De Jager moet op gesprek

3 Connecties

De 2e Kamer wil dat Minister met de verzekeraars om de tafel gaat zitten om te praten over de compensatie voor slachtoffers van woekerpolissen.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, SP, PvdA en PVV wil dat Minister van Financiën, Jan Kees de Jager, de regie neemt in de afhandeling van de woekerpolisaffaire. Ze willen dat De Jager met de verzekeraars om de tafel gaat zitten om alle verschillende schikkingsregelingen te harmomiseren. Kameleden pleitten voor het beëindigen van de chaos en verdeeldheid die sinds 2006 rond de woekerproducten van verzekeraars is ontstaan.

Dat bleek vandaag in een Kamerdebat over de zeven miljoen woekerpolissen. De fracties willen onder meer dat de compensaties (waarvan al meer dan duidelijk is dat die niets voorstellen) contant worden gemaakt en nu worden afbetaald. 'Mensen willen boter bij de vis, ze willen nu een vergoeding', zei CDA-Kamerlid Elly Blanksma.

De Jager stelde wel dat hij geen 'arbiter of geschillenrechter' wil worden. De affaire blijft een privaatrechtelijke kwestie waarin de staat geen partij kan kiezen. De Jager is ook niet van plan om namens de belastingbetaler bij te dragen aan de financiële compensatie. De Jager zal die belofte moeilijk gestand kunnen doen. Linksom of rechtsom zal de belastingbetaler mee gaan betalen aan de compensatie en neutraal kan De Jager ook niet zijn. ASR Verzekeringen is 100 procent eigendom van de Nederlandse overheid en zal bij hogere compensatie-uitkeringen minder waard worden. Dat zal de schatkist merken wanneer de verzekeraar naar de beurs gebracht zal worden. Daar is De Jager verantwoordelijk voor.