
Als de boodschap nu nog niet aangekomen is, weet Ewald Engelen het ook niet meer. Brexit, Trump, het Oekraïne-referendum — de weerzin van een groeiend deel van het electoraat jegens de elite is verpletterend.
Deels is het De Grote Ontgoocheling. De beloftes van stijgende welvaart, een schoner milieu, beter onderwijs, toegankelijkere zorg, meer veiligheid, een betere toekomst voor kroost en achterkroost zijn voor steeds meer burgers een droom die zij alleen nog op het verleden durven projecteren.
Stagnerende lonen; stijgende zorgkosten; duurder onderwijs; dorpen en steden die moeten worden gedeeld met vreemden uit verre landen; woningmarkten die ontoegankelijk zijn geworden voor het eigen nageslacht; klimaatverandering die als een donkere wolk boven de toekomst hangt; politieke beslissingen die steeds verder weg worden genomen en steeds minder onder democratische controle staan; onderwijs dat als meritocratische utopie wordt verkocht maar feitelijk als machine voor de reproductie van bestaande privileges fungeert; grootbedrijven die de kosten voor het onderhoud van hun infrastructuur afwentelen op nietsvermoedende burgers; politici die hun moreel kompas hebben verloren en dienstbaarheid aan de publieke zaak zijn gaan verwarren met zorgen voor hun eigen portemonnee; bankiers die belastingbetalers hebben opgezadeld met torenhoge staatsschulden en een ampele acht jaar na de crisis alweer de grote meneer uithangen – de litanie aan klachten kan in allerlei vormen en combinaties worden aangetroffen in de lijst van verklaringen die sinds de Brexit en 9 november op internet circuleert. Het betekent dat iedere pundit die de populistische revolte wijt aan racisme, seksisme en stupiditeit vooral zijn eigen onwetendheid etaleert. Als de klachten reëel zijn, is de woede dat ook. Hoe primitief de uitingsvorm ervan ook moge zijn.
Als de klachten reëel zijn, is de woede dat ook. Hoe primitief de uitingsvorm ook moge zijn
Dat brengt mij bij het tweede deel van mijn verklaring: De Grote Vernedering. Als er iets is wat in het oog springt aan de politieke schokken van het afgelopen jaar is het de stompzinnige onverschrokkenheid waarmee de elite haar eigen vermeende beschaafde gelijk meent te moeten halen. Ik heb het de afgelopen jaren in allerlei zaaltjes uit de keurige monden van talloze journalisten, bestuurders, academici en politici mogen vernemen: hun tegenstanders vertegenwoordigen de ‘onderbuik’, de ‘onderstroom’, de ‘ongeschoolden’, ‘racisten’, ‘seksisten’ — mensen waarmee zij niet verkeren, die zij niet serieus nemen en die ze (stilletjes) liefst hun democratische grondrechten zouden willen afnemen. Dat zijn dezelfde burgers die in het New York of San Francisco van de Amerikaanse neoliberale elites neerbuigend ‘deplorables’ of in goed Nederlands ‘betreurenswaardigen’ heten. Denk maar niet dat het in Den Haag, Amsterdam, Bussum anders is.
Het verwijt van feitenvrije politiek komt opvallend vaak van dezelfde mensen die voor de crisis beweerden dat banken voldoende hoge buffers hadden, die tijdens de crisis beweerden dat er zoiets als ‘groei- bevorderende bezuinigingen’ bestonden, dat Griekenland er zo weer bovenop zou zijn, dat iedere euro met rente zou terugkomen en dat we de Syrische vluchtelingencrisis wel even zouden oplossen. Is het gek dat dan onder diezelfde ‘betreurenswaardigen’ een homerisch gelach opklinkt als het establishment weer eens een blik zelfbenoemde experts opentrekt die beweren dat afwijzing van het Oekraïne-verdrag de Nederlandse export onherstelbaar zal beschadigen, dat de Brexit de Britse economie in een recessie zal storten, dat afwijzing van CETA en TTIP de wereld de hel van protectionisme zal bezorgen, dat invoering van een Nationaal Zorgfonds onbetaalbaar is en dat gratis hoger onderwijs niet te financieren is. Zeker als blijkt dat het merendeel van die experts in dienst is van denktanks die draaien op subsidies van de autoriteiten wier brevierboek zij prevelen. Brexiteer Michael Gove had het bij het juiste eind: burgers zijn experts spuugzat. En terecht.
Ik maak mij grote zorgen over de politieke situatie. Mijn vrees is dat het establishment vanaf zijn hoogculturele Olympus blijft volharden in het hardvochtig paternalisme van beter uitleggen, beter communiceren, meer van hetzelfde en doorgaan op hetzelfde pad van ellende. Inderdaad – Brahms, Bach, Wagner, Mahler en Teju Cole kunnen ze gestolen worden. Je zult ze ook niet snel aantreffen op de eerste rij van het Concertgebouw, de vernissages van het Rijksmuseum of de boekpresentaties van de Nederlandse uitgeverijen. Maar in een democratie zijn diezelfde ‘betreurenswaardigen’ wel stemgerechtigde burgers die het meer dan beu zijn zo ongemeen neerbuigend te worden bejegend.
Mijn angst is dat een toondove elite ontgoochelde kiezers in de armen van fascistische rattenvangers drijft. Als er ooit behoefte was aan een Plan B is het nu.
Photo: Donald Trump supporters at a rally in Loveland, CO, on Oct. 3rd, 2016. © Nate Gowdy
Kom 24 november naar de FTM debatavond
Het is wel duidelijk: de journalistiek heeft een peper in zijn achterste nodig. Dat is dan ook het thema van de debatavond die Follow the Money organiseert. Deze zal plaatsvinden op donderdagavond 24 november, van 19:30 tot 22:00, in Vondel CS. We nodigen je graag uit!
Onder leiding van FTM-hoofdredacteur Eric Smit gaan met elkaar in debat:
- Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie UvA en columnist van onder meer FTM.nl
- Wierd Duk, journalist, schrijver en politiek commentator van het AD
- Jeroen Smit, journalist/publicist
- Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant
50 Bijdragen
Diny Pubben 9
Niks stilletjes, doen ze al jaren, het gaat gewoon openbaar door de Eerste Kamer!
Daarom wil ik ook waarden gedreven systemen met de grondwet erin!
MaartenH 10
Tot nu toe zagen we een min of meer lineaire groei van mensen die de politieke establishment de rug toe keren. Of dat een lineair verschijnsel blijft is maar de vraag, het gevoel dat je iets zat bent kan plotseling de overhand nemen. We zouden wel eens behoorlijk onvoorspelbare verkiezingen kunnen krijgen, komend jaar, met uitslagen die nog meer afwijken van de peilingen dan gewoonlijk.
En ondertussen is de verkiezingsshow die ons wordt voorgeschoteld gewoon weer meer van hetzelfde.
Martin van der Wiel 7
Ernest Jacobs 6
Martin van der WielEn over het afpakken van grondrechten: die trend is inderdaad ingezet, jaren geleden al. Vingerafdruk in het paspoort: strijdig met privacy en nmm met artikel 11 GW. Verder hoeven we het over bescherming van de persoonlijke levenssfeer al helemaal niet te hebben met alle software die ons volgt, die schandalige ov chipkaart en zo voorts.
MaartenH 10
Ernest JacobsNils de Graaf 4
Ernest JacobsNils de Graaf 4
Lydia Lembeck 12
Nils de GraafTrump is geen gewone liberaal. Hij is een puppet voor de Tea Party. Niet alleen de liberalen (Democrats) zijn niet blij met Trump, maar een groot aantal Republikeinen keert zich van hem af.
Constance 4
Lydia LembeckDat ligt misschien toch wat complexer, de TP is eigenlijk geen grassroots beweging meer maar het resultaat van een uitgekiende strategie van vooral het Koch imperium (met donaties van Exxon en American Tobacco) om de frustraties van hilbillies en wingnuts te exploiteren.
De zeer invloedrijke Kochs willen bij het plaatsen van hun vernietigende ecologische voetafdruk niet voor de voeten gelopen worden door allerlei milieuwetgeving. In hun strijd tegen de overheid wisten ze daarbij sentimenten te mobiliseren volgens zo'n beetje het schema op dit plaatje: http://physicsoffinance.blogspot.nl/2014/09/political-polarization-now-worse-than.html.
Hoewel de Kochs aanvankelijk niets in Trump zagen steunt hun omvangrijke netwerk (bv. de AFP) nu op veel punten diens agenda en leverde het al diverse bestuurders.
Eveneens met Koch geld zijn er vele 'denktanks' gestart (bv. Mercatus Center, Cato Inst., Mises Org. e.v.a.) en soms zijn zelfs hele economische faculteiten gekocht, waarna de staf verklaringen moest ondertekenen loyaal te zijn aan de door Koch gedicteerde economische principes.
Deze gaan dan terug op economen zoals Hayek, een man die zo enthousiast was over Chili's Pinochet (een regime dat opponenten uit vliegtuigen kieperde om de wind er onder te houden) dat hij Thatcher aanraadde om de democratie maar op te schorten, opdat dan z'n "spontane Ordnung" zich beter zou kunnen ontvouwen.
Een andere weer afgestofte econoom uit dezelfde hoek, Mises, meende dat -weliswaar enkel als "Notbehelf des Augenblicks"- :
"Es kann nicht geleugnet werden, daß der Faszismus und alle ähnlichen Diktaturbestrebungen voll von den besten Absichten sind und daß ihr Eingreifen für den Augenblick die europäische Gesittung gerettet hat. Das Verdienst, das sich der Fascismus damit erworben hat, wird in der Geschichte ewig fortleben.“
Misschien is dat fascisme wel dichterbij dan we denken, vol von den besten Absichten.....
Lydia Lembeck 12
ConstancePieter Jongejan 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Pieter JongejanDe Tea Party is anti milieu en zal het toejuichen dat de kolengestookte centrales weer opengaan, evenals de kolen gestookte staalfabrieken en daarnaast het fracken naar gas, waarbij nu al stevige aardbevingen bij zijn voorgekomen. Over het milieu vond ik dit: http://www.wetlandswatch.org/NewsPublications/DirectorsBlog/tabid/110/articleType/ArticleView/articleId/37/TEA-Party-Takes-on-Environmental-Issues.aspx
Trump is in mijn optiek dus niet veel anders dan een marionet om mee te pronken. Dat hij nu TPP wil afschaffen en wie weet ook TTIP is dan eigenlijk weinig anders dan een 'happy accident'.
Herstel: zie dat ik Constance's opmerking hier vergeten ben. Tea Party puppet of toch geleid door een Koch?
Pieter Jongejan 7
Lydia LembeckDat de Tea Party weinig op heeft met het milieu lijkt me eerder het gevolg van het streven naar een sluitende begroting. Ze willen geen extra overheidsuitgaven voor het milieu. Ondertussen verandert het midwesten in een woestijn met af en toe een enorme overstroming en worden de kustgebieden steeds vaker getroffen door steeds krachtiger orkanen. Ik vermoed dat de conservatieven denken dat ze straf krijgen voor het maken van schulden en hun straf gelaten ondergaan.
Lydia Lembeck 12
Pieter Jongejanmni wakan! Sacred Water.
Nils de Graaf 4
Een goed voorbeeld zijn de vervalste peilingen. Unisono werd de leugen verkocht dat Clinton ruim ging winnen. Ik ben benieuwd of iemand een Nederlands krantenartikel weet dat wat anders stelde?
Zoek op Bill Still en naar de wikileak van Podesta over poll rigging bij Zerohedge en je komt er achter dat je al weken voor de verkiezingen kon weten dat Trump de meeste kans had.
R. Eman 8
Nils de GraafWat de verkiezing van Trump, de brexit en het Oekraïne referendum gemeenschappelijk hebben is dat er slechts 2 keuzes zijn geweest: meer-van-hetzelfde of iets-anders. Intussen wordt duidelijk dat de meerderheid van de kiezers iets-anders wil. Linksom of Rechtsom. Omdat Linksom geen alternatief biedt valt de keuze vanzelf op Rechtsom. EE schrijft 'Mijn angst is dat een toondove elite ontgoochelde kiezers in de armen van fascistische rattenvangers drijft.' Daar ben ik dus ook bang voor.
Marla Singer 7
R. EmanOf het een revolutie is of een contra-revolutie kan je over twisten maar de huidige sociale stroming wankelt op zijn sokkel. Dat valt met name al te merken aan het feit dat er een nieuw jargon mainstream is geworden terwijl dit een jaar of twee jaar geleden nog alleen onder gelijkgezinden werd gebezigd.
R. Eman 8
Marla SingerIk denk vooral dat de ellende wordt gevoeld en ervaren door mensen. En die groep steeds groter wordt. In hoeverre sociale media in staat is om dat gevoel aan te wakkeren of te versterken heb ik geen weet van.
[Verwijderd]
R. Eman1 Mensen met behoefte aan macht.
2 Mensen die de behoefte aan macht niet hebben. Die gewoon hun werk doen. Die vrede hebben met een bestaan waarin ze voor hun gezin en huishouden kunnen zorgen.
De hele wereld geschiedenis laat toch zien dat al die doodgewone mensen het zomaar een halve tot hele eeuw, de mensen van categorie 1 hun gang laten gaan.
Uiteindelijk wordt het te gortig en hebben we burgeroorlog en revolutie.
En de mensen van categorie 2 hebben dan hun statement gemaakt, lekker pè.
Maar hebben niet in de gaten dat er opnieuw mensen die macht willen van opzij weer in het pluche schuiven.
Tijd voor een totaal nieuwe vorm van democratie.
Zou een regeringsvorm van een team van 12 waarvan er elk jaar 2 vervangen moeten worden.
Aangewezen door het volk. (Met wel of niet meervoudig stemrecht)
Niemand langer dan 6 jaar in het pluche. De woorden van Churchill indachtig. Die zei: "Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut"
Ik wacht met stemmen tot de tijd dat na de verkiezing niet iemand zegt hoera, "Ik heb gewonnen ." Maar waarin de aangewezene zegt: "Shit moet ik het doen, verdomme wat een verantwoording ."
Constance 4
R. EmanJa, het lijkt er zelfs op dat de meerderheid van de kiezers op Hillary heeft gestemd. En onder de Trump stemmers waren er veel doorsnee Republikeinen, die geen enkel probleem hebben met een neo-liberaal beleid of dove elites zolang het maar hun elites zijn.
----'Mijn angst is dat een toondove elite ontgoochelde kiezers in de armen van fascistische rattenvangers drijft.' Daar ben ik dus ook bang voor.
Inderdaad, als de 'deplorables', ontwaakt uit hun roes van illusoire verwachtingen, merken dat onder Trump's (binnenlandse) ultra neo-liberale regime de ongelijkheid verder toeneemt en hun positie verder verslechtert, zal het hen waarschijnlijk weinig opfleuren te weten deel uit te maken van een Amerika "that's great again".
Nils de Graaf 4
ConstanceLydia Lembeck 12
Nils de Graafhttps://libertaireorde.wordpress.com/2016/11/22/macht-en-elites/#comment-607
Erg interessant denk ik.
Jan Willem de Hoop 12
De journalistiek heeft dus inderdaad ook een behoorlijke peper in zijn achterste nodig. En moet misschien ook iets creatiever en slimmer worden.
Ernest Jacobs 6
Jan Willem de HoopMichel Fleur 6
Het is zaak deze experts te "ontmaskeren", op dusdanige (wel beschaafde) wijze dat de hoofdstroommedia dit wel moeten tonen.
http://evonomics.com/blame-economics-discipline-john-harvey/
http://evonomics.com/mainstream-economists-responsible-electing-donald-trump/
bps 12
De vrees voor die reactie is terecht. Actie is reactie. Maar de kans op die ontwikkeling was in de 20e eeuw groter dan nu, vanwege de ervaringen uit de 20e eeuw en de kennis, het verstand en de communicatie van nu.
EU en eenheidseuro was ook zo’n extreme reactie op extreme omstandigheden toen (WO I, Grote Depressie, WO II) en is inmiddels achterhaald.
De kans op normalisering is nu veel groter.
'Als er ooit behoefte was aan een Plan B is het nu.'
Wat is Plan B? Het laten kruisen van elite met tokkies? ;-)
Dat doet wel recht aan de eenwordingsgedachte en met een eenheidsmunt. Het dicht de kloof.
Mooie foto van een 'tokkietoko'. ;-)
Die mevrouw rechtsonder, zou dat een geschikte partner zijn voor een paring met Juncker, of met Barroso?
Nee, alle gekheid op een stokje.
"Tokkies" en 'populisten' zijn meestal onterechte vooroordelen. Onbekend maakt onbemind.
De termen en vooroordelen illustreren de afstand die "elite" creëert.
De meeste en normale gewone mensen die ik ken moeten ploeteren en sappelen voor hun bestaan. Een ervaring die de "elite" mist.
Gewone mensen willen gewoon vertrouwen op kundig onafhankelijk bestuur, journalistiek en media, waarmee ze wel varen. Dat is normaal. En niet tegen problemen, misleiding en achteruitgang aanvaren.
Abnormaal is te verwachten of te verlangen dat alle kiezers zelf over de economische en bestuurlijke kennis, kundigheid en capaciteiten beschikken.
Aanvaringen, conflicten en oorlog, extremiteiten en extremisme, en economische opstoppingen en ophoping van geld en schuld, is niet normaal.
Doorstroming is wel normaal.
Een plan B moet daar aan voldoen, voor de normale mensen.
https://www.ftm.nl/artikelen/follow-the-money-selecteert-20november2016#reactie20992
Lydia Lembeck 12
bpsbps 12
Lydia LembeckDat moeten ze zelf doen.
Als een plan B een goed plan B is, d.w.z. helder en waar niemand uiteindelijk nadeel van heeft, dringt het vanzelf door, met een toename als de noodzaak hoger wordt.
Maar dat hoeft nog geen vanzelfsprekendheid te zijn. De meerderheid is verander-schuw en volgzaam. Conformistisch heet dat.
Dat zie je aan de euro. Er groeit het besef dat er iets niet deugt, maar er is nog geen helder en geen alom niet-nadelig alternatief.
Tegen TMS bijv. bestaan nog teveel "maren" omdat het een abstracte, zachte en beperkte functiescheiding is van geld, maar geen harde scheiding met verschillende munten.
Een 'Neuro/Zeuro' is wel hard, maar is ook nieuw en heeft ook maar beperkte functiescheiding (alleen als betaalmiddel onderscheiden). Het lost de schuldencrisis ook niet direct op, de stagnatie door financiële ophoping.
Een harde functiescheiding voor de waarde-opslag met een onderscheiden munt voor buiten de reële binnenlandse economieën, lost het infarct wel op. Dat kan met SDR en ook met €uro onder SDR, terwijl onder de €uro binnenlands weer andere munten als betaal- en rekenmiddel circuleren in elk circuit. Elke munt heeft dan aanpassingsvermogen en koopkracht t.o.v. €uro en SDR.
Dan lijkt mij een combinatie, een harde en duidelijke scheiding van alle functies van geld het beste als keus.
Waar het kantelpunt/kantelmoment ligt weet je niet en welke kant het op kantelt weet je ook niet. Dat volgt na een zeker aantal 'kantelstenen' van een zeker gewicht als deskundigen, politici, partijen en gebeurtenissen. Na het verschijnen van bijv. "populisme", protesten, kritiek, Brexit, Stiglitz, Trump, enz. is er wel een druk en gewicht aan het ontstaan, maar er is geen eenduidig plan B, geen richting waarvan men mondiaal, collectief resoluut zegt: "Top! Doen we. Da's voordelig en niet nadelig."
vervolgd.
bps 12
Lydia LembeckDat moeten ze zelf dus doen. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. Ik ook met deze keus.
Waar bepaalde keuzes als extreme reactie op extreme toestanden in de 20e eeuw toe hebben geleid, is bekend. Dat hoeven we niet weer.
Nu moeten we normaliseren opdat economieën kunnen doorbloeien. Daar is doorstroming voor nodig.
Natuurlijke systemen kennen ook doorstromende kringlopen en dat houdt ook nooit op.
Lydia Lembeck 12
bpsApekool 5
"Mijn angst is dat een toondove elite ontgoochelde kiezers in de armen van fascistische rattenvangers drijft."
Nou doe je het zelf. Vertel eens, waar zitten de rattenvangers precies?
Je misbruikt de term fascisme door de behoefte aan enig nationalisme, zelfredzaamheid en een zekere mate van protectionisme te verpakken in een ideologisch zwaar beladen begrip.
Demagogie van het laagste soort dus.
Met name in Nederland is het grootste probleem dat er vrijwel geen partijen zijn die Nederland(ers) vertegenwoordigen.
PvdA, VVD, CDA en D66 zitten er alleen voor zichzelf en een wolkje medeparasieten die profiteren van het baantjes jagen en ongecontroleerd subsidiëren. D66 blijft vertelt vol trots dat de EU boven alles gaat en globalisering prachtig is.
GL is een nog altijd een kongsi van communisten, pacifisten, anarchisten en evangelisten in een groen jasje - bewezen gevaarlijke types zoals Duyvendak bijvoorbeeld.
50plus met een laaienlichter als voorman en een 'na ons de zondvloed' programma.
Partij voor de Dieren? VNL? Baudet? Allemaal rafelrandjes.
Blijven over:
SP? Daar heb ik een zeker respect voor, maar alleen geschikt als je in de bijstand zit of rondom een minimumloon.
PVV? Hangt teveel op 1 man, maar heeft ook prima mensen zoals Martin Bosma, Lilian Helder en Fleur Agema (oh ja, ook Dion Graus, dat is dan weer minder).
Conclusie: we hebben veel keuze maar niets te kiezen.
Nils de Graaf 4
ApekoolLydia Lembeck 12
ApekoolEn: 'GL is een nog altijd een kongsi van communisten, pacifisten, anarchisten en evangelisten in een groen jasje - bewezen gevaarlijke types zoals Duivendak bijvoorbeeld.
50plus met een laaienlichter als voorman en een 'na ons de zondvloed' programma.
Partij voor de Dieren? VNL? Baudet? Allemaal rafelrandjes.'
Jakkes. Daarbij moet je niet alle PVVers over één kam scheren. Denk aan Ronald van Vliet die de Parlementaire enquête leidde en dat uitmuntend deed bv. Bosma is goed opgeleid, maar heeft een doodenge visie en Helder is volgens mij nogal een schreeuwer. Agema is de enige die verstand van zaken lijkt te hebben, maar ze moeten allemaal vechten om de gunst van de Grote Blonde Leider. En Agema ligt er momenteel weer eens uit. Een zootje ongeregeld is het.
En het aloude liedje dat je bij de SP alleen terecht zou kunnen als je in de bijstand zou zitten. Het MKB is zeer gecharmeerd van de SP. Vergis je niet... de SP bestaat voor steeds meer uit midden en hoog opgeleiden, waarbij het aantal hoog opgeleide mensen nog stevig groeit.
Terug naar 50+. Is het zeker en bewezen dat hij gefraudeerd heeft? Zolang de rechter dat nog niet gezegd heeft is de man in ons systeem onschuldig voor de Wet. Bij GroenLinks zitten hoog opgeleiden en ze zijn allang niet meer a la Duivendak. Deze man is professor en wordt vooral door rechts gezien als een boef. Misschien moeten we wel veel meer JW Duivendakjes hebben in ons land.
Apekool 5
Lydia LembeckIk vermoed dat Henk K. het slim gespeeld heeft zodat hij mogelijk geen rechtsgang/veroordeling voor zijn pensioenontduiking en subsidiefraude uitkomt, maar dat maakt hem niet onschuldig.
Over de PVV zijn we het dus helemaal niet oneens: een paar goede mensen (voor zover ik kan zien) achter een moeilijk te omzeilen geblondeerd obstakel... en inderdaad nog een zooi ongeregeld erachter (net als bij de PvdA).
Lydia Lembeck 12
ApekoolRoland Horvath 7
ApekoolDefinities en voorbeelden:
1/ De term fascisme wordt gewoonlijk gebruikt in de plaats van nazisme.
2/ Fascisme uit IT van de jaren 1920-1940 = corpocratie, het regeren van de Grote Multinationale
Ondernemingen GMO =laisser faire kapitalisme =neoliberalisme.
3/ Nazisme uit DE van de jaren 1920-1940 is fascisme + gestook: Van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme.
4/ Volgens deze definities zijn het EU bestuur, de GMO, de VS, Rutte2 en Michel1 fascistisch.
De PVV in NL, N-VA en VB en Trump in de VS zijn nazistisch.
B/ De commentaar van Apekool is geen larie en apekool maar mijns inziens aanvaardbaar en daarom voorzien van een +1.
C/ Volgens Apekool is de term fascistisch ideologisch zwaar beladen. Dat klopt, het is ons zo aangeleerd, de term mag zelfs niet gebruikt worden. Inderdaad, in WO II vielen er 50 miljoen doden. Waaronder 5 à 6 miljoen in vernietigingskampen, dat moet op het conto van het nazisme, niet van het Italiaanse, corpocratische fascisme. Maar de termen worden nu door elkaar gebruikt.
In de 450 jaren kolonisatie zijn er meer dan 100 miljoen doden gevallen. De aantallen doden in India door hongernoden, ten gevolge van de door de Britten geëiste vrije handel en daardoor het gebrek aan graanopslag, maken dat getal wellicht nog veel groter. De term kolonialisme is niet zo beladen.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathApekool 5
Lydia LembeckVerdiept u zich eens in de politieke baantjescarrousels en vertel mij waarom het geen parasieten zijn? Een paar fraaie voorbeelden: Ed Nijpels, Loek Hermans, Aleid Wolfsen. Het maakt niet uit hoeveel maatschappelijke schade ze maken, dit schuim komt telkens weer bovendrijven.
Lydia Lembeck 12
ApekoolRoland Horvath 7
Lydia LembeckIn Vlaanderen VL worden partijen als VB Vlaams Belang VB en Nieuw Vlaamse Alliantie N-VA reeds jaren door de Hoofd Stroom Media HSM/MSM voorop de VRT Vlaamse Radio en Televisie, een officiële Vlaamse organisatie, op handen gedragen. Die media ijveren al jaren voor een fascistische en nazistische maatschappelijke ordening in VL. De meest schijnheilige van de twee, N-VA, die zich ook het meest prostitueert als nuttige idioten van het grootkapitaal, een herhaling van de geschiedenis voor en tijdens WO II, wordt door de media voor democratisch nationalisme aangezien. Dat alles is van het goede te veel. In termen van WO II: Des Guten zu viel.
Roland Horvath 7
Sedert Reagan in 1981 zijn de minsten armer geworden, gedurende 36 jaar, onder alle presidenten. De vraag is gaan de allerarmsten in de VS een ietsje vooruit de komende 4 jaar of gaan ze nog meer achteruit. De federale regering Trump bestaat weer uit rijke mensen.
Het afzeggen van TPP is goed, verlagen van de vennootschapsbelasting naar 15% is niet goed, integendeel. De rol van de overheid, hier in de inkomstenverdeling gaat er mee achteruit. Als de vrije private ondernemingen/ de vrije markt nog meer macht krijgt tegenover de overheid dan glijden de VS verder af naar waanzin, armoede en verval. En gevaarlijke laatste stuiptrekkingen, een kat in het nauw makt rare sprongen.
Peter Hendriks 7
Lydia Lembeck 12
Peter HendriksPeter Hendriks 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Peter HendriksRoland Horvath 7
Peter HendriksHet eindspel van een systeem, het kapitalisme, wordt het wellicht nog niet, wel een tijdelijke stilstand. Trump en anderen zoeken het nog steeds in investeringen, in groei. In de EU is de overheid, de EU Commissie Juncker te zwak om de -noodzakelijke- leiding te nemen in investeringen voor duurzame producten en methoden.
Het kapitalistisch systeem kan niet zonder groei, dan worden normale lonen betaald en zijn ondernemingen bereid sociale lasten te betalen, waardoor hun goederen bij iedereen kunnen terecht komen. Na het ontstaan van een overcapaciteit zoals in 1929 en 2008 en het wegvallen van de groei willen ondernemingen minder bedrijfslasten betalen en ontstaat het verval in de maatschappij. Het kapitalisme weet te produceren, niet te distribueren. Om goederen te distribueren moet eerst geld gedistribueerd worden aan de toekomstige klanten. Die formulering wekt wrevel want we zijn gewoon geld te verdienen door hard te werken. Maar hoe moet de verdeling gebeuren als de werkloosheid -bij benadering- 100% is?
Om meerdere redenen, ook ecologische, moet het systeem leren functioneren zonder groei, winst tenzij een normale ondernemers vergoeding, jobcreatie, inflatie, met bvb een rente 2% en dividenden maximaal 3%. Dat wordt nog een harde strijd.
Frans 5
Roland HorvathIk herhaal hem nog eens:
The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function.
Al Bartlett
Zoek de man eens op een lees zijn uitleg over de exponentiele functie eens .
"He first gave the talk in September, 1969, and subsequently has presented it an average of once every 8.5 days for 36 years. His talk is based on his paper, "Forgotten Fundamentals of the Energy Crisis," originally published in the American Journal of Physics, and revised in the Journal of Geological Education. "
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathLydia Lembeck 12
P.M. Jansen van Veen
Ik wordt verdrietig van al de mensen in mijn omgeving die niets aan hun huidige situatie kunnen verbeteren. Banken die mensen het mes op de keel zetten, en zelf miljarden verdienen. RTL die de AEGON directeur belangrijker vind dan de havenwerkers, ik denk omdat deze heeft gedreigd met financiële maatregelen of anders vriendjespolitiek. Zorgdirecteuren met miljarden op de plank, die medicijnen uit het pakket halen. Woningstichtingen die "geen geld" meer zouden hebben voor betaalbare nieuwe woningen of fatsoenlijk onderhoud. Minister Blok die huren onbetaalbaar heeft gemaakt. Het is voor mensen zonder vette bankrekening vechten tegen de bierkaai. Ik snap dat al die "deplorables", waar ik zelf bij hoor, kwaad en verdrietig zijn en op die oud-VVDer met zijn gebleekte haar, willen stemmen., Hij biedt een groep zondebokken aan, die dan ook nog alleen gehuisvest worden in de toch al armere wijken, en niet in de goudkust van Wassenaar.
Tegen het establishment valt toch niet te vechten.
Ik denk echter dat als we er samen voor gaan knokken we zeker weten dat het Nationale Zorgfonds wel voor elkaar kunnen krijgen.
En ik denk ook dat we samen voor iedereen een betaalbare NUL OP DE METER woning kunnen financieren. Iedereen een klein bedrag per jaar aan contributie, en we kunnen samen steeds meer woningen kopen en NUL OP DE METER maken, zonder inmenging van banken ,verzekeringsdirecteuren en woningstichtingen.
Die woningen tegen kostprijs aan de zittende bewoners verkopen met een aflossing- en onderhoudsbedrag naar draagkracht, het maakt dan niet uit of je je huis in 20 of 40 jaar kunt afbetalen. Iedereen lost zo snel en zo veel mogelijk af.
Daarmee kunnen we steeds meer woningen NUL OP DE METER maken.
Dan krijgen we veel sneller schonere lucht om in te ademen.
Met veel mensen krijgen we ook dat voor elkaar.
Geen woningstichtingen meer nodig.