De impact van Lehman

2 Connecties

Onderwerpen

Kredietcrisis

Organisaties

Lehman Brothers Holdings Inc.

"9/15 veranderde meer dan 9/11"

FT-columnist Gideon Rachman beargumenteert waarom de ondergang van Lehman Brothers de wereld meer veranderde dan de aanslagen van 11 september 2001.

 

 

Beide gebeurtenissen hadden praktisch op dezelfde plek plaats. '9/11' leidde direct tot oorlogen in Irak en Afghanistan. De oorlog tegen islamitisch terrorisme is nog steeds niet gewonnen en het valt maar te bezien of dat ooit zal lukken.

 

 

Na de ineenstorting van Lehman Brothers ontstond er een nooit eerder vertoonde kredietcrisis, die uitmondde in diepe economische recessie. De schulden van de banken werden overgeheveld naar de burgers. Maar de vrees dat dit tot een wereldwijde depressie zou leiden is niet uitgekomen. De groei is terug, het financiële systeem functioneert nog steeds, ook al wankelen verscheidene staten onder hun schuldenlasten. China en Azië veerden veel sneller op dan de westerse wereld. Zij kwamen er sterker uit.

 

Wat het Lehman-drama dan ook vooral heeft duidelijk gemaakt, is dat de 'Chinese uitdaging' niet iets van de toekomst is, maar zich nu afspeelt. Right here, right now. En dat niet alleen op economisch gebied. China zal de hegemonie van de VS rond de Stille Oceaan gaan aantasten. De rivaliteit tussen beide landen zal toenemen.

 

 

De vrees dat een islamitisch kalifaat een werelddeel zal overheersen is daarentegen klein. Heeft Amerika misschien zijn geld in de verkeerde uitdaging gestoken?