De Frequent Money Flyers van Schiphol

2 Connecties

Onderwerpen

Witwassen

Organisaties

Schiphol

Op Schiphol werden afgelopen weekend twee vrouwen op Schiphol aangehouden die 300 duizend euro in hun ondergoed hadden verstopt. Jackpot. Vorig jaar nam de Koninklijke Marechaussee maar voor 1,5 miljoen euro in beslag.

Tijdens een security controle werden afgelopen zaterdag twee vrouwen aangehouden met 300 duizend euro op hun lichaam geplakt. In casu: in hun ondergoed. De vrouwen waren op weg naar Brazilië, maar de FIOD heeft de vrouwen aangehouden op verdenking van witwassen en overtreding van de Algemene Douanewet. Het geld is in beslag genomen, cashbedragen boven de 10 duizend euro dienen aangegeven te worden bij de douane. De Koninklijke Marechaussee (KMar) stuit regelmatig op geldsmokkelaars. KMar-woordvoerder Martijn Peelen laat desgevraagd weten dat de dienst in 2012 voor ruim 1,5 miljoen euro in beslag heeft genomen op Schiphol. Terwijl de KMar in 2011 nog voor omgerekend 580 duizend euro afpakte. De bijna verdriedubbeling schrijft hij deels toe aan het programma Afpakken. ‘Dat is opgezet door het Openbaar Ministerie met als doel om geld van criminelen af te pakken. We kregen extra input en zijn daardoor vaker tegen geldsmokkelaars aan gelopen.’ Het programma heeft dit jaar juni geleid tot het Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM). Door een samenwerking te smeden tussen de KMar, Douane, OM en Fiod wordt getracht de geldsmokkel via Schiphol in te dammen.

Knooppunt Schiphol

De noodzaak werd duidelijk in de  analyse ‘Criminaliteitsbeeldanalyse Witwassen 2012’. In het rapport, opgesteld door de Nationale Recherche op basis van alle strafrechtelijke onderzoeken tussen 2008 en 2011, kreeg luchthaven Schiphol een spilfunctie toegedicht in de internationale in- en uitvoer van illegale geldstromen. In het onderzoek wordt gesproken over professionele organisaties die ‘euroslikkers’ op pad sturen om zwart geld te transporteren naar landen waar grote cashbedragen makkelijker gestort kunnen worden op een rekening. Zonder dat daar melding van wordt gemaakt, zoals in Nederland bij wet verplicht is. De gehanteerde smokkelmethodes zijn experimenteel: geldsmokkelaars slikken regelmatig opgerolde biljetten van 500 euro door. De KMar is deze methode ook tegengekomen, maar het is volgens de woordvoerder niet de meest gangbare. ‘Geldkoeriers plakken het geld meestal op het lichaam, in een dubbele bodem van een koffer of gewoon tussen hun kleding. Als we dat tegenkomen dan houden we iemand aan. Als iemand bijvoorbeeld 50 duizend euro in zijn bagage heeft, en geen aannemelijke verklaring heeft hoe hij aan het geld is gekomen, dan gaan we ook kijken naar andere waardevolle spullen kijken. Dure horloges en sieraden mogen we ook in beslag nemen.’