De grote pensioenroof

  De laatste uitzending van Zembla over het leegroven van pensioenfondsen doet volgens FTM-columnist Jan Dwarshuis denken aan The Great Train Robbery

  De Nederlandse pensioenfondsen krijgen er de laatste dagen hard van langs. Rendementen blijven achter en daar komt bij dat de overheid voor miljarden de kassen leeg roofden van goedgelovige betalende burgers in de jaren tachtig.

  Dat bovenstaande te weinig aandacht krijgt is voor ons een volstrekt raadsel. Als Ronnie Biggs een trein leeg rooft staan de kranten jarenlang bol van het nieuws. Maar als de Nederlandse staat voor miljarden en nog eens miljarden achterover drukt bij een van de grootste pensioenfondsen ter wereld haalt iedere journalist zijn schouders op. Laat staan dat er een ingeslapen parlementariër naar gaat kijken.

   

  Doofpot
  De Tweede Kamer stelt daar dan wel in al haar onschuldigheid een paar vragen over, maar vervolgens verdwijnt alles weer in de overbekende Haagse doofpot zonder ook maar iets van het voorval terug te koppelen naar de aan alle kanten genaaide burgers. Wij noemen dat pure pensioenfraude.

  (Kijk vooral even naar de uitzending van Zembla van afgelopen zaterdag waarin deze ontluisterende kwestie diepgaand werd behandeld)

  Onze groot gebrilde vriend Onno Ruding, die wij hoog hebben zitten overigens, brabbelt wat dat de dekkingsgraad te hoog was en dat het verantwoord was om miljarden uit de pensioenpotten te grissen. Volstrekte onzin natuurlijk. Met het simpelste boekhouddiploma van de LOI op zak weet u dat het achterover drukken van euro’s strafbaar is in dit land.

  Dat Lubbers en Ruding munten nodig hadden om de hopeloos in elkaar gezakte economie eind jaren tachtig een impuls te geven is nog tot daaraan toe. Maar dan hadden de heren het pensioenfonds moeten verzoeken een zachte lening te verstrekken met dito condities. Dan had de lening netjes in de boeken gestaan en had mondjesmaat weer terug gedraaid kunnen worden.

  Lallende Grieken

  Dat doet amateurboekhouder Jan Kees de Jager immers ook met een stelletje lallende Grieken en Ieren, of niet soms? Dat had dus de Koninklijke weg geweest, en niet anders dan dat. De huidige reserves hadden zonder uitholling zo’n slordige 800 miljard hoger uitgevallen, een verdubbeling van de huidige reserves nota bene. Het probleempje van de Grieken is daarbij een financiële futiliteit.

  Ook aardig om te vermelden is dat het ultra defensieve beleggingsbeleid pardoes overboord gegooid is destijds. Een slimmerd in Heerlen had bedacht dat aandelen toch echt beter rendeerden en schroefden de belangen op tot over de 60 procent binnen de beleggingsportefeuille en strooiden de miljarden over de gehele aardbol uit. Een soort Super-Sinterklaas. En daarmee is de financiële supertanker een stuk instabieler en ondoorzichtiger geworden dan waar de gemiddelde matroos op zit te wachten aan boord in de kombuis.


  Bij grote pensioenfondsen draait het om de macht van de grote getallen. En uitgerekend dat hebben de heren de afgelopen 20 jaar vakkundig naar de verdommenis geholpen. Daar komt bij dat wij van mening zijn dat dit soort beleggingsreuzen eerst maar eens aan Nederland zelf moeten denken als er belegd gaat worden. Wat heeft iemand in IJmuiden achter de gloeiende ovens aan een beleid waarbij een half bezopen Mexicaan op de huppel geholpen wordt door een Nederlands pensioenfonds van naam en standing? Of sterker nog, half Amerika gesponsord wordt om gammele houten huizen te kopen die ze toch niet kunnen betalen in ruil voor een tsunami aan rommelhypotheken.

  Zwaar weer
  De conclusie is dat het beste pensioenstelsel ter wereld in zwaar weer terecht is gekomen. En dat is nog niet eens de schuld van het systeem ansich, maar van een stelletje incompetente ultra kort denkende politici die graaien in kassen die hen niet toebehoren. Dat de heren op hun borst kloppen dat ze de ondergang van een lullig bankje als de DSB gaan analysen is een schertsvertoning. Als de politici ballen hebben stellen ze per direct een parlementair onderzoek in naar de vakkundige verkwanseling van honderden miljarden pensioengeld. De kans daarop is natuurlijk nul omdat een stukje zelfreflectie niet voor komt in Haagse kringen. Welkom in het pensioenmuseum dat Nederland heet.

  Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

  Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Volg Jan Dwarshuis
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren