
De Griekse vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken
Afgelopen week werd bekendgemaakt dat Griekenland op korte termijn 8,5 miljard euro overgemaakt krijgt uit het euro-noodfonds. Met dat geld gaat het land zijn oude schulden aflossen. Maar kunnen we Griekenland erop vertrouwen dat ze goed omgaan met het geld en, bovenal, dat ze transparant zullen zijn?
Het is haast een tegeltjeswijsheid dat iemand in grote problemen verkeert als diegene geld moet lenen om zijn of haar schulden af te lossen. Maar in het geval van Griekenland wisten we dat natuurlijk al, dus daar wil ik het in deze column niet over hebben.
Waar ik het wel over wil hebben, is het vertrouwen. Meer specifiek: over het vertrouwen dat de andere eurolanden zouden moeten hebben dat Griekenland zijn leven zal beteren. Blijkbaar is dat vertrouwen er, anders geef je zo’n land geen cent — laat staan ettelijke miljarden. Ik vermoed echter dat er allerlei andere redenen zijn voor de eurolanden om Griekenland te blijven steunen, want het lijkt me sterk dat ze vertrouwen hebben in het land. En wel hierom.
Men pleegde valsheid in geschrifte, zeg maar
De Griekse crisis is begonnen toen de nieuwe baas van Elstat, Andreas Georgiou, in 2010 ontdekte dat de Griekse overheid jarenlang vervalste gegevens over het begrotingstekort en de staatsschuld naar Eurostat stuurde. Men pleegde valsheid in geschrifte, zeg maar.
Georgiou, net uit Washington verhuisd naar Athene, pakte zijn rekenmachine en berekende dat zowel de staatsschuld als het begrotingstekort fors hoger waren dan Griekenland aan de EU had gerapporteerd. Nadere berekeningen wezen uit dat ook de cijfers uit de jaren ervoor onjuist waren. De bekendmaking ervan was het begin van de Griekse crisis, die de andere eurolanden tot nu toe honderden miljarden euro’s heeft gekost. Het was ook het begin van persoonlijke ellende voor en hetze tegen Georgiou.
Landverraad
Al zes jaar lang vervolgt het Griekse Openbare Ministerie hem en twee van zijn naaste medewerkers uit die tijd. Zo zouden zij het begrotingstekort van Griekenland te hoog hebben voorgesteld en landverraad hebben gepleegd door de samenspanning met het Internationaal Monetair Fonds en Eurostat; allemaal om Griekenland op knieën te krijgen. Daarnaast kreeg Georgiou ook nog een proces wegens smaad aan zijn broek omdat hij zijn voorganger — de man die dus jarenlang met voorbedachten rade onjuiste cijfers naar de EU stuurde — ongeschikt noemde als getuige-deskundige.
Hoewel het standpunt van Georgiou overduidelijk terecht is — hoe kan iemand die met opzet sjoemelde nu als expert getuigen in een zaak over datzelfde sjoemelen? — werd Georgiou veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. In de andere zaken werd hij vaak vrijgesproken, maar keer op keer tekende de Griekse Staat beroep aan. Zelfs toen de op één na hoogste rechtbank hem vrijsprak, vernietigde het Griekse Hooggerechtshof dat oordeel en moest de zaak opnieuw worden gedaan.
"Als er ooit sprake is geweest van een puur politiek proces in de eurozone, dan is het deze Griekse zaak wel"
Het Hof van Beroep sprak Georgiou in mei weer vrij, maar de kans is groot dat het Griekse OM een andere weg zal vinden de vervolging voort te zetten. Wordt Georgiou uiteindelijk alsnog schuldig bevonden aan landverraad, dan kan hij levenslang krijgen.
De beste man zag het onheil al vroeg aankomen en keerde jaren geleden terug naar de Verenigde Staten. De proceskosten, die torenhoog moeten zijn, moet hij overigens zelf betalen. De hoofden van de statistische bureaus uit de andere eurolanden hebben hem geholpen met een crowdfundingscampagne, maar dat is dan ook alle hulp die hij heeft gekregen.
Het komt er allemaal op neer dat de Griekse overheid en het Griekse rechtssysteem al jarenlang een man vervolgen die niets anders deed dan de Europese standaarden toepassen op het gebied van economische statistieken – iets wat overigens verplicht is voor alle EU-landen.
Degenen die vóór 2009 jarenlang met opzet vervalste cijfers naar Luxemburg stuurden, lopen ondertussen vrij rond, en winnen dus zomaar een zaak wegens smaad. Sommigen werken zelfs nog steeds bij Elstat. Tegen geen één van hen is ooit een aanklacht ingediend, laat staat dan de Griekse justitie een onderzoek is gestart. Maar Georgiou durft waarschijnlijk de VS niet te verlaten. Wie weet wordt hij bij de paspoortcontrole opgepakt door een geheim arrestatiebevel uit Griekenland. Als er ooit sprake is geweest van een puur politiek proces in de eurozone, dan is het deze Griekse zaak wel.
Griekenland is duidelijk niet van plan zich iets aan te trekken van de Europese regels
Professionele onafhankelijkheid
Griekenland laat duidelijk zien dat het niet van plan is om zich ook maar iets aan te trekken van de Europese regels over – in dit geval – economische statistieken. Ondertussen is het tevens een land dat zonder de noodhulp van de belastingbetaler uit alle andere eurolanden — ook die waar het gemiddelde jaarinkomen lager is, of waar mensen later dan de Grieken met pensioen gaan — al lang failliet zou zijn gegaan.
Met aanhoudende vervolging van Georgiou zegt de Griekse overheid impliciet tegen alle andere Griekse ambtenaren – en zeker de president van Elstat – dat ze het niet in hun hoofd moeten halen om de Europese regels te eerbiedigen. Doen ze dat wel, wacht hen hetzelfde lot als de voormalige baas van Elstat.
Het European Statistical Governance Advisory Board wijst er in een opiniestuk uit mei dit jaar op dat de baas van Elstat vroeg of laat in een situatie terecht kan komen waarin hij beslissingen zal moeten nemen die politiek controversieel zijn. Het is maar de vraag of hij dat op dat moment zal durven te doen.
Het ESGAB maakt zich zorgen dat de ‘professionele onafhankelijkheid’ van Elstat im Frage geraakt. Dat betekent dat andere eurolanden er nog steeds niet zeker van kunnen zijn dat de cijfers die Griekenland aanlevert ook daadwerkelijk de juiste cijfers zijn. Dit alles terwijl Athene al in 2012(!) beloofde de professionele onafhankelijkheid van ‘s lands statistiekbureau te borgen en te verdedigen.
Ondertussen is de overboeking á 8,5 miljard euro vanuit de andere eurolanden naar Athene klaar om aangeboden te worden, en wordt er steeds vaker gesteld dat die landen een deel van de Griekse schulden maar moeten kwijtschelden. Dat laatste is zeker nodig, dat lijkt de enige manier om Griekenland structureel boven water te houden. Maar daar is wel iets voor nodig wat er nu niet is — en waarvoor geldt dat de basis er voor ook afwezig is: vertrouwen.
15 Bijdragen
George of the Jungle 3
Wat betreft het vertrouwen dat gaat 2 kanten op. Leen zoveel je wilt van ons zeiden de Europese (en Amerikaanse) bedrijven tegen de Grieken. Jullie economie zal groeien en met de groei kan je onze schulden aflossen. De werkelijkheid is dat de schulden van de Grieken door de Europese belastingbetalers zijn betaald. Dit om de bedrijven met grote schulden aan de Griekse overheid te redden. Het zijn deze bedrijven die via Nederland geen cent belasting betalen in Europa en waarvoor Nederland zich tot 2020 de tijd heeft gegund om een nieuwe manier te vinden om ze geen belasting te laten betalen. Hoe anders kan een klein land zoveel Multinationals hebben en aan zich binden. Welliswaar een andere vos maar met net zulke nare streken.
Verder wordt snel vergeten wat het strategische belang is van Europa op het historische snijpunt van culturen waar Griekenland gelegen is. Wat dat betreft kunnen de Europeanen nog wat leren van de Grieken; Christelijke normen en waarde; respect voor je familie, naasten en de natuur (omgeving); gastvrijheid voor je gasten, maar het blijven gasten en die mogen jouw niet vertellen hoe je moet leven.
De liberale kapitalische dogma's moet slechts een middel zijn in plaats van het doel dat ze zijn geworden. Pas dan kan er gebouwd worden aan een nieuw vertrouwen in heel Europa.
Annemiek van Moorst 10
MLK 4
De basis van vertrouwen zal er ook nooit komen zolang politici en bobo's deze manoeuvres uithalen. Wat opvalt in de verhalen van FTM is dat er nergens iets gezegd wordt over de reden dat onze politici daarover niks melden aan de hoge heren bij de ECB. Wie pakt nu onze Tweede Kamerleden eens aan? Moet er niet eens een TV programma besteed worden aan de angst bij politici voor het verliezen van hun banen. Straks begint Wilders toch gelijk te krijgen, teveel migratie naar Europa, terwijl de banen er niet zijn. Zuidelijke landen, waaronder ook Frankrijk, die op z'n Hollands gezegd "Geen cent te makken hebben". De Hollandse belastingbetaler, die onder het minimum leeft betaalt mee aan de corruptie in Griekenland.
Kortom dit wordt chaos, revolutie in Europa (zie London), de machthebbers smeren hem wel als het zover is!
Overigens Edin, wacht ik nog steeds op antwoord op mijn mail aan jou, na het gevolgde seminar in Baarn, waar je een uitstekend verhaal hield.
Jan Mulder 3
Shocking.
Nationale staten lijken uiteindelijk verantwoordelijk voor de cijfers die ze opleveren, Europese instellingen/andere landen worden niet geacht ze te veel op de vingers te kijken. Zie voor een voorbeeld uit de praktijk van de ECB: 'ECB past stiekem statistieken aan'.
Overigens kennen we het fenomeen ook in ons land: sjoemelende gemeentes die risico's niet goed rapporteren zijn niets nieuws.
wim de kort 8
Over water lopen gaat niet, dat gaat vroeg of laat ook voor hen een keer goed fout aflopen.
Lydia Lembeck 12
wim de kortpetros 4
Ernest Jacobs 6
petrosOverigens heb ik geen bezwaar tegen het superieure toontje voor zover het de Griekse overheid betreft. De gewone Griek heeft weinig invloed maar eet wel de zure vruchten.
petros 4
Ernest JacobsVerder heeft Duitsland, om het gidsland wat betreft meer minderwaardige inkomens te creëren, een handelsoverschot dat zonder meer schandalig genoemd kan worden. Een stukje herverdeling naar landen met een tekort is echt geen opoffering maar bestendigt de eigen positie. Nee het is puur straffen tot er een revolutie uitbreekt. Weten we ook hoever we kunnen gaan in andere landen.
Danny Split 7
Nederland heeft vrijwillig uitverkoop gehouden, maar Griekenland is een mooi voorbeeld voor wat er gebeurt als landen een eigen willetje krijgen.
Los gezien van het feit dat Griekenland net zo corrupt is als Goldman Sachs.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitVorig jaar haalde in Spanje Podemos bijna een landelijke verkiezingsoverwinning. Opeens was er wat mis en een paar weken later 'bleek' dat de Partido Popular gewonnen had. De percentages en aantallen waren bekend gemaakt in de media en daarin stond Podemos echt op winst. Toch wint rechts???
Dirk van Haaren
Dan dit, toeval of niet: Kort na zijn aantreden in december 2011 overzag Draghi een driejarig leen programma ter waarde van 489 miljard euro. In dit programma geeft de ECB Europese banken de gelegenheid om tegen 1% bij de ECB te lenen. In februari 2012 werd dit programma door een tweede, iets omvangrijkere lange termijn herfinancieringsoperatie van ECB-leningen aan Europese banken gevolgd. Bij elkaar besloeg dit programma van Draghi een bedrag van rond de 1.000 miljard euro.
Toen het eerste steunpakket werd gegeven werden er grote defensie uitgaven gedaan. Vele tanks en oorlogschepen werden aangekocht en de vraag kan gesteld worden was dat de grootste noodzaak of was het hoofdzaak. De bodemschatten waar Griekenland rijk in schijnt te zijn blijven onderbelicht en zou een chantage middel kunnen zijn. Onze politici hebben zichzelf monddood gemaakt door in te stemmen met de ESM en de belastingbetaler die geen kant op kan geslachtofferd. Zij zouden aangeklaagd moeten worden voor het in het gevaar brengen van de bevolking en de democratie. Met terugwerkend kracht. Het waren er 102 in 2012.
thebluephantom 6
Lydia Lembeck 12
thebluephantomVerwijderd 36314 2