De Griekse short squeeze

Europa trekt de portemonnee voor Griekenland en beleggers drukken massaal op de koopknop. En dat betekent volgens Dwarshuis dat er weer even wat valt te verdienen

Het wordt hoog tijd voor een update van onze kant van de aandelenmarkt. Europa trekt nogmaals de portemonnee en schrijft een cheque uit van maar liefst 109 miljard euro voor Griekenland. Beleggers halen opgelucht adem en drukken massaal op de koopknop. Een Griekse short squeeze in optima forma.

Of dit alles de oplossing is voor de uit de klauwen gierende Europese schuldencrisis is nog maar de vraag. Politici zijn meesters in het vooruitschuiven van problemen en het verdoezelen van de Nederlandse exposure van dit hele dure Europese grapje om ons gezellig samenzijn te onderstrepen.

Ik herhaal even mijn standpunt. De Griekse rommel kan heus wel worden opgeruimd maar dat zal betekenen dat er snoeihard gesaneerd zal moeten worden. En daar wil men niet aan. Neemt u van ons aan dat er op een goed moment geen ontkomen aan is. Tegen die tijd mogen diezelfde politici uitleggen waarom de hele operatie veel meer gekost heeft dan strikt noodzakelijk was. U en met name uw kinderen betalen de rekening.

Spannend handelsdagje
Terug naar de markt. De belegger beleeft aan 2011 weinig lol. Speculeert u daarbij ook nog eventjes in de verkeerde cadans dan bent u helemaal de sigaar. 2011 is een uiterst lastige markt die een grillig zijwaarts patroon kent. Wij benaderen de markt nederig en teruggetrokken.

Ondanks de muur van ellende die op ons afkomt ben ik van mening dat er sprake is van bodemvorming. Juicht u daarbij vooral niet te vroeg want de stijging die wij voor ogen hebben zal beperkt van tijdsduur en beperkt in absolute omvang zijn. Toch zullen we het er mee moeten doen op het moment.

Het is mede om die reden vandaag een spannend handelsdagje. Weten we de huidige openingswinsten vast te houden dan klaart het beeld voor de AEX zienderogen op en kunt u gerust vanaf uw vakantieadres opgelucht adem halen. Een vervolg verder naar boven ligt dan voor de hand die naar ons idee tot diep in augustus zal aanhouden. Met dank aan de Griekse short squeeze. Op die manier kunt u toch nog wat terug verdienen van de forse bedragen die de Nederlandse Staat eerdaags via een slinkse omweg bij u komt ophalen.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl