De karikatuur Mark Rutte

Premier Rutte verplaatst volgens Bas Jacobs voornamelijk hete lucht met voorstellen voor een EU-commissaris

Spanje, Italië en Portugal zouden hogere kapitaaleisen voor banken zouden blokkeren. Zulks bleek uit een artikel dat ik in het Financieele Dagblad las. Deze landen zijn kennelijk toch overstag gegaan want ziedaar: er komen toch (iets) hogere kapitaalbuffers voor banken. Gelukkig maar; tenminste een klein lichtpuntje op de Eurotop.

Premier Mark Rutte daarentegen begint steeds karikaturalere trekken te krijgen. Zie dit artikel in FD - "Rutte claimt succes bij EU-discipline" - waarin hij met de plannen voor de EU-commissaris alvast een Nederlands Eurotop-succes claimt. Nota bene de Staatssecretaris van Buitenlandse zaken — Ben Knapen — heeft meer realiteitszin dan Rutte. Hij zei - eveneens in het FD - dat hij van de commissaris van Rutte geen speerpunt zal maken in de Nederlandse inzet voor een versterkt economisch bestuur in de Economische en Monetaire Unie. Over de Nederlandse voorstellen voor een EU-commissaris zei hij:

‘Het gaat om het principe, dat de discipline wordt versterkt. Dat lidstaten die zich niet aan de afspraken houden, niet meer kunnen draaien. Hoe we dat bereiken is vers twee.’


Het staat er echt: hoe we een van de defecten in de Eurozone repareren (landen die afspraken aan hun laars lappen), zal ons eigenlijk worst wezen. Deze tekst van Knapen doet mij teveel aan de politieke tactiek van Wilders denken: we roepen maar wat en het interesseert ons eigenlijk niet of we daarmee iets bereiken, zolang het maar het electoraat beroert.

 

Verplaatsen van hete lucht
Hoe denkt Nederland te voorkomen dat Duitsland en Frankrijk in de toekomst de Euroregels niet meer schenden? Denkt Rutte nu werkelijk dat Merkel en Sarkozy zich iets laten vertellen door een EU-commissaris? Zo ja, hoe dan?

Merkel en Sarkozy hebben ongetwijfeld vriendelijk naar Rutte geluisterd toen hij over zijn voorstel begon. (Ach! Nederland wil ook even aandacht, alleen het gaat even niet over de zaken die we hier nu dringend moeten bespreken: noodfonds, Griekenland, banken.) Nadat Rutte zijn zegje heeft kunnen doen zijn ze vast tot de wanorde van de dag over gegaan. Rutte:

“Heel veel hiervan zal ook weer terug moeten komen bij de top van zeventien eurolanden en ik weet ook niet of dat allemaal lukt tussen nu en woensdag, dus dat zal ook wel daarna moeten gebeuren.”

De regering blaast dus hete lucht met de voorstellen voor een EU-commissaris. En Rutte probeert op basis van het verplaatsen van hete lucht een succes te claimen. Tja…

 

Bas Jacobs is hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics. Hij heeft een weblog waar hij regelmatig op publiceert.