De verbouwing van een zwalkende vleesgigant

Het grootste vleesbedrijf van Europa is onherkenbaar veranderd, nadat het vorig jaar bijna omviel. De omzet van Vion halveerde in die periode en de hele organisatie ging op de schop.

Er zijn weinig bedrijven waar in enkele maanden zoveel is veranderd als bij Vion. Het grootste vleesbedrijf van Europa heeft in korte tijd de gehele raad van bestuur, een groot deel van de raad van commissarissen en de afdeling communicatie vervangen. Eigenlijk is Vion een compleet nieuwe organisatie geworden. Het bedrijf dat afgelopen jaar technnisch failliet was en bijna omviel, betaalt een hoge prijs voor de hervormingen, zo blijkt uit de cijfers van afgelopen vrijdag. Draaide de vleesmoloch twee jaar geleden nog bijna 10 miljard euro omzet, in 2013 lag dat nog op slechts 7 miljard euro. En dat terwijl de omzet uit 2013 cijfer nog vertekend is door de vorig jaar verkochtte kroonjuweel Vion Ingredients.  Zonder de verkoop van Vion Ingredients ligt de omzet op 5 miljard euro - de helft minder dan in het voorgaande jaar. De winst steeg spectaculair naar 516 miljoen euro, na een verlies van 666 miljoen euro een jaar eerder. Dit heeft echter alles te maken met de verkoopopbrengst van Ingredients. De problemen bij Vion hadden ook grote gevolgen voor land-en tuinbouw organisatie ZLTO, die via de ontwikkelingsmaatschappij NCB aandeelhouder is van het vleesbedrijf. De organisatie kon jaren zeer ruime dividenden incasseren en daarmee de eigen organisatie flink uitbouwen. Door de problemen bij Vion moest ZLTO meer dan een derde van haar personeel ontslaan.

Smaakmaker Vion Ingrediënts

Door grote overnames van verlieslatende slachterijen in Duitsland en Engeland en een slecht functionerende en niet goed geïntegreerde organisatie moest er in 2012 ruim 800 miljoen worden afgewaardeerd en bleek het ooit zo gezonde bedrijf opeens technisch failliet. De verkoop van Vion Ingredients aan het Amerikaanse Darling international ternauwernood, betekende uiteindelijk de redding voor de Nederlandse varkensslachter. Het eigen vermogen steeg dankzij de lucratieve verkoop van bijna 100 miljoen euro negatief naar bijna 400 miljoen positief. Volgens Vion sluit het bedrijf het jaar 2013 daarom 'gezond af'. Desondanks zit het bedrijf nog altijd in 'bijzonder beheer' bij de banken, de afdeling van banken waar je als bedrijf niet in terecht wilt komen, bevestigde topman Michiel Herkemij vorige week tegenover boerderij.nl. Bedrijven in bijzonder beheer hebben het extra moeilijk door de hoge eisen die banken stellen. Het gaat gepaard met hogere rentepercentages. Ook gaan banken zich actief bemoeien met het beleid van een bedrijf in bijzonder beheer. Goedbetaalde managers worden dan door de bank ingevlogen om een bedrijf er boven op te helpen. Wie deze managers moet betalen? Het bedrijf zelf - Vion in dit geval. Het bankenconsortium onder leiding van Rabobank dat over het lot van Vion beslist, kijkt op dit moment naar het strategische plan voor de toekomst, aldus Herkemij tegenover boerderij.nl. Indien het plan wordt aangenomen, verhuist Vion weer uit de krochten van het bijzondere beheer en wordt weer een 'gewone' kredietnemer. Vion gaat volgens boerderij zich minder op bulkvlees richten en wil meer toegevoegde waarde realiseren. Operationeel moet de vleesverwerker naar het niveau van voedingsconcerns als Heineken en FrieslandCampina.

Op de schop

Sinds de komst van de nieuwe topman Michiel Herkemij is de organisatie op de schop gegaan. Nog geen maand na het aantreden van Herkemij, vertrok de pas in september 2013 aangestelde CFO Kenaad B. Tewarie. Niet veel later maakte Vion bekend dat ook oudegediende Peter Beckers na een 15-jarig dienstverband weg moest.  Daarnaast verliet communicatiedirecteur Marc van der Lee, afgelopen jaar nog veelvuldig te zien bij onder andere omroep Brabant, Vion twee weken geleden. Alle posities zijn linea recta weer ingevuld. De nieuwe management board van Vion heeft sinds begin januari vijf nieuwe gezichten gekregen. Vorige week vrijdag maakte VION bekend dat Jacques Straathof de nieuwe CFO wordt. Eerder was hij onder andere CFO van de Sperwer groep (Spar en Plus) en werkte als financieel directeur voor Ahold in Spanje. Ook de raad van commissarissen krijgt een metamorfose. Het aantal leden gaat omlaag van acht naar zes leden en voor het eerst in de geschiedenis worden er drie buitenstaanders aangesteld om toezicht te houden. Voorheen waren alle commissarissen gelieerd aan aandeelhouder ZLTO. Het nieuwe team moet Vion naar een nieuwe toekomst leiden. Het jaarverslag geeft een inkijk in de nieuwe strategie van Vion. Zo schrijft Michiel Herkemij in zijn voorwoord als voorzitter van de raad van bestuur dat de organisatie voortaan niet meer per land geregeld wordt, maar per productcategorie. De organisatie wordt daarmee gecentraliseerd en de touwtjes worden aangetrokken. Het zijn de eerste stappen op weg naar een nieuw Vion. 'We moeten het vertrouwen van onze klanten, onze medewerkers, de boeren, onze aandeelhouder en de boeren terugwinnen en op een hoog niveau brengen. Iedereen moet weer 'blind kunnen vertrouwen' op de producten die Vion levert, waarbij voedselintegriteit en kwaliteit het belangrijkst zijn,' aldus de nieuwe baas.