
Vergroening en verduurzaming zijn nodig als klimaatoplossing. Pakken ze ook zo uit of zijn het nieuwe verdienmodellen? Lees meer
Terwijl de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan evidenter is, bloeit de markt voor vergroening op. Wie verdient er aan de wens voor een groenere wereld? Follow the Money onderzoekt of vergroening en verduurzaming uitpakken zoals ze bedoeld zijn, of dat het enkel leidt tot nieuwe verdienmodellen.
Prestigeproject van ’s werelds grootste CO2-handelaar leidde juist tot meer uitstoot
Europese Commissie wil regels tegen greenwashing van beleggingsfondsen aanscherpen
BlackRock: ’s werelds grootste greenwasher
Podcast | ‘De financiële sector is niet op aarde gezet om de wereld te redden’
Terugkijken: ‘De groene trucs van de financiële sector’
Podcast | Op onderzoek naar de miljardenbusiness van het duurzame beleggen
Oud-fondsbeheerder Tariq Fancy: ‘Groen investeren is een gemakzuchtige fantasie’
Meetlat voor duurzame investeringen is vooral een geldmagneet
Vermogensbeheerder Actiam: ‘Er zijn te weinig 100 procent duurzame bedrijven om echte verandering te brengen voor de wereld’
De helft van Europa’s ‘donkergroene’ fondsen investeert in de fossiele industrie of de luchtvaart
Wat komt er in de echte wereld van de duurzame beloftes terecht? Lees meer
Wat zijn de belangen van banken, ratingbureaus en andere spelers in de wereld van duurzame beleggingsproducten? En wat komt er in de echte wereld van alle duurzame beloftes terecht? Dat onderzoeken we in het nieuwe dossier ‘Duurzaam beleggen’.
Europese Commissie wil regels tegen greenwashing van beleggingsfondsen aanscherpen
BlackRock: ’s werelds grootste greenwasher
Podcast | ‘De financiële sector is niet op aarde gezet om de wereld te redden’
Terugkijken: ‘De groene trucs van de financiële sector’
Podcast | Op onderzoek naar de miljardenbusiness van het duurzame beleggen
Oud-fondsbeheerder Tariq Fancy: ‘Groen investeren is een gemakzuchtige fantasie’
Meetlat voor duurzame investeringen is vooral een geldmagneet
Vermogensbeheerder Actiam: ‘Er zijn te weinig 100 procent duurzame bedrijven om echte verandering te brengen voor de wereld’
Vermogensbeheerder Actiam erkent te ‘groen’ label, maar blijft investeren in fossiel
De helft van Europa’s ‘donkergroene’ fondsen investeert in de fossiele industrie of de luchtvaart
© Leon de Korte
Podcast | Op onderzoek naar de miljardenbusiness van het duurzame beleggen
In de aftrap van deze serie komt klokkenluider Tariq Fancy aan het woord. Hij was hoofd duurzaam beleggen bij Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder. Fancy legt uit dat duurzame beleggingsfondsen die investeren volgens ESG-principes zelden bijdragen aan betere wereld, terwijl ze wel die indruk wekken.
Fancy noemt dat ‘misleidend’, en keerde de financiële wereld de rug toe. ‘We verliezen onze kostbare tijd aan onzin'. Twee Nederlandse experts – Marilou van Golstein Brouwers, ex-hoofd beleggen van Triodos en onderzoeker Bram van der Kroft – kwamen tot dezelfde conclusie: ESG is niet de duurzaamheidsmeetlat waarnaar we op zoek zijn.
Follow the Money vroeg een van de grootste ratingkantoren ter wereld om te reageren op de kritiek die door Tariq Fancy en Bram van der Kroft in de podcast wordt geleverd. Wilco van Heteren, vice-president ESG Risk Research bij Sustainalytics: ‘Dat ESG-ratings mogelijk onvoldoende naar impact zouden kijken is als observatie misschien terecht, maar gaat als kritiek voorbij aan het idee dat in de wereld van ESG het onderscheid tussen ESG-risk en ESG-impact is ontstaan. Van risk rating pretenderen wij ook helemaal niet dat dit over impact gaat.’
Van Heteren erkent dat al snel de indruk kan ontstaan dat ESG over impact gaat, maar zegt dat fondsaanbieders zelf verantwoordelijk zijn om transparant te zijn over welke soort rating ze gebruiken. ‘Zij moeten veel duidelijker zijn over hun definities van duurzaamheid.’
De keuze om vooralsnog te focussen op risk rating is volgens Van Heteren een gevolg van de vraag uit de markt. ‘Om traditionele beleggers aan boord van de ESG-trein te krijgen – en om daarmee groei mogelijk te maken van onze onderneming – was het nodig een rating te ontwikkelen die aansluit bij de taal van traditionele beleggers: risk & return. Met deze ESG Risk Rating heeft Sustainalytics een grote groei kunnen doormaken, waardoor het mogelijk werd te gaan investeren in een rating-product dat zich richt op impact.’ De ESG Impact-variant is volgens Van Heteren nog in ontwikkeling en hij kan nog niet zeggen wanneer die op de markt komt.
14 Bijdragen
Roland Horvath 7
In het algemeen kan men ondernemingen moeilijk een ESG waardering toekennen, ze zijn namelijk een combinatie van alles en nog wat.
Veel belangrijker is dat producten door de overheden beter moeten onderzocht zijn voor ze op de markt komen. Aan producten kan men wel een ESG waarde geven zowel wat betreft impact als risico.
De ESG waardering is een gevolg van de politiek die het heeft over Groen en Duurzaam. Toevallig is het huidige Groen en Duurzaam wel duur maar niet groen en duurzaam.
- Het broeikast effect van CO2 en aanverwante moleculen is onbestaande. Nooit bewezen. CO2 moest gedemoniseerd worden.
- Geen gas, olie, steenkool of bruinkool.
Wel elektrische energie via lithium ion batterijen, zonnepanelen, gemaakt van al even zeldzame materialen die over zo'n 20 jaar uitgeput zullen zijn, en windmolens om de zee en het land te domineren. Dure verspilling. Ophouden daar mee.
Er moet opnieuw overlegd worden over de energie productie, door deskundigen en anderen. Zo niet dan gaat de mensheid af op de zoveelste wereldwijde ramp.
Eveline Bernard 6
Roland Horvath- Het broeikaseffect bestaat wel. En het maakt de aarde onleefbaar.
Zie
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Broeikaseffect
- Lithium is helemaal niet zeldzaam. - Er zit geen kobalt meer in moderne accu's.
- De accu's worden succesvol gerecycled.
Zie https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-wordt-de-accu-van-een-elektrische-auto-gerecycled
- Materialen van zonnepanelen - vnl glas, aluminium, silicium, een beetje koper (bedrading), lood (soldeer) en zilver (contacten) - worden al voor 95% gerecycled.
Zie https://blog.zonnepanelendelen.nl/2021/12/recycling-van-zonnepanelen/
Binnenkort zelfs 100% Recycling, zie
https://www.tno.nl/nl/duurzaam/hernieuwbare-elektriciteit/zonnemodules-massamaatwerk/silicium-zonnemodules-circulair-ontwerp/volledig-recyclebare-zonnepanelen/
Roland Horvath 7
Eveline BernardGeen van die documenten is overtuigend.
De opwarming van de aarde is
1/ het gevolg van een groter verbruik van energie. Energie van welke soort dan ook, dus ook van elektrische energie.
2/ En van ontbossing, want bossen absorberen veel warmte.
3/ Er is ook een derde oorzaak die niet door mensen is veroorzaakt. De zonnestraling is nu groter dan bijvoorbeeld 1000 jaar geleden. Dat heeft een veel ingewikkelder invloed dan men in het algemeen wil aanvaarden. Meer zonnestraling gaat gepaard met een sterker magnetisch veld om heen de aarde en met minder bewolking. Minder zonnestraling heeft het tegendeel als gevolg.
De invloed van de zon willen de aanhangers van het broeikas effect door CO2 toename niet erkennen want het ontkracht hun propaganda voor het demoniseren van CO2 ten bate van een productie die allerminst groen en duurzaam is. Een schande, de zoveelste abjecte leugen. Te vergelijken met vraag in de jaren 1960 over: Wat is te vermijden in de voeding: vet of suiker.
Suiker doet het meeste kwaad. Maar in de VS hadden ze het tegendeel als de waarheid en niets dan de waarheid. Ten bate van geld en gewin en ten koste van de gezondheid van miljarden mensen.
Dan hebben we het gehad over een kwalitatieve analyse, nog niet over een kwantitatieve analyse van de opwarming van de aarde. De combinatie van de effecten van 3 oorzaken: Meer energie gebruik, ontbossing en meer zonlicht is moeilijk zo niet onmogelijk te berekenen. Te ingewikkeld, andere parameters, andere methoden van berekening, te weinig gegevens, te weinig kennis van oorzaak en gevolg, te weinig begrip van het hele gebeuren.
Over enkele tientalen jaren weten we wellicht meer.
https://www.klimaatfeiten.nl/oorzaken/wolken
https://klimaatveranda.nl/category/klimaatwetenschap/wolken/
Willem Pranger 1
Roland HorvathWhich begs the question; wat is energie volgens jou? Want je hebt het zeker niet over fysische energie...
Roland Horvath 7
Willem PrangerDaarin zit het bedrog. Dat het zo zou zijn is wensdenken. CO2 moest gedemoniseerd worden zodat het kon vervangen worden door zonnepanelen, windmolens en brandgevaarlijke lithium ion batterijen, die nog geen 20 jaar mee gaan. En tientallen zeer zeldzame materialen in enkele tientallen jaren zullen uitputten wereldwijd. Het monopolie kapitalisme heeft al altijd alles en iedereen misbruikt.
Ook een energie omslag van onder andere fossiele brandstof naar elektrische energie.
Sterker nog, de EU overheid en tal van andere overheden hebben geen idee van techniek, niet kwalitatief en zeker niet kwantitatief. Ze vragen ook geen advies aan de burgers. De energie transitie is een religie geworden waarbij iedereen, met een andere opvatting over het zogenaamd schadelijke maar niet bestaande broeikaseffect, aangezien wordt voor van alles maar zeker niet voor iemand die iets vertelt dat hout snijdt.
De zuiveren in de leer in dit geval het broeikas effect door CO2 toename, o.a. de EU overheid, zijn daarin extreem. Dat is normaal voor sancti illuminati. Na 2035 mogen volgens berichten geen andere dan elektrische auto's meer geproduceerd worden. Dus wie dan geen elektrische auto kan betalen, koopt dan maar geen auto. Dat geldt ook voor vrachtwagens. Dat wordt dan besloten zonder veel overleg. Het einde van het wanbeheer van de EU overheid en tal van andere overheden is nog niet in zicht.
Zonder overleg en het overwegen van alle interpretaties van de feiten, kunnen we geen redelijk beleid hebben. In dit geval zijn er nog niet eens feiten. Dat is een sluitende berekening van de temperatuur stijging op aarde door de stijging van 320 naar 420 ppm, parts per million CO2. Het is wensdenken, een gefabriceerde consensus en in paniek besloten, niet deskundige beslissingen.
Willem Pranger 1
Roland HorvathRoland Horvath 7
Willem PrangerEn gelukkig, mensen die van mening kunnen veranderen. Zonder, raken we nergens.
Willem Pranger 1
Roland HorvathArjan Hylkema
Roland HorvathDit is nogal basis chemie voor collega onderzoekers die hiermee te maken hebben. Zoals in afgesloten (foto-katalytische) reactie opstellingen met variabele atmosferische gas concentraties waarbij in-situ metingen gedaan worden, kun je dit effect eenvoudig waarnemen. Zeker bij als de licht instraling niet continue plaatsvindt.
Dit zou je relatief eenvoudig ook zelf kunnen uitvoeren door afgesloten flessen te vullen met verschillende concentraties CO2. Bijvoorbeeld middels een oplossing van een zuur, e.g. azijnzuur (bij verschillende pH) en baksoda (toegevoegd in verschillende hoeveelheden). En door vervolgens deze flessen te beschijnen met een lichtbron, die de zon nabootst, en dan het temperatuur verloop te meten. Hier zul je ongetwijfeld een kwantitatieve relatie vinden.
Roland Horvath 7
Arjan HylkemaDat is anders voor de invloed van wolken op de temperatuur op aarde. Daar zijn de gegevens met betrekking tot het terugkaatsen van de warmtestraling naar de aarde en het weerkaatsen van het zonlicht door de wolken duidelijker.
Het effect van de wolken op de temperatuur op aarde is groter dan het zogenaamde broeikast effect van CO2 , CH4 en N2O.
Nog iets, H2O, water molecule hoort niet thuis in de rij van broeikasgassen zoals CO2 koolstofdioxyde, CH4 methaan en N2O lachgas, distikstofmonoxyde.
https://www.klimaatfeiten.nl/oorzaken/wolken
https://www.mdpi.com/2073-4433/12/10/1297
https://klimaatveranda.nl/category/klimaatwetenschap/wolken/
Arjen Veldt
Investeringen zijn bedoeld om meer geld te maken. Groener dan de drukinkt van sommige valuta zal geld nooit worden. Zolang financieel rendement het doel is van investeringen zal duurzaamheid een droom blijven. De enige oplossing is een nieuw systeem waar geld geen winst meer kan zijn. Een systeem waar winst de waarde is die we produceren. Eigenlijk een oud systeem waarin geld terug gaat naar de oorspronkelijke functie : gereedschap voor waarde uitwisseling. Met bestaande software en internet tamelijk eenvoudig te realiseren. Helaas een onbegrijpelijk gegeven voor iedereen die nog steeds denkt dat meer geld winst is.
Terwijl we elke dag kunnen lezen dat meer geld verlies is. Verlies aan biodiversiteit, verlies aan mensenlevens, gezondheid welzijn en welvaart voor het grootste deel van de wereldbevolking. Zoals de zaken er nu voor staan gaat de mensheid ten onder met goed gevulde bankrekeningen en noemen we dat winst.
Jan Ooms 10
Arjen VeldtRoland Horvath 7
Arjen VeldtDoor de miljarden aan winst bij de globale handel worden we straat arm.
De termen winst en prijs mogen niet de enige criteria zijn voor productie en handel.
Bijvoorbeeld, de productie van tal van zaken is verhuisd naar lage loon landen. We hebben de productie, de werkgelegenheid, de kennis, de creativiteit, de innovatie en uiteindelijk de aandelen en de zeggenschap over de maatschappij weggegeven. Zo raakt alles ons ontnomen ten bate van de rijkdom van enkelen. We hebben die enkelen toelating gegeven om bijvoorbeeld West Europa arm te maken. We hebben ons laten bestelen.
Het water stroomt altijd naar het laagste punt, naar de zee. Vaak ten koste van droogte stroom opwaarts.
Het goud uit Amerika heeft in de jaren 1500 Spanje tijdelijk rijkdom gebracht ten koste van een honderd jaar durende inflatie. Waardoor Spanje niet meer kon concurreren met het buitenland.
Die schijnbare rijkdom is nog minder erg dan wat we nu als prijs zullen betalen.
Overigens, de voortdurende oorlogen wereldwijd hebben een vergelijkbaar effect.
Jan Sinke 10