De Jager is een Schreibtischmörder

3 Connecties

IJslandse burgers die weigeren financiële zelfmoord te plegen mogen, als het aan Minister Jan Kees de Jager ligt, niet meer meedoen aan de EU.

IJslandse burgers hebben een uitstekend besluit genomen om niet voor het wangedrag van hun bankiers te willen bloeden. Waarom zouden ze nog tot in lengte van jaren moeten boeten voor de hoogmoed van hun financiële industrie en het falen van hun politici en toezichthouders terwijl de verantwoordelijken er vrijwel ongeschonden van af komen? Minister Jan Kees de Jager wil niettemin het falen van Wellinks DNB en het besluit van zijn voorganger Wouter Bos om Nederlandse spaarders (met deposito's tot 100 duizend euro) volledig te compenseren perse afwentelen op IJslandse staatsburgers die terecht weigeren om financiële zelfmoord te plegen.

De Nederlandse overheid vindt dat het bedrag van 1,3 miljard euro, dat de IJslandse bankiers van Landsbanki (Icesave) bij Nederlandse spaarders aan schade aanrichtten, op de belastingbetalers van het vulkanische eiland moeten worden afgewenteld. De Nederlandse staat had immers het schadebedrag, dat aan de Icesaveslachtoffers was terugbetaald, "voorgeschoten". Als de IJslanders hierin hadden toegestemd zou het land voor de komende decennia economisch en maatschappelijk aan puin liggen. De IJslandse Krona zou devalueren, jonge mensen zouden bij gebrek aan lokaal perspectief massaal het eiland verlaten en de economie als gevolg van een aanhoudende vloedgolf aan faillissementen naar een pre-Vikingtijdperk worden teruggeblazen.

Gewetenloze accountant
"De inzet is om € 1,3 mrd met rente terug te krijgen", zei De Jager vanmiddag in de Tweede Kamer. 'De voorwaarde voor IJsland om lid te worden van de EU, is dat het die verplichting nakomt." De Jager toont zich, op advies van zijn ambtenaren, als een ijskoude, gewetenloze accountant/penningmeester. Iemand die zich geen moment bekommert om het lot van zijn Europese medeburgers en ze koste wat kost een dodelijke pil door de strot wil duwen. Een Schreibtischmörder, van het zuiverste water.

Samen met de Britse claim van 2,65 miljard euro eisen Londen en Den Haag 4 miljard euro van IJsland. Om te schetsen hoe veel dit is, moet de omvang van IJsland met die van Nederland worden vergeleken. Een claim van 4 miljard neerleggen bij 320 duizend inwoners van IJsland correspondeert met een claim van 210 miljard over de Nederlandse bevolking van 16,7 miljoen inwoners. De Nederlandse staatsschuld ligt nu op ongeveer 400 miljard.

De brute chantage van Nederland en Groot-Brittannië is niet eens noodzakelijk om de miljarden weer in de schatkist te kunnen kiepen. Er is een andere uitweg mogelijk. Volgens de IJslandse president Olafur Grimsson kunnen Nederland en Groot-Brittannië binnen twee jaar precies worden terugbetaald uit de opbrengst van de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave.
De Jager houdt niettemin vol dat de tijd van onderhandelen voorbij is en dat de rechter maar over de zaak moet oordelen en dat IJsland eventueel de toetreding tot de EU ontzegd moet worden.
Wat is het toch weer fijn om Nederlander te zijn.

Eric Smit
Eric Smit
Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.
Gevolgd door 6598 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren