun krachten laten bundelen. Dus niet enkel meer alle aandacht op neoklassieke theorieën en finance-lessen met normale verdelingen, maar ook mensen als Minsky, of Galbraith aan het woord laten en onze eigen Lex Hoogduin bijvoorbeeld met zijn complexiteitstheorie die kijkt naar de invloed van bottom up-gedrag van mensen en instellingen op de stabiliteit van een systeem.
'Studenten moeten inzien dat ze voorzichtiger moeten zijn met het accepteren van de gangbare economische theorieën die mensen voor de gek houden met evenwichtsideetjes'We moeten laten zien dat de wereld helemaal niet zo simpel in elkaar zit. Studenten moeten inzien dat ze voorzichtiger moeten zijn met het accepteren van de gangbare economische theorieën die mensen voor de gek houden met evenwichtsideetjes. Als je als toezichthouder of centrale bank bijvoorbeeld uitgaat van Minsky dan zou je in booming-tijd juist enorm op de rem gaan trappen. Het tegenovergestelde is echter gebeurd op basis van de neoklassieke theorie.’ Hoe reageren toezichthouders op de documentaire? ‘Bij De Nederlandsche Bank zijn ze heel erg geïnteresseerd, daar vertonen we ook binnenkort de documentaire voor bestuur en medewerkers. In de documentaire zelf zit Andy Haldane van de Bank of England. Hij als centrale bankier trekt het boetekleed aan door te zeggen dat ze drie decennia hebben liggen slapen en dat ze van vorige crisis moesten leren. Booms en busts zullen er altijd zijn, maar je moet die wel proberen af te remmen.’ Meer info: boombustclick.com
90 Bijdragen
Docent
Stel dat alcoholisme in het verkeer de norm is, accepteren we dat als maatschappij dan maar en zeggen we tegen onze kinderen: "Kijk uit als je zo naar school fietst. Tot later!"
Peteur
DocentWe kopen een betrouwbare en veilige auto, maar willen ook een mooie auto. En wat een mens mooi vindt is terug te voeren op irrationele beweegredenen.
Alcoholisme en de gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn een groot probleem. Maar bier brouwen en drinken is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook een economische factor van betekenis.
bps
DocentDie is voor herhaling vatbaar.
Jammer alleen dat de bedoelingen zo weinig worden behaald.
dicko
DocentHet lijkt me daarom zeker zo nuttig om ook een poging te doen de modellen zo goed mogelijk aan te passen voor de irrationele component, eventueel op basis van statistisch bepaalde correctiefactoren...
peter
DocentEmmef
DocentKritiek op de fundamentele theorie van je vakgebied, moet je niet negeren of als aanval op je ideologie zien, maar als gelegenheid je theorie nóg beter te onderbouwen. Kun je dat niet: dan moet je haar laten varen. Dat doet bijna elk ander vakgebied, dus waarom doet de mainstream economie dat ook niet "for a change"?
Als je advies uitbrengt of voorspellingen doet, moet je zorgen dat er aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Geef je de uitkomsten door, dan moet je zorgen dat er altijd of van tevoren aan die voorwaarden is voldaan of dat je publiek die randvoorwaarden begrijpt en verifieert. Doe je dat niet, dan neem je niet de verantwoordelijk die een wetenschappelijk adviseur zou moeten nemen.
De overheid laat zich sturen door economen uit de financiële sector, planbureaus en rekenkamers. Als die niet netjes hun wetenschappelijke verantwoordelijkheid nemen (modellen gebruiken waar ze niet toepasbaar zijn), wetenschappelijke kritiek negeren (in plaats van deze met goede argumenten van repliek te dienen) of persoonlijke belangen nastreven, dan is dat hen aan te rekenen. Econoom af wat mij betreft.
Kennelijk moeten de economische opleidingen meer aandacht besteden aan de wetenschappelijke methode en de verantwoordelijkheid van wetenschap in de maatschappij. En een beetje meer zelfkritiek kan ook geen kwaad.
Voorbeeldje. Als iedere eerstejaars wiskundige al kan aantonen dat de horizontale afzetcurve-assumptie in perfecte concurrentie niet toepasbaar is voor de markt als geheel (1), dan mag je best wel een keer je model aanpassen: dat - ceteris paribus - perfecte competitie structureel dezelfde prijs oplevert als een monopolie. Tenzij producenten niet rationeel zijn. Het
Peteur
bps
PeteurChaos kan zich wel weer ordenen tot een nieuwe (bewegelijke) balans.
jefcooper
bps
jefcooperZie ook: "This time is different" - Reinhart&Rogoff
Anton van Haasteren
Vervelend wordt dat als een individu een keuze maakt die de samenleving benadeelt. Daar zit hem dat irrationele in.
Voorbeeld is het inkomen. Waarom nemen mensen nooit genoegen met hun inkomen, zelfs als ze zich veel luxe kunnen permitteren? Dat is niet rationeel.
Mensen zijn heel rationeel als het er om gaat om hun inkomen te vergroten.
Ludovikaa
Anton van HaasterenAnton van Haasteren
Ludovikaadicko
Anton van HaasterenEr zijn genoeg mensen die gewoon plezier hebben in het werk dat ze doen, en genoeg hebben aan het daarmee verkregen inkomen.
Anton van Haasteren
dickodicko
Anton van HaasterenOf bij de beslissing om met geleend geld te gaan beleggen.
peter
dickobps
Anton van HaasterenLudovikaa
Anton van Haasterenbps
besef van het systeemgezwabber tussen stabiliteit en instabiliteit door rationaliteit en irrationaliteit.
Het boom-bust gezwabber wordt een stuk minder als irrationaliteit niet gefinancierd wordt met nieuwbakken geld.
Dus dat de geld- en schuldhoeveelheid proportioneel blijft met de dekking, en recirculeert.
Irrationaal is wat je op dat moment niet bereiken kunt.
Dus dat moet je dan ook niet doen. Daar komen ongelukken van. Busts.
DrNomad
Overigens merk ik sterk model-denken in het artikel. Op zich goed dat dit tegelijk ook wordt bekritiseerd. Het beste model van een boom is een boom, maar dat is geen model, want een model is een simplificatie.
Maar goed, wat je beter aan studenten kunt leren is dat een model altijd beperkt is, dat je een samenleving niet kunt programmeren omdat mensen een eigen wil hebben, en dat rationeel betekent dat mensen nadenken over hun keuzes (wat dieren niet kunnen), en niet dat dit altijd leidt tot gewenste uitkomsten, naar ieders wens.
Ik hoop ook dat de docu aandacht besteed aan hoe overheden de markt verstoren (dus meer dan alleen hoofdstuk Clinton).
bps
DrNomadDieren denken alleen niet verder dan het hier en nu. Dat hoeven ze ook niet buiten hun instinct om.
Mensen denken strategisch wel verder, voorbij de rationaliteit van dat moment.
“Want als volgend jaar de huizenprijzen en beurzen nog verder stijgen (opgepompt met nieuwbakken geld en inflatie), dan verdien ik met geleend geld en niets doen.”
Dat is irrationaal en irrationeel. Dom volk. Dat vind je bij dieren niet.
DrNomad
bpsbps
DrNomadjefcooper
bpsbps
jefcooperVoorgeprogrammeerd gedrag dat bij bepaalde signalen wordt geactiveerd ...
Instinct is geen vrij-keuze gedrag.
Dierengedrag is ordelijk geregeld. In hoge mate voorspelbaar en betrouwbaar.
Mensengedrag is niet ordelijk geregeld. Weinig voorspelbaar en onbetrouwbaar
Er zijn wel regels voor ethisch gedrag, maar dat is vrije keus.
De consequenties weer niet.
George van Houts
Watching the Wheels
George van HoutsDacht meteen ... Monty Python ... eens kijken of Theo Kocken voor ING (heeft ge)werkt ... https://nl.linkedin.com/pub/theo-kocken/0/aa3/826 .
'Do you use Giroblauw?' ' Say yes or I'll break your arm'.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=PsJnoyqF064#t=36
Watching the Wheels
Watching the Wheels"Onze focus richt zich op het verkrijgen van inzicht in de oorzaken en gevolgen van risico om daarmee het financiële resultaat van financiële instellingen te verbeteren."
Dus daar gaat het om HET FINANCIELE RESULTAAT VAN FINANCIELE INSTELLINGEN VERBETEREN.
Op hetzelfde adres zitten nog tientallen grote bedrijven, waaronder SaiPar Drilling Company B.V. Raar toch dat de wereld niet verbetert als je mensen voortdurend met reclame voor de gek houdt, zodat ze in de fakewereld leven en denken dat allerlei idealisten het goed met hen voor hebben. Zieke wereld incl. "journalisten" FTM !
Emmef
Watching the Wheels(rest staat in nieuwe reactie bovenaan :-) )
peter
Watching the WheelsWatching the Wheels
peterhttps://www.youtube.com/watch?v=HJhIA77wHv8
Wat er ook gebeurt
peterpeter
Wat er ook gebeurtjefcooper
George van HoutsStonier and Hague, A Textbook of Economic Theory, 1961, Edinburgh,
en, bedrijfseconomisch,
Cyert & March, A Behavioral Theory of the Firm, Englewood Cliffs, 1963.
Bij dit soort onkunde moet het misschien niet verbazen dat de euro er kwam, en er nog is.
Emmef
jefcooperWat is precies de boodschap in deze boeken en de rol daarvan in deze reactie?
jefcooper
EmmefIn beide genoemde boeken spelen verwachtingen een belangrijke rol.
Overigens kosten oude boeken inclusief verzendkosten zelden meer dan tien euro.
Dan nog even, in nu klassieke conjunctuurtheorie zijn verwachtingen dè factor bij de verklaring van hoe de depressie eindigt.
Vertrouwen.
Dat is nu niet anders, de euro propaganda overspoelt ons met cijfers waaruit zou blijken dat het beter gaat, dan wel met onderzoeken waaruit zou blijken dat wij denken dat het beter gaat.
Helaas is het ondertussen als met het Indiase jongetje wat steeds voor de grap riep dat er een tijger aankwam, toen er echt een tijger kwam geloofde niemand hem, en at de tijger het jongetje op.
Emmef
jefcooperMisschien moeten we de tijger dan maar snel paars met groene stippen schilderen, zodat meer mensen hem zien.
jefcooper
EmmefDe genoemde boeken maken deel uit van het twintigtal bewaard uit mijn studietijd.
Stonier and Hague is een klassiek prijstheorie boek, waarin zoals geschreven verwachtingen een belangrijke rol spelen.
Cyert was indertijd revolutionair, llet zien dat ook leiders van bedrijven gewoon mensen zijn die hun aspiraties bijstellen op grond van de realiteit.
Ook hier spelen dus verwachtingen een belangrijke rol.
Emmef
jefcooperpeter
George van HoutsEmmef
peterpeter
EmmefWtW
peterpeter
WtWOnze Nederlandse burgers weten soms meer van de geschiedenis van honderden jaren geleden, dan van 10 a 15 jaar gelden ;-)
Watching the Wheels
peterMet dank aan de Christendemocraten van 'normen en waarden' en zelfgenoemde volkspartijers voor vrijheid en democratie, u weet wel, die lieden die om de week in het nieuws zijn met van die grabbelpraktijken voor persoonlijk gewin, omdat ze weten dat ze er wel mee weg komen bij een overheid die zelf ook tot in haar wortels van bedrog, vriendjespolitiek en willekeur aan elkaar hangt.
peter
Watching the WheelsWtW
peterpeter
WtWDat is het mooie aan vorming van luchtbellen. Je gaat op zoek naar argumenten om te kopen. Sommigen kopen omdat ze in de veronderstelling zijn dat de prijs nog meer gaat dalen. De ander maakt zichzelf wijs dat hij niet kan wachten tot het moment dat de lucht uit de prijs is. Verslaafden kunnen dat ook goed. Ze weten dat het slecht is, maar toch......
peter
peterWtW
peterAnton
peterHuh? Moet je daar tegenwoordig al voor de bak in?
peter
AntonWtW
peterEr zijn bijna meer communicatiemedewerkers dan ambtenaren, meer lobbyisten in Brussel van Europarlementariërs. Iedereen heeft toch inmiddels door dat we in een vreselijk schuitje zitten, alles is nep. Wordt u werkelijk nooit ziek van de wereld waarin we leven met al dat bedrog?
"You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time." - Abraham Lincoln en Bob Marley.
https://www.youtube.com/watch?v=X2W3aG8uizA&list=RDX2W3aG8uizA
peter
WtWIf you can't blame yourself, blame the other.
Watching the Wheels
peterWtW
Watching the Wheelspeter
WtWMaar onze vergrijzende maatschappij zorgt er nou eenmaal voor dat de kosten niet lager maar hoger zullen worden. Kwestie van accepteren.
Laat geld in iedergeval niet je inspiratiebron zijn om te werken.
Ludovikaa
peterVerdienen is dus geen objectief, maar een intermenselijk en ideologisch gegeven.
WtW
peterZit te broeden op een paar (goede) ideeën, maar besef tegelijkertijd dat veel ideeën getorpedeerd zullen worden als ze aan bestaande belangen knabbelen, dus ... het moet wel in 1x goed ;-).
WtW
WtWjsmid
Het beleid van de centrale banken om geld het systeem in te pompen zodra
de economie hapert, drukt de rente zo erg dat mensen hun geld van de
bank afhalen zodra de rente negatief wordt. Dan loont het niet meer geld
op te bank te houden. De mogelijkheid dit bankgeld in contant geld op
te nemen, is een groot probleem, stelde Citi-econoom Willem Buiter
onlangs. 'Contant geld geeft mensen een makkelijke en effectieve manier
om negatieve rentes te vermijden,' zegt de econoom. Buiter meent dit
probleem op te lossen door het contante geld helemaal af te schaffen, op
kleine bedragen na. Die zijn toegestaan voor noodzakelijke aankopen,
met name voor de armen die vaker contant betalen. Als er geen contant
geld in omloop is, dan kan het ook niet van de bank worden gehaald en
kan de rente dalen tot ver onder nul. Want dat is nodig om de economie
weer aan het draaien te krijgen, meent de Citi-econoom. Uva hoogleraar
en voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin heeft moeite met deze gedachte.
'Deze discussie wordt al langer gevoerd. In vergelijking met de twee
andere punten om contant geld af te schaffen, is deze discussie qua
belang wel het grootste.'
bps
jsmidArtikel 1 van het eerste protocol bij het EVRM:
"Iedere natuurlijke of rechtspersoon heeft recht op het ongestoord genot
van zijn eigendom. Aan niemand zal zijn eigendom worden ontnomen behalve
in het algemeen belang en onder de voorwaarden voorzien in de wet en in
de algemene beginselen van internationaal recht." (bron: dicko)
Met inflatie wordt dat geld minder waard en met negatieve rente wordt je geld dat al minder waard wordt, nog eens verminderd. Dat gaat dubbel op.
Banken hebben de economie zelf verstoord met teveel nieuwbakken geld en schuld.
Willem Buiter en zijn banken hebben van mijn vrije eigendom af te blijven.
Diefstal herstelt de economie niet, terug in balans van prestatie en tegenprestatie.
Ik besteel Willem Buiter ook niet. Die Willem Buiter is op dat gebied economisch een idioot.
De nieuwbakken schuld is voor de armen en het nieuwbakken geld gaat naar de superrijken.
Ik ben ook niet gek.
Ludovikaa
bpsVerdienen is dus geen objectief, maar een intermenselijk en ideologisch gegeven.
Of anders gezegd: het is de vraag op welk punt de diefstal begint.
bps
LudovikaaDat heet dan 'verdienen' en 'de verdienste'. Is dat niet objectief en reëel en eerlijk?
Diefstal begint daar, waar de tegenprestatie ontbreekt,
of waar jouw toestemming om met jou te delen ontbreekt.
'Stelen' komt van 's delen'. ‘des delen’ betekent: ‘van het delen’ in oud Nederlands.
Delen doe je niet ongevraagd en ongeweigerd met iemand. Dat heet stelen. Snap je?
Ludovikaa
bpsEr is zeker een verschil in bijdrage tussen mensen. Daarnaast is er een verschil in toeeigeningsvermogen. Deze twee zaken gaan niet per definitie exact hand in hand. Als het toeeigeningsvermogen de bijdrage fors overstijgt, kun je dat een vorm van diefstal noemen.
Snap je?
bps
LudovikaaJij bedoelt met toe-eigenen en weer bijdragen de nodige recirculatie van geld
(geld weer uitgeven, of spaargeld beschikbaar stellen voor lening).
Snap ik je nu goed?
Als ik al mijn spullen zelfverdiend bij elkaar werk, dan is dat toch geen diefstal?
Of moet ik dat weer afstaan en bijdragen aan iemand, of delen met iemand die dat niet doet? Waarom zou ik dan wat opbouwen?
Ludovikaa
bpsOf je vindt dat hij zijn salaris eerlijk verdient, is een moreel oordeel. Persoonlijk vind ik dit diefstal, want ergens komt de rekening terecht.
Ludovikaa
Dus als de economische wetenschap al langdurig "vergeet" dat mensen vaak irrationeel handelen, terwijl ieder normaal mens dat weet, dan zou ik dat niet aan naïviteit toeschrijven.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
bps
GuestEn eekhoorntjes lijken mij niet bewust boomkwekers te zijn.
Andere dieren zijn niet zo slim en slaan vet onderhuids op voor schrale tijden.
Hebben ze hun reserves altijd bij zich. Of is dat nog slimmer?
Mensen zijn dommer.
Zij laten hun (spaar)reserves bestrijden met schulden, inflatie en negatieve rente. Dat heet een kale kip zonder kop: de homo economicus europaeus.
Emmef
De invloed van de economie op de politiek is te groot om hiaten te blijven negeren. Een van de "Nobelprijs" winnaars zei ooit:
"Yet I must confess that if I had been consulted whether to establish a Nobel Prize in economics, I should have decidedly advised against it. ( … ) It is that the Nobel Prize confers on an individual an authority which in economics no man ought to possess.This does not matter in the natural sciences. Here the influence exercised by an individual is chiefly an influence on his fellow experts; and they will soon cut him down to size if he exceeds his competence. But the influence of the economist that mainly matters is an influence over laymen: politicians, journalists, civil servants and the public generally." (Banquet speech Hayek, 1974)
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
bps
GuestDe rest is puur toeval. En bijzaak. Zinloos. Als u gelijk hebt.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestEn daar dan weer rente over ... er is niet voor niks een probleem ... het piramidespel stopt, zodra er geen nieuw geld uit het niets in omloop komt als het daarvoor wel uit het niets ontstond en ook nodig was, omdat al die rente over al die leningen te blijven voldoen.
WtW
WtWJohn Jansens
WtWmi ben je hier zowat de énige hier die 't een beetje doorheeft...
Ik haal(de) zo vaak het "...toch" van Balkend-ende aan omdat "de rijke elite"
massaal gehoor heeft gegeven aan zijm oproep .
Alleen heeft niemand door dat WIJ,DE BURGERS de "nieuwe" inboorlingen zijn ,
die financieel en anderszins gekneveld en belogen en uitgezogen worden door de bestuurselite en de financiele instellingen .
FTM-ers denken dat door hier bezwaren te uiten eea wel zal veranderen...toch?
Hahahahahahahahahahahahaha , woehhhahahahahahaha...toch?
I rest my case.
WtW
John JansensWtW
GuestEn ze gaan er nog steeds mee door. De overheden/banken hebben de rente verlaagd en de huren verhoogd om het Ponzi scheme http://nl.wikipedia.org/wiki/Ponzifraude weer tijdelijk nieuw leven in te blazen, het blijft leven van de toekomst. Zelfde geldt toch voor die studieschulden. Studieschuld en woningschuld aftrekbaar betekent minder belastinginkomsten, maar ook minder koopkracht. We nemen het gewoon nu en hopen op inflatie (wat weer een beetje jammer is voor de middelloon pensioenen niet zelden ook nog ongeïndexeerd). Enige oplossing lijkt rente verder verlagen en inflatie aanzwengelen of aflosverplichting weer afschaffen.
WtW
GuestMolenaer
Hoe rationeel kan een mens eigenlijk zijn als hij z'n eigen lichaam niet eens begrijpt of op basaal niveau controleert? Hoe rationeel kan een mens zijn als ergens diep in de hersenstam de amygdala braaf z'n werk doet? Hoe rationeel kun je zijn als hormonen, feromonen, receptoren en transmitters gewoon doen wat ze doen en verscholen op de achtergrond gedrag scheppen?
Maar goed, ik had vandaag weer zo'n superfijn rationele dag, waarin al mijn handelen en al mijn overwegingen en keuzes als een volstrekt logische, heldere en totaal verklaarbare en overzichtelijke eenheid zich vormden naar mijn vrije wil. Een model-dag dus.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
Guesthttps://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kbqIiLulMBA#t=30
WtW
WtWNee brugwachter (re: hieronder) ... dat gaat automatisch geloof ik. Ga binnenkort eens met die Amazone-indiaan praten ;-). Ga even 4,5 uur pitten, morgen weer om 6 uur. Goede nacht, hartelijke groeten aan de bomen ;-) !! Hieronder nog een filmpje 'om voor te lachen' :-). Tot later!
http://www.martijnburg.nl/blog/images/blog//balkenende20conducteur8tp.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=9MbRrXkrYNs
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestEurope
WtWhttp://static.globalissues.org/i/military/country-distribution-2008.png
http://static.globalissues.org/i/military/us-spending-2000-2010-budget-war.png
http://www.humanitycampaign.org/wp-content/uploads/2009/08/military-spending-2008.png
Marco Knol
Verder moeten economen, maar vooral politici, af van het idee dat economie een exacte wetenschap zou zijn. Althans qua dagelijks gebruik zou men best wat misantropischer mogen zijn, immers; what goes up, must go down. Anderzijds gaat quantummechanica, net als het weerbericht, uit van kansberekening. Een economisch "weerbericht" met bandbreedtes zou best interessant zijn. Al blijf je natuurlijk zitten met de vraag wat je wel en niet in het model moet stoppen Enfin, dat blijft dus een lastig verhaal.
Mario Popma
In onderstaande zin is het woord 'oratie' een link die niet werkt ;
"Wel bij de Nederlandse econometrist Theo Kocken. Hij wist met zijn oratie in 2012...... "
Dit is het linkadres,
http://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/2012/jan-mrt/15-maart-prof-dr-t-p-kocken.asp
mvg
Mario Popma