De geprogrammeerde crash

4 Connecties

Relaties

FED Aandelenmarkt beurscrash

Locaties

Rusland
20 Bijdragen

De crash waarvan je wist dat hij zou komen… Of toch niet? Belegger Jan Dwarshuis relativeert de paniek op de beurs. 'Ik opereer deze week aan de koopkant van de markt.'

De gemoedstoestand van de gemiddelde belegger wordt de laatste weken flink op de proef gesteld. Iedereen constateert dat de volatiliteit is toegenomen en dat aandelenkoersen – en diverse commoddities – in waarde dalen. De winst van 2014 is voor veel beleggers in een paar weken tijd compleet van de tafel geveegd. De één voert het escalerende ebola virus aan als reden, de ander noemt een wereldwijde afzwakkende groei de boosdoener, een crash zou in de maak zijn.

Beleggers worden met hun neus op de feiten gedrukt. Vorig jaar was er de angst voor tapering, maar deze maand is het einde van tapering pas daadwerkelijk een feit. De markt moet op eigen benen gaan staan zonder hulp van de Fed. En dat is even wennen. Bij beleggers lijkt het kwartje eindelijk gevallen.

Doemdenken

De laatste dagen schieten de doemdenkers weer als paddenstoelen uit de grond. Ze grijpen hun kans en onderstrepen dat we aan de vooravond staan van een geprogrammeerde crash. Dit is hét moment om boeken en seminars te verkopen. Wijlen Nederlands beursgoeroe Rienk Kamer was een meester in dit soort situaties. De bear-markt zou al zijn intrede hebben gedaan en er zou veel meer ellende in het verschiet liggen.

Voor een nieuwe bear-markt is veel meer ellende nodig dan het mogelijke vooruitzicht op een milde recessie

Ik denk dat het zo ver – nog – niet zal komen en opereer deze week aan de koopkant van de markt. Voor een nieuwe bear-markt is mijn inziens veel meer ellende nodig dan het mogelijke vooruitzicht op een milde recessie. Het totale huidige negatieve volume in de S&P 500 beslaat slechts 39,4 procent ten opzichte van het totale negatieve volume van de aanvang van de vorige bear-markt in 2008. De kracht van de huidige daling is daarmee nog niet eens half zo sterk als in de jaren 2008 en 2009. Ik kijk graag naar de feiten en constateer dat beleggers onnodig veel angst wordt aangejaagd.

Deflatiegevaar

De doemdenkers hebben wel een punt dat het gevaar van deflatie in Europa zeker niet moet worden onderschat. Deflatie is ook een aandachtspuntje voor de overmoedige Nederlandse huiseigenaar. Al eerder heb ik aangegeven dat Europa in een rap tempo moet hervormen om niet op een openluchtmuseum te gaan lijken. De huidige daling van de financiële markten is een mooi drukmiddel richting politici om spijkers met koppen te slaan.

Ik krijg regelmatig de vraag of ik Rusland nu ook vaarwel zeg. Niets is minder waar

Positief is echter dat de grootste economie ter wereld – die van de VS – langzaam maar zeker steeds meer op stoom komt. De relatief dure dollar is een punt van aandacht, maar niet meer dan dat. Ik vermoed dat de dollar onder andere sterker geworden is door de kapitaalvlucht vanuit het onzekere Midden-Oosten naar de VS. China laat nog steeds groei zien, al is het geen feestgedruis meer zoals vroeger. China wordt steeds meer een economie op zichzelf, hetgeen enorme kansen biedt voor beleggers.

Rusland

Iedereen die ondergetekende al enige tijd volgt weet dat ik al vele jaren beleg in de CIS-regio. Maar Rusland ligt dit jaar zwaar onder vuur en de Russische beurs kelderde harder dan menig andere index dit jaar, mede aangezwengeld door de problemen rondom Oekraïne. Ook bij ons laat dit – tijdelijk – zijn sporen na. Ik krijg regelmatig de vraag of ik de regio nu ook vaarwel zeg. Niets is minder waar, want de lange termijn vooruitzichten zijn op de huidige niveaus alleen maar aantrekkelijker geworden.

Rusland groeit ondertussen als kool. Ook hier zie ik de recente forse afstraffingen als een unieke koopkans voor de lange termijn en handel daar naar. De éénzijdige tendentieuze Westerse berichtgeving door vermogensbeheerders en de media over Rusland neem ik voor lief.

De ministers van Buitenlandse zaken van Rusland en de VS – Lavrov en Kerry – hebben elkaar deze week ontmoet in Parijs; de geheime diensten van de VS en Rusland gaan nauw samenwerken in hun strijd tegen IS. Waarvan akte.

Teleurstellend

Ondertussen lijkt 2014 voor beleggers op een teleurstellend jaar uit te draaien waarbij zij moeten wennen aan ééncijferige groeicijfers of zelfs een min op de fondsenstaat. De hamvraag deze week is of u bearish bent omdat de koersen dalen, of omdat er fundamenteel iets vreselijk mis is?

Mijn antwoord heeft u al, voor u ligt er wellicht wat huiswerk te wachten om tot een gefundeerde mening te komen.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.