De Karmel beklaagt zich over media in mail naar ouders

3 Connecties
9 Bijdragen

De eigenaren van de Gelderse gezinszorgorganisatie De Karmel voelen zich onheus bejegend door de media. Die zouden geen wederhoor hebben gehaald in verhalen over de mogelijk illegale winstuitkeringen door De Karmel. Dat schrijft de organisatie in een mail naar ouders, waarin ook de winstuitkering wordt toegelicht.

Eigenaren Teun en Joke Kaptein van zorgorganisatie De Karmel uit het Gelderse Angeren hebben afgelopen maandag een brief verspreid onder de ouders en vertegenwoordigers van hun cliënten. Aanleiding was de berichtgeving in de media over de rechtszaak waarin De Karmel tegenover gezinshuisouders stond, en de ontdekking van Follow the Money van mogelijk illegale winstuitkeringen van 1,4 miljoen euro in drie jaar tijd. In de brief doen de Kapteins hun verhaal en leggen zij uit waarom er volgens hen winst is uitgekeerd — iets wat ze eerder tegenover Follow the Money niet wensten te doen. De winstuitkering zou volgens het echtpaar te maken hebben met het uitkopen van een van de aandeelhouders. 

Verbolgen

Het echtpaar Kaptein reageert verbolgen op de media. Die zijn erop uit om hen in een kwaad daglicht te stellen, zo zeggen ze tegen ouders in een begeleidende mail. Bovendien zou er geen wederhoor zijn gehaald bij De Karmel, zo laten de Kapteins weten. ‘De media is door bepaalde mensen ingeschakeld om ons (Teun en Joke) in een kwaad daglicht te stellen. Wij komen tot deze conclusie omdat de media geen wederhoor hebben gepleegd bij de Karmel BV, maar de aannames zonder nader onderzoek in de openbaarheid hebben gebracht. Wat maakt dat er onjuiste en eenzijdig verkregen informatie is verspreid.’

Dat er geen wederhoor heeft plaatsgevonden is niet waar

Dat er geen wederhoor heeft plaatsgevonden is niet waar. Follow the Money heeft De Karmel bijna twee weken de tijd gegeven om in te gaan op een uitgebreide lijst vragen over de bedrijfsvoering en winstuitkeringen. Zorgdirecteur Thea Holtman van De Karmel liet uiteindelijk — na verschillende telefoontjes en berichtjes niet te hebben beantwoord — in onderstaand Whatsapp-gesprek weten de vragen ‘vooralsnog’ niet te beantwoorden.

'De Karmel mag winst uitkeren' 

In de brief staat te lezen dat De Karmel volgens bestuurders en eigenaren Teun en Joke Kaptein wel degelijk winst uit mag keren: ‘In 2009 heeft het zorgkantoor ons geadviseerd om een BV te worden. Gezien de toelating in combinatie met de rechtsvorm mag en kan De Karmel, anders dan in de media wordt gesteld, dividenduitkeringen doen.’ 

De Kapteins ontkennen dat de winst uiteindelijk in hun eigen zak is beland. ‘Wij, Teun en Joke Kaptein, hebben geen winstuitkeringen vanuit WLZ-gelden naar onszelf uitgekeerd. Wij vinden dat ook ethisch niet verantwoord, omdat het juist onze visie is dat het geld moet komen waar de zorg geleverd wordt. Sterker nog, in tegenstelling tot wat er gezegd wordt, is het resultaat uit WLZ altijd toegevoegd aan de reserves, zodat De Karmel een gezond en veilig bedrijf is.’ In de toekomst is winstuitkering niet langer nodig, zeggen de bestuurders.

De winst is volgens de Kapteins alleen gebruikt om een aandeelhouder — medebestuurder Theo Otemann, die in 2013 vertrok — uit te kopen: ‘Deze aandeelhouder had recht op zijn een derde aandeel in het eigen vermogen van De Karmel.’ Wat de brief niet vermeldt, maar de jaarrekeningen wel, is dat dat eigen vermogen in 2013 1,8 miljoen euro bedroeg. De winstuitkeringen tellen bij elkaar op tot 1,4 miljoen euro — flink wat meer geld dus dan een derde van het eigen vermogen van het zorgbedrijf.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat desgevraagd weten zich nog steeds over de mogelijk onterechte winstuitkering van De Karmel te buigen, maar er nog niet uit te zijn.

‘Liegen vind ik zelf altijd zo'n lastig woord’

We vroegen ook De Karmel zelf weer om commentaar. Zorgdirecteur Thea Holtman geeft toe dat Follow the Money en dagblad De Gelderlander wel degelijk om wederhoor hebben gevraagd. Waarom is er dan gelogen in de brief? ‘Liegen vind ik zelf altijd zo'n lastig woord,’ antwoordt Holtman. Met ‘wederhoor’ bedoelde De Karmel volgens Holtman ook iets anders dan wat er stond. ‘Daarmee bedoelen we dat er mensen bij ons vragen zijn komen stellen naar aanleiding van de berichtgeving.’ Follow the Money vroeg vervolgens of De Karmel de uitvoerige lijst met vragen alsnog wenst te beantwoorden, maar opnieuw gaf De Karmel aan daar op dit moment geen interesse in te hebben. 

Wordt vervolgd.