
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee? Lees meer
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee?
Zo kun jij bijdragen:
Wij willen weten welke documenten belangrijk zijn. Hoe meer mensen naar de documenten kijken, hoe sneller dat gaat. Dit kun jij doen:
- Ga naar de documenten en toets in onze zoekmachine een term in waarvan jij denkt dat het resultaat oplevert.
- Neem zoveel documenten door als je wil.
- Kom je iets tegen waarvan je vindt dat de redactie ernaar moet kijken? Klik dan op het duimpje omhoog bij ‘is dit document belangrijk?’. Laat eventueel ook weten waarom je het document relevant vindt voor het onderzoek.
Bekijk deze video voor meer uitleg:
We verwachten niet dat je alle documenten voor ons doorneemt. Je helpt ons al enorm als je één document leest.
Waarom dit onderzoek?
Sinds zijn oprichting eind 19e eeuw onderhoudt Shell nauwe banden met de Nederlandse overheid. Al eerder dook de naam van de olie- en gasgigant op rond economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid.
Dat roept vragen op. Hoe — en door wie — vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?
Hoe onderzoeken we dit?
In april 2019 stuurde Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken naar evenzoveel overheidsorganen. In die verzoeken vraagt PAJ om alle documenten – denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.
Inmiddels hebben we duizenden documenten binnen. Een team van journalisten is hard aan het werk om de documenten door te nemen. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken.
Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.
Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Hoe Shell het draagvlak terugwon in Noord-Nederland
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Podcast | De grootste schat van Nederland
Groningse waterstoflobby helpt Shell aan nieuw verdienmodel
NAM, Shell en overheid verdoezelden de risico’s van lucratieve gaswinning
Kabinetsplan voor verplichte afname van waterstof verzekert Shell van een afzetmarkt
Verlies van Drentse banen laat opportunistische NAM koud
Shell-topman Van der Veer drukte een Rusland-vriendelijk stempel op het NAVO-beleid
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Deskundigen: verklaring Heineken over Rusland is ‘flauwekul’
Heineken in nieuwe verklaring: Russisch dochterbedrijf toch niet zelfstandig
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Investeringen in Rusland tasten Heinekens integriteit aan: ‘Amateuristisch en verwerpelijk’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Heineken briest, maar investeerde in Rusland toch echt in cola en stoutbier
Heineken breekt belofte en investeert toch in Rusland
Terugkijken: De Russische sancties, één jaar later
Zuidas voelt sancties tegen Russen, steeds meer verlaten brievenbus-bv’s
De ongeleide aanval op Russisch vermogen: kabinet laat sancties over aan de markt
Vladimir Putin (rechts) en Jeroen van der Veer (links) tijdens een bijeenkomst in de Novo-Ogaryovo-residentie in Rusland in 2009. © Alexey Nikolsky / ANP
Shell-topman Van der Veer drukte een Rusland-vriendelijk stempel op het NAVO-beleid
In 2009 was het NAVO-beleid aan vernieuwing toe. Daar mocht een internationale groep van experts zich over buigen. Waar andere landen vooral mensen met politieke of diplomatieke ervaring aandroegen, nomineerde Nederland de voormalig Shell-CEO Jeroen van der Veer. Onder zijn invloed kwamen er Rusland-vriendelijke passages in het NAVO-handboek dat nog steeds van kracht is.
- De strategische doelstellingen van de NAVO voor het komende decennium worden vastgelegd in het Strategisch Concept. Dit document geldt als het belangrijkste NAVO-beleidsstuk.
- In 2009 is het Strategisch Concept voor het laatst vernieuwd. De basis hiervoor vormde het advies van een groep van twaalf experts uit verschillende NAVO-landen. Na een lobby van onder andere premier Balkenende benoemt de NAVO Jeroen van der Veer tot vice-voorzitter van deze expertgroep.
- Van der Veer was tot vlak voor zijn benoeming CEO van Shell en tijdens zijn werk voor de expertgroep nog steeds bij Shell betrokken als toezichthouder in de Raad van Commissarissen, een betaalde functie.
- In 2012 verscheen een evaluatierapport waarin Van der Veers rol in de herziening van het NAVO-beleid is beschreven. Hieruit blijkt dat onder zijn invloed een Rusland-vriendelijk beleid is opgesteld.
- Dit beleidsstuk, waarin gepleit wordt voor toenadering tot Rusland en terughoudendheid in uitbreiding van de NAVO met nieuwe lidstaten, wordt momenteel nog steeds gebruikt door de internationale alliantie. Pas in juni 2022 zal een nieuw Strategisch Concept aangenomen worden.
‘De eerste hoofdtaak van de NAVO, pure afschrikking, die hebben we met elkaar veronachtzaamd de afgelopen jaren.’ Barbara Visser, voormalig staatssecretaris van Defensie, bekritiseert het NAVO-beleid tijdens een uitzending van WNL Op Zondag, twee weken na de Russische invasie van Oekraïne.
Naast haar op de bank: voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer. Hij is uitgenodigd om te vertellen over zijn ervaringen met Poetin. In een filmpje uit 2006 ziet de kijker de toenmalig Shell-CEO een deal sluiten met de Russische president over ‘het 20 miljarden project’ Sakhalin II, één van de omvangrijkste energieprojecten ter wereld op een schiereiland in het oosten van Rusland. ‘Ik had daar enige moeite om zuinig te blijven kijken,’ vertelt Van der Veer. ‘Ik durf nu wel te zeggen: dat was een hele goede deal.’
Wat niet ter sprake komt in de uitzending: het is niet de eerste keer dat Van der Veer naast de defensiewereld aan tafel zit. Hij was in 2009 hoogstpersoonlijk betrokken bij de totstandkoming van het huidige NAVO-beleid. Zo kon Van der Veer, vlak na zijn afscheid als Shell-CEO een maand eerder, een stempel drukken op het NAVO-beleid ten aanzien van Rusland en Oekraïne.
Deze invloed van de Shell-man op geopolitieke zaken was geen geheim. De Nederlandse inzet in NAVO-verband, inclusief de rol van Van der Veer en de resultaten die hij boekte rond de herziening van het toenmalige NAVO-beleid, zijn nauwkeurig beschreven in het evaluatierapport ‘Tactische diplomatie voor een Strategisch Concept’ uit 2012. Het is een openbaar document, geschreven door de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat werd gepresenteerd in de Tweede Kamer.
Van der Veers aandeel in het NAVO-beleid zorgde destijds niet voor kritiek. De huidige oorlogssituatie in Oekraïne en de focus op de Europese afhankelijkheid van Russische olie en gas, zet de bijdrage van de voormalige olieman echter in een ander perspectief. Reden genoeg om Van der Veers rol nu opnieuw te bekijken.
Balkenende draagt Shell-topman voor
Het Strategisch Concept is hét beleidsstuk van de NAVO. De eerste versie is opgemaakt in 1950 en de internationale alliantie gebruikt het momenteel als leidraad om te reageren op de oorlog in Oekraïne. Het is een veertig pagina tellende handleiding waarin recente dreigingen worden vastgesteld en de voornaamste taken van de NAVO om deze het hoofd te bieden, worden benoemd.
In 2009 is het Strategisch Concept – waarvan de laatste versie dateert uit 1999 – aan een herziening toe. Hiervoor besluit de NAVO een Groep van Experts op te richten: twaalf landen dragen twaalf leden aan die samen de toenmalige Deense secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen moeten ondersteunen bij het opstellen van het nieuwe document.
Nederland wilde graag een van de twaalf plekken vullen, zo staat in het evaluatierapport. Het ministerie van Buitenlandse Zaken dacht dat Nederland met een out of the box-denker een goede kans zou maken. In een brief aan de secretaris-generaal van de NAVO draagt toenmalig premier Jan Peter Balkenende onder anderen Jeroen van der Veer voor. Balkenende ‘benadrukte in het bijzonder diens achtergrond in de private sector, brede en wereldwijde netwerk, contacten met Rusland en kennis over energieveiligheid,’ volgens het evaluatierapport van de IOB.
Balkenendes lobby pakt goed uit. In de zomer van 2009 luidt Van der Veer zijn pensionering als Shell-topman in met een hoge functie in de Groep van Experts: het vice-voorzitterschap. Hij neemt op ‘persoonlijke titel’ en op ‘onafhankelijke basis’ deel aan de groep, zo verzekert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar tegelijkertijd blijft Van der Veer verbonden aan Shell, als toezichthouder in de Raad van Commissarissen, een betaalde functie.
Jeroen van der Veer is in de Groep van Experts ‘een uitzondering’
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen reageert verheugd op Van der Veers benoeming: ‘Een erkenning zowel van de kwaliteiten van de heer Van der Veer als van de belangrijke rol die Nederland in het bondgenootschap speelt.’ Ook anderen binnen het ministerie zijn positief. Een ‘window of opportunity om invloed uit te oefenen in de richting die het Strategisch Concept moet nemen (…) via de inbreng van Van der Veer,’ zo schrijft de Directie Veiligheidsbeleid (DVB) van Buitenlandse Zaken in een memo.
Het voorzitterschap van de Groep van Experts gaat naar de vroegere VS-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright. In het evaluatierapport is te lezen hoe Van der Veer en Albright de taken verdelen, waarbij Van der Veer ‘met name verantwoordelijk werd voor de militaire aspecten van het NAVO-beleid’.
Van der Veers ‘bijzondere belangstelling’ voor Rusland
Van der Veers benoeming draagt bij aan de ‘succesvolle beïnvloeding van de uitkomsten,’ meldt het evaluatierapport. Van de tien thema’s is er één waar Nederland ‘grote invloed’ op heeft: Rusland.
Van der Veer heeft ‘een bijzondere belangstelling voor de NAVO-Rusland relatie,’ aldus betrokkenen in de IOB-evaluatie. Die belangstelling is terug te zien in het adviesrapport van de Groep van Experts, waarin zij de NAVO-lidstaten adviseren ‘een vooruitstrevende samenwerkingsrelatie met Rusland aan te gaan.’
De positieve houding tegenover Rusland is in die tijd niet vanzelfsprekend. Aan de Ruslandpassage ging een ‘felle discussie vooraf’. Met name Oost-Europese staten stonden sceptisch tegenover de toenadering tot Rusland, ‘dat zij nog steeds als een gevaarlijke en onvoorspelbare buur afschilderen.’
Van der Veer was faliekant tegen uitbreiding van de NAVO met Oekraïne en Georgië, vanwege de corruptie in deze landen
Van der Veer waarschuwt binnen de Groep van Experts juist voor de invloed van de Oost-Europese lidstaten binnen de NAVO. Tegen secretaris generaal Rasmussen zegt Van der Veer dat hij ‘moest oppassen niet misbruikt te worden door de nieuwe bondgenoten,’ zo laat hij het IOB-evaluatieteam weten. ‘In feite probeerden zij de NAVO voor hun karretje te spannen omdat ze zelf hun economische zaken niet op orde hebben.’ Tegen NRC voegt Van der Veer destijds nog toe: ‘Het is ook in hun belang dat ze een goeie relatie krijgen met Rusland. Als je in een Baltische staat woont, moet je naar dat besef toegroeien.’
De ‘economische zaken’ waar Van der Veer waarschijnlijk op doelt: al sinds de jaren negentig ligt vooral Oekraïne met Rusland in de clinch over de onderlinge gasrekeningen. Rusland verwijt Oekraïne te weinig te betalen voor het Russische gas, terwijl Rusland volgens Oekraïne juist meer moet betalen voor het doorvoeren van Russisch gas naar Europa door Oekraïense pijpleidingen. Dit conflict legt de basis voor de spanningen tussen Rusland en Oekraïne in latere jaren, die groeien wanneer Oekraïne begin deze eeuw toenadering tot de NAVO en het Westen zoekt.
In tegenstelling tot Van der Veer lijkt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in die tijd terughoudender tegenover Rusland. De auteurs van het evaluatierapport merken op dat Buitenlandse Zaken in 2008 nog streeft naar een ‘verdere verdieping van de relatie van de NAVO met Rusland’, maar na de agressieve inval van Rusland in Georgië in 2008, verandert deze houding. In 2009 en 2010 (de periode waarin Van der Veer deelneemt aan de expertgroep) komt de versterking van de NAVO-Rusland relatie niet terug in de begrotingsdoelen van Buitenlandse Zaken. Die doelstelling verschijnt er pas in 2011 weer in.
Toch neemt de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging (PV’s) binnen de NAVO het advies van de Groep van Experts ten aanzien van Rusland over en neemt ze het initiatief om, samen met een groepje bondgenoten, een opzet voor het Strategisch Concept te schrijven. Deze Ruslandpassage wordt ‘het meest succesvolle tekstvoorstel van Nederland.’ Mede dankzij ‘de positieve woorden over Rusland in het adviesrapport van de Groep van Experts.’
Een ander thema waar Van der Veer zijn stempel op weet te drukken is de uitbreiding van de NAVO met nieuwe lidstaten. Van der Veer was ‘van meet af aan faliekant tegen uitbreiding van de NAVO met Oekraïne en Georgië, vanwege de corruptie in deze landen’, meldt het evaluatierapport op basis van gesprekken met hem.
In het Strategisch Concept van 2010 is uiteindelijk een extra hobbel voor toetredende landen opgenomen: ze moeten naast willing (bereidwillig) ook able (in staat) zijn om in aanmerking te komen. Volgens het evaluatierapport had Nederland een ‘substantiële invloed’ op deze formulering, die een extra verplichting oplegt aan toetredende landen. In een interview met het IOB-evaluatieteam schrijft Van der Veer dit toe aan zijn eigen bijdragen binnen de Groep van Experts. Hij heeft hierover naar eigen zeggen ‘binnenskamers koud water gegooid.’
Handel wint van politiek
Dat Nederland Shell-man Van der Veer naar voren schuift getuigt van Hollandse koopmansgeest. Hij is in de Groep van Experts ‘een uitzondering’ qua ‘afkomst’,’ stelt het evaluatierapport. In de nominaties van de andere NAVO-landen ligt de ‘nadruk sterk op experts met een rijke politieke of diplomatieke carrière.’ Van der Veer en Shell onderhouden vooral zakelijke relaties met Rusland.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten verschillende kandidaten te hebben overwogen, maar stelt dat de toenmalige secretaris-generaal van de NAVO op zoek was naar kandidaten ‘die juist een andere achtergrond hadden dan Defensie of andere overheidsachtergrond.’ Bovendien zag de NAVO Rusland toen nog als strategisch partner, schrijft het ministerie. ‘De kennis en ervaring van dhr. Van der Veer in het zakendoen met Rusland kwamen daarom goed van pas bij het opstellen van het advies van de Group of Experts.’
Van der Veers ervaring staat in een lange traditie. Shell en Rusland doen al sinds 1892 zaken met elkaar. In de periode dat Van der Veer tot het bestuur van het concern toetreedt, is de relatie sterk te noemen. Zo werkt Shell samen met Gazprom Neft, een dochteronderneming van Gazprom, in Salym Petroleum Development N.V.
Ook is er het met Gazprom gedeelde bezit van energieproject Sakhalin II, waar Van der Veer zelf een sleutelrol in speelt. Even dreigt dat mis te gaan, in 2006, wanneer Shell verwikkeld raakt in een conflict met Poetin over de verdeling van de opbrengsten en aandelen van Sakhalin II. Voor Shell was het energieproject op het Russische schiereiland ‘cruciaal om de winning van olie en gas te vergroten,’ aldus de Volkskrant destijds. Rusland probeerde echter de grip op het project te vergroten, wat leidde tot onenigheid en vertraging.
Balkenende belde Poetin dat jaar persoonlijk op om zijn zorgen te uiten over de recente ontwikkeling van het project. ‘Dat was nodig,’ zo liet hij weten tijdens de wekelijkse persconferentie. Met succes: tijdens het beantwoorden van Kamervragen in november 2007 kijkt Balkenende met tevredenheid terug op ‘ons telefoontje’ dat ‘de zaak weer in beweging bracht’. Shell blijft 27,5 procent van de aandelen in Sakhalin II bezitten terwijl Gazprom genoegen neemt met een meerderheidsbelang van ‘50 procent plus één aandeel’.
Follow The Money en Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) onderzoeken sinds 2019 de relatie tussen Shell en de Nederlandse overheid. Voor dit project, de Shell Papers, vroeg PAJ bij 17 overheidsorganen – ministeries, provincies en gemeenten – documenten over hun relatie met Shell op, op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ook veiligheidsbeleid is een kwestie waar we documenten over opvragen, waarbij vooral de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken een rol spelen.
Er zijn meerdere gebieden waarop Shell en het Nederlandse veiligheidsbeleid elkaar raken, en die we onderzoeken.
Ten eerste zijn er diverse samenwerkingsprojecten tussen Shell en het ministerie van Defensie. Zo denkt de president-directeur van Shell, Marjan van Loon, in een klankbordgroep mee over de ‘toekomst van de krijgsmacht’, maken Shell en Defensie afspraken over de inzet van Shell-personeel als reservisten voor Defensie, of juist overplaatsingen van overtollig krijgsmachtpersoneel naar Shell en laat het ministerie van Defensie zich inspireren door managementtechnieken van Shell, zoals het bekende ‘scenariodenken’ van het bedrijf.
Daarnaast overlapt het internationale werkterrein van Shell vaak met dat van de Nederlandse Defensie. Zo is Shell actief in Nigeria, waar de Koninklijke Marine meewerkte aan een militaire training van de lokale marine. Ook vaart Shell met olieschepen door de Straat van Hormuz – de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten – waar de Nederlandse krijgsmacht bijdraagt aan een veiligheidsmissie. Ten slotte Syrië en Irak. In beide landen was Defensie actief terwijl Shell daar olie won (Syrië) of nog steeds wint (Irak).
Welke relaties er zijn tussen de buitenlandse Defensiemissies en Shell is vooralsnog weinig onderzocht, maar de vraag ligt voor de hand. Shell-CEO Marjan van Loon benadrukt in 2021 het belang van Defensie voor het bedrijf: ‘Shell is wereldwijd actief en als geen ander afhankelijk van veiligheid en stabiliteit. Die zaken zijn een direct gevolg van de inspanningen van Defensie.’ Daarnaast meldt de in 2013 opgestelde ‘Internationale Veiligheidsstrategie’ van Nederland: ‘Samen met de EU bevordert Nederland het bestuur, de stabiliteit en het investeringsklimaat in landen met veel grondstoffen.’
Ook is de revolving door tussen Shell en de overheid – het fenomeen dat mensen van een overheidsfunctie naar Shell overstappen of andersom – bij Defensie goed te zien, constateert Defensie-expert Ko Colijn. Dat is een lange traditie, waarvan voormalig premier van Nederland Hendrik Colijn, (1869-1944) al een voorbeeld is: in 1914 werd hij de directeur van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (de voorganger van Shell), niet lang nadat zijn termijn als Nederlandse minister van Oorlog eindigde. ‘De verwevenheid tussen Shell en de overheid is veel breder dan alleen Defensie, maar omvat zowat elk dossier, zeker ook het buitenlands beleid,’ aldus Colijn.
Ook na Van der Veers betrokkenheid bij het NAVO-beleid, blijft Shell actief in Rusland. Met als voorlopige hoogtepunt de in 2015 gesloten deal voor het aardgaspijpleiding project Nord Stream 2. Deze deal sluit aan bij de in 2005 geformuleerde ambitie van het toenmalige kabinet om van Nederland de ‘gasrotonde’ van Europa te maken: een knooppunt in de handel en transport van gas. Rusland hoopt ondertussen met de Nord Stream 2 pijpleidingen haar gas direct aan Europa te kunnen leveren en Oekraïne als doorvoerland en lastige buur te omzeilen. Een win-win-win voor Nederland, Shell én Rusland.
Terwijl de deal rond Nord Stream 2 bezegeld wordt, kondigt Gazprom een ‘wereldwijde strategische alliantie’ met Shell aan voor meer gasprojecten. Op de vraag hoe Shell tot deze samenwerking is verleid terwijl andere Westerse bedrijven juist afstand nemen van Rusland vanwege het oplopende conflict rond Oekraïne, laat Gazprom aan Reuters weten: ‘business was winning over politics.’
Hoewel Shell en Van der Veer in een reactie benadrukken dat de bijdrage van de topman ‘los stond van zijn rol bij Shell’, had het oliebedrijf duidelijk baat bij een Rusland-vriendelijke koers.
Van der Veer staat nog steeds achter zijn bijdrage aan het NAVO-beleid, laat hij weten: ‘Terugkijkend vond ik de expertgroep zeer bijzonder en relevant. (..) Ik denk ook dat onze overall aanpak goed was. Ik vind het logisch dat de politiek vraagt of er inzichten zijn bij multinationals over geopolitiek.’
Weinig kritiek
Kennelijk was de politiek het toen met hem eens. Er was tenminste weinig kritiek. In de verslagen van de Tweede Kamer is geen enkel bezwaar te vinden tegen de benoeming van Van der Veer, nadat die in oktober 2009 door minister Verhagen enthousiast werd aangekondigd. De presentatie van het gedetailleerde evaluatierapport van de IOB in 2013 leidt weliswaar tot enkele kritische vragen over het herzieningsproces, maar niets concreets over Van der Veers rol.
Ook Alexander Mattelaer, defensiespecialist aan de Vrije Universiteit Brussel, kijkt er niet van op dat een voormalige captain of industry aan tafel zit bij de NAVO. ‘Dat komt vaker voor, dat er bij nieuw beleid adviesgroepen worden samengesteld van experts, ook uit het bedrijfsleven. Maar we moeten ervoor hoeden te denken dat dit soort informele groepen veel impact hebben. De uiteindelijke beslissingen worden genomen door alle dertig lidstaten. Die besluiten samen het beleid.’
Bovendien stond Van der Veer niet alleen in zijn standpunten over Rusland, benadrukt Mattelaer. Al tijdens de NAVO-top in de Roemeense hoofdstad Boekarest in 2008 kwamen meningsverschillen over toetreding van Georgië en Oekraïne naar voren. Ook Duitsland en Frankrijk waren openlijk kritisch over hun toetreding. ‘Dat meningsverschil uit Boekarest hing als een schaduw over de onderhandelingen van het Strategisch Concept,’ aldus Mattelaer.
‘Olie en gas zijn strategische producten waar Defensie bij uitstek van afhankelijk is’
Tegenwoordig is er echter wel kritiek op de dubbele petten van Van der Veer. Voor de Brusselse lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) is er in dit geval duidelijk sprake van belangenverstrengeling. CEO-onderzoeker Pascoe Sabido, energie- en klimaatexpert bij de ngo, laat per mail weten: ‘Als Van der Veer er als Shell-topman voor heeft gezorgd dat de NAVO zich eerder mild opstelde ten aanzien van het Kremlin dan is dat een duidelijk voorbeeld van een belangenconflict, gezien de miljarden-investeringen van Shell in de Russische energiesector. Dat Westerse energiebedrijven zich nu plots terugtrekken uit de Russische energiemarkt doet niets af aan dat verleden van economische steun aan het Poetin-regime en het aan het gas houden van Europa.’
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wuift de kritiek ook vandaag de dag weg en verschuilt zich achter veranderende geopolitieke verhoudingen: ‘In aanloop naar het schrijven van het nieuwe Strategisch Concept was de relatie met Rusland anders dan hoe we die nu kennen.’
‘Toegang tot grondstoffen’ als onderdeel van nationale veiligheid
De recente Russische invasie in Oekraïne maakt duidelijk dat defensievraagstukken en gaspolitiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat is niet iets van de laatste jaren, zegt defensie-expert Ko Colijn: ‘In meerdere defensievraagstukken spelen Shell en de bredere olie- en gassector onvermijdelijk een rol.’ Zo moet Nederland volgens internationale afspraken uit 1974 van het Internationaal Energieagentschap (IEA) ‘strategische olievoorraden’ aanhouden, als buffer voor crisissituaties zoals oorlog of olieboycots. Ook bemoeien het ministerie van Defensie en de NAVO zich van oudsher met de oliepijpleidingen in Nederland, eveneens met het oog op een mogelijke oorlog. ‘Olie en gas zijn immers strategische producten waar Defensie bij uitstek van afhankelijk is,’ aldus Colijn.
Voor Nederland speelt bovendien mee dat de energie steeds minder uit eigen land komt en steeds meer van buiten. Met het opraken van het Gronings gas en het vervroegd dichtdraaien van de gaskraan vanwege de aardbevingen, wordt de toegang tot buitenlandse grondstoffen – in ambtelijk jargon: de ‘energieveiligheid’ van Nederland – nog belangrijker.
Van der Veers positie in de Expertgroep van de NAVO – door premier Balkenende toegejuicht vanwege zijn ervaring in ‘energieveiligheid’ – past dan ook in de strategie die Nederland vanaf het begin van deze eeuw uitrolt. Het buitenlands beleid richt zich vanaf dan steeds meer op energieveiligheid en de rol van de energiesector daarin, zo constateert The Hague Center for Strategic Studies (HCSS).
De nieuwe denkrichting wordt verankerd in de Strategie Nationale Veiligheid in 2007 en de Internationale Veiligheidsstrategie in 2013, aldus het HCSS. Dat laatste document vermeldt dat ‘onze welvaart voor een belangrijk deel gebouwd is op grondstoffen en energie van elders’. ‘Het is een strategisch veiligheidsbelang om onze handel en handelsroutes en de toegang tot grondstoffen veilig te stellen.’
Trouw-journalist Wendelmoet Boersema publiceerde vorig jaar het boek Gronings Goud, over de macht van het gas en de rol van Rusland. Hierin beschrijft ze dat het een bewuste politieke keuze van Nederland is geweest om de diplomatieke relatie en gashandel met Rusland te versterken. Tegenover Nieuwsuur legde Boersema uit: ‘Al in de jaren ’90 hebben we vooruit gekeken. Wat zou er gebeuren als het Gronings gas ooit opraakt? Toen zijn we met open ogen een relatie aangegaan met Rusland. En die hebben we alleen maar verder uitgebouwd.’ Shell en Gasunie spelen al sinds de jaren negentig een belangrijke rol in het versterken van deze relatie, beschreven zowel Boersema als Follow The Money.
Intentie tot gefaseerde terugtrekking
Na de inval van Rusland in Oekraïne zegt Shell echter toe om alle zakelijke relaties met Gazprom te verbreken, in navolging van oliebedrijf BP. Ook kondigt Shell in maart aan te zullen stoppen met de inkoop van olie uit Rusland.
De multinational is nog niet helemaal vertrokken: Shell bespreekt momenteel de verkoop van Sakhalin II met enkele Chinese bedrijven, maar bezit haar aandelen nog. Ook koopt Shell nog steeds diesel uit Rusland, ontdekte Bloomberg-columnist Javier Blas begin april, ondanks de eerder gemaakte toezegging daarmee te stoppen. Shell verklaarde hierop dat de terugtrekking uit Rusland altijd gefaseerd zou gaan ‘om een veilige en continue aanvoer van brandstoffen’ te kunnen blijven garanderen. De kleine lettertjes bij de persverklaringen benadrukken dat het om intenties gaat voor de toekomst, waar het bedrijf later op terug kan komen.
Van der Veer zelf plaatst inmiddels kritische kanttekeningen bij de grote afhankelijkheid van Russisch gas. In de uitzending van WNL in begin maart zegt hij: ‘We hebben te veel gas, strategisch gezien, van de Russen gekocht.’ Maar ook waarschuwt hij: ‘je moet zeker niet naar nul’, want ‘je wil zorgen dat die buurman ook een afhankelijkheid heeft van jou.’
Reactie van Shell:
‘Als gevolg van de situatie in Oekraïne hebben we recent besloten om de samenwerkingen met Gazprom te beëindigen. Zo stappen we ook uit het Nord Stream 2-project, waarin we als financier betrokken waren. Verder is het in zijn algemeenheid voor een bedrijf dat zaken doet in het buitenland natuurlijk goed als de diplomatieke relaties goed zijn. Destijds hechtte Nederland zelf aan goede relaties met Rusland, dat was niet ingegeven door Shell. De deelname van de heer Van der Veer aan de NAVO Group of Experts stond los van zijn functie als non-executive director.’
Reactie van Jeroen van der Veer"
‘Destijds en terugkijkend vond ik de Expertgroep zeer bijzonder en relevant en we hebben heel wat bereikt. Ik denk ook dat onze overall aanpak goed was. De focus van de expertgroep lag op artikel 5, artikel 4, out of area missions, cyber security en uitbreiding van de NAVO. Dit laatste ging voornamelijk om Oekraïne, Georgië en de voormalig Joegoslavische staten. In de context van die tijd was de gedachte dat verdere verbetering van de relatie tussen de NAVO en Rusland mogelijk was. Het was ook het beleid van Nederland destijds om de relaties met Rusland verder te verbeteren. [Uit bovenstaand artikel blijkt op basis van het IOB-rapport dat dit niet klopt, red.] Deze gedachte steunde ik, net als vele anderen in de expertgroep, mede door hun eigen ervaringen met Rusland.
Tijdens mijn werkzaamheden voor de expertgroep was ik non-executive director bij Shell, dat is vergelijkbaar met de rol van commissaris. Alle nevenfuncties waren transparant. Shell speelde geen rol in mijn werk in de expertgroep.
Als je in zo’n breed onderwerp zit als NAVO-strategie, dan kan men daar bijna iedere nevenfunctie mee in verband brengen. En zonder nevenfuncties acht ik de kans klein dat je je had kunnen kwalificeren voor de expertgroep. Het gaat om de eigen zorgvuldigheid. Destijds was dit geen probleem voor mij.
Ik vind het logisch dat de politiek multinationals vraagt om geopolitieke inzichten. Vervolgens moeten multinationals voorzichtig zijn in het delen van die inzichten. De politiek heeft het primaat als het gaat om geopolitiek en veiligheidsbeleid.’
126 Bijdragen
Gerard van Dijk 6
Dit lijkt mij eigenlijk explosief nieuws waar Jeroen van der Veer totaal bij verbleekt. Als dit onzin zou zijn dan zou er alle reden zijn om hem wegens smaad aan te klagen. Dat dit niet gebeurt is sterkt mij de gedachten dat het gewoon waar is.
Bekijk de volgende podcast
https://m.youtube.com/watch?v=xNl_hHMuhMM
Gerard van Dijk 6
https://m.youtube.com/watch?v=EdobvC-bgNg&t=9s
Petrus Harts 3
Gerard van DijkGerard van Dijk 6
Petrus HartsWelke halve waarheden worden gedeeld?
John Janssen 4
Tuurlijk zou ieder CEO van iedere multinational binnen de NAVO landen, met zeer grote belangen binnen Rusland, die nevenfunctie willen bekleden. Heel andere tijd ook toen, waar we big time energy van een Oosterbuur konden verkrijgen, ver voordat de verre Westerbuur grote velden schaliegas(LNG) exploreerde.
Het was van der Veer die Halbertje als sprookjesverteller neerzetten, duidelijk maling hebbend aan de 'politieke connectie'.
[Verwijderd]
John JanssenRoland den Boef 1
[Verwijderd]De FvD klaagt vaak over 'landverraders'. Nou, daar komen sommige van je berichten wel bij in de buurt. En eindeloos klagen dat Nederland een totalitaire staat is zonder dat je opgepakt wordt of boetes krijgt, terwijl je in Rusland 15 jaar de cel in kunt als je een oorlog een oorlog noemt. Houd toch op met deze onzin, het is een schande. Ja, je hebt het grondwettelijk recht om te pleiten dat ons land zich moet overleveren aan Poetin, maar ga dan niet klagen als wij als Nederlandse burgers jouw bijdrage niet accepteren.
En aangezien je toch al in de Russische zak zit, heeft een gesprek waarschijnlijk weinig zin, maar het is natuurlijk totaal bizar om te denken dat de Nederlandse belangen beter gediend zijn bij een verbond met Poetin dan een verbond met de EU of de VS. Zeker vanuit puur machtspolitiek perspectief - de VS is veel machtiger en daarom veel nuttiger als bondgenoot. Poetin heeft juist als doel om Europa en Nederland te verzwakken. Jouw eigen land over willen leveren aan een vijand, hoe noemden we dat ook alweer?
En wat vindt je dan van de genocidale oproepen van de Russische media, die eisen dat de Oekrainers als volk vernietigd moeten worden? Dat land wil jij beste vriendjes mee worden? Je moet wel durven! Een ander narratief mag je prima hebben, maar het is zo afstotelijk dat je niet verbaasd zou moeten zijn dat je er niet ver mee komt.
[Verwijderd]
Roland den BoefWillem Timmer 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Willem TimmerMaking a Murderer, The Central Park 5 en The Innocence Files: op Netflix zijn heel wat documentaires te vinden over mensen die onterecht vast hebben gezeten. En niet geheel toevallig spelen die zich allemaal af in de Verenigde Staten.
In Amerika is de gevangenis nooit ver weg. Elk jaar worden er zo'n 10.6 miljoen mensen opgepakt, 600.000 daarvan belanden voor langere tijd in de gevangenis. Twee derde van de ex-gedetineerden zit binnen drie jaar weer in de cel. Deze cijfers zijn nog wat harder voor Afro-Amerikanen. Eén op de drie zwarte mannen zit in zijn leven een keer in de gevangenis. Al deze feiten maken dat er veel discussie is over het Amerikaanse gevangenissysteem.
https://www.vpro.nl/programmas/europeaan-in-new-york/amerikaans-gevangenissysteem.html
Willem Timmer 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Willem Timmerj.a. karman 5
[Verwijderd][Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Ik ziet het vaker gebeuren maar een goede verklaring ontbreekt.
[Verwijderd]
j.a. karmanMarco Krook 3
[Verwijderd][Verwijderd]
Marco KrookWietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Ik ben benieuwd of er dan geen dekkingstekort is....
Mogelijk kan men dan ook een oplossing bedenken voor Spaanse problemen.
https://www.reuters.com/business/energy/algeria-warns-spain-not-re-export-gas-supplies-2022-04-27/
Ik verwacht er weinig van.
Als je overal op tegen bent, hoe blijft dan de kachel branden of mogen anderen dat probleem oplossen. Als die ander dan maar niet Jeroen van der Veer is.....
[Verwijderd]
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
[Verwijderd]John Janssen 4
Wietze van der MeulenEn dan moet er nog voldoende alternatief voorhanden zijn. Dat er voldoende alternatief en moeder aarde zit is bekend, alleen het omhoog halen, koelen en verschepen vraagt een logistiek wonder op korte termijn. Bestaat Aladin?
Arne van der Wal 10
[Verwijderd][Verwijderd]
Arne van der WalNico Janssen 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Nico JanssenAlle stukjes passen in elkaar!
Wietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Hoe verzinnen sommige mensen het. Zo maar wat wilde opmerkingen maken is het nieuwe normaal blijkbaar.
[Verwijderd]
Roland den BoefNico Janssen 7
[Verwijderd]Ja, Rusland is zeker zo'n abject regime (geweest) als Nazi-Duitsland en opereert uit een heel naar imperialistisch machtsdenken waarin de individuele mensen en zelfstandige onafhankelijke staten hen enkel maar in de weg staan en desnoods met grof geweld vernietigt mogen worden.
Meer lezen over het Molotov-Ribbentroppact? Kijk hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Molotov-Ribbentroppact
Wat betreft de moderatoren van deze website vind ik dat de heer Klerkov zich over de rand van de vrije meningsuiting begeeft en wat mij betreft van deze website geweerd mag worden.
[Verwijderd]
Nico JanssenNico Janssen 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Nico JanssenMarco Krook 3
[Verwijderd]Ik zou het bij Weltschmertz proberen.
Daar zijn ze het allemaal met je eens....
[Verwijderd]
Marco Krook[Verwijderd]
Marco KrookMarco Krook 3
[Verwijderd]Maar ik geloof niet in complotten..
Het grootste probleem is....
Iedereen doet maar wat!!
[Verwijderd]
Marco KrookOp 11 april landden de Oekraïense troepen twee raketaanvallen op de kruiser Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee-vloot. Het zonk kort daarna. NBC en de Times meldden allebei dat Oekraïne het schip niet had kunnen raken zonder de hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst.
De hulp bij het richten, die heeft bijgedragen aan het uiteindelijke zinken van het vlaggenschip, de Moskva, maakt deel uit van een voortdurende geheime inspanning van de Biden-regering om real-time slagveldinformatie aan Oekraïne te verstrekken. Die informatie omvat ook het delen van verwachte Russische troepenbewegingen, afgeleid van een recente Amerikaanse beoordeling van het strijdplan van Moskou voor de gevechten in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne, zeiden de functionarissen.
De regering heeft getracht een groot deel van het slagveld en de maritieme inlichtingen die het met de Oekraïners deelt geheim te houden uit angst dat het als een escalatie zal worden gezien en president Vladimir V. Poetin van Rusland tot een bredere oorlog zal uitlokken.
Deze mensen snakken naar een oorlog met Rusland. Ze kunnen het gewoon krijgen.
Ik praat niets goed wat Poetin doet, helemaal fout, maar als we straks in Europa middenin een nucleaire oorlog belanden dan hebben we dat deels aan onszelf te danken, we laten deze oorlog door het continu leveren van wapens aan de Oekraïne i.p.v. de weg van stille diplomatie te bewandelen onnodig lang rekken.
Kracht zit niet in wie de meeste wapens heeft want dat is de VS, kracht zit in wie het beste kan nadenken over het zo snel mogelijk oplossen van deze waanzin die alleen maar onschuldige slachtoffers maakt, en eindigt als we niet oppassen met alleen maar verliezers.
John Janssen 4
[Verwijderd]We zijn het weleens oneens, maar die laatste zin slaat de spijker op het hoofd!
[Verwijderd]
John JanssenStoppen met de Oekraine nog meer wapens te leveren want we delven onze eigen graven.
[Verwijderd]
John JanssenOm een recente verklaring van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov te benadrukken die waarschuwde dat het gevaar van een nucleaire oorlog ernstig is. Het is echt. Het is niet te onderschatten.
Dus wat ze zeggen is we zullen kernwapens tegen jou en je bondgenoten gebruiken als je je niet terugtrekt.
Twee jaar geleden herzag Poetin het nucleaire afschrikkingsbeleid van Rusland. Het nieuwe beleid stelt Rusland in staat kernwapens te gebruiken als reactie op een conventionele aanval. Dat betekent een soort niet-nucleaire provocatie.
Bovendien waarschuwde de voormalige Russische president Dmitry Medvedev in maart Joe Biden dat Rusland inderdaad kernwapens tegen het Westen zou gebruiken als reactie op elke 'agressie die wordt gepleegd tegen Rusland en zijn bondgenoten.
We weten wel dat Poetin de Russische nucleaire strijdkrachten op scherp heeft gezet en nogmaals, Rusland heeft het grootste nucleaire arsenaal ter wereld, waarom zou hij die wapens niet gebruiken? Ze vertellen ons dagelijks dat hij slecht en krankzinnig is, en misschien is hij dat ook, maar niemand in Washington lijkt zich ook maar in het minst zorgen te maken.
Het is duidelijk dat niemand in de regering van Biden er iets om geeft of zich er zorgen over maakt. De escalatie gaat in een opmerkelijk tempo door, ze sturen artillerie naar Oekraïne een van de meest corrupte regeringen ter wereld en sturen 33 miljard dollar mee om het uit te voeren.
Om deze redenen, snelt de VS in de richting van een van de grootst rampen in de geschiedenis.
Wie dit nog kan volgen? Ik in ieder geval niet.
Wietze van der Meulen 6
[Verwijderd]https://www.reuters.com/world/europe/us-intelligence-helping-ukraine-kill-russian-generals-ny-times-2022-05-05/
https://www.welt.de/politik/deutschland/plus238589393/Hilfe-bei-Toetung-von-Generaelen-Dann-waeren-die-USA-auch-Kriegspartei.html
Zoiets kan makkelijk de boel nog verder doen escalleren.
[Verwijderd]
Wietze van der MeulenDit loopt uit op een ramp van ongekende aard en het lijkt dat iedereen zijn schouders maar ophaalt en denkt van ach wat kan ons gebeuren, we zitten in de NAVO wij zijn onverslaanbaar, ongelofelijk.
[Verwijderd]
Marco KrookMarco Krook 3
[Verwijderd]Annemiek van Moorst 11
Nico JanssenAnnemiek van Moorst 11
Roland den Boef[Verwijderd]
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Annemiek van MoorstWietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Lia 4
Roland den Boef“de VS is veel machtiger en daarom veel nuttiger als bondgenoot.”
Stel dat binnenkort een Trump het stokje weer overneemt van Biden, die kans is namelijk niet helemaal uitgesloten (understatement).
Lijkt het je dan nog steeds ‘nuttig’ dat Europa zich grotendeels afhankelijk heeft gemaakt van beste vriend Amerika?
Grootmachten worden vaak groot door het niet erg nauw te nemen met de mensenrechten.
In plaats van eenzijdig partij kiezen voor de ene grootmacht tegenover de andere, kan Europa beter een eigen koers varen en onderhandelen. Perse willen vasthouden aan de overconsumptie die we gewend zijn maakt ons onnodig kwetsbaar.
https://www.vn.nl/jonathan-holslag/
https://www.henktepper.nl/2019/01/27/vrede-en-oorlog-politicoloog-jonathan-holslag-wij-zijn-het-die-onze-cultuur-kapotmaken/
John Janssen 4
[Verwijderd][Verwijderd]
John JanssenJohn Janssen 4
[Verwijderd]Is nu even niet relevant, en wanneer men wil toetreden vergeten we het hoofdstuk "Privé Vermogen' even!
j.a. karman 5
[Verwijderd]Blijk je toch wel heel erg pro Rusland te reageren
[Verwijderd]
John Janssenhttps://youtu.be/xNl_hHMuhMM
Wouter van der Weijden
[Verwijderd]Dat was kort na de val van de muur, toen Rusland niet meer als grote bedreiging werd gezien. Het lijkt me aannemelijk dat ook hier het belang van Shell heeft meegespeeld.
Van dit plan is weinig terechtgekomen, maar toch heeft Shell prima zaken gedaan in Rusland.
John Janssen 4
Wouter van der Weijden[Verwijderd]
John JanssenJ.W.A. Renssen 1
[Verwijderd]
J.W.A. Renssenj.a. karman 5
[Verwijderd][Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Ik reageer hier nu op omdat je jezelf tegenspreekt. beweren dat je niet pro rusland bent en vervolgens van alles posten dat toont dat je alleen pro rusland verhalen wilt zien , dat is een typsiche blindheid.
[Verwijderd]
j.a. karmanWietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Wouter van der Weijden
J.W.A. RenssenAanzienlijk minder simplistisch, complotterig en propagandistisch dan bovenstaande post.
Wouter van der Weijden
J.W.A. RenssenEn is Jeroen van de Veer niet ook al jaren bezoeker van WEF? Zo ja, zit hij dan soms ook in het anti-Russische complot?
(Ik ga er maar van uit dat jij, J.W.A. Renssen, niet wordt betaald uit Russische bronnen, want dan zou het zinloos pingpongen worden).
Pieter Jongejan 7
Wouter van der WeijdenNu de reele kapitaalmartrente zwaar negatief is geworden (nominale rente 1% en inflatie 7% levert -6% dreigt het systeem ineen te storten. Mensen met kapitaal (assets) kunnen nu nog steenrijk worden door heel veel schulden aan te gaan. Speculeren is nu een spel zondern nieten geworden voor de rijken, want je reele schuld gaat ieder4 jaar met 7% omlaag.
Dit systeem van negateve reele rentetarieven is daarom ten dode opgeschreven, omdat er hyperinflatie dreigt.
En dus zoeken de assetbezitters via het WEF naar een manier om tot een constante geldontwaarding te komrn met een positieve nominale kapitaalmarktrente van zeg 2%, waardoor zij denken te voorkomen dat mensen uitwijken naar andere betaalmiddelen zoals de bitcoin, goud e.d..
Dit andere betaalmiddel moet de digital central bank currency worden gebaseerd op een mandje muntrn van de grote landen. De petrodollar maakt dan plaats voor een IMF digitale munt, waarvan nog onbekend is hoe de waarde van die munt zal worden gedekt. De Amerikaanse assetbezittters en speculanten sturen aan op monetaire financiering zonder intrinsieke dekking, maar met een positieve nominale rente. China en Rusland die over veel schaarse grondstofen beschikken sturen aan op een grondstoffenmandje. Bedenk dat China 75% tot 90% van de voor de energietransitie benodigde zeldzame metalen produceert. Rusland is ook een belangrtijke grondstoffenproducent (nikkel voor batterijen) En uiteraard ook de Oekraine. Vandaar de pogingen van de USA sinds 2014 om Rusland te destabiliseren en zoi de overgewaardeerde dollar te steunen
Gerard van Dijk 6
J.W.A. RenssenZie video in mijn eerste reactie hierboven.
Annemiek van Moorst 11
Gerard van DijkJan Ooms 10
J.W.A. RenssenIk wist niet dat ‘winst boven alles’ tegenwoordig de-escaleren heet…
Waarom Oekraïne en Georgië corrupt noemen (overigens terecht), maar vervolgens zaken doen met een van de meest corrupte en grootste aller schurken staten, Rusland??!!
Nico Janssen 7
Jan OomsWat dat betreft waren Oekraïne en Georgië bijna witte raven, waar wel degelijk echt gepoogd werd / wordt om richting een serieuze democratie en rechtsstaat te koersen. Een beetje zoals Bulgarije, die natuurlijk wel lid van de NAVO en EU zijn geworden. Wat natuurlijk een doorn in het oog van Kleptocratenstaat Rusland is / was. Dat er in genoemde landen nog heel veel te verbeteren viel / valt is zeker, maar de balk in het oog van de heer van der Veer is wel gigantisch, die vergeet dat wij de facto door het grootkapitaal / Shell e.d. geregeerd worden, dat heet dan kennelijk geen (netwerk) corruptie ???????
Annemiek van Moorst 11
Jan OomsGeorgia is overigens helemaal niet zo corrupt. Oekraine is bezig het aan te pakken. Rusland slaat inderdaad alles. En Nl doet ook aardig mee. Vooral de FvD aanhangers kunnen er wat van. Likken laarzen Putin. Worden betaald om in parlement te zitten maar komen niet opdagen. Opportunisten pur sang. Griezelige lui die Putin nu goedpraten en van alles verzinnen om VS de schuld te gevn.
Over VS is veel te zeggen maar nu doen ze het goede nl nazi’s, de echte nazi’s zijn de Russen, mee helpen terugdringen.
Roland Horvath 7
J.W.A. RenssenNu heeft er zich een bekende, hysterische waanzin meester gemaakt van Europa EUR: Er worden sancties ingevoerd om RU en China CN te treffen en van EUR te vervreemden. De EUR politici delven hun eigen graf, door hun geïndoctrineerde gedachten dat de VS heilig zijn en RU & CN des duivels. De NAVO had nooit een reden van bestaan en ze is er uitsluitende voor de VS. De slaafsheid van EUR leidt niet alleen tot wapenleveranties aan UA om nog meer UA burgers te doden maar op langere termijn ook tot onze ondergang, letterlijk.
Dat alles gebeurt op bevel van NAVO/ VS. En van Joe Biden JB °1942, al altijd één van de ergste VS haviken, hij kan niet delegeren bvb. aan de vicepresident Kamala Harris KH °1964. JB is blijkbaar vermoeid en stilaan dementerend. Dat belooft voor EUR. De VS voeren graag oorlog maar wel in het buitenland, niet in de VS.
Dat sedert het begin van de 19e eeuw, toen tal van VS politici & Co het idee hebben opgevat dat de VS zo speciaal zijn o.a. door hun grondwet, dat ze de hele wereld moeten regeren. Dat willen ze bereiken door oorlog te voeren nu volgens het NAVO lange termijn plan tegen RU en CN. De oorlog UA-RU nu in 2022, is vooraf gegaan door een oorlog UA-VS, een 8 jaren durende burgeroorlog in UA gefinancierd en bewapend door de VS, met 14000 doden als resultaat. De hetze tegen Poetin/RU in de MSM is dus misplaatst.
Het kan ook anders als de 14 NAVO lidstaten, sedert 1949-1955, doen wat ze moeten doen: Een onmiddellijke wapenstilstand in UA en onderhandelingen met RU & UA, op basis van de redelijke eisen van RU/Poetin. Los van de VS. Die willen ook RU en West Europa vernietigen in deze oorlog. Twee concurrenten minder.
In Europa regeert Europa.
[Verwijderd]
Roland HorvathAnnemiek van Moorst 11
Roland HorvathRedelijke eisen, hoe haal je het in je hoofd?
Lia 4
Annemiek van MoorstTip: de punten onder het kopje “Reageren” (her)lezen, vooral punt 12
“En blijf altijd respectvol, ook al verschil je nog zo van mening.”
https://www.ftm.nl/over-ftm/voorwaarden
Annemiek van Moorst 11
LiaLia 4
Annemiek van MoorstBeargumenteer liever steeds opnieuw waar hij volgens jou de fout in gaat. Dan geef je andere lezers meteen ook de juiste feiten mee.
Ten tweede, ik krijg steeds weer de indruk dat er in jouw beleving maar twee kampen zijn: een kamp pro Putin en anti Westen, en een kamp pro Westen en anti Putin. Zoals Bush zei: "Either you are with us, or you are with the terrorists". Geeft dat jou een veilig gevoel? Mij juist niet.
Dat Disneyfilm-narratief dat de ene partij 'goed' is en de andere partij 'fout'; dat 'wij' ongeacht ons gedrag altijd de 'goeden' zijn; en dat in oorlogstijd iedereen die pleit voor zelfreflectie of nuance als 'fout' gezien wordt en met harde hand 'gecorrigeerd' mag, nee moet worden.
Dat vind ik veel onveiliger - vooral in tijden van oorlog - omdat het polariseert. Het zet mensen tegen elkaar op, staat wederzijds begrip en dus geslaagde onderhandelingen in de weg, kortom laat de oorlog langer voortduren.
Jij en ik zijn het hier totaal niet over eens, dat lijkt me duidelijk en ik vind het prima dat je er anders over denkt. Maar als je een veilige omgeving belangrijk vindt, realiseer je dan dat anderen aanvallen daar niet aan bijdraagt.
Annemiek van Moorst 11
LiaEr worden de meest erge oorlogsmisdaden begaan door de Russen. Oekraine is een souverein land. Putin had en heeft geen enkele reden om aan te vallen. Geen enkele. Iedereen die er verstand van heeft, ook Russen zelf die kunnen spreken, geven dat aan. Die NAVO dreiging is onzin. Iedere raket kan overal komen. Putin zorgt nu zelf voor eenheid en aansluting rondom hem ter verdediging. Hij zal de geschiedenis ingaan als een nazi van de ergste soort. Tip: draai alles om wat hij zegt, putin liegt altijd. Al die propaganda: draai het om. En je begrijpt wat werkelijk speelt.
Er is geen vredesonderhandeling mogelijk. Putin moet verslagen worden want hij is niet te vertrouwen. Nooit. Mag oekraine dat trouwens zelf bepalen? Wie ben je dat je aangeeft dat op ‘redelijke’ eisen Putin als aggressor moet worden ingegaan? Stuitend en nogmaals je staat dan aan de verkeerde kant zoals Hans Goedkoop in zijn 5 mei toespraak goed aangeeft.
Lia 4
Annemiek van MoorstOok jij en ik zijn niet over alles eens, maar wel zijn we het het geheel eens dat Poetin gruwelijke oorlogsmisdaden begaat en dat hij gestopt moet worden. Waarom hij ze begaat, hoe hij gestopt kan worden en of zijn opvolger heel anders gaat opereren, daarover verschillen we waarschijnlijk van mening. Maar op deze manier kunnen we daarover in gesprek blijven :-)
Wat die 'redelijke eisen' en 'mag oekraïne dat zelf bepalen', ik zou natuurlijk het liefst zeggen 'ja'! Maar er zijn nu eenmaal allerlei geografische en historische en geopolitieke kwesties die dat in het geval van Oekraïne heel ingewikkeld maken - dat is een gegeven waarmee de wereld zal moeten dealen.
Annemiek van Moorst 11
LiaLia 4
Annemiek van Moorst"Een oorlog beginnen uit miskende grootheidswaanzin" (miskent de voorgeschiedenis, zie het artikel https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/europa-en-rusland-na-1989-een-koude-oorlog-zonder-conclusie uit mijn eerdere bijdrage vandaag).
"Niet alleen is in Europa sinds Hitler een dergelijke onbeschaamde overval op een soeverein land niet meer vertoond" (het is voor het eerst sinds Hitler dat een 'soeverein Europees land SLACHTOFFER was van zo'n onbeschaamde inval; het is NIET voor het eerst sinds Hitler dat een democratisch land zo'n onbeschaamde overval deed op een soeverein land)
Toch kan ik me ook wel voorstellen waarom jij het wel een goede column vindt.
De laatste tijd vraag ik me vaak af waarom sommigen meer belang lijken te hechten aan 'de gelederen sluiten' en anderen meer aan 'probeer de motieven van de ander te doorgronden' (wat vaak ten onrechte wordt uitgelegd als 'je kiest partij voor die ander'). En vooral: hoe die twee meningen elkaar kunnen verstaan - voor het overleven van een maatschappij zijn beide immers belangrijk.
Daarom vond ik dit een interessante uitspraak van Jonathan Holslag en ben benieuwd wat jij ervan vindt:
"Waardigheid valt van het eigen belang niet los te koppelen. Met mensen in het leger heb ik daar vaak discussies over. Mijn standpunt is dat vechters, zoals Plato zegt, ‘wachters’ moeten worden, die kracht combineren met wijsheid. Maar als vechters filosoferen, gaan ze twijfelen en kunnen ze niet meer vechten, zeggen zij dan. Het is lastig, maar in het zoeken ligt de menselijke waardigheid ook besloten."
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/29/jonathan-holslag-een-europese-green-deal-heeft-geen-zin-als-je-plastic-rommel-uit-china-haalt-a4118980
John Janssen 4
LiaEn ja, natuurlijk is er een groot 'grijs gebied' tussen goed en kwaad. Ik probeer alleen voor mezelf te bedenken wat nu toch maakt dat vrind Poetin zo doorslaat in deze gekte. Is het werkelijk de primaire gedachten van 1 groot Russisch rijk? Hij was al machtig toch? Alom gerespecteerd door de rest van de wereld voordat hij schijnbaar de weg kwijtraakten. Speelt er iets anders? Interne powerplay? Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat het eventueel plaatsen van raketjes in zijn achtertuin hiertoe heeft geleid.
En ja, ikzelf ben nog steeds voor een dialoog tussen Europese leiders en het Kremlin. Beter dat we Big Joe daar even buiten laten gezien zijn radicale uitspraken over Poetin.
Lia 4
John JanssenEens. Een veel logischer verklaring geeft volgens mij een kijkje op de wereldkaart: de enige ijsvrije kust aan de westkant van Rusland ligt bij de Zwarte Zee. Cruciaal voor het machtsevenwicht.
Annemiek van Moorst 11
LiaMaar souvereine landen aanvallen, is en blijft een oorlogsmisdaad.
Lia 4
Annemiek van MoorstZou dat niet grotendeels verklaren waarom Poetin juist in Georgië en Oekraïne keihard ingreep/ingrijpt, en in de andere nieuwe NAVO landen niet?
Daarmee wil ik het uiteraard niet goedpraten! Ik ben het 200 % eens met je laatste zin "Maar souvereine landen aanvallen, is en blijft een oorlogsmisdaad". Precies daarom ben ik zo kritisch op de VS en de meeloperij van de EU.
Ik bedoel dus alleen: puur vanuit strategisch oogpunt zijn de aanvallen begrijpelijk. Geldt eveneens voor de bemoeienis van de VS en EU met Oekraïne trouwens - als je denkt dat het echt om democratie of soevereiniteit gaat, vergelijk dan eens met Wit-Rusland, Irak, Afghanistan, ... - ook de VS doen altijd alles wat ze nodig achten om controle te behouden.
De westerse beeldvorming dat Poetins gruwelijke aanvallen alleen maar gemotiveerd worden door 'grootheidswaan' of ‘geestelijke gesteldheid’ vind ik daarom misleidend en gevaarlijk. Je negeert dan de hele voorgeschiedenis.
Ik vind dit een heel goed stuk daarover: https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/europa-en-rusland-na-1989-een-koude-oorlog-zonder-conclusie
Goed punt wat je noemt van die eerste twee jaar WO2, je bedoelt het Molotov-Ribbentroppact neem ik aan? https://nl.wikipedia.org/wiki/Molotov-Ribbentroppact (de parallellen met nu geven wel te denken...)
H.A. Kuhl
Roland HorvathGroningsgasveld moet maar open, hij is vertrokken naar GB. Hij ziet nog kansen om aan het laatste restjes gas te verdienen. Zijn bonus te vergroten. Groningers zitten nog steeds met de schade. SHELL is via een constructie groot aandeel houder.
In Nigeria onder van der Veer mensen vermoord, het was Shell Nigeria
Alles voor de eigen portemonnee, zonder scrupules.
Ellie Heinen
J.W.A. RenssenMarco Krook 3
J.W.A. RenssenJe bent niet de enige die in de wappiefuik gezwommen is.
https://fd.nl/samenleving/1426965/hoe-de-great-reset-werd-gekaapt
Willem Timmer 4
Andere onderzoekspunten zouden kunnen zijn: de banden tussen het koninklijk huis, ABN AMRO, en Shell en voeg KLM dan toe. Waarom werd ABN AMRO gered? en Fortis gekeeld? Waarom helpt de overheid KLM bij alle ellende die ze zelf veroorzaken? In hoeverre zitten er belangen die we nooit horen tussen Overheid (de top van de ambtenaren) en grote bedrijven PLUS Koninklijke familie? Naar verluid hebben die altijd een fors aandelen bezit gehad in ABN en de voorlopers, en evengoed in Shell. Maar gek genoeg zijn die percentages nooit boven water gekomen, waarbij wel bedacht moet worden dat ze door vererving (belastingvrij?) bij meerdere leden kunnen zitten. Shell speelt daar zeker een rol in en die belangen moeten verdedigd worden door de Staat/Leger etc.
Dan de dubieuze rol van de Shell bij de NAM, hoe stond van der Veer daar dan in? lijkt me toch redelijk corrupt als je de huizen van Groningers kan opdelen in brokken.
Arne van der Wal 10
Willem Timmerj.a. karman 5
Arne van der WalMet de affaire Halbe Zijlstra is duidelijk dat er veel elders zit. Evens dat tijd locatie en momentum niet afgedekt zijn met wat binnen de overheid mogelijk te vinden is.
Annemiek van Moorst 11
Arne van der WalArne van der Wal 10
Annemiek van MoorstWietze van der Meulen 6
Arne van der WalDe reacties van Annemiek zijn overigens ook niet altijd even respectvol.
Arne van der Wal 10
Wietze van der MeulenLia 4
Wietze van der MeulenAnnemiek van Moorst 11
Arne van der WalLia 4
Arne van der Wal1 Graag willen wij dat onze site een prettige plek is voor al onze lezers en dat discussies op onze site respectvol plaatsvinden; daarom vragen we je rekening te houden met de volgende eenvoudige regels en adviezen.
2 Wees beleefd.
3 Maak je bekend.
4 Probeer iets nieuws aan de discussie toe te voegen.
5 Reageer ‘on topic’.
6 Geef argumenten voor je mening.
7 Schrijf een voor andere lezers begrijpelijke reactie in goed Nederlands.
8 Scheld niet op andere lezers die reacties posten, auteurs of personen die in stukken voorkomen.
9 Discrimineer niet, zet niet aan tot haat of geweld.
10 Maak je niet schuldig aan digitaal schreeuwen (overmatig gebruik van hoofdletters, vraag- en uitroeptekens, gebruik van niet-passende afbeeldingen).
11 Gebruik geen schuttingtaal.
12 Reageren op anderen is prima en hoort bij een gezonde discussie, maar reageer wel graag inhoudelijk en met argumenten. En blijf altijd respectvol, ook al verschil je nog zo van mening.
13 Als je een link plaatst in je reactie, licht dan toe waarom de link relevant is of wat hij toevoegt aan de discussie.
John Janssen 4
LiaLia 4
John JanssenTheo van Beuningen 4
Annemiek van MoorstWordt ook een beetje ingewikkeld als je rekening moet gaan houden met de persoonlijke wensen, gevoeligheden enz. van joost mag weten hoeveel mede lezers.
Elkaar persoonlijk gaan aanvallen is een ander verhaal, lijkt me niet dat het uitwisselen van opinies daar gezelliger van wordt.
Lia 4
Theo van BeuningenJohn Janssen 4
Willem TimmerEn ja, NATO slobbert op jaarbasis enorm veel benzine, diesel, jet-fuel en aviation-gasoline, dus zeer aantrekkelijk om daar aan te mogen leveren.
En ABN-AMRO werd gered door onze Drie Musketiers(Balkende/Bos/Wellink), onder het mom van "het is een systeem bank"!
En Meneer van der Wal; als ik voortaan alleen nog maar 'op feiten' basis mag deelnemen, taai ik af:-).
Vincent Huijbers 9
'Business was winning over politics.’ lijkt een inkijkje in een mogelijk antwoord. Al deze -achteraf- strategische blunders zijn steevast als zuiver economische projecten betiteld om de politieke consequenties te kunnen negeren. Ook over het handelen van Poetins Rusland werden geen vragen gesteld en handel voor waarden en normen geplaatst. Puur uit opportunisme en eigen belang. Iets dat de Russen zeker hebben gezien.
Door te verschuilen achter 'veranderende geopolitieke belangen' wordt ook een antwoord op deze blunders ontweken en buiten het eigen handelen geplaatst.
Jan Ooms 10
Vincent HuijbersHetty Litjens 6
Dat het mis is gegaan ligt volgens mij vooral aan de ondermijning van dit positieve beleid door de VS. Er staat in dit artikel dat Rusland Georgië op agressie wijze heeft aangevallen. Feit is dat hiermee een kentering onstond in de verdere ontwikkelingen.
Ik was toen fervent aan het bloggen (Radio Userland) over internationale politiek. In Zuid-Ossetië woonden voornamelijk Russen en die wensten zelf ook onafhankelijkheid. Bij het begin van de gevechten heb ik alle beschikbare media bekeken en onderzocht, alle artikelen uitgeplozen naar tijdstippen en feiten. Daaruit bleek dat Georgië (onder Saakashvili) met zijn troepen Zuid-Ossetië was binnengevallen en daar aan het moorden was geslagen. Rusland heeft daar meteen op gereageerd is en heeft toen de Georgische troepen aangevallen en uit het gebied geslagen. De algemene toon in alle media was: 'Rusland is Georgië binnengevallen'.
Ook in de New York Times niets over de inval van Georgië in Ossetië. Op mijn blog stond toen een relaas van de ontwikkelingen, waaruit duidelijk werd dat Saakashvili met de gevechten was begonnen. Op zijn internetvoorpagina heeft de NYT toen wel een link gezet naar mijn blog met de andere kijk op deze kwestie.
Rusland heeft toen terecht ingegrepen. Maar dit gebeuren werd wel aangepakt om een begin te maken met een nieuwe koude oorlog.
Van der Veer heeft een zeer positieve invloed gehad op de betrekkingen met Rusland. Hij zag heel goed in dat Rusland er belang bij had om de miljoenen Russen die nog overal in de nieuwe onafhankelijk oostbloklanden woonden te beschermen om ook het eigen land veilig te houden. De uitbreiding van de NAVO is veel te voorbarig begonnen.
Nico Janssen 7
Hetty LitjensHier ook een leesbaar artikel over wat voor naar imperialistisch land Rusland is en hoe ze zich gedragen in Georgië en Zuid-Ossetië: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/21/rusland-verlegt-eigenhandig-grens-met-georgie-mensen-gaan-slape/
Gerard van Dijk 6
Hetty LitjensKlinkt heel interessant. Eigenlijk ben ik onderhand benieuwd naar jouw levensloop in relatie tot de kennis en inzichten die je hebt opgebouwd! Kunnen wij als leden je voordragen als redacteur bij FTM?
Annemiek van Moorst 11
Gerard van Dijk[Verwijderd]
Annemiek van MoorstHetty Litjens 6
Van der Veer zag heel goed in dat je voor vrede en handel begrip moet hebben voor de veiligheid van Rusland, ook dat er veel corruptie en rancune zat in net onafhankelijke oostbloklanden en daarom voorzichtig moet zijn met uitbreiding van de NAVO. Jammer genoeg begon de VS meteen met het steunen van Saakashvili die in eigen land ook niet erg populair was. Ik zie hem nog voor me op een filmpje van die tijd waarin hij met glazige ogen op zijn stropdas aan het sabbelen was voordat de opnamen officieel gestart werden.
Sinds die tijd is de VS met het verder uitbreiden van de NAVO aan de slag gegaan, zodat nu zowat een hele ring rond Rusland is opgebouwd van rancuneuze landen met zware bewapening gericht op Rusland. Dat is een rechtstreekse bedreiging voor Rusland zelf.
Waar die rancune vandaan komt is een vreemde kwestie. De scheepswerven in Polen werden door Rusland zwaar gesubsidieerd. Er ontstond weerstand tegen de communistische leiding. Kun je verwachten in een verkrampt katholiek land als Polen. Wat de vakbond Solidarnosc met zijn weerstand heeft bereikt is dat na de afscheiding van Polen uit het Warshaupact (toetreding tot de NAVO kwam later) de werven failliet gingen en opgedoekt werden. Eigen schuld. Werkloosheid alom in Polen.
Wat Van der Veer deed was een zeer loffelijke poging om vrede en handel te onderhouden met een nieuw Rusland. Maar al gauw kwam de oude expansiedrang van de NAVO naar voren, die geen defensieve alliantie is maar een offensieve die steeds meer gebieden wil inpalmen, en de congsi van een ondemocratische EU samen met een ondemocratische NAVO zorgt voor meer onveiligheid in Europa, enkel ten gunste van de VS die met alle macht zijn invloed manu militari wil uitbreiden en daarvoor nu gericht is tegen Rusland en China.
De EU noch de NAVO hebben de nieuwe oostbloklanden onder controle. Ze blijven een tijdbom en de VS maakt handig misbruik van de tegenstellingen om zijn eigen hegemonie te rechtvaardigen en uit te breiden.
[Verwijderd]
Hetty LitjensRoland Horvath 7
Hetty LitjensNico Janssen 7
Nico Janssen 7
Vraag is dus of van der Veer de mening van het Nederlandse kabinet vertegenwoordigde (ja, formeel wel natuurlijk), of vooral zijn Shell hoofd kon inbrengen. En hoe was de beïnvloeding dan andersom; vertegenwoordigde het kabinet vooral de mening en belangen van Shell, waarin van der Veer waarschijnlijk een sleutelrol speelde? Of was er een echt eigen standpunt waar van der Veer goed inpaste?
Onbeantwoorde vragen nu, waarbij blijft dat het abject is dat een Industry-Tycoon met nauwe relaties met zijn voormalige bedrijf het Nederlandse defensie en buitenland belang kan vertegenwoordigen. Zeker in retrospectief is dat afschuwelijk.
En als ik van der Veer was zou ik mij de ogen uit de kop schamen en voorlopig niet meer bij wie dan ook aan tafel gaan zitten.
[Verwijderd]
Nico JanssenPetrus Harts 3
- Ja, nu het oorlog is, is het heel erg dat van der Veer belangen had en mogelijkheden kreeg om Rusland niet tegen de haren in te strijken. En dat kunnen we ook zeggen van Merkel, en een heleboel anderen.
Ik mis een echte financiële lijn in het artikel en als je dan toch iets wilt doen in dat licht: de medeplichtigheid van de Zuidas lijkt mij dan actueler en belangrijker.
Nico Janssen 7
Petrus HartsVincent Huijbers 9
Petrus HartsNog vlak voor de oorlog met Oekraïne werd Nord-Stream 2 nog een puur als een 'privaat economisch project' beschouwd. Bemoeienis vanuit Europa moest ten alle tijde voorkomen worden. Slaap lekker. De markt regelt het wel.
Door onze eigen handelsbelangen voor waarden en normen te zetten zijn we verblind geraakt voor de vervolgen. Of beter: we zijn de verantwoordelijkheden uit de weg gegaan:
https://www.ftm.nl/artikelen/gazprom-2-de-lobby-voor-nordstream?share=myJ9DK4Qm8%2FLKA4kxDCkRMRKDJGjveOWcbBxkCCOFj6TWVLxPsgDUZ5DoJzVvA%3D%3D
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5306522/rutte-kritiek-4-mei-dodenherdenking-rusland-goedkoop
Annemiek van Moorst 11
Petrus Harts