De gulle gevers van de Oekraïne

6 Connecties

Onderwerpen

Rusland Kilian Wawoe Oekraïne

Organisaties

EU Overheid

Werkvelden

Economie
4 Reacties

De Europese Unie werkt aan een kredietplan voor het armlastige Oekraïne. Maar volgens columnist Kilian Wawoe is er helemaal geen sprake van een ‘krediet’ maar van een gift.

Het woord krediet komt van het Latijnse ‘credere’ wat betekent:  ‘vertrouwen hebben’. Het vertrouwen dat iemand het geleende geld kan terugbetalen. Enige tijd geleden schreef ik op deze pagina dat de banksector er hier in Oekraïne er slecht voorstaat. Dat komt niet alleen door de macro-economische toestand van het land. Het ontbreken van een werkende rechtstaat heeft vooral de buitenlandse banken parten gespeeld. Wie hier geld uitleent, moet er niet van uitgaan dat het terugkomt. Als het niet terugkomt en je gaat naar de rechter dan moet je ten eerste lang wachten, ben je ten tweede niet verzekerd van een eerlijk proces en ten derde met een vonnis in de hand heb je je geld nog niet terug. Lokale banken weten met dit soort zaken wel raad. Een paar flinke kerels aan de deur werkt erg goed om je geld terug te krijgen. Westerse banken zijn daar te fatsoenlijk voor, met als gevolg veel afschrijvingen op leningen.

Economische strijd tussen Oost en West

De Koude Oorlog lijkt hier in de regio in volle glorie terug. Al is de strijd nu niet militair maar economisch. Kies je voor de Russen of kies je voor het Westen? Het moge duidelijk zijn dat de Oekraïne tussen twee vuren zit, maar het bod van de Russen is op dit moment het hoogste dus kiest de regering daar voor. Naar het schijnt is er inmiddels een nieuw bod in de maak voor een krediet van het Westen. Maar net als bij persoonlijke leningen is het maar de vraag of we er vertrouwen in kunnen hebben dat het geleende geld terug komt. In een recent artikel in het NRC  somt Vladimir Ryzhkov, een Russisch historicus en liberaal politicus, nog eens op wat de problemen zijn van Oekraïne: gemeten in BBP per capita is het een van de armste landen van Europa, er is een grote en snel groeiende buitenlandse schuldenlast, de buitenlandse valutareserve is bijna uitgeput, er is een grote negatieve handelsbalans en een gierend tekort aan buitenlandse investeringen. De lokale munt, de Grivna, daalt snel in waarde zodat buitenlandse schulden en invoer duurder worden. Het geld dat we gaan lenen aan Oekraïne is helemaal geen lening. Het is het kopen van invloed in een nieuwe economische Koude Oorlog.  Zowel de Russen als wij lijken de relatie met de Oekraïne op te vatten als een monogame liefdesrelatie, in plaats van een partnerschap waar je er best meer van hebben.

Gulle gever

Maar zelfs als er argumenten zijn om met geld over de brug te komen - bijvoorbeeld om te voorkomen dat 44 miljoen inwoners gaan vluchten - dan is het wel zaak dat je de belastingbetaler eerlijk voorlicht. Na falende bankiers in eigen land van SNS en ABN Amro, volgde er geld voor falende bankiers in het buitenland in de vorm van een steunpakket voor bijvoorbeeld Spaanse banken en kwam er  steun aan falende landen (Cyprus) en landen die de kluit hebben belazerd (Griekenland). En nu komt daar een falend land buiten de EU bij. Gezien de economische situatie en vooruitzichten is het niet waarschijnlijk dat we al ons geld geheel zullen terug zien. Met een paar sterke mannen het land binnentrekken is ook geen optie. Kortom, het krediet voor Oekraïne is geen krediet maar een gift. Zeg dat dan!

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Kilian Wawoe

Dr. Kilian W. Wawoe (1972) werkte als senior- personeelsadviseur bij ABN Amro tot hij in 2010 vertrok uit onvrede over het ge...