
De Fyra moest Nederland opstoten in de vaart der door snelle, efficiënte spoortrajecten verbonden volken. Het tegenovergestelde gebeurde. Treinen staan stil, een kaartje kopen is duur en ingewikkeld en wie nu naar Brussel wil pakt liever de auto. Dieptepunt: de Europese aanbesteding van HSL-Zuid waarover een trein van Italiaanse makelij zou gaan rijden: de Fyra. Dat liep anders. Het Fyra-debacle was een ‘accident waiting to happen’ en de Nederlandse overheid is zelf verantwoordelijk voor het fiasco. Dat blijkt uit De Ontsporing, het boek dat Marcel van Silfhout en Andries van den Berg hierover schreven en dat mogelijk werd gemaakt door financiering van vakbond FNV. Van Silfhout volgt de Parlementaire enquête Fyra (Fyra-enquête) over de geruchtmakende aanbesteding van die Italiaanse hogesnelheidstrein van dag tot dag.
Fyra-fiasco leidt tot bezinning op Nederlandse spoortoekomst
‘Alstom trok zich niet terug uit Fyra-aanbesteding’
Dijksma zet met ‘marktverkenning’ de verhouding NS en Den Haag weer op scherp
Politiek Den Haag is het spoor bijster
De Fyra-enquête. Dag #13. Hoofdrolspelers: ‘Parlementaire Fyracommissie partijdig’
De Fyra-enquête. Dag #12: Arie Slob boos over uitschakeling controlerende rol parlement
De Fyra-enquête. Dag #11: Van Fyra-fiasco naar totaal debacle
De Fyra-enquête. Dag #10: kroniek van een aangekondigde Fyra-dood
De Fyra-enquête. Dag #9: Liberaliserend Europa schaft onafhankelijk toezicht af
De Fyra-enquête. Dag #8: Marktwerking hielp technisch toezicht om zeep
De Fyra-enquête. Dag #3: Iedereen had moeten luisteren naar Tineke Netelenbos
Gastauteur Marcel van Silfhout, co-auteur van het boek ‘De Ontsporing’ over ‘het Fyra fiasco’, volgt de Fyra-enquête op de voet. In een dagelijkse update signaleert hij de verschillen en overeenkomsten met het boek én doet met een nieuwsanalyse verslag van de Fyra-enquête. Dag drie begint met een mea culpa van Pieter Hofstra.
Failliet
Zalm herhaalde niet wat hij – zie ons boek – de NS-directie in 2004 toevoegde: ‘Ga eerst maar eens treintjes rijden en meld je maar zodra de bodem van de geldkist in zicht is’, maar de strekking van zijn betoog is nog even consistent. Ja, er waren al heel snel signalen van een dreigend faillissement van Fyra-dochteronderneming HSA. En ja, Zalm gaf al die jaren dat hij nog op het pluche zat geen duimbreed toe om het ongekend hoge concessiebedrag voor de HSL-Zuid te verlagen. Hij had geen zin het contract open te breken terwijl er nog niet iets echt aan de hand was.Zalm: ‘Geen rechter zal faillissement verlenen op basis van alleen prognoses’‘Geen rechter zal faillissement verlenen op basis van alleen prognoses.’ Pas in 2011 toen de NS-Fyradochter nagenoeg echt failliet was en Zalm via de Dirk Scheringa Bank bij ABN-Amro terecht kwam, verleende de Staat het Fyra-bedrijf een lagere concessievergoeding. Zalm staat nog steeds vierkant achter zijn harde lijn: afspraak is afspraak, de NS heeft het contract getekend. Dat is de deal. Basta. De aardigste verrassing, in ieder geval voor de auteurs van het boek en dit artikel, is wat Zalm meldde over het Oranjeconsortium van NS, KLM en Schiphol. Daarover ‘las ik pas voor het eerst in De Ontsporing’. Dat onderdeel (zie boek en de voorpublicatie over Het Oranjebod op #FTM) is inmiddels een hoofdonderwerp voor de commissie. Later op de middag zou toenmalig Verkeersminister Tineke Netelenbos het openlijk en ronduit toegeven: zij en haar topambtenaren hebben die tamelijk bizarre, geheime missie zelf bedacht en geïnitieerd. Ze was de NS ondanks een keiharde botsing over het door haar afgewezen eerste bod – het Intercity Maxplan – nog steeds zeer gunstig gezind. Daarom hadden ze een Oranje droomcombinatie bedacht, een consortium van de NS met de moderne internationale kanjers KLM en Schiphol.
Stiekem
Parallel aan de al opgestarte openbare aanbesteding mocht die oer-Hollandse combinatie met een voorstel komen. Netelenbos meldde haar collega’s in het kabinet echter niets over de operatie, blijkt uit de reactie van Zalm, die pas uit ons boek begrijpt hoe de exercitie verliep. Pas op het laatste moment, in april 2000, presenteerde ze haar collega-bewindspersonen het idee van een gunning aan het Oranjeconsortium. Maar dat betrof toen alleen een zeer minieme uiteenzetting. Dat de NS samen met KLM en Schiphol zelfs al een compleet ondernemingsplan had ontwikkeld, dat wist zelfs Netelenbos dan weer niet. Of haar ambtenaren daar wel weet van hadden is nog onduidelijk. Hoe dat mooie Oranje-idee sneefde en leidde tot hoogopgelopen spanningen in het kabinet is allemaal te lezen in De Ontsporing. In de kern samengevat: het Oranjeconsortium mocht geen officieel bod doen, want dat zou in strijd zijn geweest met de al ingezette openbare aanbesteding. Vandaar het geheime karakter, en het idee dat alleen over ‘een voorstel’ mocht worden gepraat. Voor Zalm en de rest van het kabinet kwam dat ‘uit de lucht vallen.’ Onhandig van Netelenbos, bestuurlijk niet slim, zegt hij nu.Staatsgeheim
De enquêtecommissie en ministers zijn enorm geschrokken dat (zie wederom De Ontsporing) er een memo van de NS bestaat op basis van uitgelekte beraadslagingen uit de ministerraad (MR) over het Oranjeverhaal. Op dergelijke MR-beraadslagingen ligt een geheimhouding van minstens twintig jaar. Alleen de voorzitter van de enquêtecommissie mag notities van de MR inzien. Het doet wat vreemd aan en is nogal lastig in een zaak die bijna twintig jaar loopt. Hoe dan ook, Zalm verwierp destijds het Oranje-initiatief. Jorritsma, Vermeend, en vele andere collega’s zagen er evenmin iets in. D66-minister Brinkhorst, aldus Netelenbos, was al helemaal tegen. Voor Brinkhorst telde alleen Europa. Hij had een hekel aan alles waarin het woord ‘nationaal’ voorkwam, aldus Netelenbos. Op het laatst had ze nog maar één troefkaart over: de inmiddels berucht geworden handgeschreven blauwe brief die ze begin juni 2000 verstuurde. Kok schrok zich rot omdat zijn adviseur-rechterhand Geelhoed in die brief een juridisch gevaar zag. Netelenbos zei ter plekke ‘dan verscheur je hem maar’ – en dat deed Kok. Hoewel Netelenbos die situatie op zich nog wel geestig vond, wist ze tegelijkertijd hoe tragisch en dramatisch de afwijzing door Kok en het kabinet was. Ze vroeg haar kabinetscollega’s alle fracties achter het voorstel te krijgen waar zij zelf grote problemen mee had. Dat gebeurde middels een torentjesoverleg op 14 juni. Twee dagen later werd de beslissing openbaar gemaakt en was de Tweede Kamer inderdaad zo mak als een lammetje.Netelenbos: als het oranje initiatief wel gelut was 'hadden er nu gewoon treinen gereden'Aan het eind van de enquêtedag was Netelenbos kristalhelder over het door haar in het geheim ingezette en teloorgegane Oranje-initiatief. Als het wel was gelukt ‘hadden er nu gewoon treinen gereden’. We hadden allemaal naar haar moeten luisteren.
12 Bijdragen
Ko Pernicus
Hij zei zo iets als - gut ja, dan hoop ik dat die "critici" als ze hun huis laten schilderen ook niet van een schilder een goede prijs verwachten als hij al weet dat hij de opdracht toch wel krijgt.
Ehm... iets met appels en peren???
Denken politici ECHT zo simplistisch... of is het arrogantie om zo'n vraag niet echt te beantwoorden???
dicko
Ko PernicusOverigens is die ervaring gebaseerd op lokale politici, misschien zitten er in het landsbestuur wél echte toppers.
jefcooper
dickoMijn ervaringen met politici zijn dat die denken maar lastig vinden, in de strijd om op het pluche te blijven.
Ik verwijs naar wat Wouter Bos zei over het rapport van de Gezondheidsraad, om hele dure medicijnen maar niet meer te vergoeden, dus mensen dood laten gaan.
' Onder in de la', terwijl het toch een wezenlijk probleem is hoeveel we er voor over moeten of willen hebben iemand in leven te houden.
hermanthe
Ko PernicusUitgaande van de info in bovenstaand stuk vind ik het verhaal van Zalm nogal dubieus.
Q: "Zalm herhaalde niet wat hij – zie ons boek – de NS-directie in 2004 toevoegde: ‘Ga eerst maar eens treintjes rijden en meld je maar zodra de bodem van de geldkist in zicht is’, maar de strekking van zijn betoog is nog even consistent."/Q
Waarom zou hij dat niet herhalen? Omdat het niet meer past in zijn verdediging? Omdat het suggereert dat hij al bevroedde dat de HSL niet exploitabel zou worden?
Dan wordt het, als de overheid als eigenaar weer moet bijschieten, een vestzak-broekzak verhaal. De rondpompsubsidie in optima forma en weer een argument om de 'pseudomarkt' zijn werk te laten doen is geboren.
In zijn positie als schatkistbewaarder kan ik zijn verhaal wel begrijpen: zoveel mogelijk geld binnenharken.
Maar dat geld moet op den duur ergens vandaan komen. Nl. van de reizigers van de NS of meer specifiek bij de gebruikers van de Fyra. Kortom, uiteindelijk betaalt een deelverzameling van de burgers -zolang het niet aftrekbaar is- de rekening die de schatkist olv Zalm int.
Had de NS (of Oranje consortium) de aanbesteding niet gekregen -Zalms insteek- dan was de HSL-zuidlijn -voor een lager bedrag- in buitenlandse handen gevallen. Die hadden het misschien wel exploitabel gemaakt en de winst was dan ook in buitenlandse handen gevallen. Beide varianten zijn voor de Nederlandse burger een vorm van slecht bestuur.
Peteur
Als iedere deskundige, uit onderwijs, marktwerking in de zorg, het spoor, defensie of waar dan ook roept, dit gaat niet goed, we moeten linksaf, dan gaat de politiek rechtsaf.
Kritische vragen zijn er wel, maar worden om de lieve vrede te bewaren niet uitgesproken. Fractiediscipline is ook zo'n probleem, ook nu weer bij PvdA en VVD.
iFred
Wat ik tot nu toe heb gezien en gehoord laat mij een beeld opdoemen van kleine kinderen die hun zin doordrijven en "nietes - welles" roepen. Tenenkrommend zoals dit soort lui miljarden belastinggeld verprutsen.
Het blijkt nu maar weer eens te meer dat essentiele nationale infrastruktuur niet geprivatiseerd moet worden (zie de UK).
dicko
iFredHet is jammer, want het doet afbreuk aan de goed geschreven verhalen hier op FTM en de kaders en perspectieven die hier geschetst worden.
pubben
dickoDe NS maakte reizen met de Fyra extra duur om het aantal passagiers laag te houden.
Het gevolg van privatisering ten koste van de burger zo ook in de zorg, ziekenhuizen, banken, woningbouwverenigingen.
Dat beleids- bestuursdenken: 'Och die baan verdient zich zelf terug.'
Ook al komt die het primaire proces niet ten goede. Kritiek intern onmogelijk.
Nog erger, als het CBS in dit geval de zorg medewerknemers 'telde' was het onmogelijk om in de enquête die verschillen aan te geven.
WimB
dickoIan
jefcooper
Ik vraag me af wat Asaldo dan in de offerte had staan, de Belgische persconferentie over de Fyra gebreken loog er niet om.
Zo was het remsysteem niet berekend op de snelheden, en had de trein aan de onderkant geen beplating.
Iedereen met een beetje verstand van zaken moest weten dat bij Fyra snelheden keien uit het ballastbed zouden worden gezogen, en de trein zouden raken.
Het doet me denken aan de eerste Japanse motorfietsen in Europa.
Als je die gebruikte bij de snelheden die ze konden halen waren ze meteen kapot.
In Japan reed men nooit met die snelheden.
Zo klaagde Ansaldo dat het toch niet de bedoeling geweest kon zijn met sneeuw 240 kmh te rijden.
nick van der Beek
Timmer gaf een heel hoog bod, er vanuit gaande dat de overheid haar staatsbedrijf wel zou redden. Immers, het verlies aan de ene kant zou worden opgevangen aan de andere kant van de streep.
Precies dit is een goed voorbeeld van moral hazard, en bewijs dat het gieten van een overheidsbedrijf in een private rechtsvorm niets te maken heeft met privatisering, marktwerking of concurrentie. Hier lijkt de kern van het probleem te zitten: Timmer wilde zich niet als een private onderneming gedragen en doorzag de farce die de privatisering op het spoor is nu de NS nog steeds een staatsbedrijf was. Helaas voor hem speelde Zalm dat spel niet meteen mee, maar ook Zalm was a priori wel bereid de boel aan te passen als de bodem in zicht zou komen. Ook dat zet aan tot moral hazard.
Conclusie: Het Fyra debacle laat weer eens pijnlijk het falen van de staat zien. Een halve privatisering / liberalisering is er geen; perestrojka werkt niet.