
De Fyra moest Nederland opstoten in de vaart der door snelle, efficiënte spoortrajecten verbonden volken. Het tegenovergestelde gebeurde. Treinen staan stil, een kaartje kopen is duur en ingewikkeld en wie nu naar Brussel wil pakt liever de auto. Dieptepunt: de Europese aanbesteding van HSL-Zuid waarover een trein van Italiaanse makelij zou gaan rijden: de Fyra. Dat liep anders. Het Fyra-debacle was een ‘accident waiting to happen’ en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dat blijkt uit De Ontsporing, het boek dat Marcel van Silfhout en Andries van den Berg hierover schreven en dat mogelijk werd gemaakt door financiering van vakbond FNV. Van Silfhout volgt de Parlementaire enquête Fyra (Fyra-enquête) over de geruchtmakende aanbesteding van die Italiaanse hogesnelheidstrein van dag tot dag.
Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst
‘Alstom trok zich niet terug uit Fyra-aanbesteding’
Dijksma zet met ‘marktverkenning’ de verhouding NS en Den Haag weer op scherp
Politiek Den Haag is het spoor bijster
De Fyra-enquête. Dag #13. Hoofdrolspelers: ‘Parlementaire Fyracommissie partijdig’
De Fyra-enquête. Dag #12: Arie Slob boos over uitschakeling controlerende rol parlement
De Fyra-enquête. Dag #11: Van Fyra-fiasco naar totaal debacle
De Fyra-enquête. Dag #10: kroniek van een aangekondigde Fyra-dood
De Fyra-enquête. Dag #9: Liberaliserend Europa schaft onafhankelijk toezicht af
De Fyra-enquête. Dag #8: Marktwerking hielp technisch toezicht om zeep
De Fyra-enquête. Dag #11: Van Fyra-fiasco naar totaal debacle
Gastauteur Marcel van Silfhout, co-auteur van het boek ‘De Ontsporing’ over ‘het Fyra fiasco’, volgt de Fyra-enquête van dag tot dag. Hij noteert de verschillen en overeenkomsten met het boek én doet, met een nieuwsanalyse, verslag. Dag elf start verbijsterend: NS lijkt definitief uit zijn spoor gelopen met de fraude bij een grote aanbesteding in Limburg. ‘Deze klap komt harder aan dan de ontsporing van de Fyra.’
Huges' vertrek
Ook voor de parlementaire enquêtecommissie is Huges’ vertrek een klap. De weggestuurde NS-topman is gepland voor de laatste dag van de enquête. Samen met staatssecretaris Wilma Mansveld, verantwoordelijk voor de NS, staat hij als het ware geboekt voor de finale enquêtedag. De enquêtecommissie heeft hem vooralsnog gewoon geagendeerd maar laat doorschemeren met de situatie in de maag te zitten. De bedoeling was dat Huges zou vertellen hoe de NS in de nabije toekomst eindelijk eens invulling denkt te gaan geven aan ‘het oorspronkelijk beoogde hogesnelheidsvervoer op de HSL-Zuid’, de in 2008 opgeleverde spoorlijn tussen Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. Over de Fyra kan Huges niet veel vertellen, dat gebeurde immers allemaal voor zijn aantreden bij de NS zo’n twee jaar geleden. Wat zou de commissie de man die met pek en veren door alle partijen is weggestuurd nu nog kunnen vragen? Hij is wel de laatste die nu nog iets zinnigs kan zeggen over de Nederlandse spoortoekomst. Het is niet ondenkbaar dat er nog meer koppen rollen, wie weet zelfs in de Raad van Commissarissen. Nu Dijsselbloem de hele bedrijfscultuur verziekt noemt, moet de enquêtecommissie wellicht op zoek naar iemand binnen NS met veel ervaring en totaaloverzicht – die mensen zijn dun gezaaid. Wij weten er wel een paar.What the f*** happened?
Hoe dan ook, de verhoren maakten deze week duidelijk waar de enquêtecommissie op koerst. Centraal staat het beoogde hogesnelheidsvervoer zoals gekozen in de jaren negentig. Buiten schot blijft het voortschrijdend inzicht of dat vervoer twee decennia later nog relevant is.marktwerking, de ideologische grondoorzaak, komt niet aan de ordeDe centrale vraag buigt af en toe – en terecht – af naar ‘what the f*** happened?’, maar marktwerking, de ideologische grondoorzaak, komt niet aan de orde. Eén ding is duidelijk: werkelijk alle betrokken partijen faalden – zowel de NS-directie en haar drie betrokken dochters (HSA, NSFSC en NedTrain) als het verkeersministerie, Financiën en ook nog eens de fine fleur van de toezichthoudende en keurende instanties. De Inspectie Infrastructuur en Transport (ILT) spande de kroon in incompetentie. Toch is het overheersende beeld bij het publiek hoogstwaarschijnlijk dat de schuld van het Fyra-debacle bij de NS ligt. Een vals beeld, immers, het zijn de Staat en het vanuit de jaren negentig opgekomen Haagse spoorprivatiseringsbeleid die een monstrueus systeem hebben opgetuigd dat van geen kanten werkt. Het fenomeen openbare aanbesteding en het opknippen van de NS in elkaar tegenwerkende bedrijven, zoveel is wel duidelijk na alle Fyra-verhoren, hebben geleid tot wantrouwen en doorgeschoten juridisering. Alle partijen proberen zich keurig aan de strenge aanbestedingsregels en procedures te houden, want overtreed je die, dan heb je de poppen aan het dansen – in een mum van tijd sta je voor de rechter. Het bizarre is dat alle betrokkenen in het Fyra-debacle altijd het bangst zijn geweest voor juridische uitglijders. Vanuit het ministerie van Verkeer hoorden we zelfs trots zeggen: ‘Wij hebben geen enkele rechtszaak tegen ons gehad!’ Met ons antwoord daarop: ‘Gefeliciteerd, maar de Fyra is nu toch ontspoord?’. Werd het even stil. De aanbesteding van de vervoersconcessie in Limburg, waarde twee miljard euro, was na de HSL-Zuid de grootste spooraanbesteding in Nederland. Waar overtreding van de strenge aanbestedingsregels – die beogen de concurrentie te bevorderen met een ‘gelijk speelveld’ – toe kan leiden, hebben we nota bene de afgelopen dagen gezien. In ons boek De Ontsporing gaan we uitgebreid in op de keerzijdes van het liberale instrument aanbesteden, overgewaaid uit de Angelsaksische cultuur. Vooral consultants, fiscalisten, boekhouders en juristen hebben aan aanbestedingen een hele Fyra bij elkaar verdiend. Spooringenieurs, vakmensen en vertegenwoordigers van reizigersbelangen spelen, net als in Engeland, een ondergeschikte rol. En kwamen die bankiers met hun bonussen en andersoortige ‘financiële prikkels’ daar ook niet vandaan?
Engeland, kwamen die bankiers met hun bonussen daar ook niet vandaan?
Einde Fyra-flop
Op de elfde dag van de enquête kwam Arie van As aan het woord – de enige die aan een noodrem durfde te trekken. Van 2006 tot en met 2010 was hij de bestuursvoorzitter van NS-onderhoudsdochter NedTrain. Nog interessanter, hij was ook de kwaliteitsman die in opdracht van de NS-directie analyseerde wat doorgaan met de Fyra betekende voor het spoorbedrijf, en als dat al kon, wat dat zou kosten aan tijd en middelen. Mede op basis van Van As’ analyse beëindigde de NS eind mei 2013 definitief de Fyra-flop. Zoals in De Ontsporing al uitgebreid is beschreven, waarschuwde Van As de NS-directie in 2006 en 2009 met duidelijke woorden: bij AnsaldoBreda konden geen fatsoenlijke treinen vandaan komen. Met de blik van de kenner en een uitgewerkte expertformule op zak om met een kort persoonlijk bezoek een quick scan te maken, voorzag hij toen al exact wat pas vijf jaar later bij de Fyra-ontsporing iedereen zou zien: de Fyra was te brak door te grote wanorde in de fabriek. En chaos, wist Van As toen al, betekent per definitie ‘slechte uitvoering en assemblage’. Toen de Fyra van het spoor werd gehaald, vroeg NS-president directeur Bert Meerstadt hem terug te komen naar de NS. Van As, wist Meerstadt, is uitermate kritisch, iemand met een rechte rug die zich niet onder druk laat zetten en de beste definitieve analyse kan maken of we door kunnen met de Fyra of niet.Van As, wist Meerstadt, is uitermate kritisch, iemand met een rechte rug die zich niet onder druk laat zettenVolgens Van As was de trein in principe op te lappen, maar dat zou veel tijd kosten, zo’n 17 tot 22 maanden liefst. In het verhoor onthulde hij een tot nu toe onbekend feit: nog zorgwekkender dan de lange hersteltijd is Van As’ schatting van de levensduur van de Fyra’s. Want ook al had je de Italiaanse V250-trein opgeknapt, dan nog zouden ze het waarschijnlijk maar zo’n negen tot vijftien jaar uithouden in plaats van de beoogde en afgesproken dertig jaar. Ook waren de onderhoudskosten vier keer zo hoog als de aanschafprijs. Van As was niet betrokken bij de eindbeslissing van de NS te stoppen met de Fyra, maar: ‘ik had er wel begrip voor’.
47 Bijdragen
Michiel
Michiel
MichielEconoom Mathijs Bouman twitterde
Staatsmonopolist NS verpest de markt, maar op een of andere manier geeft half Nederland de schuld aan 'marktwerking' en 'privatisering'.
Gedeputeerde Sander de Rouwe twitterde:
Dat NS bewust en op meerdere momenten compleet faalde zegt niks over zgn marktwerking. Het zegt wel iets over arrogantie en staatsmonopolie.
Zij hebben gelijk.
Michiel
MichielPeteur
MichielMichiel
PeteurHet is een signaalwoord geworden. Kritiek op neoliberalisme? --> Criticus staat aan het begin van zijn leercurve.
jefcooper
MichielNa TTIP is dat over.
Michiel
jefcooperDe overheid is een grote geldverspilmachine en politici zijn onbetrouwbaar. Dat staat vast. Grote particuliere organisaties gedragen zich ook niet altijd even ethisch. Maar er gebeurt tegelijkertijd zoveel goeds. Kijk naar internet, dat iedereen een stem in de wereld heeft gegeven. Machtsmisbruik kan via een enkel blogje aan de kaak gesteld worden. Je kunt met bijna iedereen contacten leggen. Kijk naar nieuwe initiatieven als crowdfunding en p2p-lending, die massaal gaan morrelen aan het marktaandeel van de traditionele banken op het gebied ban MKB-leningen en hypotheken. Alleen Lending Club is al 7 miljard dollar waard, de helft dus al van het 191 jaar oude ABN Amro, en dat voor een bedrijf dat 9 jaar geleden als Facebookapplicatie begon.
Het is allemaal niet zo erg als velen denken, of nee: het is wel erg, maar op een andere manier.
jefcooper
MichielTot, denk ik 1990 ongeveer, hadden wij overheden die zich interesseerden voor de gewone mensen.
Toen sloeg het neoliberalisme toe.
We hebben nu flexwerkers, de participatiemaatschappij, oorlog in de Ukraine, bijna oorlog met Rusland, en een Fyra enquête.
Ko Pernicus
MichielJe bijdragen lees ik met plezier, zelden omdat ik het met je eens ben. Maar meer omdat ik een spiegel erg waardeer. Waarom vind ik iets... Of juist niet.
Moet me wel van het hard, dat ik je geloof in marktwerking wat theoretisch en wat zwart wit vind. Ik geloof meer in nauwkeurige toepassing... Hier heeft het wel zin, en daar niet.
jefcooper
MichielOp het uiterst druk bereden Nederlandse railnet gaat dat niet.
Michiel
jefcooperMolenaer
MichielAls NS, Arriva en Veolio allemaal over elk spoor zouden mogen rijden tegen concurrerende prijzen, dan had je wat. Maar dat is organisatorisch welhaast onmogelijk. Ook beprijzing loopt via één systeem en de prijzen gaan alleen maar omhoog.
Bij busvervoer zou het denk ik wel kunnen, maar ook daar zie je aanbestedingen en monopolies voor een aantal jaar.
jefcooper
MolenaerOndenkbaar bij ons.
H_Manders
jefcooperMichiel
MolenaerMolenaer
MichielIk kan er niet voor kiezen om via een andere spoorwegmaatschappij te reizen. Ik ben gehouden aan de optie NS en Arriva. Ik ervaar daarin weinig keus of vrijheid.
Ik noem nu deze optie, maar kan heel veel reisscenarios geven waarbij er geen enkele keuzevrijheid is voor de reiziger.
Dat heeft niks met "theoretisch-economisch" te maken, maar alles met gewoon de trein in stappen en ergens heen te gaan.
Michiel
MolenaerMolenaer
MichielMichiel
MolenaerMolenaer
MichielMichiel
MolenaerMolenaer
MichielMichiel
MolenaerForce 29
MichielMichiel
Force 29H_Manders
Michieljefcooper
Dat is nu het echte neoliberalisme.
Ian
Molenaer
IanMichiel
MolenaerMolenaer
MichielPeteur
MolenaerHilterman
IanDe verziekte cultuur blijft. Om die weg te krijgen moet er fors gekapt worden. Dat gebeurt niet zolang dit kabinet blijft zitten.
jopie1978
IanGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestPeteur
MichielPeteur
PeteurIn een ideale wereld krijg je waar voor je geld en zal een product verbeteren naarmate er meer voor wordt betaald. In de minder ideale wereld waarin we leven spelen irrationele en ego-gestuurde motieven een grote rol. Mensen met veel geld en macht gaan zich afgescheiden en beter voelen dan degenen die het met minder moeten stellen en gaan zich daarnaar gedragen.
Zo krijg je uitbuiting van postbezorgers en zorgmedewerkers die voor een habbekrats moeten werken, bang en afhankelijk gemaakt door degenen aan de top die goed voor zichzelf en hun medestanders zorgen. Groepsgedrag moet je ook niet uitvlakken. Dat zie je in de politiek ook.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestPeteur
GuestJe kunt je afvragen wat het verschil is tussen een communistische staat, waar een kleine top met teveel ego heerst over het ongemotiveerde gepeupel en een hyperkapitalistische samenleving. Behalve dat we hier mogen zeggen wat we willen, maar dat is niet in alle kapitalistische landen zo.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestMichiel
Michiel
MichielMichiel
MichielMichiel
MichielToelichting op mijn retweet van Taleb is te vinden in Antifragiel.