Dexia's kredietkraan richting Detroit

2 Connecties

Onderwerpen

Dexia Detroit
1 Bijdragen

De faillissementsaanvraag van de stad Detroit kwam jenseits hard aan. Dexia bank heeft meer dan 450 miljoen dollar uitstaan in ‘Motor City’.

Afgelopen donderdag vroeg de stad Detroit haar faillissement aan vanwege de problematische schuldenlast van 18,5 miljard dollar. Het nieuws is ook hard aangekomen in België: de (restbank) Dexia heeft nog 305 miljoen dollar uitstaan in Detroit.

 

146 miljoen dollar afschrijven
De bank gaf gisteravond bij monde van Dexia-ceo Karel De Boeck, de voormalig topman van Fortis, een toelichting op de mogelijke gevolgen. Van de vordering is 75 miljoen dollar gedekt door een herverzekeraar. De Boeck hoopt daarnaast 84 miljoen terug te halen via een terugvorderingsprocedure en een andere kredietverzekeraar.
Wat rest is 146 miljoen dollar (111 miljoen euro), die Dexia al deels heeft afgeschreven en waarvoor in het tweede kwartaal 2013 een extra voorziening voor wordt genomen. Een nieuwe kapitaalinjectie is volgens de topman niet nodig.
 

Opluchting
Dexia heeft overigens ook nog 148 miljoen dollar aan vorderingen openstaan op publieke instellingen van de stad Detroit, maar dat financieringspakket valt niet onder het faillissement en heeft een garantstelling van de staat Michigan.
Koen Geens, de Belgische Minister van Financiën, reageerde gisteren opgelucht in het Radio 1-programma De Ochtend. ‘Mijn vrees was dat Dexia nog extra geld zou moeten opzijzetten door het faillissement van Detroit. Dat blijkt niet het geval te zijn. Een deel van het geld kan worden gerecupereerd, voor een ander deel komt de herverzekeraar tussen en voor het overige zijn eerder al de nodige boekhoudkundige voorzieningen aangelegd.’
 

Dexia, de ongelukkige geldverstrekker
Detroit is geen single case. De geschiedenis van Dexia is - de aandelenlease-affaire nog daar gelaten -  nogal ongelukkig op het gebied van kredietverlening. Dexia zat voor 3,4 miljard euro in Grieks schuldpapier, had daar bovenop 5 miljard euro aan leningen en investeringen uitstaan in Griekenland. En had 15 miljard euro aan Spaans, Portugees en Italiaans schuldpapier in bezit. Begin oktober 2011 stelde de kredietbeoordelaar Moody’s de waardering van de bank dan ook fors omlaag. Het aandeel kelderde met 22 procent, de op een na grootste koersval sinds de bank in 1996 een notering verkreeg aan de beurs. De bank werd vervolgens opgesplitst en op 10 oktober 2011 werd de Belgische bankendivisie van Dexia volledig genationaliseerd. De Belgische overheid betaald 4 miljard euro voor het gezonde deel van de bank (later omgedoopt in Belfius Bank) en gaf 54 miljard euro aan garanties af op het deel waar alle slechte leningen in zaten. Frankrijk en Luxemburg stonden garant voor 36 miljard euro.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden