De Fopspeen van Sarkozy en Merkel

2 Connecties

Onderwerpen

Merkozy Vetrouwen
0 Bijdragen

Beleggers zijn tevreden met de oplossing van Merkozy. Onterecht, zegt Jan Dwarshuis.

Voor beleggers breken er opnieuw dit jaar onzekere tijden aan. Het bezit van de zaak is immers het einde van het vermaak. De top van afgelopen week bleek een wassen neus. Want, wat is er eigenlijk veranderd? Een beetje rondschuiven van wat opgeblazen Griekse schuld, meer is het niet. Sarkozy en Merkel presenteerden de wereld een fopspeen van formaat.

De aandelenbelegger nam er echter genoegen mee en drukte de afgelopen weken fors op de koopknop. Ze waren vooraf kennelijk overtuigd dat Merkel en Sarkozy alle problemen wel eventjes de kop in zouden drukken. Grotere onzin bestaat er natuurlijk niet.

Euforie
De hamvraag is nu of de recent opgelopen aandelenkoersen stand zullen houden en gerechtvaardigd zijn. Vooropgesteld ben ik van mening dat er voor de opgeklopte euforie eerdaags weer harde realiteit boven zal komen drijven. Hou dat in uw achterhoofd.

Wat mij verder opvalt is dat de obligatiebelegger zich geen snars aantrekt van het geouwehoer van de dikke rijen goed betaalde politici. Zij trekken hun eigen plan en hebben bijzonder weinig fiducie in een goede afloop gezien de spreads die de heren hanteren tussen de verschillende landen binnen de EU. Wij raden u aan ook dat in uw achterhoofd te houden.

Een ander aandachtspuntje zijn de technische factoren die een rol gaan spelen eerdaags. De kracht die er in de markt nodig is om de koersen nog hoger te zetten is immens te noemen omdat er wat dalende trendlijnen een verstorende rol gaan spelen. Immers, ook al lijken de charts wat opgeklaard, we bevinden ons nog steeds in een bear-market. Deze gaat gepaard met felle opgaande bewegingen om vervolgens zijn neerwaartse trend weer te hervatten. Laat u geen zand in de ogen strooien.

Afbouwen
Hoe dan ook: er zijn een aantal serieuze aanwijzingen dat de rally aan kracht gaat inboeten de komende weken. Voorspellen blijft lastig – zeker als het over de toekomst gaat – maar wij gaan onze exposure zo links en rechts wat afbouwen en gaan op jacht naar een aardig momentje om onze ©OLUMBEURS-PORTFOLIO voor de zoveelste keer dit jaar te hedgen. Ook verwijzen wij naar de column van onze collega-columnist Liam Halligan (‘Why the latest eurozone bail-out is destined to fail within weeks‘).

Ik ben simpelweg van plan om mijn opgebouwde rendement van 12,80% dit jaar te koesteren en straf te verdedigen tot de Kerst. Hoe groot de fopspeen van Sarkozy en Merkel ook is, de kans dat wij daar intrappen is ongeveer nul te noemen. Wij hopen van harte dat u er ook naar zult handelen.

***

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...