
De Fyra moest Nederland opstoten in de vaart der door snelle, efficiënte spoortrajecten verbonden volken. Het tegenovergestelde gebeurde. Treinen staan stil, een kaartje kopen is duur en ingewikkeld en wie nu naar Brussel wil pakt liever de auto. Dieptepunt: de Europese aanbesteding van HSL-Zuid waarover een trein van Italiaanse makelij zou gaan rijden: de Fyra. Dat liep anders. Het Fyra-debacle was een ‘accident waiting to happen’ en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dat blijkt uit De Ontsporing, het boek dat Marcel van Silfhout en Andries van den Berg hierover schreven en dat mogelijk werd gemaakt door financiering van vakbond FNV. Van Silfhout volgt de Parlementaire enquête Fyra (Fyra-enquête) over de geruchtmakende aanbesteding van die Italiaanse hogesnelheidstrein van dag tot dag.
Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst
‘Alstom trok zich niet terug uit Fyra-aanbesteding’
Dijksma zet met ‘marktverkenning’ de verhouding NS en Den Haag weer op scherp
Politiek Den Haag is het spoor bijster
De Fyra-enquête. Dag #13. Hoofdrolspelers: ‘Parlementaire Fyracommissie partijdig’
De Fyra-enquête. Dag #12: Arie Slob boos over uitschakeling controlerende rol parlement
De Fyra-enquête. Dag #11: Van Fyra-fiasco naar totaal debacle
De Fyra-enquête. Dag #10: kroniek van een aangekondigde Fyra-dood
De Fyra-enquête. Dag #9: Liberaliserend Europa schaft onafhankelijk toezicht af
De Fyra-enquête. Dag #8: Marktwerking hielp technisch toezicht om zeep
De Fyra-enquête. Dag #10: kroniek van een aangekondigde Fyra-dood
Gastauteur Marcel van Silfhout, co-auteur van het boek ‘De Ontsporing’ over ‘het Fyra fiasco’, volgt de Fyra-enquête van dag tot dag. Hij noteert de verschillen en overeenkomsten met het boek én doet, met een nieuwsanalyse, verslag. Dag tien: de ontsporing nadert, onontkoombaar.
Té loyale uitvoerder
Net als met Döbken kun je bijna alleen maar medelijden voelen over de slapeloze nachten die beiden hebben gehad in hun periode als baas van het Fyra-dochterbedrijf van de NS. Er is een stevig punt van kritiek op Döbken, het is er een dat hij ook deelt: was hij er maar nooit aan begonnen.‘Was er maar een horzel in mijn team geweest die had gezegd: waar zijn we eigenlijk mee bezig?’Of, zoals hij het in De Ontsporing zegt: ‘Was er maar een horzel in mijn team die had gezegd: waar zijn we eigenlijk mee bezig?’ Iemand dus die hem, de te loyale uitvoerder, scherper op de consequenties had gewezen van doorgaan met een onmogelijke business case. Eigenlijk overkwam Siebers iets soortgelijks. Ook hij ging schoorvoetend akkoord de Fyra relatief snel – maar wat is snel voor een trein die al vijf jaar vertraging heeft? – op het spoor te zetten. Voor de enquêtecommissie had Siebers moeite uit te leggen dat hij en alle andere collega’s bij HSA en de NS hun stinkende best deden de start van de Fyra tot een succes te maken. Ze hielden rekening met tal van factoren. Kinderziektes waren voorzien. Immers, nog nooit is een nieuwe trein op het spoor gezet zonder kinderziektes. Horen erbij, al lijkt de enquêtecommissie, Haagse beroepspolitici die nog nooit een groot bedrijf als NS hebben geleid, daar anders over te denken. Als het proefbedrijf ‘langer had bestaan’, opperde enquêtevoorzitter Toorenburg, waren dan alle problemen wellicht aan het licht gekomen en hadden alle Fyra-reizigers niet hoeven te worden blootgesteld aan de massale treinuitval en andere ellende? Ofwel, waarom had Siebers, of iemand anders, niet op tijd aan de noodrem getrokken? Siebers had nota bene ‘een vooruitziende blik’, aldus Toorenburg. Siebers kwam met het enige juiste en volstrekt logische antwoord. Dat de trein zo brak en onbetrouwbaar was en veel meer tot dan toe onbekende mankementen had, nee, je kunt een hoop oefenen op het droge en op papier, maar de realiteit vooraf naspelen, dat kan niemand. Ook hij voer op het oordeel van Fyra-leverancier AnsaldoBreda, collega NS-dochters NSFSC en NedTrain en de toezichthoudende instanties als Lloyd’s en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Gisteren (zie Ontsporing update 11 of FTM update dag #9) waren we getuige van het verbijsterende staaltje incompetentie en verzaking van in ieder geval ‘waakhonden’ als Lloyd’s en ILT.
Meeprotesterende Belgen
Na Siebers kwam Bas Oosthoek aan het woord, namens ProRail voorzitter van het zogeheten Fyra-Opstartteam. Na de toch al ontluisterende verhoren van gisteren voegde hij nog maar eens een brisant feit toe aan het dossier van de flagrant falende inspectie. De ILT, zei hij met droge ogen, ‘verklaarde onze bezwaren niet-ontvankelijk’. Ofwel, ProRail zou niet eens bevoegd zijn de inspectie van advies te voorzien. Oosthoek kwam met nog een rake zin: ‘Wij zeiden vaker tegen elkaar: de Belgen stribbelen mooi mee’.De Belgen gooiden finaal de kont tegen de krib, deden alleen wat ze echt niet konden weigerenNogal een understatement, want al vanaf dag één dat Nederland besloot de HSL-Zuid openbaar aan te besteden, is het oorlog op en om het HSL-spoor tussen Nederland en België. De Belgen gooiden finaal de kont tegen de krib, deden alleen wat ze echt niet konden weigeren in het hun onwelkome Fyra-project. Onlangs leerden we dat de Belgen pas heel kort voor de start van de Fyra’s akkoord gingen met de dienstregeling. Uit het verhoor gisteren weten we dat de Belgen ook al dwarslagen in het optuigen van een grensoverschrijdend Fyra-proefbedrijf. Interessanter dan de verhoren van gisteren (in De Ontsporing is bovenstaande allemaal al te lezen) is de opmerkelijk ferme en openlijke kritiek van oud-directeur NS International Frits Marckmann via BNR-nieuwsradio op de Fyra-enquêtecommissie. Hij wijst de commissie op nogal een omissie. Waar ons boek eind jaren tachtig begint en ruim het daaropvolgende decennium behandelt, de jaren negentig, de jaren van Paars en de privatiseringshype, focust de enquête met de openbare verhoren op de periode van na de openbare aanbesteding, toen de NS met het ongekend en onnozel hoge strategische HSL-bod was gekomen.
Puinhoop van Paars
Echter, de belangrijke basisfout en grondoorzaak is ouder. Zoals eerder gezegd, de beslissing van het tweede Paarse kabinet van Wim Kok de HSL-Zuid überhaupt openbaar te willen aanbesteden (zomer 2000, zie FTM voorpublicatie Het Oranjebod) is een kapitale blunder geweest die de hele Nederlandse spoorgeschiedenis heeft laten derailleren. Niet het hoge NS-bod maar wat daaraan voorafging heeft de zaak de das om gedaan: de keus te willen aanbesteden zelve. Was de NS destijds met KLM en Schiphol voor een nette honderd miljoen euro de HSL-Zuid gaan rijden, dan had in 2006 al een transnationale vloot van ruim 50 moderne Intercity’s op zowel de HSL als aanpalende Nederlandse en Belgische sporen kunnen rijden. Tijdens onze research ontdekten we dat NS en NMBS al eind 1998 een intentieovereenkomst hadden bereikt voor dat gezamenlijke vervoer. De twee waren goede vrienden en met die Belgisch-Nederlandse as van samenwerking op elkaars spoor kon de Franse dominantie op HSL-vervoer in Europa tegenwicht worden geboden. Marckmann koerste op een stevige Nederlands-Belgische positie in de Thalys. Als gevolg van de keus voor een openbare aanbesteding brouilleerde de relatie met NMBS en de Belgische Staat. En erger nog: die basisfout. Nog zo’n omissie van de enquêtecommissie is dat Annemarie Jorritsma niet is gehoord, want het waren haar puinhopen die Tineke Netelenbos tegen wil en dank probeerde op te lossen.Minister Jorritsma koerste samen met minister Gerrit Zalm aan op openbare aanbesteding en privatisering van het Nederlandse spoorMinister Jorritsma koerste samen met minister Gerrit Zalm aan op openbare aanbesteding en privatisering van het Nederlandse spoor. Zoals Jan Timmer al zei: ‘Privatisering is de moeder van alle kwaad.’ De HSL-Zuid willen aanbesteden was, aldus diverse adviezen, een onmogelijke zaak. Immers: er was alleen een heel globaal verdrag tussen de Nederlandse en Belgische Staat over samenwerking op het dossier HSL-Zuid. Wat ontbrak waren vaste, juridische afspraken met zowel Frankrijk, de Franse SNCF en België en staatsspoorbedrijf NMBS.
Neo-liberaal achtergrondbehang
De Nederlandse overheid, in casu het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, liet na zorg te dragen voor die afspraken en gooide met een onderhandelingstruc dat risico over de schutting naar de NS. Maar de NS had geen enkele onderhandelingspositie tegenover de zuiderburen, laat staan tegenover het Franse SNCF. Het drama van de Fyra is dat dat prestigieuze hogesnelheidsproject volledig is gesneuveld, maar ook nog eens dat de Fransen zich met hun succesvolle Thalys (SNCF heeft inmiddels een meerderheidsaandeel) rot lachen om die malle, oliedomme Hollanders.In de beeldvorming is het als vanouds ‘de NS heeft het allemaal gedaan’Marckmann had dat de Haagse politici graag allemaal willen inpeperen voor de draaiende camera van de parlementaire Fyra-enquête. Die kans is hem niet gegeven. Dat vervolgens de belangrijkste politici haast fluitend de enquêtezaal hebben verlaten na nauwelijks aan de tand te zijn gevoeld, zit hem en alle NS’ers flink dwars. In de beeldvorming is het als vanouds ‘de NS heeft het allemaal gedaan’. Wie wel dieper in de materie wil duiken en de rol van de Staat onderzoeken, kan dagen zoet zijn met de in 2009 openbaar gemaakte HSL-Zuid documenten. Uit die documenten blijkt dat de ideeën over het openbaar willen aanbesteden via het Kanaal en Brussel overwaaiden uit neoliberaal Engeland in de periode 1992-1998, een periode waar de enquêtecommissie erg snel doorheen fietste. Toch zal het niemand zijn ontgaan dat de (neo)liberale politiek-ideologische atmosfeer voortdurend aanwezig is als een niet te ontkennen, dominant achtergrondbehang. De digitale Maasluip-dozen bevatten een schat aan voorheen geheime politiek-ambtelijke HSL-Zuid-brieven, memo’s en notities. De duizenden scans bevatten de eerste krachttermen en bijtende zinsneden die duidelijk maken hoe heftig de NS en ambtenaren van het verkeersministerie als kemphanen tegenover elkaar begonnen te staan. Wat toch vreemd is, het betreft immers moeder (aandeelhouder V&W) en dochter (NS) die met elkaar een verbeten en conflictueuze aanbestedingsstrijd aangingen. Nog vreemder is dat die strijd verborgen bleef voor publiek en media.
het verkeers-ministerie wilde minstens 1,7 miljard gulden aan vervoers-opbrengsten voor de HSL-Zuid krijgenAmbtelijke notities van 17 maart 1998 tonen bijvoorbeeld dat het verkeersministerie minstens 1,7 miljard gulden aan vervoersopbrengsten voor de HSL-Zuid wilde krijgen, terwijl de NS aangaf dat dat bedrag – zoals pas in 2011 terecht zou blijken – veel lager moest zijn. Onder het kopje Sfeerimpressies noteren ambtenaren over het overleg met hun NS-tegenvoeters: Rauw, En: Verwijtend en agressief, maar wisselend ook defensief. Toenmalig HSL-Zuid-projectleider bij het ministerie Jeroen Kok noteert: NS is lekker met de billen bloot gegaan en ze hebben niets te bieden. Wat die ruim anderhalf decennium oude memo’s ontluisterend maakt, is dat we inmiddels allemaal de fatale afloop van de Fyra op de HSL-Zuid kennen. De Italiaanse V250-trein reed vanaf december 2012 amper veertig dagen op de hogesnelheidsrails toen ‘de eendenbek’ al uit dienst moest worden genomen. Brandende accu’s, uit de sponningen hangende deuren en tal van ander ongerief zoals massale uitval van de kersverse Fyra’s leidden tot alarmbellen. Maar de loslatende bodemplaat van een V250-Fyratrein op 18 januari 2013 was de nekslag – dat was immers een veiligheidsincident. Einde oefening.
Dwaze kabinetsbeslissing
Kortom: zelden heeft een dwaze kabinetsbeslissing te gaan aanbesteden zo desastreus uitgepakt voor de toekomst van het Nederlandse spoor en het spoorbedrijf. We hebben nu een achterstand van twintig jaar.Nergens op het vasteland in Europa is zo’n groot en gloednieuw HSL-traject openbaar aanbesteedNergens op het vasteland in Europa is zo’n groot en gloednieuw HSL-traject openbaar aanbesteed. Had de NS de HSL-Zuid wel gewoon ouderwets gegund gekregen – hetgeen Brussel niet had verboden, zoals eerst Jorritsma en later Netelenbos de Tweede Kamer wijsmaakten – dan waren veel eerder, veel meer en veel betere treinen besteld. Dan was er nooit een Italiaanse Fyra gekomen maar hadden vanaf pakweg 2006 tientallen moderne sneltreinen op het Nederlands en Belgische spoor gereden – niet alleen op de HSL-Zuid, ook op andere trajecten in beide landen. De Staat, politiek Den Haag en Europees beleid dragen de grootste verantwoordelijkheid voor het treindrama. ‘Meer marktwerking’ leidde tot de ontsporing, maar daarover lijkt de commissie vrijwel te zwijgen. Terwijl het drama drie hoofdaktes heeft die met het overkoepelende fenomeen te maken hebben: -1- De aanbesteding van de HSL-Zuid, -2- de aanbesteding van de op Europese leest geschoeide treinbestelling, en -3- ook nog eens falende toezichthouders, inspecteurs en keurders omdat Europese wet- en regelgeving het effectief (met voldoende kennis, expertise en middelen) onafhankelijk staatstoezicht volkomen heeft uitgehold en uitgeschakeld (zie de update van gisteren).
22 Bijdragen
jefcooper
Dit schrijvend vraag ik me af of de aliens hebben veroorzaakt dat wij in een tijd van illusies leven, al in 1997 werd het euro debakel voorspeld, dat is er nu, maar vrijwel niemand wenst het te zien.
Ko Pernicus
jefcooperCorrectie Jeff...
Waarvan elke deskundige WIST dat het ding nooit aan de gestelde eisen kon voldoen, maar waar niemand vervolgens naar luisterde.
In het bedrijfsleven gebeurt het ook hoor. Initiatieven van tonnen, of een paar miljoen. Is niet goed over nagedacht, maar we zitten op de Bandwagon. Is this a bust? Niemand geeft antwoord. Deels omdat het aan je gaat kleven als JIJ zegt dat iets een flop is. En deels fundamenteel - er is wel over nagedacht wie mag zeggen - dit gaan we doen. Maar er wordt zelden over nagedacht wat de omstandigheden zijn, of wie de beslissing mag nemen - bijsturen of ermee ophouden.
jefcooper
Ko PernicusKleven, inderdaad, mijn vader werd ooit bijna ontslagen, toen hij, wat toen een groot aannemingsbedrijf had geleverd, afkeurde.
Het werd overgedaan.
Hij heeft nooit van de rand van de afgrond geweten, ik kwam daar een twintigtal jaren later toevallig achter.
Peteur
Ko PernicusOm dat A-theater nog een beetje rendabel te laten zijn, moest er een parkeergarage onder komen, om extra inkomsten te genereren. Verschillende raadsleden waren kritisch, maar naar hen werd niet geluisterd.
Daar ging het uiteindelijk mis: omdat het allemaal niet teveel mocht kosten werd gekozen voor gebruik van minder goede damwanden. Deskundige wisten dat de bodem ter plekke instabiel was. Er lag ook een oude loop van de rivier de Arne. Zowat direct na aanvang van de werkzaamheden liep de put vol grondwater en monumentale panden in de omgeving verzakten. Grote scheuren in de muren, dreigende schadeclaims, een gemeente die aanvankelijk alles ontkende. Het project werd ijlings stil gelegd.
Sindsdien kennen we de de Middelburgse bouwput van 24 miljoen euro: geen theater wel een put met wat eendjes, die inmiddels is volgestort.
De deskundigen die wisten dat de locatie ongeschikt was wilden dat alleen anoniem zeggen, want ze werkten allemaal voor bouwbedrijven die de klus wilden hebben, of die graag nog andere klussen van de gemeente Middelburg in de toekomst wilden krijgen.
We worden bestuurd door mensen die net zulke uilskuikens zijn als wij zelf, maar onze miskleunen hebben meestal minder grote gevolgen.
Molenaer
PeteurPeteur
Hoe stom kun je zijn als overheid, om bijvoorbeeld ook voor een land essentiële energie- en telefoniebedrijven te laten overgaan in handen van buitenlandse conglomeraten? Neoliberaal of gewoon oerstom?
jsmid
Peteursquarejaw
Peteur
squarejawjopie1978
Hilterman
Hoe is het mogelijk dat de overheid een groot aantal ambtelijk kneuzen in dienst houdt die van de ene ravage naar de andere rollen met inkomens die ruim boven 200.000 euro liggen.
Mevrouw Thunnissen is een treffend voorbeeld van deze categorie incapabele knoeiers. Deze lieden worden betaald door de belastingbetaler. Kan iemand de overheid leren fatsoenlijk met belastinggeld om te gaan?
Hilterman
Echte diepgang wordt vermeden. Sleutelfiguren als Jorritsma blijven buiten schot. Kennelijk politiek te bedreigend.
Op deze manier verandert er niets. Glas, plas, was.
jopie1978
HiltermanHilterman
jopie1978De overheid verkwist steeds weer opnieuw miljarden belastinggeld van burgers.
De achteloosheid waarmee dat gebeurt is stuitend. Grote projecten zoals de Betuwelijn, de HSL etc gaan steevast fout en kosten wanneer ze wel goed lopen vele malen meer dan begroot.
Ooit een huis verbouwd waarna de kosten drie keer hoger uitvielen dan begroot? Dat overkomt de overheid dagelijks.
jsmid
http://www.bnr.nl/nieuws/fyra/231824-1506/enquetecommissie-eenzijdig-en-vooringenomen
bos
Vraag 1 , Geachte Min. kunt u me eens uitleggen wat de verantwoording was van Bert Meerstadt, president-directeur van de NS, zijnde het salaris van 700.000 Euro/jaar
Vraag 2 , Wellicht kunt u me dan uitleggen wat de verantwoording maakt dat Timo Huges,de nieuwe president-directeur van de NS, 500.000 Euro/jaar gaat verdienen.
hierbij roep ik eenieder op om ook op e.o.a PLEIN te gaan demonstreren tegen de Fin. beloningen in Overheid/semi banen,want het is van de zotte aan het worden hoe al die "stropdas" figuren zich tegoed doen,ps vraag me af hoeveel banen het Fyra debacle bij de NS gaat kosten/
En schop aub die raad v.Com.bij de NS er ook uit!!!!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vandaag precies 2 jaren geleden
Huges is aangesteld door Dijsselbloem !!!
jefcooper
bosVervolgens moest Barbertje hangen.
Bartje
In feite blijkt dat alle verzelfstandigde bedrijven Hun vaklieden van laag tot hoog vervangen heeft door onbekwame lieden die volgzaam en monddood zijn gemaakt.
Dit alles uiteraard op kosten van de belastingbetaler.
De staat lijd aan Nepotisme in zeer ernstige mate en zeer gevaarlijk voor de Nederlanders.
jefcooper
BartjeBartje
jefcooperDaarnaast mensen om zich heen verzamelen die hem steunen maar volledig incapabel zijn om land of bedrijf te leiden.
Om het te begrijpen zoek Brensjev op in wikipedia of elders omdat nu het beste voorbeeld is wat de gevolgen van dit soort mensen, nl. ondergang van Sovjet Unie.
En dat proces voltrekt zich heden in Europa en VS, het resultaat laat zich raden.
jefcooper
Michiel
Staatsmonopolist NS verpest de markt, maar op een of andere manier geeft half Nederland de schuld aan 'marktwerking' en 'privatisering'.