'De Jager is een toerist'

Econoom Sweder van Wijnbergen heeft weinig op met de demissionaire minister van Financiën. 'De Jager loopt als een groot kind met wijd open gesperde ogen in Brussel rond. Hij is totaal ongeschikt voor dit werk’.

Van Wijnbergen deed zijn uitspraak tegenover Follow the Money voor een verhaal voor HP / De Tijd dat deze week is verschenen. Van Wijnbergen doelde met zijn kritiek aan het adres van De Jager op zijn onderhandelingen over de steunoperatie voor Griekenland. 'De Jager loopt alle kanten op, hij weet niet waarover hij het heeft. Voor iedere vergadering in Brussel zegt hij: “ik ga dwarsliggen”. En elke keer komt hij terug met die vrolijke glimlach en zegt: ‘ze hebben het mij nu goed uitgelegd’. Vervolgens maakt hij weer een draai van 180 graden'. Volgens Van Wijnbergen heeft de vroegere internetondernemer als minister van Financiën niets in Brussel te zoeken.  'De Jager is een toerist'.
 
Van Wijnbergen meent dat de reddingsoperatie van Griekenland totaal verkeerd is uitgevoerd. 'Griekenland is niet de bedreiging van de euro, het hulppakket is de bedreiging'. Van Wijnbergen was in de jaren negentig als hoofdeconoom Oost-Europa, Mexico en Latijns Amerika bij de wereldbank direct betrokken bij de schuldencrisis van Polen en Mexico.
  
Ook andere economen vinden het optreden van De Jager niet altijd even handig. De Rotterdamse econoom Bas Jacobs meent bijvoorbeeld dat de uitspraken van De Jager over speculanten 'niet zo slim' zijn. Twee weken geleden sprak De Jager in een uitzending van EenVandaag dat hij een 'heroïsche strijd' voerde tegen speculanten. Hij had er zelfs bij de toezichthouder AFM zijn beklag over gedaan en had om een onderzoek gevraagd.
 
Blunders 
Van Wijnbergen haalt in HP / De Tijd hard uit. ‘Het is pijnlijk dom dat De Jager dit heeft geroepen. A serious embarassement. De speculanten zijn de enigen die discipline afdwingen en daardoor in Europa beleidsveranderingen mogelijk maken! Hij heeft werkelijk geen idee waar hij het over heeft’.
 
Eerder dit jaar blunderde De Jager ook al toen hij uit een geheime crisisvergadering met de Europese ministers van Financiën in Brussel vertrouwelijke informatie twitterde. ‘Doldriest’ noemde een journalist van het Financieele Dagblad de wijze waarop Jan Kees de Jager op dinsdag 16 maart berichten wereldkundig maakte. Het kwam De Jager in maart op een uitbrander van de Kamer te staan.
 
De Tilburgse econoom Sylvester Eijffinger uitte enkele weken geleden verschillende malen kritiek op loslippige politici. 'Ze richten door hun uitspraken grote schade aan'. Het gedrag van de twitterende CDA-minister vindt Eijffinger ook 'niet echt gelukkig'.
 
De kritiek op De Jager komt op een moment dat het CDA hem in de verkiezingscampagne naar voren schuift als iemand die 'staat voor ondernemend Nederland'. De christendemocraten hebben een uitgebreide mediacampagne opgezet rond de '100 successen van De Jager'.