
© ANP / Martijn Beekman
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Pandemie of niet, dat pand moet leeg
Stijgende zorgkosten nopen gemeenten tot forse ozb-verhoging
Het raadsel van te lage WOZ-waarden in West Maas en Waal
Vijfjaarlijkse verhoging houdt huurder in een wurggreep
Huurders betalen hoge prijs voor verkoop sociale woningen aan beleggers
508 euro voor een telefoontje en een formulier: gemeenten betalen zich blauw aan WOZ-bezwaren
Waarom de formatie kan stranden op de huurtoeslag
Er circuleren meerdere ideeën voor hervorming van de huurtoeslag, een regeling waarop regeringspartij VVD graag zou bezuinigen. Het is een heikel onderwerp in de formatieonderhandelingen. Dit zijn de plannen waarvoor de gesprekspartners hun messen slijpen.
De huurtoeslag is een regeling waarover volop wordt nagedacht. Begrijpelijk, want sinds 2010 — toen de recessie echt pijn begon te doen — is het aantal ontvangers ervan met ruim 20 procent gestegen. Meer dan een miljoen huishoudens maken er nu gebruik van. In 2015 werd het begrote bedrag met 333 miljoen euro overschreden. De VVD vreesde dat de regeling onbeheersbaar werd en wilde 625 miljoen euro van het budget afhalen, maar coalitiepartner PvdA ging daar voor liggen.
Hoewel hervorming van de huurtoeslag geen topprioriteit was in de verkiezingsprogramma’s, kun je er vergif op innemen dat het onderwerp een strijdpunt wordt bij de formatieonderhandelingen. De VVD vindt vast nog altijd dat het wel een onsje minder kan en GroenLinks zal juist strijden voor het in stand houden van het huidige niveau. D66 en het CDA staan daar ergens tussenin.
De speelruimte is echter beperkt. Bij het huidige huurtoeslagniveau loopt al 18 procent van de sociale huurders het risico om binnenkort een maandhuur te missen. Alle partijen weten dat bij een grote ingreep in de huurtoeslag nog eens honderdduizenden huishoudens extra in de gevarenzone terecht kunnen komen. De chaos en maatschappelijke onrust die dat met zich mee zou brengen, wil geen partij op zijn geweten hebben.
Ambtenarenoverleg
Omdat ook in het landsbestuur alles met alles samenhangt, houden ambtenaren van verschillende ministeries af en toe een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) over een belangrijk onderwerp. Zo kunnen ze belangrijke thema's eens goed vanuit alle invalshoeken bekijken. In december 2016 was er zo’n ambtenarenoverleg over de huurtoeslag. De uitkomsten van dat overleg spelen nu ongetwijfeld een belangrijke rol bij de onderhandelingen.
Professor Johan Conijn, verbonden aan het onderzoeksinstituut Ortec Finance, was bij het IBO over de huurtoeslag aanwezig als extern deskundige. Op 5 april deed hij tijdens een SOM-seminar uit de doeken wat daar zoal besproken is. Die informatie geeft enig inzicht in de plannen die bij de formatie op tafel liggen. Een paar interessante ideeën die aan bod zijn gekomen, worden hier besproken.
Een belangrijke conclusie van de IBO-werkgroep was dat de huurtoeslag een zeer succesvolle regeling is. Problemen treden vooral op bij mensen die een inkomen onder het minimumloon hebben. Van die eerder genoemde 18 procent met een betaalrisico behoort namelijk 16 procent tot de groep met een inkomen onder het minimum. Op die groep is de regeling eigenlijk niet ingericht. Technisch gezien werkt de regeling volgens de ambtenaren dus goed.
Een geruststellende conclusie was dat de regeling ook op de lange termijn houdbaar blijft. Dat de kosten van de huurtoeslag tussen 2010 en 2015 stegen met 1,4 miljard euro tot ruim 3,6 miljard euro, doet daar niets aan af. Volgens de werkgroep is die stijging voor twee derde toe te schrijven aan de gevolgen van de recessie en aan overheidsingrijpen. De kosten van de regeling zullen normaal gesproken dalen, naarmate de economie aan kracht wint.
Inkomensgrens
Een onderwerp van gesprek was de abrupte manier waarop het recht op huurtoeslag opeens stopt in het huidige systeem. Als iemand één euro boven de gestelde inkomensgrens verdient, wordt de toeslag stopgezet. Voor een huishouden met meerdere leden ligt die grens bij 30.150 euro per jaar, voor een alleenstaande bij 22.200 euro. Dat plotselinge stopzetten kan mensen in een vervelende financiële situatie brengen. Na een loonsverhoging gaan ze er niet op vooruit, maar hebben ze opeens juist minder te besteden.
Naast dit ongewenste effect op de bestedingsruimte van huishoudens is er ook nog een economisch bezwaar. Mensen die het inkomen naderen waarop het recht op huurtoeslag vervalt, kunnen gaan proberen om hun inkomen te drukken. In die gevallen werkt de huurtoeslag belemmerend op de ontplooiing van de ontvanger.
Een mogelijke oplossing is om een deel van de toeslag geleidelijk te laten aflopen
Een mogelijk oplossing is volgens de IBO-werkgroep om een deel van de toeslag geleidelijk te laten aflopen. Volgens dit systeem ontvangt iedereen met recht op huurtoeslag een vast bedrag. Daar bovenop ontvangt de huurder nog een inkomensafhankelijk deel. Dat laatste deel neemt af naarmate het inkomen stijgt. Bij de inkomensgrens waar het recht op huurtoeslag ophoudt, staat dat variabele deel op nul. Zo groeit een huurder meer geleidelijk richting het einde van de huurtoeslag toe.
Oude droom
Tijdens het beraad hebben de ambtenaren zich ook gebogen over de vraag of de centrale overheid wel de beste instantie is om de huurtoeslag uit te keren? Waarom zou de gemeente dat niet kunnen doen? Die variant werd volgens Conijn niet erg positief beoordeeld. De huurtoeslag is erg gecompliceerd en de meeste gemeenten zijn niet toegerust voor zo’n klus.
Een ander plan werd veel serieuzer genomen. Daarin wordt de verantwoordelijkheid voor de huurtoeslag verschoven van de centrale overheid naar de woningcorporaties. Zo zou de oude droom van een corporatiesector die zich helemaal zelf kan bedruipen, een stuk dichterbij komen. Het plan zingt overigens al een tijdje rond.
Dit plan zou wel een zeer ingrijpende verandering inhouden en lijkt financieel op het eerste gezicht onhaalbaar. De operationele inkomsten van een corporatie bestaan uiteindelijk uit de door de huurders opgebrachte huren. Je kunt moeilijk overwegend onder modaal verdienende huurders laten opdraaien voor elkaars huurtoeslag.
Onderdeel van het plan is echter ook het schrappen van de verhuurderheffing. Daarmee valt 1,5 miljard euro vrij bij de corporaties, maar de huurtoeslag kost de overheid op het moment 3,6 miljard euro. Mogelijk kan dat terug naar 2,7 miljard euro, maar dan moet de conjunctuur wel meezitten. Hoe dan ook, als de corporaties verantwoordelijk worden voor de huurtoeslag, resteert er dus minimaal een jaarlijks tekort van circa 1,2 miljard euro.
Prijs-kwaliteitverhouding
Zo beschouwd kunnen de corporaties alleen de huurtoeslag opbrengen als de centrale overheid er geld bij doet. Dat is volgens Johan Conijn ook de bedoeling: ‘In het IBO-rapport wordt voorgesteld om het negatieve verschil op te vangen met een subsidie voor betaalbaarheid aan de corporaties.’
De vraag is wel wat de overheid er dan per saldo mee opschiet. Ze raakt de verhuurderheffing kwijt en moet geld bijpassen zodat de corporaties de huurtoeslag kunnen betalen. Conijn ziet wel degelijk voordelen. Hij wijst erop dat de corporaties de kosten van de hoge kwaliteit van hun woningen die ze nastreven, altijd hebben kunnen afwentelen op de overheid. Die kwaliteit leidde tot hogere huren, die door de huurtoeslag betaalbaar werden gehouden. Conijn verwacht dat corporaties die hun huurders deels met hun eigen geld moeten bijspijkeren, meer realistische afwegingen zullen maken over de prijs-kwaliteitverhouding van de woningen die ze bouwen.
Conijn ziet nog een voordeel aan het overhevelen van de huurtoeslag naar de corporaties: ‘De grote betaalbaarheidsproblemen die er nu zijn – 18 procent van de huurders kampt met een betaalrisico – zijn wellicht beter op te pakken als corporaties verantwoordelijk worden voor de huurtoeslag.’
"Moeten we de corporaties nu wel opzadelen met zo'n majeure verandering?"
Afknijpen
Mocht de huurtoeslag inderdaad op het bordje van de corporaties komen, dan krijgt Den Haag meteen een wapen in handen om het beleid van individuele corporaties te beïnvloeden. Door de subsidie voor betaalbaarheid af te knijpen, kan de minister de corporaties dwingen om bijvoorbeeld de doelmatigheid op te voeren.
Het mooie is wel dat de corporaties zelf veel scherper zullen zijn op de exploitatie van woningen met een hoge kwaliteit. Die verkoop je waarschijnlijk liever dan dat je hem verhuurt aan een iemand met recht op huurtoeslag. Dan moet je de woning ten eerste verhuren voor een huur die volledig recht geeft op huurtoeslag en de huurder vervolgens ook nog de volle mep aan huurtoeslag betalen. Dan krab je je als directeur-bestuurder toch even achter de oren en vraag je je af of die woning je niet te veel kost.
Het zou een interessante hervorming zijn. De vraag is wel of je de corporaties na jaren van ingrijpende maatregelen, nu weer moet opzadelen met nog zo’n majeure verandering. Misschien is het nu vooral tijd om ze zich weer te laten concentreren op woningen bouwen en alles na te laten dat ze van die taak af kan houden.
24 Bijdragen
Jan Smid 8
Lydia Lembeck 12
Jan SmidDaniël van der Keur
Jan SmidFred van der Molen
Bovendien doemt er ook weer een woud van uitvoeringsproblemen op. Want ook veel huurders in particuliere huurwoningen ontvangen huurtoeslag. En ook vele duizenden studenten die nu in woonblokken van internationale beleggers wonen of van studentenhuisvesters die zijn vrijgesteld van verhuurderheffing. En nu denk ik er nog maar enkele minuten over na.... Niet aan beginnen dus.
Sokuratesu 2
Fred van der MolenLydia Lembeck 12
SokuratesuHet moedwillig veroorzaken van deze tweedeling zal alleen meer polarisatie in de hand werken.
Je vraag is dan ook terecht. Ik denk "Ja!" en stel gelijk voor eens te kijken naar het advies uit 2012, Wonen 4.0. https://www.aedes.nl/artikelen/woningmarkt/hervorming-woningmarkt/standpunt-aedes.html
Uiteraard was de VVD hier mordicus tegen, maar over welke mensen hebben we het dan? De mensen die VVD stemmen, lid zijn en als politicus e.d. deze partij vertegenwoordigen?
http://politiek.tpo.nl/column/de-vvd-koplopers-fraude-en-corruptie/
Ronald Paping van De Woonbond zei dit: Ronald Paping @RonaldPaping 21 apr.
Vergeten wordt o.a. perverse prikkel dat corporaties lage inkomens gaan weren als ze zelf huurtoeslag moeten betalen.
Dat zou inhouden dat de laagste inkomens nergens meer terecht kunnen voor een betaalbare woning. Ik heb gereageerd hiermee: "Wat was ook weer de bedoeling van sociale (?) woningcorporaties? Tentjes en dozen uitgeven? "
Daniël van der Keur
Lydia Lembeckmark van baak
Lydia LembeckPeter Urbanus 5
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusRoland Horvath 7
47 miljard is er door Rutte2 bezuinigd: Nutteloos en schadelijk. En nu staat er al 50 miljard op stapel, de lijst van bezuinigingen is al gemaakt. Met zulk een stel flauwe plezante, met lui die niet weten wat economie is laat staan wat geld is in al zijn vormen, gaat GroenLinks in zee. Die zijn groen maar niet links: Groen achter de oren, ze zijn even naïef als de PvdA 5 jaar terug. De PvdA mag zich wel volwassen gedragen. Het leven bestaat ook uit tegenslagen. In plaats van narcistisch te navenstaren, te jammeren en de problemen van het verleden op te lossen, zouden ze beter de problemen van vandaag oplossen:
Een regering met CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, CU, 80 zetels. Die 6 partijen hebben iets gemeen. Daarvoor moet GroenLinks zijn naïviteit ontgroeien, de SP in zee gaan met linksen die geen echte socialisten zijn, de PvdA weer willen buiten komen, de CU de bijbel behandelen als ieder ander boek, CDA weer christelijk worden en D66 blijk geven van hun zo geroemde flexibiliteit, altijd met rechts en met links als het echt niet anders kan. Buma Minister President MP, of Pechtold, of beide, ieder 2,5 jaar, of dagelijks veranderlijk: Sybrand Buma op onpare dagen, Alexander/ D66 op pare datums.
Bezuinigen en velen hebben geld gebrek, ze kunnen geen huur betalen. De rente nul en de prijzen van vastgoed verdubbelen, de huren stijgen evengoed. Nog meer onbetaalbaar. Dus moet dan aan velen op een andere manier geld gegeven worden. De fout is in het begin gemaakt. Maar het geldgebrek is er. Als GroenLinks hierop toegeeft, worden ze over 5 jaar gedecimeerd, dan hebben ze nog één Tweede Kamerlid.
Lydia Lembeck 12
Roland Horvathhttp://www.grutjes.nl/2015/10/oorzaak-woningnood-asielzoekers-of-vvd/
Anne 1970
Er is recent een grote verandering geweest die maakt dat de huren van woningcorporaties niet langer stijgen maar juist dalen. Sinds 2016 zijn passendheidseisen ingevoerd waardoor het merendeel van de ingeschreven woningzoekenden in de sociale huursector niet meer in een woning mag met een huur boven de 592 euro.
Verder hangen huurprijzen en dus ook huurtoeslag nauw samen met de markt. Er is zelfs een WOZ-component in de sociale huren ingebouwd om de marktpositie mee te wegen. Aanpassingen in de huurtoeslag zullen per woningmarktgebied een andere uitwerking hebben. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen de kwaliteit van sociale huurwoningen in niet-stedelijke gebied en in de steden. De woningen zijn buiten de steden vaak veel groter, met tuinen, er zijn veel minder appartementen. Zeker in krimpgebieden bewegen de marktprijzen zich richting de huurtoeslaggrenzen. Voor liberaal segment is op veel plaatsen helemaal geen markt, dus is in dit gebied is voldoende betaalbaar maar helemaal geen alternatief voor middeninkomens.
Ik zou het onverstandig vinden als (weer) alleen vanuit randstedelijk perspectief naar veranderingen in de landelijke regels, zoals de huurtoeslag, wordt gekeken maar ik vrees dat dit bij de kabinetsbesprekingen wel het geval is!
Lydia Lembeck 12
Anne 1970De WOZ punten zijn een poging om de huren op de marktwaarde te krijgen. En denk gelijk aan de gevoelens van VVDers die vinden dat de toeslagen oneerlijk zijn, omdat zij doorgaans het volle pond moeten ophoesten. Wie het volle pond niet kan betalen heeft dan in hun ogen gewoon pech. Zowel bij wonen als bij de gezondheidszorg. En waar die VVDers toe in staat zijn staat hierboven in een ander artikel.... En hier: http://politiek.tpo.nl/column/de-vvd-koplopers-fraude-en-corruptie/
Pieter Voogt 2
Peter Hendriks 7
Pieter VoogtEen ander punt is dat het tegenwoordige huishouden dat sociaal huurt veel kleiner is dan vroeger. Het zijn overwegend één- en tweepersoonshuishoudens. Die hebben veel kleinere woningen nodig dan de sociaal hurende gezinnen uit het verleden. Die hadden vaak 2 à 3 drie kinderen.
Jan Smid 8
Peter HendriksIk loop ook al tegen de 60. Geen baanzekerheid dus waarom zou ik dan als kleine scheefwoner moeten verhuizen naar een dure woning in de vrije sector waar de huren vrij zijn?
De investeerders willen een goed rendement, heben geld geleend geleend en vragen daarom een hoge huur. Als VVD-ers vinden dat de loonmatiging moeten worden doorgezet en zonodig veranderd moet worden in een ratrace naar de bodem moet je als private investeerder niet klagen dat je de woning niet kan verhuren.
En dan nog een vraag: de belastingdienst maakte een aantal jaren geleden een ernstige fout door IB-60 aanvragen door private partijen van vrije sector woningen te honoreren Daardoor zijn bij een aantal huishoudens die een vrije sector woning huren de huren fors gestegen. Is die huurverhoging door de rechter vernietigt?
Lydia Lembeck 12
Peter HendriksWaarom moeten huurders anders zijn dan mensen die huren van de hypotheekverstrekkers? Waarom wordt de grens gelegd bij huren en lage(re) inkomens? Voelt rijk Nederland zich dermate schuldig dat ze niet meer de mensen met lage inkomens in de ogen durven kijken? Dat lijkt me de enige oplossing voor de voortdurende vernedering en kleinmakerij door rijke mensen van de mensen met een inkomen onder anderhalf keer modaal.
Als dat echt zo is dan is dat eenvoudig op te lossen. Boetedoening door van dit systeem af te stappen en het Wonen 4.0 in te voeren. Waarbij er géén verschil meer is tussen huurders en kopers. Sinds de jaren 80 heeft de VVD geijverd voor deze tweedeling en zijn heel veel mensen het nog gaan geloven ook dat huurders minderwaardig is dan 'kopen' (huren van de bank). Er zijn zat huurders van banken die hun omgeving laten verloederen en er een zootje van maken. Evenals er zat huurders van corporaties zijn die dat doen.
Er moeten mensen zijn op de vloer die zorgen dat alles blijft draaien. Straten worden schoongeveegd, toiletten schoongemaakt, kachels gerepareerd, onkruid wordt gewied en gescheiden afval moet worden opgehaald. Mensen die doosjes vouwen, plastic ringetjes op plastic stokjes monteren, autoportieren bevestigen aan casco's, stoplichten en matrixborden vernieuwen, start- en landingsbanen en vliegtuigvleugels ijsvrij maken, trambestuurders, treinconducteurs, de koffie studenten die door de treinen lopen enz enz enz. Zonder die vloer waardoor alles rolt, gaat en werkt, is rijk Nederland nergens.
Lydia Lembeck 12
Pieter VoogtEigenlijk is dit helemaal niet mooi. Gelukkig worden meer en meer corporaties zich bewust van het verkopen van hun sociale huurwoningen en proberen ze dat drastisch te verminderen. De hoop is nu dat de nieuwe 'Blok' dit niet toch wettelijk zal maken met een AMvB... Want dan is de beer wel los.
Peter Zwitser 9
Waarom zou je in hemelsnaam een goed lopende regeling totaal overhoop halen? Die kleine puntjes, zoals de plotselinge stop bij een bepaald inkomen, kun je ook aanpassen zonder alles te veranderen.
Nog los van de praktische bezwaren (goed lopende regeling veranderen in puinhoop) voel ik aan m'n water, dat dit uit gaat lopen op een gigantische bezuiniging.
En een enorme bureaucratie. Want je moet er dan bijvoorbeeld op toe gaan zien dat corporaties niet (vrijwel) alleen 'rijke' huurders toelaten, om zo toeslag uit te sparen.
Alsjeblieft zeg. Niet nog 'n puinhoop erbij.
(Een heel ander iets is dat huren in Nederland veel te hoog zijn. Maar dat los je niet op door de huurtoeslag in een puinhoop te veranderen.)
R. Eman 7
Peter ZwitserDat was ook het eerste dat in mij opkwam bij het lezen van het artikel. Het onderbrengen van de huurtoeslag bij corporaties creëert een perverse prikkel. Of gaan we dat vervolgens weer oplossen met het ontwikkelen van een Gedragscode?
Daniël van der Keur
Peter Hendriks 7
Daniël van der KeurP.M. Jansen van Veen