
De Fyra moest Nederland opstoten in de vaart der door snelle, efficiënte spoortrajecten verbonden volken. Het tegenovergestelde gebeurde. Treinen staan stil, een kaartje kopen is duur en ingewikkeld en wie nu naar Brussel wil pakt liever de auto. Dieptepunt: de Europese aanbesteding van HSL-Zuid waarover een trein van Italiaanse makelij zou gaan rijden: de Fyra. Dat liep anders. Het Fyra-debacle was een ‘accident waiting to happen’ en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dat blijkt uit De Ontsporing, het boek dat Marcel van Silfhout en Andries van den Berg hierover schreven en dat mogelijk werd gemaakt door financiering van vakbond FNV. Van Silfhout volgt de Parlementaire enquête Fyra (Fyra-enquête) over de geruchtmakende aanbesteding van die Italiaanse hogesnelheidstrein van dag tot dag.
Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst
‘Alstom trok zich niet terug uit Fyra-aanbesteding’
Dijksma zet met ‘marktverkenning’ de verhouding NS en Den Haag weer op scherp
Politiek Den Haag is het spoor bijster
De Fyra-enquête. Dag #13. Hoofdrolspelers: ‘Parlementaire Fyracommissie partijdig’
De Fyra-enquête. Dag #12: Arie Slob boos over uitschakeling controlerende rol parlement
De Fyra-enquête. Dag #11: Van Fyra-fiasco naar totaal debacle
De Fyra-enquête. Dag #10: kroniek van een aangekondigde Fyra-dood
De Fyra-enquête. Dag #9: Liberaliserend Europa schaft onafhankelijk toezicht af
De Fyra-enquête. Dag #8: Marktwerking hielp technisch toezicht om zeep
De Fyra-enquête. Dag #12: Arie Slob boos over uitschakeling controlerende rol parlement
Gastauteur Marcel van Silfhout, co-auteur van het boek ‘De Ontsporing’ over ‘het Fyra fiasco’, volgt de Fyra-enquête van dag tot dag. Hij noteert de verschillen en overeenkomsten met het boek én doet, met een nieuwsanalyse, verslag. Dag twaalf staat in het teken van de onthullingen van Arie Slob: 'HSL-Zuid en Fyra waren Chefsache.' Fyrageheimen kwamen niet verder dan het Torentje en bereikten nooit de Kamer.
Basisprobleem: de privatiseringsideologie
Slob gaf de enquêtecomissie college over waar volgens hem de oorsprong van alle ellende ligt: de basis. Terug dus naar de jaren negentig, terug naar het hoogtepunt van de hype alles te privatiseren, inclusief het spoor. Vele getuigen verkondigen voor de enquêtecommissie dezelfde boodschap – en toch heeft die tot nu toe geen sjoege gegeven, de aandacht voor het fenomeen ‘marktwerking’ is zo goed als nihil. De politieke ideologie lag aan de basis van het drama Fyra, maar het is alsof de commissie geen zin heeft de fundamentelere discussie aan te gaan. Zoals het er nu voorstaat, is marktwerking hooguit een onbeduidend zijspoor in het eindrapport. If so, een gemiste kans. De basisvraag en de reden voor de commissie speciaal Kamerlid Slob uit te nodigen voor de Fyra-enquête, is gebaseerd op twee feiten. Ten eerste is hij een van de langstzittende Kamerleden, met kennis van zaken. Hij is geruime tijd woordvoerder geweest op ‘het dossier’. Daarnaast was hij de tweede man in de commissie van Adri Duivesteijn die in 2004 een jaar lang onderzocht waarom juist veel grote projecten in Nederland derailleren, financieel en in tijd. Duivesteijns club haalde destijds al veel feiten boven water over de HSL-Zuid, handig dus Slob daarover nog eens te horen.Dossier lag stilletjes te stinken
Zijn meest opmerkelijke en tegelijkertijd zorgwekkende analyse is hoe successievelijke regeringscoalities de Kamer uitrangeerden op het HSL- en Fyra-dossier. Dat begon al meteen in de jaren negentig toen de Kamer nauwelijks werd gekend en gehoord bij belangrijke beslissingen over de intussen elf (11) miljard euro verslindende HSL-Zuid.De Kamer werd eenvoudigweg belangrijke informatie onthouden. MoedwilligDe Kamer werd eenvoudigweg belangrijke informatie onthouden. Moedwillig. Volgens Slob gebeurt dat wel vaker, juist bij de grotere politieke kwesties en zeker als zaken worden vastgespijkerd in het regeerakkoord, een vorm van ‘gestold wantrouwen’ in de woorden van de gerespecteerde en ervaren ChristenUnie-politicus. De HSL en de Fyra waren Chefsache, voorbehouden dus aan de hogere politiek waarbij niet zelden alleen coalitiegenoten en fractievoorzitters in het Torentje in het geheim werden bijgepraat. Het is de ultieme verklaring dat het hele hogesnelheidsdossier zo lang reukloos heeft kunnen blijven stinken onder de Haagse kaasstolp. Het zorgwekkende zit hem in het feit dat Slob toegeeft dat het blijkbaar mogelijk is de Kamer lange tijd in het ootje te nemen, en dat dan hooguit een parlementaire enquête die onwelriekende zaken nog naar boven kan halen.
Valse informatie Peijs en Netelenbos
Ontluisterend is dat, aldus Slob, bewindslieden als Netelenbos en Karla Peijs gerust hun valse informatie kunnen volhouden, in geval van Netelenbos zelfs toen ze allang geen minister meer was. Slob heeft altijd geweten dat de NS veel te hoog heeft geboden op de HSL-Zuid – de hele Kamer wist dat. Toch houdt Netelenbos tot en met en in deze parlementaire enquête vol dat het een prima bod was. Peijs op haar beurt presteerde het de Kamer informatie over het dreigende HSA-faillissement te onthouden, terwijl de verontruste prognoses al lang de hoogste ambtelijke en politieke niveaus hadden bereikt. Kortom: juist grote politieke issues kunnen lang dooretteren zonder dat de Kamer greep krijgt op de groeiende puist.grote politieke issues kunnen lang dooretteren zonder dat de Kamer greep krijgt op de groeiende puistSlob gaf de commissie aan dat ook hij De Ontsporing heeft gelezen. Het boek zal een ‘feest’ van herkenning voor hem zijn geweest, want anders dan de enquête heeft ons boek veel ruimte gemaakt voor een analyse naar ‘de oorsprong’ van het hele Fyra en HSL-probleem. Slob: ‘Sinds de verzelfstandiging is het misgegaan met de verstandhouding tussen de NS en de Staat.’
8 Bijdragen
jefcooper
De vraag is volgens mij hoe het mogelijk was dat deze spagaat niet van te voren werd onderkend.
Joost Vsser
jefcooperIan
Michiel
Jan Willem de Hoop
MichielMichiel
Vraag is natuurlijk of zij en haar collega's er niet genoeg bovenop gezeten hebben of dat er bewust informatie voor de NS-directie achtergehouden is. Zeker is dat Van Vroonhoven c.s. niet de info hadden die zij hadden moeten hebben.
Ik vraag me ook af wat dit zegt over de - vijfkoppige - raad van commissarissen van het Havenbedrijf Rotterdam. Zijn die wel goed op hun taak berekend? Weten ze wat er in het bedrijf speelt? Merel van Vroonhoven is lid sinds 2011, en Timo Huges sinds 2012.
Michiel
MichielJan Willem de Hoop
De triestheid hiervan op mij laten inwerkend, moest ik om deze kop en boodschap ook hartelijk lachen.
Dank voor alle verslagen en van deze extra genoten vanwege de boeiende, soms komische, verwoordingen.