De hedgefondsen zijn terug

3 Connecties
0 Bijdragen

De professionele antenne van Jan Dwarshuis zwiept wild heen en weer door al het geld dat beleggers in hedgefondsen steken.

Hedgefunds zijn weer helemaal terug van weg geweest. Heeft de hedgefund industrie de laatste jaren het flink te verduren gehad van onwetende beleidsmakers en geschrokken toezichthouders, de recente instroom van kapitaal spreekt boekdelen.

Hedgefunds dragen de naam uiterst riskant te zijn en komen zo af en toe in het nieuws door omschreven te worden als de financiële haaien van Beursplein 5. Maar in de nasleep van de financiële crisis hebben ze bewezen te kunnen overleven en luisteren ze verdomd goed naar hun klanten. Ander is het niet te verklaren dat afgelopen februari maar liefst 34,9 miljard dollar naar de hedgefunds vloeide en dat was dan ook meteen een record volgens BarclayHedge en TrimTabs Investment Research.

 

De hedgefondsen krijgen de poen weer aangedragen


De activa van de industrie tikte daarmee de duizelingwekkende 1,73 biljoen dollar aan, het hoogste niveau sinds de beruchte maand oktober van 2008. Het succes is toe te schrijven aan het meer volwassen karakter van het hedgefund van vandaag de dag. Met name in de vergoedingssfeer vallen er wat aanpassingen op. Was het vroeger puur gericht op de performance, nu zien we een meer rustige vergoeding in de vorm van een beheerfee onderdeel van de afspraken met de manager.

In het huidige tijdsgewricht is het nog niet zo’n gek idee om te investeren in een hedgefund. Met een toegenomen vorm van constante angst onder beleggers heeft de volatiliteit van de financiële markten ook een vlucht genomen. Onzekerheden, zijn met name de laatste drie jaar een vast onderdeel in het denkpatroon van de hersenpan van de investeerder geworden.

Voorzichtige inschatting
Om te profiteren van al deze onevenwichtigheden biedt een goed gestructureerd en gemanaged hedgefund uitkomst. In feiten werkt onze ©olumbeurs-Portefeuille min of meer ook op deze manier. Anders is het onmogelijk om er de rendementen uit te persen zoals wij deze de afgelopen jaren gerealiseerd hebben. Verder sluiten wij niet uit dat hedgefunds andere gebieden zullen gaan afgrazen. Met het afknijpen van de financiële slagkracht van banken door Bazel III ontstaat er vanzelf een behoefte aan alternatieven. De hedgefund industrie zal daar vroeg of laat op inspringen omdat het talent onder de managers vanzelf de kansen zal ruiken.

Ook zullen complexe in de puin gedraaide financiële producten opgepakt gaan worden door hedgefunds die ze vervolgens weer nieuw leven in zullen blazen. Onze professionele antenne vertelt ons dus dat hedgefunds springlevend zijn en dat ook zullen blijven. We merken op dat het een voorzichtige inschatting is.  Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...