De impact van onze journalistiek

2 Connecties

Organisaties

Follow the Money

Werkvelden

Journalistiek
23 Bijdragen

Voor het eerst hebben we een uitgebreid rapport gemaakt van de impact die de journalistiek van Follow the Money heeft gehad. Lees hier hoe we dat hebben gedaan en welke resultaten we in het eerste halfjaar van 2016 hebben geboekt.

Vrijwel elke journalistieke organisatie probeert haar resultaten te kwantificeren. Meestal gebeurt dat in termen van oplage, bereik, kijkers of luisteraars, of unieke bezoekers en pageviews. Die getallen zijn interessant, maar niet voor elke belanghebbende van even groot belang.

Voor onze betrokken investeerders, founding friends & members en de nieuwe leden van Follow the Money is het resultaat van de publicaties, de impact, waarschijnlijk relevanter. Dat geldt trouwens ook voor de redacteuren en columnisten die op de site van Follow the Money publiceren. Als onze waarheidsvinding een misstand blootlegt, een zaak verheldert of een debat in gang zet, hoop je als journalist niet alleen dat zoveel mogelijk mensen er kennis van nemen, maar ook dat er iets met de informatie gebeurt.

Follow the Money is een journalistieke beweging die haar waarheidsvinding in dienst van de samenleving stelt. We doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving. Daarnaast willen we ook laten zien hoe het anders kan, door middel van constructieve journalistiek. De impact die ons journalistieke onderzoek heeft, vinden we over het algemeen belangrijker dan het bereik.

De impact die ons journalistieke onderzoek heeft, vinden we over het algemeen belangrijker dan het bereik

Voor het eerst hebben we die impact geprobeerd inzichtelijk te maken. In ons impactrapport over het eerste halfjaar van 2016 kun je lezen hoe we dat hebben gedaan, en wat die impact dan is geweest. Je kunt het hier inzien en eventueel downloaden.

Het rapport is nog niet compleet, maar geeft wel een goede indruk van het resultaat van onze journalistiek. Het bevat 21 pagina’s met een gedetailleerde terugblik op het eerste halfjaar van 2016 waarin we ons totaal vernieuwde platform lanceerden. En we laten vooral zien waar onze journalistiek er werkelijk toedeed. Er werden onder andere ministers knarsetandend ter verantwoording geroepen, een gezondheidsonderzoek werd gestart, een piramidefonds — pardon, beursgenoteerde onderneming — van een ooit zo betrouwbaar ogende beleggersvoorman werd vol in de flank getroffen én we lieten zien waarom die talloze barsten in Groningse muren maar niet worden vergoed. 

Lees het impactrapport

We hopen dat je tot de conclusie zult komen dat dit werk de moeite en jouw steun waard is. Wil je je ook bij onze missie aansluiten? Word dan lid! Dat kan heel gemakkelijk hier.

>> Bekijk of download het impactrapport over het eerste halfjaar van 2016 hier.

Lees verder Inklappen

Al lid en wil je graag een extra donatie doen?

Dat kan natuurlijk altijd! Maak het gewenste bedrag over op rekeningnummer NL 28 TRIO 0390 3696 32, ten name van Follow the Money. Vermeld daarbij als mededeling ‘FTM Donatie’. Alvast hartelijk bedankt voor je steun!