
Gastauteur Marcel van Silfhout, met Andries van den Berg auteur van het boek ‘De Ontsporing’ over ‘het Fyra fiasco’, volgt de Fyra-enquête van dag tot dag. Hij noteert de verschillen en overeenkomsten met het boek én doet, met een nieuwsanalyse, verslag. Op dag 14 weerklonk veel Italiaanse pathos. Inmiddels is Nederland het spoor bijster door halfslachtige marktwerking.
De halve finale van de parlementaire enquête – morgen de finale – maakt het totaalbeeld van het megatreindrama even helder als schrijnend. Alle partijen hebben gefaald – dat wisten we. Maar dat het zo erg was? Nee. Onze verbeelding wordt op de proef gesteld. Het fiasco heeft alleen maar verliezers opgeleverd. De Nederlandse reizigers en belastingbetalers voorop, daarna volgt een imposante partij hoofd -en bijverliezers. En hoe vervelend ook, het zal de enquête niet lukken één hoofdschuldige te vinden. Het proces zélf leidde tot de ontsporing, het onbezonnen halfslachtige spoorliberaliseringsavontuur waarin alle partijen verdwaald zijn geraakt.
Aanbesteden op z'n Brussels
Ook helder: niets of niemand had of heeft de regie in Nederland waar het gaat om hoe je dat doet, openbaar aanbesteden op zijn Brussels. Een echte spoormarktsector was er immers niet. Vijftien jaar geleden niet, en eigenlijk nog steeds niet. Hier, op het vasteland van Europa, dolen we maar wat rond, ergens halverwege een Brits-Angelsaksische liberalisering en het aloude Rijnlandmodel van polderen en samenwerken. En dat is dan ook meteen de enige hoofdconclusie die de enquête kan opleveren. Het wordt nu echt hom of kuit: stoppen of doorgaan met spoorwegliberalisering? Voor allebei valt iets te zeggen.Het wordt nu echt hom of kuit: stoppen of doorgaan met spoorwegliberalisering?Tegen allebei ook. Het oude Europa met zijn staatsmonopolistische spoorwegmaatschappijen levert niet per definitie een spoor-utopia op. Maar kijkend naar Engeland kan evengoed worden vastgesteld dat spoorliberalisering een nog groter drama veroorzaakt: een slecht werkend en veel duurder systeem. Daar verdienen private vervoerders, waaronder opmerkelijk genoeg vooral NS-dochters als Abellio, goudgeld, maar klagen de reizigers steen en been. Nederland, in the end, probeerde het met een hybridemodel, met de Fyra en een vers Limburgs spoorwegdrama als gevolg.
Pathos op z'n Italiaans
Met veel Italiaanse pathos maakte AnsaldoBredabaas Maurizio Manfellotto gisterochtend voelbaar hoe ongekend hard het stoppen met hun Fyra-trein is aangekomen in het Toscaanse plaatsje Pistoia. De fabriek met 2500 mensen in dienst had pardoes kunnen vallen. Hij was oprecht boos. Van een normale samenwerking met de in zijn ogen ‘incompetente NS’ is nooit sprake geweest, al stapte hij wat te gemakkelijk over het eigen falen heen. Wie weet is het waar, wie weet bereikten de vele signalen van een te brak productieproces in zijn eigen fabriek hem niet, maar om nu te zeggen dat de Italianen een tiptop product op de HSL-rails hebben gezet zoals hij beweerde? Alleen maar een kwestie van fine tuning? Dat met droge ogen zeggen – knap. Niettemin, de grootste grief van Manfellotto, die het ook echt verdient te worden gehoord, betreft het inderdaad totaal incompetente organisatiemodel van de NS. Welk groot Europees spoorbedrijf doet nu een prestigieuze materieelinvestering van pakweg 400 miljoen euro zonder dat het hoofdmanagement daar met de neus bovenop gaat zitten? Welke zot heeft verzonnen alle eigen technici, ingenieurs en op te leiden onderhoudsmonteurs thuis te laten en daar een vanuit de Ierse NS-dochter NS Financial Services Company (NSFSC) een bureaucraat, jurist, procesmanager plus hooguit een machteloos toekijkende kwaliteitsinspecteur bij te zetten? Zo’n idiote constructie, die evengoed voortkwam uit een op spoorliberalisering voorsorterende vorm van ‘contractmanagement en turnkey-contractering’, had Manfellotto nog nergens gezien.een op spoorliberalisering voorsorterende vorm van ‘contractmanagement en turnkey-contractering’De samenwerking was er eenvoudigweg niet, omdat NSFSC zich volledig aan het boekje van de nieuwe Europese regelgeving hield. Inderdaad, het boekje dat maar één doel heeft: ‘meer concurrentie en een gelijk speelveld’. Het samenwerkingsdrama mondde uit in een totaal wantrouwen over en weer dat zich wreekte bij het op de rails zetten van de Fyra. De commissie vroeg Manfellotto niet waar zijn mensen waren op het moment dat de NS met z’n dochters HSA en NedTrain ze zo hard nodig had toen van alles mis ging met de Fyra’s na introductie. Daar zat wel de knik bij de NS, met als gevolg dat het Nederlandse spoorbedrijf ervoor koos afstand te doen van de Italianen en een juridisch proces op de koop toe te nemen.
52 Bijdragen
DrNomad
En is de auteur nu opeens ambivalent over marktwerking? Is die marktwerking slecht, of de manier waarop dir in NL is uitgevoerd? Dat laatste is mijn standpunt.
Verder zie ik één grote olifant in de kamer: de NS, groot smerig communistisch bolwerk waar Onbeschaafde Tokkies veel verdienen voor weinig. Gelukkig ben ik automobilist.
Ander punt. Na het fiasco van de Betuwelijn is er de hele loop naar de HSL kritiek geweest op dit project, uit angst voor herhaling. Ik vraag me af of 'we' in 2015 dingen veel anders zien dan in 2001. Als je het mij vraagt is die HSL aangelegd om (ik noem maar wat) de Fransen tevreden te houden. Een soort van één-Europa project, toen de EU nog cool was onder de regerende babyboomgeneratie.
Gisteren werd ook gezegd dat de Fyra klaar is en kan gaan rijden. Ik hoop dat het waar is, en dat we dat gaan doen. Staan straks alle vrienden van de Nederlandse overheid met een mond vol tanden.
H_Manders
DrNomadMaar goed, veel van de pro-liberaliseringsfiguren zijn blind voor de mega subsidie die hun sectoren krijgen (via allerlei belastingvrijstellingen etcetera) - terwijl de instellingen wel profiteren van datgene waarvoor anderen/de staat hebben betaald.
dicko
H_Mandershttps://decorrespondent.nl/2496/Maak-kennis-met-de-grootste-uitvinder-aller-tijden/150162602304-21584709
DrNomad
H_MandersHet Nederlandse probleem is, de Staat verhoogde de belasting om iets te gaan doen. Maar bij privatisering werd de belasting niet verlaagd omdat men ermee stopte. Dat is een misstand van de overheid, niet van de markt.
Daarnaast is minder geld naar de overheid altijd goed, en belastingverlaging is geen subsidie, het is minder diefstal. Want belasting is diefstal.
Als bedrijven in buitenlandse handen vallen is dat ook geen probleem, want -wij- verliezen er niks aan. Let op -wij- zijn private sector en geen ambtenaren. En via democratie hebben we ook geen macht, dus -wij- en in control zijn over bedrijven die in NL bestaan is ook nonsens.
Force 26
DrNomadhttp://www.ftm.nl/exclusive/de-fyra-enquete-dag-8-marktwerking-hielp-technisch-toezicht-om-zeep/#comment-2057555183
Ko Pernicus
DrNomadIs er slecht 1 goed antwoord mogelijk - doktor?
Of misschien wel een beetje van allebei wat?
jefcooper
Ko PernicusMarktwerking is onontbeerlijk voor het verkrijgbaar zijn van consumentengoederen als spijkerbroeken, jam en auto's.
De USSR faalde daarin jammerlijk.
De onvrede daarover deed de USSR de das om.
Marktwerking is heel slecht daar waar geen concurrentie mogelijk is.
Het Nederlandse openbaar vervoer toont dat uitstekend aan.
Het slechtste staaltje van marktwerking kwam ik tegen bij Clive Ponting, 'A green history of the world', 1992, London, VS autoconcerns, Ford GM en een derde, die een bedrijf oprichtten om openbaar vervoer op te heffen.
Dit bedrijf kocht o.a. Pacifiic Railways, wat 110 miljoen reizigers per jaar vervoerde, en hief het op.
visible hand
jefcooperwp200
jefcooperToen mijn oom op de ambassade in Moskou werkte, nam hij kaviaar mee naar Nederland, en WC-papier, gloeilampen en spiritus naar Rusland. Was zelfs in de speciale buitenlander-winkels niet te krijgen. Spiritus omdat de Russen dat dronken.
De USSR is vooral ten onder gegaan vanwege de spectaculaire daling in de olieprijs in de jaren tachtig.
jefcooper
wp200Uiterst naargeestig.
Lege etalages, het enige wat te koop was waren grammofoonplaten.
We waren met een bus, een Tsjechisch meisje wat toestemming had naar Nederland te reizen had onze bus ontdekt, en vroeg of ze meemocht.
Dat kon.
De verbijstering op haar gezicht toen wij aan de Nederlands Duitse grens werden doorgewuifd is me tot nu bijgebleven.
Passeren van de Tsjechische grens duurde een uur of twee, onder de torens met machinegeweren.
Ko Pernicus
jefcooperPrachtig voorbeeld.
Blijf natuurlijk wel het probleem - als je dan zoiets als spoor NIET laat oplossen door de markt. Hoe organiseer je het dan wel? Want dat zomaar een blik ambtenaren er tegenaan gooien niet zaligmakend is, dat geloof ik dan ook weer direct.
Ik vond in dat verhoor van Robbe namelijk redelijk typerend dat vakmensen besluiten - stoppen met de Fyra. En dat ze dan van het ministerie horen - hoho niet zo snel. Of er gestopt wordt dat bepalen wij wel.... eh... ihhhhh waarom heb je die vakmensen dan???
jefcooper
DrNomadPeteur
DrNomadVrije marktwerking is een mooi theoretisch idee, net als communisme, maar je moet er nooit meer in de praktijk mee gaan beginnen.
wp200
DrNomadMijn zoon kan geen trajectabonnement van en naar school nemen omdat de bus van een andere maatschappij is als de metro. Leve de marktwerking.
Sommige staatsbedrijven verdienen betrouwbaar geld voor de staat en dienen daarboven ook het algemeen nut. We weten dat dit stopt na privatisering, en dat zowel de staat als de samenleving over de lange termijn slechter af zijn.
Ziekenfondsen, spaarbanken, de NS, de PTT, de kabelmaatschappijen, het gas en licht, alles is sinds 1980 geprivatiseerd. De economische groei is alleen maar lager sinds 1980 dan ervoor. En bij lagere economische groei horen slechtere overheidsfinanciën. Ik lig van die overheidsfinanciën niet wakker (privé´-schulden zijn het echte probleem) maar het was wel een belangrijke reden om alles in de uitverkoop te doen.
visible hand
De conclusie van de enquête zal wel worden dat de NS vlees nog vis is en dat er duidelijke keuzes moeten worden gemaakt. Het zou mooi zijn als geconcludeerd zou worden dat de NS eigenlijk weer terug naar af moet.
Dwz een staatsbedrijf dat niet goedkoop is en bureaucratisch maar wel betrouwbaar.
Het zou een mooi ijkpunt kunnen worden van wat wel kan worden geliberaliseerd en wat niet. Politici hebben nu geen flauw idee en praten elkaar na. Deze keuze zal alleen door Brussel niet worden gewaardeerd.
De andere keuze om volledig naar de vrije markt te gaan zal een drama worden voor de burger. Kijk maar naar Engeland waar de prijstelling totaal onbegrijpelijk is en vaak heel kostbaar.
LantR.fant
visible handNa een paar jaar weer gesloopt.
De Fyra is dus niet de eerste keer.
Het staatsbedrijf NS wilde alle nevenlijnen laten opheffen en alleen nog intercity's rijden. Nevenlijnen als Dordrecht - Geldermalsen - Arnhem; Spoorlijnen in de achterhoek; Nijmegen - Venlo - Roermond etc.
De dienstverlening was daar hondsberoerd. Kwam de trein aan, reed de bus net weg.
Sinds die lijnen door private partijen wordt gereden is de diensverlening enorm verbeterd en komt er steeds meer materieel op die lijn omdat er steeds meer passagiers zijn.
Er zijn zeker klachten, met name in de Achterhoek, maar dat heeft voornamelijk te maken met het lamlendige beheer van de infrastructuur door ProRail. Die infrastructuur zou men beter bij Rijkswaterstaat kunnen voegen.
Verder waren er in de plaats van de Fyra goede treinen "uit het schap" te koop bij Franse en Duitse bouwers. Materieel dat zich bewezen heeft en dat ook nog eens snel leverbaar was. Maar dat heeft iets met die aanbestedingsregels te maken.
En tot slot worden directies van grote ondernemingen tegenwoordig geplaagd door jobhoppende managers die amper oog hebben voor de belangen van het bedrijf, laat staan voor het product van dat bedrijf. Wat moest doos Van Vroonhoven, die haar hele leven bij financiële instellingen heeft doorgebracht in Godsnaam in de top van de NS doen? Voor een paar jaar.
Het zijn de linkse stokpaardjes die liberalisering verdorven noemen. Maar die lui kijken zelden verder dan 3 jaar terug in het verleden en op die basis gaan ze de staatsbedrijven dan romantiseren.
Peteur
LantR.fantStaatsbedrijven zijn het ideaal niet, maar gezien de ellende met marktwerking overal is het voorlopig de enige keuze om je economie gezond te houden. Ook als werkgever/ondernemer heb je baat bij gezond personeel, goed openbaar vervoer en betaalbare energie, water en gas.
LantR.fant
PeteurZoals ik met de nevenlijnen al betoogde is die marktwerking niet perse slecht. In tegendeel. Bij de Fyra heeft het probleem gezeten bij de aanbestedingsregels, ofwel: overheidsbemoeienis.
Daarbij heeft het ook niet geholpen dat de staat als enig aandeelhouder (hoezo geprivatiseerd?) de NS nogal heeft voorgetrokken bij de aanbesteding van het rijden op die hoge snelheidslijn.
Wat ik ook stelde was dat de NS als staatsbedrijf en monopolist alle nevenlijnen wilde opdoeken. Dat kan ik nou niet bepaald een goed openbaar vervoer noemen.
Nu werkt het in ieder geval stukken beter.
tijd voor aktie
visible handGoedkoper, eenduidig, werkend, onafhankelijk en geen gegraai en dom ict en investeringsgeneuzel meer. Bijkomend voordeel is dat het zgn concurrentie gedoe direct "van de baan" is. Niks uitbesteden. Het is ons spoor en dat heeft niets met nationalisme te maken wel met voorkomen dat we noodzakelijk voorzieningen aan de "markt" ( die er natuurlijk gewoon niet is) weggeven die het vervolgens kapotmaken voor de winst voor enkelen ten koste van de belastingbetalers.
jefcooper
Hier stond net een artikel over de m.i. stommiteiten bij het Deense ambulance vervoer.
Ik zag nergens dat de enquête commissie de Italiaanse praatjesmaker vervelende vragen stelde, of hem confronteerde met delen van de Belgische persconferentie over de Fyra gebreken.
pubben
jefcooperOndertussen zijn de Belgen in de praktijk wel aangesloten op het Frans Duitse TGV systeem. Staan daar nog de echte techneuten aan het roer?
Michiel
Force 26
Michielkun je héél goed behandeld worden ,Michiel .
En het scheelt ons een hoop verspilde scrol & leestijd !
Win+win dus.
Michiel
Force 26Force 26
MichielIk wil Maxima...
tijd voor aktie
Force 26Force26
tijd voor aktieHélder ,toch ?
dicko
Force26Michiel
dickodicko
MichielMichiel
dickoJij draagt bij aan de leesbaarheid van deze site. Een lolletje, relativering, spot, een leuk plaatje, een knipoog, FTM heeft er te weinig van.
Force 26
dickoDát is pas Maxima-al !
Michiel
Force 26How are you doin' ?? Little ape?
Force 26
MichielNoú snap ik 't...
Schreef die hier niet ooit :
"Wat je zegt dat ben je zélf" ?
Michiel
Force 26Admit it boy.. you are the Citrofiel!!!
Force 26
MichielDoe als Rutte : ga rukke
Michbie
Force 26Force 26
Michbie"Daar kunt U voor behandeld worden" :maw :beperk dat liever tot je privé-sfeer.
Overigens meen ik óók dat je -gezien de typo : "Michbie" ipv "Michiel" dat je dat ook
"in kennelijke staat" doet.
Neem een voorbeeld aan WtW ,als je jezelf hier niet als verbale bruinrijder wilt reputeren ,zoals bv DrNomad.
Michiel
Force 26John Jansens
MichielMichiel
John JansensForce 26
John JansensIk vond de melkmuil-DikkeIk narcist wel grappig bezig .
daarom speciáál voor Michiel :
Michiel
Force 26Peteur
MichieliFred
http://www.forbes.com/sites/garywalther/2012/11/02/rating-italys-high-speed-trains-frecciarossa-vs-italo/2/
Zag toevallig gisteren een docu op TV over de Italo, rijdt klaarblijkelijk prima 300 kmh, overigens gemaakt door Alstom en niet door een eigenlands amateuristisch smederijtje...
Overigens, Duitsland, Frankrijk en Italië hebben prima werkende hogesnelheidstreinen, waarom Nederland/België niet, ondanks miljardeninvesteringen? Moeten wij dan zo nodig weer het treinwiel uitvinden?
Wat de enquete heeft aangetoond is dat werkelijk iedereen, zowel politiek, de NS en het bedrijfsleven er een gigantische puinhoop van hebben gemaakt. En neimand maar dan ook niemand de verantwoording neemt. Een huiveringwekkende conclusie over de personen die dit land moeten leiden...
Peteur
Bij Rijkswaterstaat en veel gemeenten is de vakkennis ook grotendeels wegbezuinigd, ten faveure van de afvink-elite.
Michiel
Quote
Met alle medewerkers die we hebben en hun commitment naar het openbaar vervoer toe in Nederland
Unquote
dicko
leiden onderhoudsmonteurs thuis te laten en daar een vanuit de Ierse
NS-dochter NS Financial Services Company (NSFSC) een bureaucraat,
jurist, procesmanager plus hooguit een machteloos toekijkende
kwaliteitsinspecteur bij te zetten?
Zo’n idiote constructie, die evengoed voortkwam uit een op
spoorliberalisering voorsorterende vorm van ‘contractmanagement en
turnkey-contractering’, had Manfellotto nog nergens gezien."
Dat heeft m.i. weinig met spoorliberalisering te maken, maar alles met de rol die de overheid voor zichzelf ziet, daartoe stevig geprikkeld door sentimenten onder de bevolking om het aantal ambtenaren terug te dringen.
Veel vakafdelingen bij gemeenten, maar bijvoorbeeld ook heel Rijkswaterstaat, bestaan voornamelijk nog uit procesmanagers en contractmanagers. Men heeft weinig idee meer van waarover men praat en over de techniek die men koopt.
Bij Rijkswaterstaat bijvoorbeeld was onvoldoende kennis om de route informatie panelen die langs de weg staan inhoudelijk te beoordelen.
Oplossing: men sluit een contract met partij A om de panelen te bouwen en met partij B om ze af te nemen (te keuren). Wanneer partij B zegt dat het goed is, is partij B zelf aansprakelijk op het moment dat ze toch niet goed blijken te zijn. Bij Rijkswaterstaat zelf had men op technisch vlak geen idee wat men had gekocht.
Gevolg: partij B gaat bovenmatig streng keuren, omdat ze hun aansprakelijkheid willen minimaliseren. Daar waar bijvoorbeeld (de exacte getallen weet ik niet precies) normaal een uitvalkans van 1 op 100 wordt geaccepteerd, wil partij B slechts goedkeuren bij een uitvalkans van 1 op 1000. Partij A moet dus veel meer kosten maken dan redelijkerwijs nodig is (meerwerk), en partij B moet vaker terug om het aangepaste product te keuren (meerwerk).
Er zijn nu inderdaad minder inhoudelijk deskundige ambtenaren, maar er worden meer (vaak externe) contractmanagers ingezet om dit hele circus
pubben
dickoToespraak van een man met echte know how, afgelopen week.
http://www.hetroermoetom.nu/pdf/MarcChav-HRMO.pdf
Michiel
pubbenKo Pernicus
"Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft een waarschuwing over problemen met de Fyra niet ontvangen en vindt dat ook niet nodig..... volgens Mansveld was dat in de eerste plaats een zaak voor de vervoerder."
http://www.nu.nl/politiek/4067381/waarschuwing-problemen-met-fyra-bereikte-mansveld-niet.html
Je hebt hier op FTM van die adepten die volhouden dat marktwerking immer en altijd beter is. Is een mening.
Je hebt hier op FTM adepten die zeggen - alle kwaad ligt aan marktwerking... Ook een mening.
Maar eigenlijk het aller allerberoerdste is toch - die staatsdeelnemingen: het is een bedrijf, toch ook eigenlijk weer niet, goed vervoer is een publiek belang, dus politiek doet ehm... iets... en toch ook weer niet... man man man.
dicko
Ko Pernicus