De Jager doet een Harry Mensje

  Minister van Financiën Jan Kees de Jager schoof afgelopen weekeinde Noordwijk aan bij Harry Mens. Volgens hoogleraar Bas Jacobs knoeit de staatspenningmeester met de cijfers.

  Het zou weer een gezellige aflevering van Harry Mens' Businessclass worden. Mens trapte als gebruikelijk plompverloren af met het doornemen van de zaterdagse kranten. Harry deed dit keer iets aan cultuur door het 'prachtige interview' in de Telegraaf over de 'theatertovenaar' Robin de Levita erbij te pakken. De Levita is mede-procucent van de musical Soldaat van Oranje. Hoewel Harry geen echte fan van musicals is, had hij de afgelopen week ook de weg gevonden naar de theaterhangar op de nabij gelegen vliegbasis Valkenburg.
   'Ik kan het u aanbevelen, u verveelt zich geen minuut', prees Harry De Soldaat van Oranje om in een ruk door namens Hotels van Oranje in Noordwijk, waar Businesclass al vele jaren trouw wordt opgenomen, 'een mooi arrangement voor de Soldaat van Oranje' aan te bevelen.

  Welkom bij Businessclass. Met zondag 27 februari een bijzondere gast: de minister van Financiën Jan Kees de Jager. En zoals de meeste gasten bij Harry, mocht ook de minister zijn eigen waren aanprijzen.

  Tegenover hem aan de gastentafel zat - voor de oplettende kijker - ook de ambtsketendrager van Noordwijk, Harry Groen, voormalig wethouder (VVD) van de stad Amsterdam. Een man die stelselmatig moeilijkheden heeft met zuinig declareren en sinds afgelopen zomer (wederom) in zijn eigen gemeente van gesjoemel wordt verdacht.

  Even iets links van onze olijke en weldoorvoede minister was de tanige gestalte van vaste gast Han Vermeulen zichtbaar. Vermeulen geldt ook niet als de braafste jongen van de klas. De minister en de gehaaide beursbengel leken elkaar te hebben gevonden. Terwijl Han een opgewekt verhaal hield over de euro zat Jan Kees instemmend te knikken. Bien étonnés de se trouver ensemble!

   

  Voor de gashaard
  Het zijn drukke tijden voor de minister. 2010 was een bewogen jaar geweest. De Jager droeg nu ook zijn steentje bij aan de campagne en daarom zat hij daar in de purperen fauteuil voor de imposante schouw met het flakkerende gashaardvuur. In de andere stoel zat vanzelfsprekend gastheer Mens die de minister standvastig met 'jij' bleef aanspreken. Dat is het charmante van de makelaar uit Lisse, hij maakt geen onderscheid tussen wie er tegenover hem zit. Of het nu een handelaar in Amerikaanse levensverzekeringen is of een minister, hij doet net alsof het zijn borrelmaatjes zijn. Zijn gastvrijheid pleegt hij bovendien te onderstrepen door zijn veelal goed betalende gasten niet met al te ingewikkelde vragen lastig te vallen. Integendeel. 'Jij bent betrouwbaar, dat weet ik', sprak Harry ooit tegen John Wolbers toen deze zijn Easylife bij Businessclass kwam aanprijzen.

   

  Zo mocht Jan Kees de Jager ongehinderd over zijn belastingmeevallers vertellen en hoe zeer landen als Nederland het afgelopen decennium geprofiteerd hebben van de euro. Bezorgd toonde De Jager zich toch wel over zijn Amerikaanse collega die de geldpers op volle toren laat draaien om daarmee het eigen schatkistpapier op te kunnen kopen. Dat kon volgens de minister wel eens leiden tot bubbels zoals we die de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen. 'Het is goed dat we dat op mondiaal niveau, in IMF-verband bespreken', zei De Jager. En hij besloot te zeggen dat dit kabinet goed ingreep om de financiële problemen in Nederland het hoofd te bieden. Waarna er aan tafel bij de gestoomde en gerookte makreelrolletjes met een wit wijntje op het rechtse kabinet werd geproost.

   

  Knoeien met de cijfers
  Hoewel Mens er elke zondag blijk van geeft kranten open te slaan, was hem kennelijk een vernietigend stuk van de Rotterdamse hoogleraar Bas Jacobs in het Financieele Dagblad van de donderdag ervoor ontgaan.
  Volgens de Rotterdamse hoogleraars Bas Jacobs sjoemelen De Jager en Rutte op een wijze die lieden als Wolbers en Groen tot onbeduidende microben reduceert (hier het hele epistel). De Jager en Rutte geven een 'leugenachtige voorstelling van zaken'. Jacobs poneerde niet zomaar enkele soundbites, hij onderbouwde zijn beweringen met hard cijfermateriaal. Het gaat volgens de door Jacobs gehanteerde cijfers van Het Centraal Planbureau (CPB) niet om een paar afrondingsverschillen, maar om 9 miljard euro. De helft van de 18 miljard euro die het kabinet Rutte op de overheidsuitgaven zegt te bezuinigen.

  Nadelig verschil

  De regering houdt volgens Jacobs ten onrechte de financieringsverschuiving van zorgkosten van de private sector naar de publieke sector buiten de boeken. Dat gaat om een bedrag van 3,61 miljard euro. Overschattingen van de bezuinigingen komen in totaal nog eens op een bedrag uit van 1,2 miljard. Met lastenverzwaringen via de beperkingen op mogelijkheden om fiscaal gesubsidieerd een pensioen op te bouwen houdt deze regering ook al geen rekening. Het nadelige verschil van 1,25 miljard nemen Rutte en De Jager ook niet op in berekening. De netto bezuinigingen komen zo niet op de voorgestelde 14,74 miljard maar op 8,69 miljard uit. Tegelijkertijd stijgen volgens Jacobs de lasten niet met 1,34 miljard maar met 6,25 miljard. Dit door hogere zorgpremies en minder pensioenaftrek. Verder worden bezuinigingen die voortvloeien uit Balkenende 4 - 3 miljard - onterecht op het conto van deze regering geschreven. En dat alles maakt dat deze regering door het geknoei met de cijfers 9 miljard aan kunstmatige 'saldoverbetering' boekt. Een puntje dat Harry voor de gezellige gashaard best even had kunnen aanhalen.


  Naschrift
  Mark Rutte werd afgelopen vrijdag door Frits Wester van RTL geconfronteerd met de sommen van Jacobs, hij werd erdoor verrast en beloofde erop terug te komen. Dat deed Rutte vandaag  in een brief aan RTL waarin nauwelijks op de kritiek van de Rotterdamse hoogleraar wordt ingegaan. De reactie van Rutte is volgens Jacobs 'teleurstellend' te noemen. De verdere discussie is goed via de site van RTL te volgen.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eric Smit

  Gevolgd door 2876 leden

  Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

  Volg Eric Smit
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren