De Nieuwe Wereldorde

2 Connecties

Relaties

Dwarshuis Sandy
1 Bijdrage

Sandy zorgt slechts voor ruis op de financiële markten. Maar dat er andere krachten een rol spelen om tot een nieuwe wereldorde te komen, staat volgens columnist Jan Dwarshuis als een paal boven water.

Zürich - Wanneer uw dochter Sandy heet, heeft ze het zwaar te verduren op school. Velen kunnen geen Sandy meer zien of horen. Als gevolg van het natuurgeweld bleven de Amerikaanse markten de laatste twee dagen gesloten. En aangezien ondergetekende de SP 500 als belangrijkste maatstaf neemt, kunt u wel raden hoe de laatste twee dagen hier verlopen zijn.
Spanje blijft ondertussen hulp weigeren, maar probeert wel via een omweg investeerders te zoeken. De markt geeft Spanje vooralsnog het voordeel van de twijfel. Maar bij het minste of geringste tegenvallende macro-nieuws over het geplaagde land, zullen diezelfde markten Spanje op de knieën dwingen. Het is naar mijn idee slechts een kwestie van tijd. Let u ook even op de Catalanen die steeds harder beginnen te mokken en een afsplitsing overwegen. De volgende fase van de sociale onrust voltrekt zich langzaam maar zeker. En sommigen maar lachen dat Zwitsers zich hier in de straten er goed op voorbereiden.

Sandy is slechts ruis
Een aantal beleggers - of speculanten zo u wilt - zijn van mening dat Sandy zal zorgen voor een enorme koersbeweging op de mondiale markten. Ik deel die mening zeker niet. Het is ruis. De historie laat zien dat financiële markten - terecht - haar schouders op haalt voor dit soort akkefietjes. Dat er zo links en rechts een schadeverzekeraar met z’n vingers tussen de deur zit, is een no-brainer. Dat wisten de heren al voordat ze dit business model uitrolden. Niet klagen, maar dragen.
Maar wie maakt er eigenlijk de dienst uit in de wereld? Eerder heb ik wel eens een stuk gelezen waarin 150 individuen het uiteindelijk voor het zeggen hebben. Aardig is dat een Zwitsers onderzoek komt tot 147 bedrijven. Deze ‘super entiteiten’ controleren voor zo’n 40 procent de rijkdom in de wereld en daarmee eigenlijk de reële economie. (Klik hier om het hele rapport te lezen).

Tussen deze bedrijven bevinden zich hoofdzakelijk banken, omdat zij veruit de meeste invloed hebben. U moet dan denken aan UBS, Goldman Sachs, Barclays, JPMorgan Chase & Co en Deutsche Bank. Maar ook de ING en de Vereniging Aegon worden genoemd.

Katalysator
Door de nauwe verbindingen vormen ze eigenlijk een katalysator van de huidige financiële ineenstorting. De onderzoekers stellen vast dat, ondanks de invloed en de verbondenheid van deze 147 bedrijven, deze niet schadelijker is en er niet wezenlijk anders uitziet dan bijvoorbeeld de cyclus van het weer of het dierenrijk. Ik hoor u al aan Sandy en een paar apen in de dierentuin denken.
Een aardig feitje is dat de crash van 2008 terug te voeren is op de verbondenheid van dit complexe netwerk. Toekomstig gedonder kan dan ook geprojecteerd worden op deze 147 bedrijven op basis van de verbondenheid en de invloed.

Landje Pik
Toch kalft de macht van deze 147 ‘super entiteiten’ wat af. Centrale bankiers doen aan landje pik. Met de Europese opkoop-programma’s van de centrale banken verschuift immers de invloed meer en meer. Stel dat bijvoorbeeld Spanje eerdaags toch aanklopt om de binnenlandse politici eens lekker te verwennen, dan zullen daar expliciete voorwaarden aan worden gesteld door de ECB.
De VS kiest ondertussen een iets andere weg. Iedere keer als het land de afgrond in dreigt te storten, grijpt Ben Bernanke van de FED direct in. Bernanke heeft de boekdrukkunst als geen ander omarmt en probeert de Amerikaanse dollar zo snel mogelijk tot pleepapier te bombarderen door ongedekt geld te drukken. Aan de andere kant koopt Bernanke van deze 147 ‘super entiteiten’ alles op wat lost en vast zit. Dit is nog nooit vertoond in de VS en is een andere variant van landje pik.

Dollar Spuugzat
Het is onnodig om te zeggen dat bijvoorbeeld Rusland en het Midden-Oosten zo haar eigen agenda er op na houden. Om over Azië nog maar te zwijgen. Eigenlijk zijn ze de dollar spuugzat. China kiest er voor om uiteindelijk op drie valuta’s te wedden. Daarom steunen de Chinezen de Euro.
En zo zijn er nog wat meer aanwijzingen dat de macht van deze 147 bedrijven gebroken gaat worden. De elite probeert dit met man en macht tegen te houden, maar dat er een nieuwe wereldorde in de maak is, staat als een paal boven water.

 


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.