De florerende wieteconomie van Colorado

5 Connecties

De verdere legalisering van marihuana heeft in de Amerikaanse staat Colorado een nieuwe gold rush op gang gebracht. Startups, investeerders en politici duiken massaal op de 'pot'.

Marihuana is big business geworden in de staat Colorado, waar de groene toppen sinds de jaarwisseling legaal in de winkelschappen verschenen voor recreatief gebruik. De New York Times spreekt nu - een half jaar na dato – zelfs van een nieuwe ‘gold rush’. Zo worden congrescentra en hotellobby’s overspoeld met start-ups die funding hopen los te weken bij investeerders. ‘It’s the wild, wild West,’ luidt de typering van een ondernemer uit Silicon Valley die het ontwikkelen van apps maar verruilde voor klimaatsystemen voor wiettelers. Van alle kanten komen de gelukszoekers af op deze groeimarkt waar inmiddels 10 duizend mensen een baan in hebben gevonden. Volgens het marktonderzoeksbureau ArcView bedroeg de omzet op de legale markt voor marihuana in de VS vorig jaar 1,5 miljard dollar en ze verwachten dit jaar een omzet van 2,6 miljard, een groei van maar liefst 73 procent.

Business-case Colorado

Marihuana is inmiddels in 23 staten en Washington D.C. gelegaliseerd voor medicinaal gebruik. Dit moet overigens met een korreltje zout genomen worden: degene die op Venice Beach, L.A. een van de vele ‘Green Doctors’ binnenwandelt met pseudo-klachten als slapeloosheid, krijgt een wietpas waarmee hij een straat verderop zijn recept kan ophalen. De staat Colorado is de Amerikaanse pionier op het gebied van legalisering van wiet voor puur recreatíeve doeleinden. Sinds 2012 was het al legaal om een ounce wiet in bezit te hebben en thuis maximaal 6 wietplanten te kweken, maar daar is sinds 1 januari ook de legale verkoop van wiet bijgekomen. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar het ooit zo liberale softdrugsbeleid steeds verder wordt ingeperkt in de vorm van het ingezetene-criteria en sluiting van coffeeshops.
'We thought about relocating to Silicon Valley, but they haven’t backed a single marijuana company'
De legale wietmarkt van Colorado zal dit jaar naar verwachting van ArcView met 359 miljoen dollar toenemen en de gouverneur gaat in zijn begroting 2014/2014 uit van een omzet van 1 miljard dollar (en bijna 134 miljoen aan belastinginkomsten). Talloze start-ups, investeerders, wiet-tour organisatoren, leveranciers van teelt-benodigdheden, beveiligers (het is een cash-only business) makelaars, advocaten gespecialiseerd in de marihuana-wetgeving, en andere inhakers verdringen zich om een plek te veroveren. ‘We thought about relocating to Silicon Valley, but they haven’t backed a single marijuana company,’ zegt een mobiele app-bouwer in The New York Times. De 22-jarige verhuisde naar Colorado om een app uit te rollen waarmee wietliefhebbers hun rookfoto’s veilig kunnen delen zonder dat ouders meekijken. ‘This [Colorado] is where everything’s happening. We didn’t want to be left out.
Dennis Mijnheer
Dennis Mijnheer
Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.
Gevolgd door 1892 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren