De Jager ziet het licht: "Griekenland had niet bij de Euro gemoeten"

6 Connecties
0 Bijdragen

Minister van financiën Jan Kees de Jager komt met de "informatie van nu" tot een weinig opzienbarende conclusie.

"Met de informatie die we nu hebben, zou ik zeggen: nee, Griekenland had niet bij de euro gemoeten". Met die uitspraak in het weekblad Vrij Nederland heeft Jan Kees de Jager voor de zoveelste keer weer de aandacht op zich weten te vestigen. De informatie waar De Jager zich op beroept, was voor sommigen ook in 1998 al beschikbaar. In maart van dat jaar gaf voormalig directeur van de Nederlandsche Bank André Szász in een interview met NRC Handelsblad ook al de analyse die de afgelopen jaren werkelijkheid is geworden.

De Jager verdedigt in VN zijn recente harde opstelling in de aanpak van de Griekse schuldencrisis. "Keihard doorpakken is de beste remedie", aldus de minister die vorig jaar nog heel andere taal uitsloeg. Hoewel de "keiharde" aanpak volgens vele criticasters een direct gevolg is van de lippendienst die hij de gedoogpartij PVV bewijst, levert hij stevige kritiek op de vereniging met het enkele lid. De structureel weigerachtige opstelling van de PVV ten aanzien van internationale hup noemt hij "kortzichtig".
 

"Een minister moet regeren"

De Jager haalt ook uit naar de anderhalve week geleden afgetreden president van DNB, Nout Wellink. Wellink had eerder in VN gezegd dat hij niet door De Jager was geïnformeerd over de beperking van het aantal termijnen dat een president van DNB aan mag blijven. De Jager stelt dat dit wel is besproken.  "En dan nog: ook al ben je het soms niet eens, een minister moet regeren. En je moet niet de slager zijn eigen vlees laten keuren," zegt De Jager die daarbij ook een interessante inkijk geeft in zijn visie over het toezicht op kapitaalmarkten.
Ook over de opvolging van Wellink had De Jager iets bijzonders mede te delen. Lex Hoogduin, de volgens vele gedoodverfde opvolger van Wellink, "heeft nooit op een officiële aanbevelingslijst gestaan"