
‘Radicaal’ heten de plannen van Syriza, de partij die afgelopen weekend overtuigend de Griekse verkiezingen won. Maar als je de geschiedenis erop naslaat, is het helemaal niet zo gek dat de Grieken nieuwe afspraken willen maken over de schuldenlast van hun land. Kwijtschelding is misschien zelfs wel de redelijkste optie. Ironisch: juist de Duitsers weten daar alles van.
'Helaas heren, we zijn failliet!’ zo vertelde de Griekse premier Charilaos Trikoupis aan het parlement. Een wereldwijde depressie had zojuist een gapend gat in de Griekse begroting geslagen. Er was geen andere optie dan voor de vierde keer die eeuw de betalingen aan de schuldeisers uit te stellen.
Die Europese crediteuren reageerden woedend. Met name in de Duitse pers waren felle commentaren te lezen – er werd voorgesteld om Griekenland maar gewoon onder curatele te stellen. Het was welletjes geweest met die luie Grieken; ze waren door en door onbetrouwbaar. Er moest hoe dan ook meer grip komen op de financiële handel en wandel van deze notoire wanbetaler.
Vier jaar later was het zover. Griekenland was opnieuw genoodzaakt zich voor financiële hulp tot Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en andere Europese landen te wenden.
Griekenland moest en zou tot betaling worden gedwongenDie hulp kwam, maar op voorwaarde dat alle schulden alsnog betaald zouden worden én er een internationale financiële commissie in Athene geïnstalleerd zou worden. Een commissie die vergaande bevoegdheden kreeg om de staatsfinanciën op orde te brengen. Griekenland moest en zou tot betaling worden gedwongen. We schrijven 1897. Soms rijmt de geschiedenis niet, maar herhaalt ze zich gewoon letterlijk. Net als het zich vandaag de dag moet schikken naar de eisen van de Trojka kwam Griekenland in 1897 onder toezicht te staan. Uiteindelijk zou het maar liefst veertig jaar duren voordat deze commissie haar biezen pakte. Niet uit vrije wil, en al helemaal niet omdat de schulden waren afbetaald, maar omdat Duitse tanks het land binnenrolden. Dit is niet zomaar een historisch weetje. Wie iets wil begrijpen van de Griekse schuldencrisis die sinds 2010 de Europese eenheid bedreigt, doet er goed aan de woorden van de Spaans-Amerikaanse schrijver George Santayana te onthouden: ‘Zij die zich het verleden niet kunnen herinneren, zijn gedoemd het te herhalen.’
Er was eens...'een orgie aan richtingloze leningen'
Het verhaal begint in de jaren negentig van de negentiende eeuw. Griekenland was in de problemen gekomen na – zoals een historicus het beschrijft - ‘een orgie aan richtingloze leningen.’ Miljoenen ponden, franken, guldens en marken waren van Noord-Europa naar Griekenland gestroomd, maar daar was weinig zinvols met het geld gedaan. Slechts 7 procent was in de infrastructuur geïnvesteerd, ongeveer een kwart ging naar het leger - en de rest naar het aflossen van eerdergemaakte schulden. Bovendien waren de leningen aangegaan tegen woekerrentes. Aan het begin van het decennium bedroeg de totale Griekse schuld een astronomische 770 miljoen frank, waarvan slechts 389 miljoen frank daadwerkelijk was ontvangen. De rest was direct in de zakken van de Europese bankiers verdwenen.Alsof dat nog niet genoeg was, stortte in 1893 de markt voor krenten inAlsof dat nog niet genoeg was, stortte in 1893 de markt voor krenten in, wat indertijd het belangrijkste Griekse exportproduct was. Griekenland zag zich genoodzaakt zijn betalingen aan zijn vele schuldeisers te staken. Hun reactie liet niet lang op zich wachten: Griekenland werd onmiddellijk uitgesloten van de internationale kapitaalmarkt. Een paar jaar lang konden de Grieken het nog net alleen rooien, maar toen het land in 1897 roemloos ten onder ging in de zoveelste oorlog tegen de Ottomanen, en zij forse oorlogscompensatie eisten, was er nog maar één uitweg. Griekenland moest smeken om hulp bij de Grote Mogendheden.
Griekenland op de pijnbank van de trojka avant la lettre
Die hulp kwam er, maar tegen draconische voorwaarden. De Internationale Financiële Commissie, waarin de afgezanten van zes schuldeisende landen zaten, kreeg de beschikking over de inkomsten uit alle Griekse havens, alle staatsmonopolies en alle accijnzen op tabak en drank. Die inkomsten verdwenen voortaan direct in de zakken van de buitenlandse schuldhouders. Daarbij ging het niet om klein bier: tussen 1897 en 1932 voerde de commissie het bewind over gemiddeld zo’n 40 procent van alle Griekse staatsinkomsten. De commissie kon hervormingen voorstellen, nieuwe leningen tegenhouden en zelfs wetten tegenhouden wanneer deze tegen de belangen van de crediteuren ingingen.In een halve eeuw werd Griekenland volledig leeggezogen door deze trojka avant la lettreIn een kleine halve eeuw tijd werd Griekenland volledig leeggezogen door deze trojka avant la lettre. ‘Tijdens alle onderhandelingen werden het economische en financiële herstel van Griekenland slechts incidenteel overwogen,’ schrijft de historicus John Levandis. De commissie nam slechts ‘halve maatregelen,’ die onvoldoende waren om Griekenland uit het slop te halen en ‘de endemische ziekte die de Griekse financiën kwelde te genezen.’ Griekenland werd op een streng begrotingsdieet gezet en oude schulden werden met nieuwe schulden afgelost. Zo kon het gebeuren dat meer dan dertig jaar later de Griekse schuld nog steeds niet was verdwenen. Begon Griekenland in 1897 met een schuld van 190 procent van het bbp, in 1929 bedroeg de Griekse staatsschuld nog altijd zo’n 100 procent van het nationale inkomen. En toen barstte de Grote Depressie uit.
De geschiedenis herhaalt zich - eerst als crisis, dan als farce
Maar deze keer zag de Griekse premier Eleftherios Venizelos het niet zitten om opnieuw de broekriem aan te halen. Hij begon een toer langs alle Grote Mogendheden om geld los te peuteren. ‘Als kleine landen niet worden geholpen,’ zo meende Venizelos, ‘dan gaat Europa een zwarte toekomst tegemoet.’ Maar helaas: de premier kreeg overal nul op het rekest. De Franse afgezant in de commissie vroeg zich zelfs af of Griekenland niet gewoon de scholen kon sluiten (een beetje zoals de trojka Griekenland nu dwong om 35.000 dokters en verplegers te ontslaan, terwijl het aantal patiënten alleen maar toenam). Twee weken later verklaarde het land zichzelf failliet. Het was de vijfde keer sinds 1826. In de rest van de jaren dertig konden de Europese schuldeisers naar hun centen fluiten. En toen de Italiaanse en Duitse legers Griekenland binnenwalsten, was het al helemaal klaar. De Griekse schulden zouden nooit volledig worden terugbetaald. Uiteindelijk zou er pas in de jaren zestig een regeling worden getroffen met de particuliere schuldeisers, waarbij Griekenland zijn vooroorlogse schuld alsnog betaalde, zij het tegen een veel lagere rente. De schulden aan de Britse en Amerikaanse overheid, stammend uit de Eerste Wereldoorlog, werden gewoon weggestreept. De Griekse schuld kromp daardoor in één klap met 43,4 procent van het nationaal inkomen. Maar een halve eeuw aan buitenlandse bemoeienis had haar stempel gedrukt op de Griekse staat. Dat bijna de helft van alle staatsinkomsten, zonder tussenkomst van de Griekse overheid, direct inWaarom zou je nog belasting betalen als het toch meteen naar Europese bankiers werd doorgesluisd?buitenlandse zakken was verdwenen, had de gewone Griek wantrouwend tegenover de autoriteiten gemaakt. Waarom zou je nog belasting betalen als het toch meteen naar Europese bankiers werd doorgesluisd? De Internationale Commissie beklaagde zich in haar rapporten over de wijdverbreide smokkel en belastingontduiking in Griekenland. Volgens de historicus Levandis leerde het Griekse volk door de buitenlandse controle ‘weinig vertrouwen te hebben in de beloften van de autoriteiten en meer op zijn eigen initiatief te steunen.’ Ook wat dat betreft is er weinig veranderd in de afgelopen honderd jaar.
En wie maakt het nog bonter qua wanbetalingen dan Griekenland?
Want wat zich nu in Europa voltrekt, is een herhaling van de geschiedenis. Al twee eeuwen lang is Griekenland een van de grootste wanbetalers van het continent. Toch is er één land dat het al die tijd nog bonter heeft gemaakt: Duitsland. De deurwaarder van Europa scoort met maar liefst acht faillissementen een stuk hoger dan Griekenland, dat op vijf faillissementen uitkomt. Net als Griekenland kreeg Duitsland lange tijd de pijnbankbehandeling. Zo tekenden Duitsland en de geallieerden in juni 1919 het Vredesverdrag van Versailles. Duitsland kreeg de astronomische rekening van de Eerste Wereldoorlog gepresenteerd onder het motto ‘Le boche payera tout!’ (‘De mof betaalt alles!’). Een jonge econoom overzag het schouwspel dat zich nabij Parijs voltrok en schreef er een geruchtmakend boek over. Zijn naam? John Maynard Keynes, indertijd nog een onbekende functionaris bij het Britse ministerie van Financiën, maar uiteindelijk een van de grootste economen van de twintigste eeuw. ‘Als we bewust mikken op de verarming van Centraal-Europa,’ schreef Keynes in The Economic Consequences of the Peace, ‘durf ik te voorspellen dat de wraak niet zachtzinnig zal zijn.’ En die wraak kwam. In 1933, midden in de Grote Depressie, die in Duitsland nog eens was verergerd door de rekening van Versailles, kwamen de nazi’s aan de macht.Hoe Duitsland zijn schulden kreeg kwijtgescholden
Oorlogen zijn duur. Na de Tweede Wereldoorlog was er dan ook alle aanleiding om Duitsland opnieuw op de pijnbank te leggen. De agressor had bezette landen gedwongen om hun waren voor Duitse Reichsmarks te verkopen. Die Reichsmarks werden simpelweg als Duitse schuld geboekt, eventueel te vereffenen als Duitsland de oorlog had gewonnen. Alleen al aan Nederland was Duitsland zo’n 6 miljard Reichsmark verschuldigd. Dat was in 1946 maar liefst 42 procent van het Nederlandse bbp. Ter vergelijking: de totale blootstelling van Nederland aan de Griekse schuldenberg bedraagt nu slechts 3 procent van bbp. En dan was er in 1946 ook nog de oorlogsschade. Bij de eerste herstelbetalingsconferentie in Parijs becijferde Nederland de geleden schade op 25,75 miljard Reichsmark (19,3 miljard gulden). Bovendien stonden er nog leningen uit van vóór de oorlog, die veelal tijdens de Eerste Wereldoorlog waren gemaakt. Uiteindelijk zouden ál deze schulden, niet alleen van Duitsland aan Nederland, maar van Duitsland aan heel Europa, met meer dan 90 procent worden verminderd. In 1953 werd er in Londen een regeling getroffen voor alle vooroorlogse Duitse schulden en de Amerikaanse en Britse hulp aan het naoorlogse Duitsland. Belangrijker nog dan deze operatie was wat er niet ter sprake kwam. Er werd ook bepaald dat alle ‘uit de oorlog stammende claims’ (reparaties en oorlogsschulden) pas op een toekomstige vredesconferentie, na een eventuele eenwording van Duitsland, ter sprake zouden komen. Die conferentie kwam er nooit.Wie is er eigenlijk radicaal?
We schrijven 25 januari 2015. De ‘radicaal linkse’ partij Syriza wint de Griekse verkiezingen en de partijleider Alexis Tsípras staat op de voorpagina’s van alle Europese kranten. Hij is een man met historisch besef. ‘De Londense Schuldenconferentie van 1953 hielp Duitsland aan zijn naoorlogse economische successen door het te verlossen van zijn schulden uit het verleden,’ schreef hij vijf dagen eerder nog in de Britse krant The Financial Times. Fijntjes merkte Tsípras op dat Griekenland een van de schuldeisers was die toen meededen aan de conferentie. ‘We roepen nu op een Europese schuldenconferentie te organiseren, die op eenzelfde manier een sterke impuls zal geven aan de groei in Europa.’ In Duitsland en Nederland is er ondertussen weinig bereidheid om Griekenland verder te ondersteunen. ‘Er is heel weinig steun in Europa om nog meer schulden weg te strepen,’ zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag. ‘Het belangrijkste is dat als je in de eurozone zit je je aan de regels moet houden.’ Het zijn twee historische uitersten: de Londense Schuldenconferentie van 1953 en de Internationale Financiële Commissie die Griekenland veertig jaar in haar greep had. Waar de trojka zijn oorsprong vindt in de Internationale Financiële Commissie, daar vindt Syriza zijn inspiratie in de Duitse schuldvergiffenis van 1953.om de schuldenproblematiek van zo’n omvang aan te pakken zijn eigenlijk alleen maar radicale oplossingen mogelijkHet zijn allebei radicale opties. Maar om de schuldenproblematiek van zo’n omvang aan te pakken zijn eigenlijk alleen maar radicale oplossingen mogelijk. Het is radicaal om, zoals Syriza voorstelt, op een schaal zoals na de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, schulden kwijt te schelden. Maar het is minstens zo radicaal om, zonder einddatum, een land onder curatele te stellen, de soevereiniteit drastisch in te perken en de werkloosheid te laten exploderen. De Griekse economische crisis die, volgens de Europese Commissie zelf, binnen twee jaar zou eindigen, duurt nu al zeven jaar. En zelfs volgens de immer optimistische economen van het IMF zal het Griekse nationale inkomen in 2019 nog steeds 10 procent lager liggen dan in 2007 en zal de werkloosheid nog steeds in de dubbele cijfers lopen. Dan is er nog de kindersterfte die met 43 procent toenam, het aantal zelfmoorden met 36 procent en het aantal nieuwe hiv-infecties onder drugsgebruikers met 5.278 procent. Ook dat is radicaal. De geschiedenis van schuld is vaak een lange en pijnlijke weg naar het besef dat ‘gij zult betalen’ in de praktijk vaak niet valt op te brengen. Al twee eeuwen lang geldt dat de schulden die niet afbetaald kunnen worden ook niet betaald zullen worden. Dus misschien is dat voorstel van die ‘radicaal linkse’ Alexis Tsípras, om nu bij elkaar te komen en nieuwe afspraken te maken over de Griekse schuld, nog wel de meest redelijke optie.
41 Bijdragen
iFred
.
Dan hebben we nog Italië, Spanje en Frankrijk, daar zijn we nog niet eens aan begonnen, vergeleken daarbij is Griekenland een kinderfeestje.
.
We're totally and utterly fucked.
.
Ik heb een appartement in een ver warm land (vér van EU) gekocht en plaatselijk een bankrekening geopend. Sinds mijn eerste storting is mijn vermogen 20% toegenomen door de € devaluatie, ik kom nog 2x per jaar terug om mijn familie te zien, maar voor de rest zoeken ze het maar uit in de EU. Als niet-bankier of niet-politicus word je toch genaaid.
fred
iFredHilterman
iFredDe banken hebben deze ontsporing gefaciliteerd. Dat is wel wat anders.
Draghi heeft volop meegewerkt aan dit feest als vice president van Goldman Sachs dat zo vriendelijk was de boekhouding te vervalsen. Dat werpt weer een ander licht op de president van de ECB.
iFred
HiltermanCor Peul
iFredalbert
pubben
albertMooie foto trouwens.
Hilterman
pubbenbps
HiltermanHilterman
bpsNog beter ga de film zien, niet geschikt voor al te jeugdige kijkers.
IwanovKapotjeplov
Waar is dat geld naar toe? Daar zijn leningen van voornamelijk Franse en Duitse banken mee afbetaald. Zo heeft men schulden aan banken vervangen door schulden aan overheden (=belastingbetaler). Zo heeft men de banken weer een bail-out gegeven en die hebben de hete aardappel weer kunnen doorschuiven naar de belastingbetaler.
"privatize the gains, socialize the losses", ook hier weer.
Hoe zit het eigenlijk met alle derivaten gekoppeld aan de Griekse schulden als de Griekse schulden worden kwijtgescholden?
Alwin
IwanovKapotjeplovjefcooper
IwanovKapotjeplovElke econoom begrijpt dat de ECB of Brussel of Berlijn vorderingen op de knoflooklanden misschien de helft waard zijn van de bedragen waarvoor ze in de boeken staan.
Waar het om gaat is wie durft te zeggen dat de keizer geen kleren aan heeft.
Die uitspraak komt er niet, want dan breekt de hel los in de noordelijke landen.
Cor Peul
jefcooperjefcooper
Cor Peuljsmid
Dat ook de straf die Duitsland kreeg opgelegd n.a.v. de uitslag van WO-II kwijt is gescholden had tevens te maken dat de Geallieerden bang waren dat Duitsland ten prooi zou vallen aan Rusland; daarom kreeg óók Duitsland Marshallhulp, mede omdat Duitsland in puin lag en men bang was dat Duitsland een arm agrarische land zou blijven en ten prooi zou vallen aan het Oost-blok.
Als ik het verhaal zo lees van Griekenland leefde het al eeuwen lang op te grote voet. Daarnaast heeft Syriza wel nieuwe banen beloofd bij de overheid en salarisverhogingen toegezegd maar niet gezegd waarmee hij de begroting sluit. Daarnaast is het ook Griekse cultuur die zich niet aanpast aan de westerse arbeidsmentaliteit en er is weinig passie voor het ondernemerschap, laat staan dan men zich altijd aan de afspraken houdt en deze ook werkelijk nakomt.
bps
jsmidFrans Henraat
bpsbps
Frans HenraatAls je het goed vindt. En ook als je het niet goed vindt.
Ik vond het een mooie term die alles zegt wat nodig is.
WtW
jsmidWtW
WtWWtW
jsmidHoog spel van alle partijen (EU, Van Baalen, Rusland, Poetin, Griekenland), zou zomaar tot grotere instabiliteit kunnen leiden (niet alleen financieel).
Frans Henraat
jsmidjefcooper
Frans Henraatjsmid
jefcooperOok de marine, op de U-boten na, en de vliegtuigen waren helemaal niet beter dan die van de Geallieerden. De Duitse tanks waren wel goed maar enkel geschikt voor defensieve operaties en vaak te zwaar.
jefcooper
jsmidjefcooper
jsmidHilterman
jsmidMinstens zo belangrijk is de toekomst van Griekenland. Ook zonder Tsipras nieuwe uitgaven expansie heeft Griekenland behoefte aan nieuwe leningen. Wie gaat die aan Griekenland verstrekken?
De nieuwe regering begint met het aanstellen van 10.000 extra ambtenaren en het terugdraaien van privatiseringen. Er moet alleen nog even gezocht worden naar een financier.
Dat kan nog leuk worden, de Russen hebben geen geld. De Chinezen willen alleen kopen. Lenen aan Grieken? Daar beginnen ze niet aan.
Anton
1. de banken lenen onverantwoord veel geld uit;
2. de banken dreigen om te vallen omdat de geldlener zijn schuld niet kan afbetalen;
3. de banken worden gered op kosten van de belastingbetaler
4 de banken lenen onverantwoord veel geld uit
5 etc etc. etc.
Per saldo gebruiken de banken de geldleners (in dit geval Griekenland) als een soort katvangers om steeds weer opnieuw geld te kunnen onttrekken aan de belastingbetaler, met de complimenten aan de heren en dames politici die zo vriendelijk zijn om dit opzetje steeds weer opnieuw te faciliteren.
iFred
Audit of the public debt and renegotiation of interest due and suspension of payments until the economy has revived and growth and employment return.
Demand the European Union to change the role of the European Central Bank so that it finances States and programs of public investment.
Raise income tax to 75% for all incomes over 500,000 euros.
Change the election laws to a proportional system.
Increase taxes on big companies to that of the European average.
Adoption of a tax on financial transactions and a special tax on luxury goods.
Prohibition of speculative financial derivatives.
Abolition of financial privileges for the Church and shipbuilding industry.
Combat the banks’ secret [measures] and the flight of capital abroad.
Cut drastically military expenditures.
Raise minimum salary to the pre-cut level, 750 euros per month.
Use buildings of the government, banks and the Church for the homeless.
Open dining rooms in public schools to offer free breakfast and lunch to children.
Free health benefits to the unemployed, homeless and those with low salaries.
Subvention up to 30% of mortgage payments for poor families who cannot meet payments.
Increase of subsidies for the unemployed. Increase social protection for one-parent families, the aged, disabled, and families with no income.
Fiscal reductions for goods of primary necessity.
Nationalization of banks.
Nationalization of ex-public (service & utilities) companies in strategic sectors for the growth of the country (railroads, airports, mail, water).
Preference for renewable energy and defence of the environment.
Equal salaries for men and women.
Limitation of precarious hiring and support for contracts for indeterminate time.
Extension of the protection of labor and salaries of part-time workers.
Recovery of collective (labor) contracts.
Increase inspections of labor and requirements for companies making bids for pub
WtW
iFredWtW
WtWEU ging kapot, omdat ze de bevolking verwaarloosde, wat een drama, wat een domme korte termijn politiek. Olifanten die door de porseleinkast hobbelen, het resultaat ... je eigen bevolking die aan de leiding twijfelt, nou dan heb je het voor elkaar hoor met je grote stappen snel thuis. Waarom niet de tijd genomen voor die expansiedrift naar het oosten? Waarom niet eerst even dat probleem in Griekenland opgelost in 2008 direct genereus. Onze leiders zorgen zelf voor instabiliteit. Zonde!
WtW
WtWWatching the Wheels
iFredjefcooper
Diep treurig dat dit soort leugens nog worden verspreid.
De Britse marine had de blokkade van Duitsland voortgezet, dat had zo uit m'n hoofd een 900.000 hongerdoden opgeleverd, het Duitse marionettenbewind moest dus wel tekenen.
De ellende in Duitsland was zo groot dat rebellie dreigde bij het Britse bezettingsleger.
Toen Hitler verklaard dat hij niets met Versailles te maken had waren velen in het westen het helemaal met hem eens.
Desondanks betaalde de Bondsrepubliek tot aan 1990 of zo.
De Marshall hulp kwam nadat Roosevelt's bondgenoot Stalin met de blokkade van Berlijn z'n ware gezicht had getoond, en de VS eindelijk begreep dat het Duitsland nodig had in de strijd tegen Rusland.
De wereldgeschiedenis zou heel anders verlopen zijn als Roosevelt dat al in 1933 had begrepen.
Jean
jefcooperFemke
bps
FemkeHet lijstje eurofiele Griekse grootgraaiers die waarschijnlijk persoonlijk ook zaken deden met Goldman Sachs, is door de eurofiele opvolgers van Papandreou nooit aangepakt.
“De Grieken” werden wel aangepakt. En hoe.
Ik vind het bewonderenswaardig van “de Grieken” dat ze nog zolang Europa-trouw gestemd hebben. “De Grieken” hebben ook hun trots, maar hebben ze ook schuld aan het wanbeleid van hun “elite”?
Ik vind van niet.
Als Europa verder wil met “de Grieken”, moet Brussel de hand in eigen boezem steken.
Het is toch krankzinnig om 11 miljoen Grieken met een kwart biljoen euro schuld op te zadelen sinds 2011 dat niet eens in het land is terecht gekomen.
“De Grieken” die het niet hebben, moeten het wel betalen. Dat is toch absurd.
bps
En wat er voordien aan schulden inging graaiden de grootgraaiers er uit.
Onder de Griekse bevolking is het niet, want die leven in uitzichtloze armoede.
Het recept van het Duitse Wirtschaftswunder is bekend. Dus wat let ze.
Tijd om het verleden achter te laten en met een schone lei kredietarm te beginnen en lasten omlaag.
Dat brengt meer dan doormartelen onder een uitzichtloos verlammend schuldenjuk.
Wellicht komt er dan nog wel wat van de roekeloze noodleningen terug. Absurd eurobeleid.
iFred
Dit sluit perfect aan op je beschreven geschiedenis, Jesse. Grieken betalen gewoon hun schuld niet, toen niet en nu niet, "because it's not our fault" (zie brief Tsipras aan het duitse volk). Gewoon een verwend kind die geen verantwoordelijkheid wil nemen.
Heb tussen 1990 en 2000 zaken gedaan met Grieken. Àltijd problemen met betaling, uitstel na uitstel, tot het moment dat ik alleen goederen tegen vooruitbetaling ging leveren. Dat ging een paar jaar goed maar de oude vordering bleef staan, die heb ik nadat die had terugverdiend met de contante leveringen maar afgeschreven.
Na de Olympische spelen ging het snel achteruit, ik heb me toen maar teruggetrokken uit Griekenland omdat ik dacht, dat komt nooit meer goed. Mijn voormalige zakenpartner is veroordeeld voor huurfraude overigens...
Mark van Gennep