De geheime opvolger van Buffett

  De opvolger van superbelegger Warren Buffett is aangewezen maar zijn naam wordt nog niet genoemd.

  Berkshire Hathaway heeft de opvolger van CEO Warren Buffett aangewezen. Dat schrijft de directeur zelf in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders. De legendarische belegger noemt de naam echter nog niet van degene die het stokje van hem gaat overnemen.

  Kip lekker 
  Voorlopig denkt Buffett nog niet aan aftreden. Zijn gezondheid is goed en hij heeft er nog volop zin in. Het feit is wel dat de CEO de leeftijd van 81 jaar al heeft bereikt en dan is het toch handig als er een opvolger klaar staat mocht er iets gebeuren.

  De opvolging van de president, bestuursvoorzitter en directeur van Berkshire Hathaway is al jaren onderwerp van gesprek onder de aandeelhouders van de investeringsmaatschappij. Het is gebruikelijk bij een groot beursgenoteerd dat het bestuur iemand kiest uit een lijst van personen. Maar bij Berkshire is de successor dus al vooraf bepaald. 

  Enthousiast
  "Your Board is equally enthusiastic about my successor as CEO, an individual to whom they have had a great deal of exposure and whose managerial and human qualities they admire”, laat Buffett weten. Ook voegt hij toe dat er nog twee backup kandidaten zijn.

  Analisten die Berkshire in de gaten houden, denken dat Ajit Jain het stokje mag overnemen van Buffett. Jain runt nu de verzekeringstak van het investeringsbedrijf. Warren Buffett en zakenpartner Charlie Munger hebben zich vaak lovend over hem uitgesproken, zo ook nu weer in de jaarlijkse brief, maar het blijft gissen. 

  Todd en Ted
  Duidelijker is wie het enorme investment portfolio zal overnemen als Buffett daartoe niet meer in staat is. Er zijn door Berkshire twee investment managers aangenomen, Todd Combs en Ted Weschler, die elk al of bijna $2 miljard van het vermogen beheren.

  In de brief zegt Buffett dat deze twee heren ook geschikt zijn om de gehele portefeuille te runnen: "Each will be handling a few billion dollars in 2012, but they have the brains, judgment and character to manage our entire portfolio when Charlie and I are no longer running Berkshire."

  Team
  Buffett schrijft dat het duo waarschijnlijk de aanstaande dirceteur zal gaan helpen bij bijvoorbeeld het doen van overnames. De laatste tijd is Berkshire erg op de overnametour in plaats van dat het bedrijf alleen de aandelen koopt van een bedrijf.

  Berkshire Hathaway boekte in 2011 een omzet van 104 miljard euro en een winst van 7,7 miljard euro. Het beleggingsfonds bezit aandelen in bedrijven als American Express en Coca Cola. De Amerikaanse holding is gevestigd in Omaha.

  R

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren