De Jager: 'Verlaag hoge belastingtarief'

3 Connecties

Relaties

De Jager Belastingverlagingen

Organisaties

D66

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is voor verlaging van het hoogste belastingtarief. Hij zegt dit aanstaande maandag in het KRO-programma Bij ons in de BV.

De bewindsman vindt dat het toptarief van 52% over jaarinkomens boven 54.000 euro verminderd kan worden. 'Ik ben voorstander van een verschuiving van directe belastingen, dat is belasting op inkomen en winst, naar indirecte belastingen (zoals accijnzen en BTW). Dan zou je inderdaad het toptarief wat kunnen verlagen', zegt hij in het programma.

De bewindsman, die als it-ondernemer zijn geld verdiende, staat met zijn uitspraken lijnrecht tegenover de aanbevelingen van twintig ambtelijke werkgroepen die juist lastenverzwaringen bepleiten om het overheidstekort te reduceren. De uitspraken van de minister, die vrijdagavond door een woordvoerder van Financiën als 'filosofisch' werden omschreven, zullen de opmaat vormen voor verhitte verkiezingsdebatten over ons belastingstelsel.

D66 liet gisteren in haar verkiezingsprogramma weten de belastingen over de twee laagste belastingschrijven (33,5% en 42%) te willen verlagen om de economie te stimuleren. De partij wil 2,5 miljard extra in onderwijs investeren.