
De crash waarvan je wist dat hij zou komen… Of toch niet? Belegger Jan Dwarshuis relativeert de paniek op de beurs. 'Ik opereer deze week aan de koopkant van de markt.'
De gemoedstoestand van de gemiddelde belegger wordt de laatste weken flink op de proef gesteld. Iedereen constateert dat de volatiliteit is toegenomen en dat aandelenkoersen – en diverse commoddities – in waarde dalen. De winst van 2014 is voor veel beleggers in een paar weken tijd compleet van de tafel geveegd. De één voert het escalerende ebola virus aan als reden, de ander noemt een wereldwijde afzwakkende groei de boosdoener, een crash zou in de maak zijn.
Beleggers worden met hun neus op de feiten gedrukt. Vorig jaar was er de angst voor tapering, maar deze maand is het einde van tapering pas daadwerkelijk een feit. De markt moet op eigen benen gaan staan zonder hulp van de Fed. En dat is even wennen. Bij beleggers lijkt het kwartje eindelijk gevallen.
Doemdenken
De laatste dagen schieten de doemdenkers weer als paddenstoelen uit de grond. Ze grijpen hun kans en onderstrepen dat we aan de vooravond staan van een geprogrammeerde crash. Dit is hét moment om boeken en seminars te verkopen. Wijlen Nederlands beursgoeroe Rienk Kamer was een meester in dit soort situaties. De bear-markt zou al zijn intrede hebben gedaan en er zou veel meer ellende in het verschiet liggen.
Voor een nieuwe bear-markt is veel meer ellende nodig dan het mogelijke vooruitzicht op een milde recessie
Ik denk dat het zo ver – nog – niet zal komen en opereer deze week aan de koopkant van de markt. Voor een nieuwe bear-markt is mijn inziens veel meer ellende nodig dan het mogelijke vooruitzicht op een milde recessie. Het totale huidige negatieve volume in de S&P 500 beslaat slechts 39,4 procent ten opzichte van het totale negatieve volume van de aanvang van de vorige bear-markt in 2008. De kracht van de huidige daling is daarmee nog niet eens half zo sterk als in de jaren 2008 en 2009. Ik kijk graag naar de feiten en constateer dat beleggers onnodig veel angst wordt aangejaagd.
Deflatiegevaar
De doemdenkers hebben wel een punt dat het gevaar van deflatie in Europa zeker niet moet worden onderschat. Deflatie is ook een aandachtspuntje voor de overmoedige Nederlandse huiseigenaar. Al eerder heb ik aangegeven dat Europa in een rap tempo moet hervormen om niet op een openluchtmuseum te gaan lijken. De huidige daling van de financiële markten is een mooi drukmiddel richting politici om spijkers met koppen te slaan.
Ik krijg regelmatig de vraag of ik Rusland nu ook vaarwel zeg. Niets is minder waar
Positief is echter dat de grootste economie ter wereld – die van de VS – langzaam maar zeker steeds meer op stoom komt. De relatief dure dollar is een punt van aandacht, maar niet meer dan dat. Ik vermoed dat de dollar onder andere sterker geworden is door de kapitaalvlucht vanuit het onzekere Midden-Oosten naar de VS. China laat nog steeds groei zien, al is het geen feestgedruis meer zoals vroeger. China wordt steeds meer een economie op zichzelf, hetgeen enorme kansen biedt voor beleggers.
Rusland
Iedereen die ondergetekende al enige tijd volgt weet dat ik al vele jaren beleg in de CIS-regio. Maar Rusland ligt dit jaar zwaar onder vuur en de Russische beurs kelderde harder dan menig andere index dit jaar, mede aangezwengeld door de problemen rondom Oekraïne. Ook bij ons laat dit – tijdelijk – zijn sporen na. Ik krijg regelmatig de vraag of ik de regio nu ook vaarwel zeg. Niets is minder waar, want de lange termijn vooruitzichten zijn op de huidige niveaus alleen maar aantrekkelijker geworden.
Rusland groeit ondertussen als kool. Ook hier zie ik de recente forse afstraffingen als een unieke koopkans voor de lange termijn en handel daar naar. De éénzijdige tendentieuze Westerse berichtgeving door vermogensbeheerders en de media over Rusland neem ik voor lief.
De ministers van Buitenlandse zaken van Rusland en de VS – Lavrov en Kerry – hebben elkaar deze week ontmoet in Parijs; de geheime diensten van de VS en Rusland gaan nauw samenwerken in hun strijd tegen IS. Waarvan akte.
Teleurstellend
Ondertussen lijkt 2014 voor beleggers op een teleurstellend jaar uit te draaien waarbij zij moeten wennen aan ééncijferige groeicijfers of zelfs een min op de fondsenstaat. De hamvraag deze week is of u bearish bent omdat de koersen dalen, of omdat er fundamenteel iets vreselijk mis is?
Mijn antwoord heeft u al, voor u ligt er wellicht wat huiswerk te wachten om tot een gefundeerde mening te komen.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
20 Bijdragen
Reac Tie
Emmef
Reac TieDe auteur heeft dus helaas... ehm, soort van gelijk.
In die zin is het misschien verstandig in de komende tien jaar dat er niets veranderd, het spelletje mee te spelen en je "vermogen" te vergroten. En om te luisteren naar mensen als Jan, die in hun universum - en helaas ook het onze - gelijk hebben.
Watching the Wheels
EmmefPietje
niet zoals deze auteur u wil doen voorspiegelen);
http://www.silverdoctors.com/12-charts-that-show-the-permanent-damage-that-has-been-done-to-the-u-s-economy/#more-47699
bos
Pietjehttp://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2014/oct/17/haunting-homes-ohio-abandoned-country-houses-in-pictures?CMP=twt_gu
MarkA
Mijn complimenten overigens voor je vooruitziende blik in z'n algemeen, ik volg je intussen al vrij lange tijd ook toen je nog actief was voor andere forums en moet eerlijk toegeven dat je het wel vaak bij het juiste eind hebt gehad tot nu toe. Niet om het een of ander maar vind dat dit ook wel eens gezegd mag worden hier.
jsmid
De dollar is niet sterker geworden door China maar ik denk door grondstoffen VS (schaliegas, olie uit teerzand) en het feit dat twee grote Europese landen met een fors gewicht het zo slecht doen en er een grote kans is op deflatie. De VS is niet meer afhankelijk van olie.
Ik denk dat ik maar zeer snel dollars ga kopen, mede van de uitslag van de AQR op 26-10-2014
Eric
jsmidjsmid
Erichttp://nos.nl/artikel/428506-shell-wil-ruwe-olie-vs-exporteren.html
http://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/3474440/vs-op-punt-om-eerste-olie-te-exporteren-sinds-jaren-70
Jan
jsmidEric
JanEric
Erichttp://youtube.com/watch?v=T5JcmpN2mrA
have fun!
Jan
En dat we vooral niet in aandelen moeten beleggen en naar grondstoffen (china, opkomende landen etc) en goud moeten kijken. Goud heeft weinig opgeleverd tot nu toe, grondstoffen, zeer teleurstellend, en het resultaat van spaardepositos hoeven we niet uit te leggen.
Kortom met de VS die onafhankelijk is geworden wbt Energie verbruik en zodra ze straks meer gaan exporteren (de reserves zijn groter dan bv Saudi) en met de economie die op volle stoom draait, verwacht ik nog wel wat "all time highs". Historisch gezien zijn wereldwijde aandelen nog steeds niet duur.
Voor CIS, vooral rusland (retail sector) heeft het gedaan en zal het blijven doen. En ja ook ondanks de Ukraine crisis...
Sluit ik af met: Selling when they are Yelling and Buying when they are Crying" en een paar traantjes zijn er zeker geweest afgelopen week...
bos
JanIk beleg het liefst dichterbij huis: Immers ik heb geen verstand van Rusland. Info over de Russische bedrijven ligt niet bij mijn voordeur ?
En voor de spreiding hoef ik het niet te doen
zolang ik nog geen 100 mijoen heb. En dan nog niet ?:)
Watching the Wheels
bosEric
JanJan
EricGemiddeld zijn de amerikaanse beurzen 100% gestegen over de afgelopen paar jaar. En ik denk dat de meeste doemdenkers dit niet met goud of cash hebbben verdiend.
Ik ben nog geen CEO maar zal idd wel door gaan met kwaliteits aandelen te kopen die als het moet ik voor een lange tijd zal aanhouden. Beter dan het moment dat de wereld uit mekaar spat en tot dat moment geld verliezen in cash met de inflatie die alleen maar gaat stijgen.
Eric
JanMbt goud ... rendement sinds 2000 is stukken beter dan aandelen ... aantal uitzonderingen nagelaten ... google, apple en nog paar.
Sinds dip in 2008 ook bijna verdubbeld ondanks suppressie policy van CBen.
Watching the Wheels
JanVraag is hoeveel potentie er er in de koersen omhoog is, 5%? En naar beneden?
Historisch gezien waren huizen ook nog nooit zo goedkoop beweerde laatst een andere belanghebbende vanaf 4 min. op http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/05/daskapital_koop_een_huis.html .
Alleen als je een huis koopt en aflost word je weer belast als ze met hun slavenplannetje hun zin krijgen. Kortom ... gewoon alvast minder gaan werken, direct rendement.
bps
Wat bedoelt u met deflatie? Geldwaardestijging door schaarste of stagnatie van juist teveel geld?
Wat er tenminste fundamenteel vreselijk mis is, is de verwarring over het begrip deflatie en oorzaak.
Voor u ligt er wellicht wat huiswerk te wachten om tot een gefundeerd antwoord te komen.