In een urenlang betoog kreeg de enquêtecommissie geschiedenisles. Het Fyra-debacle en vooral de totaal verziekte sfeer tussen zijn NS en het Verkeersministerie zit Timmer - hij is 82 - ruim vijftien jaar na dato nog steeds hoog. Ten tijde van het eerste bod, het Intercity Max-plan in 1999, zijn de NS en zijn Raad enorm geschoffeerd en onheus bejegend. Met dat plan had Nederland volgens hem veel eerder veel betere treinen op het HSL-spoor kunnen hebben.
De poging van het Verkeersministerie kort daarna in het geheim een oranje droomcombinatie te organiseren met KLM, Schiphol en NS in een nieuw treinbedrijf, had alles nog goed op het spoor kunnen brengen. Maar nadat Wim Koks tweede kabinet ook het altijd geheim gebleven Oranjebod afwees en ‘koos’ – Kok besliste – voor een openbare aanbesteding was het leed in feite al geschied.
'Geneuzel'
De afgelopen twee dagen heeft de enquêtecommissie vooral veel vragen gesteld over het absurd hoge bod van de NS tijdens de openbare aanbesteding in 2001: 178 miljoen euro. Dat bedrag had de NS nooit kunnen waarmaken, en het veroorzaakte veel politieke en bedrijfsmatige problemen na 2001.
het absurd hoge bod in 2001van 178 miljoen euro had de NS nooit kunnen waarmaken
In ons [geschreven met vakbondsman Andries van de Berg, red.] boek
De Ontsporing valt bijna de hele lezing van Jan Timmer al te lezen, maar voor de enquêtecommissie vatte hij één van de meest cruciale vraagstukken nog scherper samen. Alle discussies over het te hoge bod en aanverwante financiële perikelen als onderlinge onenigheid over zin en onzin van een tariefrestrictie veegde hij frontaal van tafel. Al die rekensommen zijn maar geneuzel, onbeduidend.

Timmer heeft maar één echte verklaring voor het strategische knock-out bod: de NS wilde met de hoge bieding zo snel mogelijk een eind maken aan de ‘de heilloze exercitie van een openbare aanbesteding.’ Met ‘een slag in de lucht’ voegde de Raad van Commissarissen 28 miljoen euro toe aan het al enorm hoge bod van de NS-experts dat was uitgekomen op 150 miljoen. Daarna, dachten Timmer en zijn Raad van Commissarissen, komt het gezonde verstand wel weer naar boven en kan het bod met het Verkeersministerie worden bijgesteld naar een reëel bedrag.
Gezamenlijk verlies
Het verlies is immers een gezamenlijk verlies. De NS is een staatsbedrijf en de Staat is aandeelhouder, dus wat maakt het uit aan welke kant van de boekhouding dat verlies staat? Een ernstige ‘misrekening’, vindt Timmer, die heel kort na het HSL-contract eind 2001 pardoes het toneel verliet. Dat vertrek had ook al te maken met verziekte verhoudingen, in dit geval tussen verkeersminister Netelenbos en de door stakingen en vertragingen geplaagde NS. Die verziekte verhoudingen hebben na Timmers vertrek nog zeker ‘tien jaar doorgemodderd’.
Het meest verbazingwekkende, aldus Timmer, is dat Nederland de NS behandelt als ‘een soort
Fremdkörper’, en ‘dat we niet het besef hebben dat de NS van ons allemaal is, daar zijn we tot in het absurde in doorgeslagen.’ Dat de Haagse politiek Engeland als voorbeeld heeft genomen, is al even bevreemdend. ‘Als je daar in een trein gaat zitten, dan ga je je geld tellen om te zien of je de terugweg nog kunt betalen.’ Zijn slotconclusie is een bittere: ‘We hebben de reputatie van de BV Nederland dat we alles hier onderling zo goed kunnen regelen te grabbel gegooid. Volstrekt onnodig.'
Emotioneel verhoor
Het openbare verhoor met Timmer werd voorafgegaan door het al even scherpe en emotionele verhoor van Wim Korf, indertijd projectdirecteur aanbesteding van de HSL-Zuid. Hij stond al die jaren in nauw contact met de ministers Netelenbos en Jorritsma en voerde het kabinetsbeleid loyaal en ambtelijk ‘technisch-juridisch’ zo professioneel mogelijk uit. Ook Korf reageerde gegriefd over de dramatische aanbestedingsgeschiedenis. De NS heeft het hoge bod en het HSL-contract destijds toch echt zelf getekend en zou zich als ‘een grote jongen moeten gedragen’ in plaats van ‘de slachtofferrol aan te nemen.’
Meer nog is korf pijnlijk getroffen door tendentieuze en beschuldigende vragen van de commissieleden
Korf hekelt het verband tussen het mislukken van de Fyra en de ver daarvoor liggende aanbestedingsperiode. Die twee zouden ‘nul verband houden’. Meer nog is hij pijnlijk getroffen door tendentieuze en beschuldigende vragen van de commissieleden. Die raken te snel de integriteit, terwijl het nu eenmaal een hard onderhandelingsspel is geweest waarbij iedereen zijn rol heeft gespeeld dan wel moeten spelen.
Profetische rekensommetjes
Op één aspect vinden Korf en Timmer elkaar. Ook de topambtenaar, van huis uit ingenieur, spreekt van een tijdgeest waarin sprake was van ‘een privatiseringshype’. Aan het eind van zijn verhoor roept hij de enquêtecommissie op niet op zoek te gaan naar ‘schuldigen’ of ‘de oorzaak’ maar naar ‘een verklaring voor alles wat is gebeurd’. Het zijn woorden die menigeen ook in
De Ontsporing heeft gebezigd.
De ochtendsessie met de wat timide en technische oud-NS-medewerker Kees van Krieken raakte overschaduwd door de bevlogener optredens van Korf en Timmer. Toch had Van Krieken, na 25 jaar NS als adviseur verbonden met het Verkeersministerie en de projectorganisatie van Korf, wel saillante details te melden. Al in september 2001, nog voor de chagrijnig verlopen ondertekening van het HSL-contract in Madurodam, had hij rekensommetjes gemaakt die een faillissement van het Fyra-bedrijf HSA voorspelden, medio 2011. Die voorspelling bleek profetisch en haarscherp.
Onmin met Belgische spoorwegen
Ook betichtte Van Krieken het ministerie en de Staat der Nederlanden ervan zich onvoldoende rekenschap te hebben gegeven van bezwaren vanuit het Belgische staatsspoorbedrijf NMBS. Ook die relatie, tussen België (NMBS) en Nederland (ministerie en de NS) is ruim tien jaar lang bijzonder getroebleerd geweest, zoals te lezen valt in laatste zes verkeerd genomen wissels (hoofdstukken) in onze non-fictie thriller. Ofwel, lees en ontspoor mee met ons – volgens het vakblad
De Ingenieur – ‘verbijsterende boek,’ dat ‘leest als een trein.’
Lees alle updates op www.deontsporing.nl
34 Bijdragen
Cabaret Voltaire
Let wel, dit zijn de woorden van het boegbeeld/voorbeeld van kapitalistisch/ondernemend Nederland van de jaren 80/90...
DrNomad
Ik begrijp van het HSL dossier, dat er niet is geprivatiseerd, maar dat men koos voor aanbesteding ipv de opdracht te gunnen aan Nederlands bedrijfsleven, wat je mag zien als Staatssteun, en dus verboden. In beide scenario's zit het Ministerie aan het roer, waaronder die verschrikkelijke Netelenbos. Verder is men altijd al bang geweest dat de HSL net zo'n ramp zou worden als de Betuwelijn. Dus als het beter was geweest om het plan te doen, dat we niet gedaan hebben, ik ben er niet van overtuigd, dus prima verhaal voor de industrie van het oneindige gezwets, ga eens naar DWDD ofzo.
jefcooper
We zien aan de VS. en de voormalige USSR, dat zoveel mogelijk commercieel een vreselijke maatschappij oplevert, en dat alles door de overheid niet werkt.
Waarom we niet meer in staat lijken tot redelijke afwegingen, globaal tegenover protectionisme, en commercieel tegenover overheidsbedrijven, dat ontgaat me.
Eric Zemmour beschrijft in z'n boek over de Franse zelfmoord de 'redding' van Renault.
Het staatsbedrijf werd 'gered' door vrijwel alle productie te verplaatsen naar lage lonen landen.
Duimen draaien voor Franse voormalige Renault medewerkers.
Zelfs sommige Amerikanen beginnen zich af te vragen wat nu de lol is van productie weghalen uit de VS, naar lage lonen landen, om vervolgens VS werklozen met minimale uitkeringen net niet dood te laten gaan.
Als die uitkeringen nu eens werden gebruikt om VS loonkosten te subsidiëren ?
visible hand
jefcooperjefcooper
visible handHet gaat mij om het afvragen welke taken, productie, het best aan de marktwerking kan worden overgelaten, en wat beter door de overheid gedaan kan worden.
Stroom, gas en water, overheid, spijkerbroeken en auto's markt.
Ik zou best wat meer voor stroom willen betalen als ik af kom van het steeds in de gaten houden hoe en wanneer ik moet overstappen, b.v.
Voor mij is stroom stroom.
Ludovikaa
jefcooperjefcooper
LudovikaaLudovikaa
jefcooperLeprechaun
visible handvisible hand
Leprechaunhttp://www.dailymail.co.uk/news/article-3090169/Eight-men-charged-conspiracy-burgle-following-Hatton-Garden-gem-heist.html
Leprechaun
visible handIk heb gehoord dat ouderen in het VK soms geen geld hebben om te stoken in de winter. Ik ben niet van plan om te gaan stelen na mijn 67ste (ja, inmiddels 2 jaar latere AOW voor mij, dus we gaan de Engelse kant al aardig uit), daarom maar een hout kachel gekocht waar mijn vrouw ook nog op kan koken.
mvg
Peteur
jefcooperjefcooper
PeteurWat ik bedoel is toch iets heel anders, je afvragen wat de zin is van productie verplaatsen naar lage lonen landen. terwijl de 'eigen' werknemers niets meer produceren.
pubben
Ik ben bang dat onze politici als ze die conclusie gaan trekken, want er is lef voor nodig om eigen falen toe te geven, er moeten in de toekomst weer echte deskundigen aan het roer, ze er achter gaan komen, dat al die praktijk mensen er zelfs niet meer zijn.
Ko Pernicus
Het liefste zou je willen dat zo'n hele projectgroep die vanuit de overheid dit moest begeleiden divers is. Je kijkt uiteraard naar de benodigde capaciteiten en expertise, maar los daarvan - diverse denkbeelden. Zo dat je de kans vergroot dat er mensen bijlopen die in staat zijn om te zeggen - ja maar dit KAN niet... of wacht eens even, laten we het ook ZO bekijken.
Wat er in plaats daarvan gebeurt, is dat er mensen geselecteerd worden die allemaal in hetzelde straatje denken - hoe ik erover denk is waar, dus selecteer ik geen mensen die er anders over denken... Resultaat - in je hele club is maar ruimte voor 1 denkrichting. En dat was in dit geval - aanbesteden, en een formalistische houding - er is een bod een handtekening. Contract = contract. Niemand die kon / wilde inzien, we lopen onszelf voor de gek te houden.
Ik heb iemand op de radio ooit een mooie beeldspraak horen gebruiken - is er iemand in jouw club die met oranje sportsokken naar zijn werk komt. Waarvan je denkt - wat is dat voor een rare. Koester die mensen... er bestaat de kans dat ze net wat anders naar de werkelijkheid kijken, en er dingen uithalen die jij niet ziet.
David
Dat is het denk ik in een notendop. Wat de Heer Timmer zegt is dus volkomen juist. Het bedrag boeit niet. Juist door de impliciete staatsgarantie ontstaan dit soort biedingen. Die impliciete staatsgarantie kun je onmogelijk weghalen, want het bedrijf mag niet failliet. Enige optie is dus om het bedrijf weer volledig in staatshanden te brengen.
Zo langzamerhand vliegen alle wielen en onderdelen in rap tempo van het neoliberale autootje af.
Jan Willem de Hoop
pubben
Jan Willem de HoopDe wegverkeerspolitie gaat varen, de spoorwegagenten moeten de auto in en de waterpolitie gaat zich ontfermen over de stations en de treinen. Op pagina 2 van het regeerakkoord Rutte II staat: „Een sterke economie heeft baat bij een hoge kwaliteit van dienstverlening door de overheid. Dat kan alleen als we vakmanschap meer ruimte en waardering geven.” Is het onvermogen of hypocrisie?
Het gaat hier om 1300 professionals die van hun vak houden en er veel moeite voor doen om er goed in te worden – en goed in te blijven. Maar dat is blijkbaar voor de betreffende beleidsmakers en bestuurders nauwelijks relevant. Alles wat beweegt, is verkeer, zo denken zij – en of dat nu op de weg, water of rails gebeurt, ach, dat zijn details. Zo wordt niet alleen kennis en ervaring van vakmensen door de goot gespoeld, ook hun motivatie krijgt een dreun omdat hun specialisme niet wordt erkend en al helemaal niet gewaardeerd.
pubben
pubbenFTM ik blijf bijdragen over de dagelijkse praktijk.
Als je het eenmaal ziet, zie je het overal!
Alwin
Leprechaun
Privatiseren de moeder van alle kwaadaardigheid en ambtenaren die zich in een commercieel bedrijf wanen, de vader van alle domheid.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jefcooper
GuestDat was wel aardig in het verkiezingsdebat, Cameron met macro cijfers die lijken aan te tonen dat het economisch beter gaat, de oppositie met cijfers over de armen die laten zien dat die steeds armer worden.
Dat klopt met de hele westerse wereld, de inkomensverschillen nemen toe.
Porsche deed het dan ook nooit zo goed.
Voor mij zijn Porsche's, Maserati's en Ferrari's nutteloze dingen.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestBehaaglijk warmte en 2 cub hout bespaart 1000 cub NL aardgas.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
GuestIk ben geloof/ denk ik, absoluut niet merkenbewust. (Maar je weet het nooit zeker, want ook helemaal alleen, ben je altijd minimaal met zijn tweeën, je bewuste 10% en onbewuste 90% en reclame en andere verleidingen, zijn hier alom aanwezig).
Als ik al een bekend merk koop, bijvoorbeeld van kleding, dat haal het merkje of logo eraf. Als dat niet mogelijk is, door embossing of zo, dan wordt dat veelal een niet kopen argument.
Ik heb namelijk geen zin om als gratis reclamebord rond te lopen, daar werden mensen in crisis jaren voor betaald. Je liep wel voor l.u.l. maar het leverde wel iets op.
Ik ben waarschijnlijk (te)veel buiten Nederland geweest en daardoor veel andere spiegeltjes voorgeschoteld gekregen, net zoals jij, waardoor status symbolen aan mij niet meer besteed zijn.
Je weet dat ik opzoek ben naar een leuk pensionado plekje ergens op de globe. Jouw inzicht en ervaring doen mij toch weer naar een CR-achtige omgeving neigen. MAAR, ook daarin ben ik weer niet allen, er loopt in mijn huis ook een ander opperhoofd rond, zo eentje van de feminiene soort. Wij met ze allen zijn er dus nog niet uit waar onze bedjes straks zullen staan.
Hester Bais
"Het verlies is immers een gezamenlijk verlies. De NS is een staatsbedrijf en de Staat is aandeelhouder, dus wat maakt het uit aan welke kant van de boekhouding dat verlies staat?"
aldus de oud-bestuurder van diverse grote NL corporates. Dat dit op 82-jarige leeftijd nog altijd uit zijn mond komt, legt precies de vinger op de zere plek. Het toont namelijk niet alleen de kern van het probleem van prijsvorming van (semi) geprivatiseerde utilities aan, maar vooral ook het (bedrijfs)economisch irrationele (immorele) gedachtengoed van topfunctionarissen.
Kritische Gast
Hester BaisUitspraak van Timmer over boekhouding illustreert ook de domheid van de vooroorlogse generatie.
Kritische Gast
Kritische GastJan Timmer had wat de Fyra betreft een duidelijk bewustzijn van nationaal nut, met secundair financieel-politiek bewustzijn, maar van beide niveau's had het 2e kabinet Kok niet de deskundigheid in huis.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Leprechaun
Guestmvg, Alouis
Michiel(overderugvanPakistani)
Ludovikaa