De giftige hypotheekbundel van Bank of America

1 Connectie
0 Bijdragen

Bank of America is in aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. De bank misleidde twee investeerders in een hypotheekbundel van 850 miljoen dollar, die door en door verrot is, zo blijkt uit de aanklacht.

Bank of America heeft in 2008 voor 850 miljoen dollar aan gebundelde woninghypotheken verkocht aan Federal Home Loan Bank of San Francisco en Wachovia, dat nu in handen is van Wells Fargo. Inmiddels, vijf jaar later, blijkt dat ongeveer een kwart van deze gesecuritiseerde leningen niet terugbetaald kunnen worden. Niet bepaald veilige kredieten dus. En al helemaal geen triple A, zoals de bank zelf de bundel etiketteerde. Het Amerikaanse ministerie van justitie is van mening dat Bank of America de twee investeerders misleidde. De op een na grootste bank van de Verenigde Staten presenteerde de samengestelde kredieten - genaamd BOAMS2008-A - als een product met een laag risico, terwijl 22 procent van de kredietnemers niet in loondienst was en geen stabiel inkomen had. Bovendien had Bank of America bij 70 procent van deze zzp'ers niet gecheckt of het inkomen dat was opgegeven correct was.

Moody's en Fitch

De ratingbureaus Moody's en Fitch hadden de BOAMS2008-A ook gewaardeerd op de veiligste status, de Triple A. Dat is ook niet verwonderlijk want de ratingbureaus baseerden zich op de gegevens die door Bank of America waren verstrekt. Bank of America had volgens het ministerie van justitie op zijn beurt nagelaten om een Loan Level Due Diligence (een waardecontrole) uit te voeren op de bundel, terwijl de woningmarkt toen al slecht was. Een Loan Level Due Diligence werd niet gedaan om kosten van 15.000 dollar (0,0018% van de totale hypotheekbundel) te besparen, zo staat in de aanklacht. Het verweer van Bank of America? 'Wij zijn niet verantwoordelijk voor de instorting van de huizenmarkt, die ervoor heeft gezorgd dat een ongekend aantal hypotheekleningen uitliep op wanbetaling '. De Amerikaanse autoriteiten zeggen echter dat een kwart aan wanbetalingen op een pakket van zogeheten prime borrowers (kredietwaardige leningnemers) 'abnormaal hoog is' en niet alleen kan worden verklaard op basis van de ineenstorting van de huizenmarkt.

Nummer 1 hypotheekverstrekker

Los van deze specifieke zaak is het sowieso ironisch dat Bank of America meent dat het niet 'verantwoordelijk is voor de instorting van de huizenmarkt.' De bank uit North-Carolina verstrekte in 2006 en 2007, vlak voor het barsten van de zeepbel, respectievelijk voor $144 miljard en $162 miljard aan woninghypotheken. In december van 2007 verklaarde de bank zelf dat het 'de grootste verstrekker van consumentenhypotheken was'. Hypotheekbundels, die ook wel mortgage-backed securities worden genoemd, zoals de BOAMS2008-A uit deze zaak, staan aan de wieg van de financiële crisis. Banken konden namelijk op deze manier massaal waardeloze leningen verstrekken, en deze vervolgens verpakken en verkopen aan investeerders. Zo bleven deze waardeloze hypotheekbundels uit de boeken, maar verdienden banken er wel geld aan. En hoe meer hoe beter. Het 'originate-to-distribute'-model zorgde ervoor dat banken zich niet meer bekommerde om de kwaliteit van leningen maar om de kwantiteit.

Justice Department's lawsuit against Bank of America