De Hollandsche Sandy

1 Connectie

Onderwerpen

Welvaart
4 Bijdragen

Vluchten kan niet meer, volgens columnist Jan Dwarshuis. Hij vindt het ook onbegrijpelijk dat Rutte II de financiële sector verder aan banden legt. Lees en huiver.

Precies een jaar geleden schoof ondergetekende hier om de hoek aan in het prachtige hotel Baur au Lac om een presentatie van onder andere Bob Hoye bij te wonen. Het nederige schrijven van destijds - de dubbele schaar - is actueler dan ooit. De dubbele schaar gaat u linksom of rechtsom in het geheel kortwieken. Twee kwesties werden er destijds aangehaald, te weten de koopkracht die bij u gesloopt gaat worden en de ziektekosten die de pan uit rijzen. Midden in de prik.

Ik hoor geluiden dat de koopkracht in de polder met maar liefst 20 tot 30 procent gesloopt gaat worden. Daar wordt u wel lekker mak van. De grote bekken van de eind jaren negentig zijn eindelijk gesnoerd en zitten te bibberen op de bank van wat er komen gaat. De crisis werkt reinigend.

De Hollandsche Sandy
Ik mag hopen dat u vorig jaar uw maatregelen al genomen heeft om juist gebruik te maken van de grootste financiële transitie ooit, in plaats dat u er als mak vee door wordt fijn geknepen. De echte ellende in de polder is pas net begonnen. De Hollandsche Sandy is onderweg. Vluchten kan niet meer. De bankier met zijn bonus krijgt de schuld van alle ellende. Een populistische en vooral domme conclusie.

Onbegrijpelijk dat Rutte II de Nederlandse financiële sector verder aan banden legt. Over de manier ben ik meer te spreken, maar toch. Eerder heeft men Beursplein 5 en de EOE-Optiebeurs vakkundig de nek omgedraaid en vervolgens weg gegeven. Kennelijk is dat nog niet genoeg. Ik zal mijn gevluchte collega's in de Alpen met open armen ontvangen en hen met liefde de weg wijzen. Ik kijk er nu al naar uit. Singapore is ook een aardige optie trouwens wanneer ze toevallig hun schoonmoeder haten.

Terug naar de Schoolbanken
Het probleem van de crisis ligt niet bij de bankier maar vindt naar mijn stellige overtuiging zijn oorsprong tussen de schoolbanken. U en ondergetekende zijn zaken bijgebracht waar geen barst van klopt. Tot op de dag van vandaag wordt er op universiteiten ‘flauwekul’ verkondigd. Ook het almachtige Nyenrode maakt zich daar schuldig aan heb laatst ‘live’ mogen ervaren. Het kost vele jaren en anders denken om dat langzaam maar zeker in te zien. Sommige zeer succesvolle beleggers hebben tientallen jaren research gedaan naar dit merkwaardige maar cruciale fenomeen.

Eigenlijk kunt u er niet zo veel aan doen dat de boel in elkaar sodemietert en dat uw oerdegelijke stenen huis blijkt te zijn gebouwd op Hollands drijfzand. U weet niet beter. Het pleit u echter niet vrij. U heeft ook een stel hersens van onze lieve heer mee gekregen om logisch na te denken en 1 plus 1 bij elkaar op te tellen. Wat we vandaag zien is dat waar slimmeriken mee begonnen zijn, de dommeriken mee eindigen. Of vindt u het bijvoorbeeld verstandig dat de zwakste banken ter wereld, de meest financieel labielen onder ons hebben volgestopt met leningen onder het genot van wat drugs van uw overheid? De laatste krabbelt nu terug.

Politiek Model
De les is dat u uw welvaart nooit en te nimmer om een politiek model moet bouwen. Dan valt er al een hoop af hoor ik uw denken. Dat klopt. Uitgerekend nu u wat financiële hulp van uw regering goed kunt gebruiken laten ze u op allerlei manieren barsten. Gek hè... Maar de rekensom was al veel eerder bekend en heb ik vaak genoeg op gewezen. De schatkist is een echoput en dat blijft hij voorlopig. De financiële aftrekbaarheid van uw woning is simpelweg niet meer te betalen. Politici kunnen wel een poosje stoer doen - net zoals met Griekenland - maar vroeg of laat draait het schip van de wal weg. Dat moment is nu gekomen.

Op zichzelf is het verstandig dat er een Minister van ‘Vastgoed’ komt. De sector is te dominant aanwezig in uw samenleving en de problemen zijn te groot. Maar de les daar is simpelweg ‘debt’. Zo’n beetje iedere vastgoedbaron ligt op zijn rug vanwege de ‘debt’. Dat is prima zo. Ook daar zingen de heren gelukkig een toontje lager. Ik kan weer eens rustig naar de kroeg in de polder zonder te worden gestoord door verhalen over ‘heiße luft’. De markt corrigeert alles uiteindelijk vanzelf. Maar ook de Minister van ‘Vastgoed’ zou eigenlijk opnieuw de schoolbanken in moeten. Het systeem klopt niet. Zolang hij dat niet begrijpt zal zijn succes tijdelijk en uiterst beperkt zijn. Vluchten kan niet meer...
 


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...