
'Een zegen voor het land'. Zo noemde Diederik Samsom het tweede kabinet-Rutte in een interview met De Volkskrant. Het is typerend voor een politieke partij die geen flauw benul meer lijkt te hebben waarvoor ze ooit is opgericht.
Het is lang geleden dat er zoveel stoom uit mijn oren kwam bij het lezen van een interview. Ik heb het over het zomeravondgesprek dat NRC Handelsblad vorig weekend publiceerde tussen oud-PvdA-leider Diederik Samsom en Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing.
Voor ik mijn tirade begin, is het goed om in herinnering te brengen dat de zittende coalitie van VVD en PvdA bij de afgelopen verkiezingen is afgedroogd. De PvdA verloor 29 zetels. De VVD acht. Van een gezamenlijke meerderheid van 79 zetels toen, naar 42 nu. Ook is het goed te memoreren dat de PvdA de partij is die sinds het debacle van Paars 2 eindeloos zelfonderzoek deed. Na elke nieuwe nederlaag werd een nieuwe commissie ingesteld.
We zouden ongeveer 35 miljard euro rijker zijn geweest als er een stel apen in het Catshuis hadden gezeten
Die commissies concludeerden keer op keer dat het niet aan het programma had gelegen, niet aan het beleid, niet aan de principes, maar altijd aan de communicatie. We moeten het beter uitleggen. Het werd na de verkiezingen van maart treffend gedemonstreerd op de ledenraadvergadering. Volgens journalist Ria Cats zei Asscher daar: ‘Wij moeten veranderen. Wij moeten een nieuwe taal vinden. Zullen op een andere manier moeten communiceren en politiek moeten bedrijven.’
Dan nu het gesprek. Het begint luchtig. Ditjes, datjes, koetjes, kalfjes. Ergens halverwege gaat het mis. Volgens Samsom was Rutte 2 ‘een zegen voor het land’: ‘Mijn stelling is dat Nederland helemaal niet boos is [op de PvdA]. Wij hebben de verzorgingsstaat op een fatsoenlijke manier overeind gehouden. Het grootste deel van Nederland vindt dat ook.’ Als bewijs voert Samsom burgers aan die na afloop van spreekbeurten naar hem toe komen om hem te feliciteren. Ze hebben alleen niet op de PvdA gestemd, omdat het een partij was waar zelfs de eigen leden niet in geloofden.
Het is de sociaal-democratische variant van de dolkstoot in de rug. Leden die bij ieder compromis ‘huilend in de hoek van de kamer gingen liggen’. ‘De partij heeft zo, heel effectief, het beeld van zichzelf neergezet als een verliezersclub.’ Dat is de diepgravende analyse van Samsom van de historische nederlaag van zijn partij. Geen spoor van zelfkritiek. Geen enkele poging de lotgevallen van de PvdA te plaatsen in een Europese context.
Hoe is het mogelijk dat het nog altijd niet tot hem is doorgedrongen dat de begrotingstekortfetisj die de PvdA zich eigen heeft gemaakt een ramp voor Nederland is geweest? En wie denkt dat ik overdrijf, kijk de blog van Bas Jacobs van 19 september vorig jaar er maar op na. Door onbezonnen lastenverzwaringen en bezuinigingen (ook een soort lastenverzwaringen) hebben Rutte 1 en 2 pakweg zes procent groei laten liggen. Dat is ongeveer 35 miljard euro die we rijker zouden zijn geweest als er een stel apen in het Catshuis hadden gezeten. Het betekent pakweg 365.000 onnodige werklozen, waarvan 155.000 onder Rutte/Asscher.
Nederland heeft er deze crisis langer over gedaan om op het oude niveau te komen dan in de jaren dertig
Ook internationaal slaat Nederland een modderfiguur. Tijdens de crisis presteerde Nederland maar net iets beter dan Italië, de zieke man van Europa. Bovendien heeft Nederland er deze crisis langer over gedaan om op het oude niveau te komen dan in de jaren dertig. Het is me een raadsel hoe je dat een ‘zegen voor het land’ kunt noemen.
Of het moet zijn omdat Samsom net als Rutte geilt op metoniemen. Rutte grossiert erin. Steeds als hij zegt dat het goed gaat met de BV Nederland suggereert hij dat iedereen meedeelt, terwijl in werkelijkheid alleen het grootbedrijf floreert. Samsom doet hetzelfde met zijn ‘zegen voor het land’.
Het enige wat zes jaar Rutte (en vier jaar Samsom) heeft gebracht, is een begroting die op orde is. Na in 2008 136 miljard euro aan belastinggeld naar een rotte bancaire sector te hebben moeten smijten. Samsom is vergeten dat burgers daar via dure huurwoningen, dure kinderopvang, dure zorg, duur onderwijs en hoge btw-tarieven nog altijd krom voor liggen. Dat is dan een sociaal-democraat.
Het tekent de uitverkoop van de PvdA. Als je geen benul meer hebt waarvoor je ooit bent opgericht, worden de doelen van je tegenstander vanzelf de jouwe. Politieke osmose heet dat. Het is exact hetzelfde Stockholmsyndroom waar partijgenoot Jeroen Dijsselbloem aan lijdt. Goed op de schatkist gelet, jongens, jammer dat de burger het haasje is geworden.
Wil de laatste sociaal-democraat het licht uit doen? Het is mooi geweest.
110 Bijdragen
thebluephantom 6
Markdraaier 7
Arjan 7
A. Sprakelaar 1
ArjanBerend Pijlman 13
ArjanMaar wat het meest tragische is, is dat op het moment dat het laisser faire kapitalisme hopeloos faalde dit niet aangegrepen is om de economie te hervormen. De banken moesten gered worden, waarom is dat moment niet gebruikt om te eisen dat er krediet naar groene bedrijven moest? Dat er moreel geïnvesteerd moest worden in plaats van hedgefondsen, wapens en fossiele brandstoffen. Waarom werden banken niet verplicht om redelijk om te gaan met mensen die hun hypotheek niet meer konden betalen of waarvan het onderpand te weinig waard bleek? De banken zelf hadden fouten gemaakt en werden door de staat gered waarom de burger niet?
Het gaat dan ook meer om het principe dan het uiteindelijke bedrag. En eigenlijk gaat het meer over de volgende crisis dan de huidige. Waarom zou ik vertrouwen hebben dat de volgende crisis wel wordt aangegrepen om de economie opnieuw in te richten zodat het werkt voor iedereen en dat de wereld niet naar de vaantjes gaat tijdens de jacht van 1% naar steeds meer geld?
Arjan 7
Berend Pijlmanhttps://www.iex.nl/Column/150617/Staat-verdient-aan-crisis.aspx
Ewald mag uitleggen welke berekening hier niet klopt. Categorie Broodje Aap.
Pieter Jongejan 7
ArjanArjan 7
Pieter Jongejanthebluephantom 6
ArjanArjan 7
thebluephantomthebluephantom 6
ArjanPieter Jongejan 7
ArjanDe cijfers voor de USA zijn:
Jaar Investeringsquote Spaarquote
1980 23,27 22,03
1990 21,47 18,69
2000 22,05 19,47
2010 18,39 15,09
2017 20,02 17,33
Het verschil tussen investerinsgquot en spaarquote geeft aan dat de USA al decennia een tekort op de betalingsbalans hebben en dus op onze zak leven.
Arjan 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
ArjanBij een lagere bevolkingsgroei moet er echter niet minder gespaard worden (zoals Rutte aanbeveelt), maar moet er juist meer gespaard én meer geïnvesteerd worden. Anders hebben we straks geen pensioen. Om een duurzame economische ontwikkeling te bereiken moet de lange reële rente dus niet omlaag, maar moet de risicopremie en daarmee de lange reële rente omhoog. Uit statistische analyse blijkt dat de bedrijfsinvesteringen in de reële economie positief reageren op een hogere lange reële rente. De basisveronderstelling van de meeste centrale bankiers en politici is dat een lagere lange reële rente stimulerend werkt op de economie. Op heel korte termijn klopt dit wel (korter dan een jaar), maar niet op iets langere termijn (meer dan een jaar). Je vraagt terecht aan Engelen of hij met empirisch bewijs wil komen voor zijn stelling dat overheden verloren hebben op hun steun aan de banken. Het zou je sieren als je dezelfde kritische houding zou aannemen ten opzichte van onze centrale bankiers en politici, die de verkoopverhalen van de Amerikanen, Fransen en Italianen dat een lagere reële rente de economische groei zou bevorderen kritiekloos napraten. Waar is het bewijs?
Arjan 7
Pieter Jongejanhttps://www.ftm.nl/artikelen/de-trage-zelfmoord-van-europa?share=1
En ook de reactie van Harry Verbon daarop:
https://www.ftm.nl/artikelen/sparen-geen-deugd-maar-ook-geen-ramp?share=1
De ECB acteert in een omgeving van lage rente.
Verder schrijf je:
"De basisveronderstelling van de meeste centrale bankiers en politici is dat een lagere lange reële rente stimulerend werkt op de economie. Op heel korte termijn klopt dit wel (korter dan een jaar), maar niet op iets langere termijn (meer dan een jaar)."
Het idee is ook niet om dit beleid op langere termijn uit te voeren, maar als korte termijn instrument. Het aanzwengel effect. De vraag is alleen wanneer de resultaten zichtbaar worden. Dat het werkt op korte termijn minder dan een jaar en niet op een termijn van meer dan een jaar vind ik discutabel (welk wetenschappelijk onderzoek bewijst dat voor een crisis als dit). Alternatief is dat je niks doet en hoopt dat het allemaal vanzelf weer goed komt (met als risico nog meer schade). Kennelijk heb jij daar meer geloof in dan de ECB. Misschien verschil in perceptie van de crisis. Ik wil niet de stelling aangaan dat de ECB het juiste beleid voert, maar daarmee is niet aangetoond dat ander beleid beter was geweest. We weten dat gewoon niet.
Pieter Jongejan 7
Arjan"Als door de extra financiële middelen op de kapitaalmarkt (hogere besparingen) de rente gaat dalen zal dat de investeringen stimuleren". Waar is het bewijs?
Ik constateer dat zowel de investeringsquote als de spaarquote sinds de jaren tachtig een trendmatige daling ;laten zien, waarbij de daling van de spaarquote die van de investeringsquote overtreft.
Verder constateer ik dat de lange reële rente sinds het begin van de jaren tachtig geen trendmatige stijging, maar een trendmatige daling laat zien.
En tot slot constateer ik dat de economische groei per hoofd sinds 1980 een trendmatige daling laat zien.
Kortom op welke feiten is de stelling van Verbon en vele andere economen gebaseerd dat een lagere reële rente tot een stijging van de investeringen zal leiden? Die stelling (die ook door centrale bankiers wordt aangehangen) is toch overduidelijk in strijd met de feiten.
Arjan 7
Pieter Jongejan"Alle besparingen worden weliswaar geïnvesteerd in financiële zin, maar niet in termen van de reële economie. Je moet I opsplitsen in investeringen in machines, gebouwen en andere zaken die productiecapaciteit leveren, en in financiële claims, in casu meestal schuld. Splitsen dus in Gross Capital Formation (besparingen in klassieke zin) enerzijds en Financial Assets anderzijds. Daar zit het economische lek. Er wordt minder geïnvesteerd dan er gespaard wordt, dus is de private sector in surplus en worden er dus financiële claims opgebouwd op de overheid (staatsschuld) of op het buitenland."
Pieter Jongejan 7
ArjanDe veronderstelling was in 2002 dat een sterke stijging van de assetprijzen tot een groei van de consumptie zou leiden en zo de economische groei zou stimuleren. Op korte termijn bleek dit deels waar, maar niet op lange termijn. Voor duurzame economische groei is immers een groei van de arbeidsproductiviteit via een groei van de investeringen nodig en dit is alleen te verwachten als de winstvoet en de risicopremie voldoende hoog zijn. Bij een kunstmatig lage rente stijgen de assetprijzen, maar dalen de winstvoet en de risicopremie en kun je een daling van de investeringsquote en een lagere productiviteitsgroei verwachten.
Het verhaal van Fransman neem ik daarom niet serieus.
Arjan 7
Pieter JongejanMarco Fredriks 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Marco FredriksJan Smid 8
Pieter Jongejan1. De nominale rente staat laag
2. De belasting vergoed geen rente meer op vorderingen maar wel op belastingschulden.
Herman Hertsenberg
ArjanJan Smid 8
Arjan""De Nederlandse staat heeft sinds het uitbreken van de financiële crisis een aantal ingrijpende maatregelen genomen om de financiële sector te redden en te laten herstellen""
Bullshit, er is sprake van symptoombestrijding (lees: bandje plakken op een bank die vol zit met plakkers).
Dart de staat extra rente-inkomsten heeft vanwege de rente die zijn van de geredde banken krijgt, daarmee los je de staatsschuld niet af en staat ook niet in verhouding tot de risico's die nog steeds aanwezig zijn.
""De regeling was bedoeld om de financiering van financiële instellingen op gang te brengen, zodat de kredietverlening aan bedrijven en particulieren werd gewaarborgd.""
Het MKB - de banenmotor - kon niet terecht bij de geredden banken. Over de renteswaps waar hetzelfde MKB slachtofferis geworden wil ik niet eens over hebben.
""Netto is er dus 23,3 miljard euro geïnvesteerd. De waarde van SNS Bank is begin februari 2015 door een extern bureau berekend op tussen de 2,5 en 2,9 miljard euro. De waarde van ASR ligt op basis van multiples van beursgenoteerde concurrenten op ongeveer 5,2 miljard euro.""
Dat zijn geen investeringen maar aanvullen van buffers. Een bank kan geen waarde creëren, een belegger creëert ook geen waarde.
""Zoals ik al aangaf in mijn column van 23 februari 2015 over de waardering van ABN Amro zal de beursgang van ABN Amro waarschijnlijk veel meer opbrengen""
Dat is giswerk en nergens op gebaseerd.
""Dat deze hele operatie waarschijnlijk dus ook nog behoorlijk wat op gaat leveren is voor de staat waarschijnlijk bijzaak maar voor de belastingbetaler een mooie meevaller.""
Ik ruik een tegenvaller. En: Sander Stortenbeek is maar een columnist. Hij hoeft niet met de billen bloot als zijn voorspelling niet uitkomt.
Ajen ,jij kunt zoveel beter. Dit is lapwerk wat je levert.
Arjan 7
Jan SmidDe berekening is door Sander Stortenbeek gemaakt, die al 20 jaar bankier is in de financiële markten. Aangezien de rekensom niet zo ingewikkeld is, is deze man toch wel in staat om een globale berekening daarvan te maken. En waarom is er op deze berekening dan geen serieuze kritiek geweest? Andere berekeningen die door economen zijn gemaakt komen ook ongeveer daar in de buurt.
Waar de stelling van je op gebaseerd is dat het giswerk en nergens op gebaseerd is ontgaat me volledig. Deze cijfers zijn traceerbaar.
Maar jullie zijn niet tevreden met de berekeningen van Sander maar wel met slechts een getal van Ewald die in de verste verte niet in de buurt komt bij de werkelijkheid? Misschien moeten jullie wat minder klakkeloos aannemen.
Dan daag ik iedereen uit die een betere berekening kan maken dan Sander zodat we aansluiting hebben bij de berekening van Ewald. En het moet gaan om belastinggeld wat wij betaald hebben aan de bankensector.
Jan Smid 8
ArjanBas van de Haterd 5
Berend PijlmanDat is een reden voor de crisis, te weinig doorstroom, omdat ze met gouden kettingen vast liggen. Als je met die redding dan toch verandering wilt aanbrengen, had ook verlaging van de salarissen geëist. En ja, bank breed dus.
Tot slot: volledig eens met je vraag O Pen waarom banken niet verplicht zijn om te gaan met mensen die hun hypotheek niet meer konden bepalen? Of misschien hadden we wel die mensen moeten helpen in plaats van de banken?
Arjan 7
Bas van de HaterdWat je juist zag binnen banken na de crisis was geen ruimte voor salarisstijging voor normale medewerkers, maar een verhoging van de vaste salarissen voor hogere functies ter compensatie van beperking bonus.
Bas van de Haterd 5
ArjanEn die salarisstijgingen zijn natuurlijk schandalig geweest, neemt niet weg dat het een goed moment was geweest om de hele CAO fiks naar beneden bij te stellen om zo alle beloningen meer marktconform te maken.
Ik ben het overigens niet met je eens dat ze niet ook een stukje verantwoordelijk waren voor de crisis. Ik beschouw meewerken aan iets waarvan je eigenlijk weet dat het fout is (of dat zou moeten weten) mede verantwoordelijk zijn. Vergelijk het met lidmaatschap van een criminele organisatie. Maar daarover mag je van mening verschillen.
Arjan 7
Bas van de HaterdDaarnaast is het argument dat salarissen niet kunnen worden verhoogd vanwege de internationale concurrentiepositie altijd een argument van werkgevers om het niet te kunnen verhogen. Maar als een land in staat is om salarissen wel te kunnen verhogen vanwege de internationale concurrentiepositie dan is het Nederland wel.
Wat we zien is dat de AIQ steeds meer afneemt en de winsten van bedrijven toenemen, Als Nederland een slechte internationale concurrentiepositie zou bezitten, zou u een punt hebben, maar daar is geen sprake van.
Zie ook wat DNB en andere bepalende instanties daarover schrijven. Nederland kan salarisverhogingen makkelijk dragen, ondanks dat in elke sector niet even makkelijk zal zijn.
En de secretaresse en systeembeheerder bij de bank die lid is van een criminele organisatie en dus verantwoordelijkheid draagt? Laten we nou aub ophouden met het wegzetten van een grote groep medewerkers als crimineel. Deze mensen zijn dat niet, en ze zijn er niet voor veroordeeld.
Bas van de Haterd 5
Arjan1) Als je de primaire kosten verlaagt kan je meer geld eruit halen, wat de belastingbetaler die de boel heeft gered ten goede komt
2) Doordat mensen niet gebonden zijn met gouden kettingen kunnen ze makkelijker overstappen, waardoor het een minder 'incestueuze' groep is en dat komt de 'sociale gevoeligheid' ten goede zeg maar.
Wat betreft het ophouden met wegzetten als criminelen: laten we een beestje gewoon bij de naam durven noemen. Woekerpolissen waren oplichting. Oplichting is een criminele activiteit. Iedereen die werkt voor een organisatie die criminele activiteiten ontplooit is lid van een criminele organisatie. Nogmaals: je mag het er mee oneens zijn (ik ben wel benieuwd waar deze redenatie volgens jou niet klopt, behalve dat je het er niet mee eens wilt zijn). Je hebt gelijk, ze zijn niet veroordeelt een grote fout wat mij betreft.
Arjan 7
Bas van de HaterdU stelt dat de secretaresse en de systeembeheerder minder moet verdienen omdat dit de belastingbetaler ten goede komt en daar heeft zij recht op vanwege de redding. De overheid heeft de gelden terugontvangen van de banken via beursgang en waar sprake was van een lening is een boeterente betaald. Uiteindelijk heeft de overheid winst behaald op deze operatie. Dat maakt niet dat de banken de belastingbetalers niet dankbaar moeten zijn, maar dat de strafmaat wel tussen overheid en banken onderling is afgesproken en is nagekomen. U wilt nu ook nog eens via salarisverlagingen bankmedewerkers individueel raken vanwege het geven van die steun aan banken. Ik denk dat de enige die enthousiast daarvan wordt de bank zelf is, dat betekent namelijk minder kosten. Als belastingbetaler ondervinden wij alleen maar nadelen van een lagere salaris voor de secretaresse en systeembeheerder, want bij een lager inkomen dragen zij minder belasting af. U straft dus deze medewerkers en de belastingbetaler en u beloont de bank. Toch een heel ander effect dan wat u beschrijft.
Uw volgende argument:
"2) Doordat mensen niet gebonden zijn met gouden kettingen kunnen ze makkelijker overstappen, waardoor het een minder 'incestueuze' groep is en dat komt de 'sociale gevoeligheid' ten goede zeg maar"
In theorie kan dan elk bedrijf zijn salarissen gaan verlagen en kan de rest gewoon volgen obv dat argument. Het land zou op de kop staan als werkgeverorganisaties dit argument zouden inbrengen ter verdediging van salarisverlagingen. Veel beter is het dan om elders salarissen te verhogen om de verschillen te verkleinen. En die ruimte is er vanwege de sterke concurrentiepositie.
Jan Smid 8
ArjanMinder salaris zal uiteindelijk de nekslag worden voor de bank. Kijk eens naar de zorg, ze hebben mensen nodig maar het beroep is zo onaantrekkelijk gemaakt dat men er zijn voor ophaalt. Werkgevers schijten alle kleuren als er sprake is van echte marktwerking want dat calculeren ze niet in.
Arjan 7
Bas van de HaterdEen bank is in juridische zin geen criminele organisatie en er zal dus ook geen rechter een secretaresse of systeembeheerder als lid daarvan zien. Ik heb het idee dat u een eigen maatstaf wil toepassen, met het gevaar dat elk bedrijf die ooit door een rechter in het ongelijk wordt gesteld als criminele organisatie kan worden gezien. En zo zal iedereen zijn eigen maatstaven hebben, en dat is niet wat we willen en een rechtstaat hebben waar de rechter oordeelt en niet iedereen eigen rechter speelt.
Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich ergeren aan de hoge salarissen bij banken op bepaalde levels, maar laat die frustratie zich dan richten op mensen die enkele tonnen tot miljoenen verdienen. Laten we de gewone man die daar met modaal inkomen werkt met rust. Die heeft geen enkele bijdrage geleverd die onacceptabel is.
Ik begrijp alleen mensen niet zo goed die willen dat een ander minder gaat verdienen, want je kan er zelf niet meer brood van kopen. Ik heb in het verleden hogere salarissen van collega's als voordeel gezien. Het is makkelijker om een salarisverhoging te regelen als anderen meer verdienen ipv minder.
Mijn conclusie blijft dan ook staan. We kunnen ons beter hard maken voor het verhogen van salarissen in andere sectoren dan het verlagen van salarissen in de bankensector. En Nederland heeft die ruimte vanwege haar sterke concurrentiepositie. De verhouding tussen inkomen arbeid en kapitaal is teveel gezakt in het voordeel van kapitaal en moet worden hersteld ter compensatie van inkomen uit arbeid.
En ik sta daar niet alleen in. Vooraanstaande economen, DNB en andere economisch gerelateerde instanties delen deze mening.
Bas van de Haterd 5
Arjan-> Ik stelde je een andere vraag. Een organisatie die moedwillig andere mensen heeft opgelicht, waarom zou je dat geen criminele organisatie noemen? Als je kijkt naar de woekerpolissen en de Libor affaire, dan zijn bijna alle banken (ik generaliseer hier niet, ik stel enkel dat we de wet toepassen) dus criminele organisaties ja. Ik pas juist geen eigen maatstaf toe, maar ik stel dat we de algemene wet moeten toepassen op iedereen en alles. En ja, ik denk dat elk bedrijf zich aan de wet zou moeten houden en ja, ik denk dat als iedereen verantwoordelijkheid zou nemen voor wat zijn of haar werkgever doet!
Wat betreft je andere opmerkingen, iedereen draagt verantwoordelijkheid. En als jij werkt voor een organisatie die met publiek geld gered moet worden, waarbij jij gemiddeld 20% meer betaald krijgt, vind ik het niet meer dan normaal dat je naar marktconform gaat.
En je blijft verschillende dingen door elkaar halen zonder dat je het door hebt. Die hele discussie over hogere lonen past niet in deze discussie aangezien je over verschillende grootheden spreekt, maar dat punt mis je blijkbaar.
Arjan 7
Bas van de HaterdZoals ik al stelde is een bank in juridische zin geen criminele organisatie. Wel is zij in diverse zaken veroordeeld door de rechter om klanten schade te vergoeden en in enkele gevallen is aan banken ook boetes opgelegd. Dat gebeurt allemaal in een rechtstaat. Bankmedewerkers kunnen niet worden veroordeeld als lid van een criminele organisatie omdat het dat niet is. Sterker nog, het is zelfs verboden om lid te zijn van een criminele organisatie en daar hoeft niet eens een strafbaar feit voor te worden bewezen.
Wel is het zo dat als een bankmedewerker een strafbaar feit pleegt die vervolgd kan worden, en dat moet vooral ook zo blijven.
Maar u zegt dat het salaris van de secretaresse en systeembeheerder moet worden verlaagd als een extra straf. Dat zal dan een straf zijn die door de maatschappij, buiten de rechtstaat om, nog eens extra wordt opgelegd. Ik vind het allemaal leuk bedacht met al die voordelen die u aandraagt voor de maatschappij, maar er is geen enkele juridische grondslag voor, en ten tweede ziet u effecten die er niet zijn.
Het is het management van banken die de verkoop van bepaalde producten heeft gestimuleerd, en het zijn de aandeelhouders en het management die hebben geprofiteerd via hogere winsten en bonussen. De secretaresse en de systeembeheerder hebben geen enkele kennis van die producten en zijn ook niet in staat om daar een oordeel over te vellen. U veronderstelt dat zij volledig op de hoogte zijn van ontoelaatbare praktijken. Ik denk dat u geen idee heeft hoe een bankorganisatie er dan uit ziet. Maar uw oplossing om het salaris van de normale bankmedewerker die modaal verdient te verlagen zorgt er voor dat de winsten van banken hoger worden en zorgt voor minder belastinginkomsten voor de staat.
En dan beweert u dat ik iets niet wil inzien
Bas van de Haterd 5
ArjanJij blijft dwepen met de rechtstaat terwijl je niet kan aangeven wat er mis is met de argumentatie dat dit perfect binnen de rechtstaat kan, alleen dat het niet is toegepast. En mocht je je ooit in de rechtstaat willen verdiepen zal je snel leren dat je laatste alinea nogal dom is, want juist dat hele lidmaatschap van principe hoef je dus niet op de hoogte te zijn (en al helemaal niet volledig) van ontoelaatbare praktijken.
Ik stop hier nu mee. Ik hoopte op een inhoudelijke dialoog, maar die is duidelijk niet mogelijk als de enige antwoorden zijn: zo is het nu eenmaal. Succes.
Arjan 7
Bas van de HaterdIk leg u uit dat een bank geen criminele organisatie is en niet Bas van de Haterd bepaalt wat een criminele organisatie is maar de wet. Dus ik weet niet welk argument u mist.
Om te kunnen spreken van een criminele organisatie moet worden voldaan aan criteria die door onze wetgever wordt gesteld. En je mag daar geen lid van zijn. Het is geen vrij begrip. Over wie wij aardig vinden kunnen we van mening verschillen, maar niet over wie een criminele organisatie is. De wetgever heeft dat gedefinieerd. De secretaresse en systeembeheerder bij de bank zijn geen lid van een criminele organisatie en u kunt dus niet vinden dat dit wel zo is.
Als u bedoelt dat het prima is dat de bevolking eigen strafmaatregelen gaat bedenken buiten de wetgeving om (u schrijft dat het prima binnen de rechtstaat past maar niet wordt toegepast), dan is dat een slecht idee. Ik moet er niet aan denken dat we in een land leven waar niet de rechter maar iedere burger oordeelt en straft.
Duidelijker kan ik het niet uitleggen dat u niet zelf strafmaatregelen kan bedenken omdat u iets een criminele organisatie vindt waarvan de wet zegt dat het dit niet is. Ik vind het eng dat dit soort gedachten al rond spelen in hoofden van mensen, en nog erger, dat u mijn kritiek daarop niet kan begrijpen.
En dit is niet gericht aan Bas:
Ik weet niet wie hier de hele tijd reacties zit te "minnen", maar die knop is er niet om aan te geven dat je het niet met iemand eens bent, maar dat een reactie ongewenst is. Dan moeten we denken aan bv iemand die een ander uitscheldt.
Het is kinderachtig gedrag want de reacties vallen weg voor andere lezers.
Bas van de Haterd 5
ArjanIk heb het niet gedaan, maar ik begrijp de minnen wel. Het is zeer ongewenst om zo respectloos een dialoog te voeren en structureel te weigeren een inhoudelijke vraag te beantwoorden. Ik stop hier mee, want het is duidelijk dat je toch geen antwoord bereid bent te geven op een inhoudelijke vraag. En ik zou je willen verzoeken niet meer op mijn opmerkingen te willen reageren, aangezien ik geen behoefte heb om dialogen aan te gaan met mensen die niet het fatsoen kunnen opbrengen om gewoon een normale inhoudelijke vraag te beantwoorden.
Arjan 7
Bas van de Haterd"Ik heb je nu 3 keer gevraagd wat er mis is met de redenatie dat een organisatie die mensen bewust oplicht een criminele organisatie te noemen. Die vraag weiger je structureel te beantwoorden anders dan met 'ze zijn het niet'. Dat is geen antwoord."
Ik antwoord u elke keer dat een criminele organisatie niet een vrij begrip is waardoor iedereen een eigen mening kan vormen, maar dat wetgeving bepaalt of je het bent of niet. De vraag is niet of we iemand aardig vinden, of dat we een film leuk vinden of dat een land een leuke vakantiebestemming is waar je over mening kan verschillen. In geval van een criminele organisatie kan je niet de vraag stellen wat u of ik er van vind, maar wat onze wetgeving erover zegt. Je mag pas zeggen dat iets een criminele organisatie is als wetgeving daar zo over oordeelt. Dus stopt u nou eens met het beweren dat ik uw vraag niet beantwoord en dat dit respectloos is.
Bent u van mening dat het niet van belang is wat de wet er van vindt en dat het belangrijker is wat het volk er van vindt? Een soort actiecomité onder leiding van Bas die gaat bepalen of een bank een criminele organisatie is, en let's punish?
Dat is dus een heel slecht idee.
Ik zie dat u iets doet met recruitment en lezingen.
Ik heb zelf regelmatig met recruiters te maken, en ik kom ze tegen die mij een fee van 6 maand salarissen vragen. En ik ken sprekers die voor een standaard lezing van 30 a 60 minuten vergoedingen vragen van boven de 10.000 euro.
En er zijn hardwerkende bankiers met een modaal inkomen die dat schandalige vergoedingen vinden en dus iets van u kunnen vinden omdat u daar actief bent. Zet er een flinke mediacampagne tegenover wat in uw sector wordt betaald, en u zult ondervinden wat bankiers ook ondervinden, waaronder de secretaresse en de systeembeheerder.
Ik ben voor een samenleving dat mensen niet het recht in eigen hand nemen maar rechters recht spreken ipv dat ze u ter verantwoording roepen.
Berend Pijlman 13
ArjanLydia Lembeck 12
ArjanJohan Slagter 6
ArjanArjan 7
Johan SlagterVerwijt u alleen mensen die het niet met u eens zijn dat ze anoniem zijn? U spreekt andere mensen daar namelijk niet op aan. Ik kies er voor om slechts onder mijn voornaam te schrijven, en als u dat niet bevalt dan is dat jammer voor u.
Johan Slagter 6
ArjanDe wolven zitten niet aan de kant van de journalistiek van FTM en/of Ewald Engelen, maar kijk ik de spiegel met wie jij meehuilt. Ik spreek jou erop aan omdat je op deze manier telkens reageert...
Met de achtergrond van Ewald Engelen is er geen enkele twijfel die 136 miljard ter discussie te stellen....
Arjan 7
Johan SlagterDan zult u wel gaan zien dat ik mijn mening geef met onderbouwing, maar gebruik maak van het recht om kritisch te zijn.
AGM de Boer 3
ArjanU heeft u punt gemaakt ,duidelijk.
Lydia Lembeck 12
Johan SlagterArjan 7
Lydia LembeckWat ik als laatste erover kwijt wil. Op Twitter zijn meerdere mensen die kritiek leveren op artikelen van FTM. Eric Smit nodigt die mensen uit om op FTM daar inhoudelijk op te reageren. Ik kies er voor om niet via Twitter te reageren, maar via FTM. Zoals het hoort.
Lydia Lembeck 12
ArjanAls je tegengesproken wordt kom jij met aannames: "Dus..." Die manier van denken klopt niet, Arjan. Als je het in een vragende vorm zet komt het al gelijk beter over. Nu trap je op tenen.
Ingaan op wie er nu sneu is zal ik niet doen. Ik wil je voor vol zien. Weet dat je dat ook kunt, maar je reageert m.i. te agressief. Heel jammer.
Je laatste opmerking begrijp ik niet. En gaat mij persoonlijk niet aan.
Arjan 7
Lydia LembeckPeter Waalkens 7
De oude Drees zou zich in zijn graf omdraaien.
wim de kort 8
Verzetsmensen werden uitgeleverd. Lachwekkend en veelzeggend was
Mijnheer Kok. In zijn nadagen bezocht hij graag rond de verkiezingen bejaardehuizen voor
dementerenden. Spontaan werd dan de internationale gezongen bij het zien van hem terwijl hij stiekem bezig was met een vette baan voor daarna. Marcel van Dam, Alders, Netelenbos, Melkert, en nog vele, vele
anderen ............. och laat maar zitten. Ze moeten er maar een leuke
biljartvereniging of wandelclub van maken.
ps.
Marcel van Dam zoekt nog steeds vrijwilligers die zijn landgoed netjes en zorgvuldig willen onderhouden, bij voldoende belangstelling ook zijn moestuin.
(en.............glaasje ranja en bemoedigende toespraak na arbeid)
Lydia Lembeck 12
wim de kortwim de kort 8
Lydia LembeckEn Van Agt is voor de palestijnen, komt hij hoog in de hemel denkt hij, want ook hierna wil hij het goed hebben. Maar ken jij trouwens mensen die met werken of met een aow-tje de kost verdienen en op een landgoed wonen.
Lydia Lembeck 12
wim de kortwim de kort 8
Lydia LembeckIn functie lippen op elkaar, uit functie veel moraal.
Lydia Lembeck 12
wim de kortthebluephantom 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
thebluephantomthebluephantom 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
thebluephantomIk denk dat Wim de spijker op de kop slaat. Ze hebben destijds gekozen voor de politiek. Nu ze daar uit zijn kunnen ze weer zijn die ze echt waren, voordat ze de verlokkingen van de politiek (macht) bleven nalopen.
Het zou iemand sieren als zij of hij uit de politiek stapt met de duidelijke boodschap dat dit niet is wat die persoon gedacht had, Dat het nog viezer en akeliger was dan de meeste mensen denken dat het is. En dat die persoon zich liever bezighoudt met mensen helpen die in nood zitten dan dat ze meestemmen voor een totale afbraak van inkomen en pensioenen.
thebluephantom 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
thebluephantomOnno Van Woerden 6
Wat ik de Pvda wel kwalijk neem is dat ze niks aan deze lange balansen hebben gedaan. Ook zijn ze nooit echt opgekomen voor het laatste woord in hun naam, namelijk arbeid. Als ze meer nadruk zouden leggen op een lagere belasting van arbeid, hogere belasting van vermogen (inclusief de eigen woning) en dan afbouw van schulden stimuleren, Dan zou ik mijzelf weer meer thuisvoelen bij deze partij.
Peter Urbanus 5
Onno Van Woerdenthebluephantom 6
Onno Van WoerdenHendrik Faber 4
thebluephantomthebluephantom 6
Hendrik Faberdat verhaal van boetes en alles normeren. iemand in de bijstand krijgt veel meer dan iemand die werkt. wat kan ik met relatief? het gaat tenslotte om absolute bedragen.
Lydia Lembeck 12
thebluephantomAls we toch aan vitten zijn... gebruik eens hoofdletters?
thebluephantom 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Onno Van WoerdenWilma Schrover 7
Bob Lagaaij 5
thebluephantom 6
Bob Lagaaijhein vrolijk 6
wim de kort 8
hein vrolijkJaap Pettinga 1
Lydia Lembeck 12
Jaap Pettinga[Verwijderd]
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Dank je wel.
Thomas Bollen 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Thomas BollenPieter Jongejan 7
De Fransen hebben in tegenstelling tot de Nederlanders hun eigen belang heel goed begrepen en Macron (een ex-investment banker van Rothschild) tot hun president gekozen. In een recent interview met ex ECB president Trichet in de NRC worden Nederland en Duitsland geprezen om hun hoge spaarquote. Bij de volgende financiële crisis heeft de eurozone dankzij de hoge spaarquote van Noord-Europa nog ruimte voor het verhogen van de overheidsuitgaven om opnieuw de financiële sector te redden. Waarom kiest Nederland itt Frankrijk een regering, die weigert op te komen voor de belangen van de bevolking door uit de euro met alle financiële verplichtingen te stappen?
Berend Pijlman 13
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Berend PijlmanDit alles kun je zien aankomen op basis van het Balassa-Samuelson theorema, dat zegt dat landen met een hogere productiviteitsgroei een lagere reële rente, een lagere inflatie en een hardere munt zullen hebben dan de (Zuid-Europese) landen met een lagere groei van de arbeidsproductiviteit. Zweden en Zwitserland vormen een goed voorbeeld van de juistheid van dit theorema. Hun wisselkoers en hun reële koopkracht (per hoofd van de bevolking) is veel harder gestegen dan die van eurolanden zoals Nederland en Duitsland. Frankrijk zal gesubsidieerd willen worden door Noord-Europa en krijgt daarbij de steun van de Beierse exportbedrijven. Die willen een goedkope euro en een lage reële rente. Hiervoor hebje Frankrijk nodig. De Fransen (Macron, Trichet) zijn nu al bezig met een charme offensief richting Noord-Europa. Het wachten is op de volgende grote financiële crisis om dit plan uit te voeren. Nederland wordt het kind van de rekening door in de euro te blijven zitten. De winnaars zitten in Zweden en Zwitserland.
Lydia Lembeck 12
Berend PijlmanMarla Singer 7
Dat laatste is tevens de reden waarom er in de bestaande partijen bijna geen inspirerende leiders kan leveren omdat de boodschap die zij zouden moeten brengen niet uit een diep gewortelde overtuiging komt maar een door spindoctors ingestudeerd optreden.
Hoe het de PvdA is vergaan is tekenen voor elke politieke partij die niet meer actief bezig is met hun achterban. Discussie, begrip en niet te vergeten politieke ondersteuning voor de zaken waar je kiezers om vragen of smeken is belangrijker dan wat de lobbyisten of EU influisteren.
Dat verklaard ook de grote overloop van radeloze kiezers die zich door menige partij belazerd voelen en uit pure wanhoop een laatste populistische strohalm grijpen om erachter te komen dat ook die geen vuist kunnen maken tegen het leger lobbyisten en EU zeloten.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerEigenlijk schaam ik me nogal voor mijn partij dat ze zo stil zijn en blijven. Beloftes van actie voeren worden niet opgevolgd. Er wordt niets gedaan. Ze verliezen leden. Logisch! Dus hebben ze mede veroorzaakt dat ons land achter neoliberalen en neoconservatieven aanrent. Je moet toch iemand de schuld geven, als je jezelf schoon wilt houden... Punt is gewoon dat de aartsluie Nederlander liever helemaal niks doet. En daarmee de situatie creëert waar deze Nederlander dan weer flink over gaat klagen en steunen en jammeren.
Bij deze mijn oproep aan mijn partij, de SP, om uit die schulp te komen. Laat Roemer aansturen vanuit de achterhoede. Er moeten daadkrachtige mensen naar voren geschoven worden. Ronald van Raak bv. Vorig jaar nog Sharon Gesthuizen, maar ze is helaas weg. Ron Meijer kan het ook. Het houdt in dat er wijzigingen moeten komen in het bestuur. De oude garde moet terugtreden. Nieuwe, jonge en enthousiaste mensen zijn nodig. We mogen mensen als Ron niet weer gaan verliezen, omdat hij niet echt zich kan ontwikkelen. Waarom? Hij krijgt m.i. de kansen niet.
PS: Kan de column hierboven niet openbaar geplaatst worden, zodat veel meer mensen hem kunnen lezen? Op Twitter, op FaceBook enz.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckIk ben niet verlegen en heb er geen enkel probleem mee om met wildvreemden een praatje te maken. Als je dat wíl, gaat het gesprek binnen 3 minuten over politiek. Logisch, want de politiek veroorzaakt zo ongeveer alle problemen waar we mee te maken hebben. Als je dan vragen stelt omtrent de kennis van mensen, blijkt dat ze geen fluit begrijpen van wat er aan de hand is. De Nederlander heeft gewoon geen flauw benul wat het verschil is tussen een liberale en een sociale partij. En daarom geloven ze alle onzin die er verkocht wordt.
Ik vind dat de SP de grootste veroorzaker van alle ellende is, omdat ze keihard weigeren fatsoenlijke uitleg te verschaffen. Ze hebben geen zin om de bevolking te vertellen wat liberalisme inhoudt en wat de gevolgen zijn van dergelijk beleid. De mensen aan wie ik het uitleg, en zo moeilijk is dat niet, vinden mijn verhaal zo negatief, dat ze het niet geloven. Maar ja, ik kan het bewijzen. Op diverse manieren.
Vertel eens aan een PVV stemmer wat Geertje deed, voordat hij zijn eigen partij oprichtte. Moet je hun gezicht eens zien.
De juiste informatie is voldoende om een heleboel mensen van hun rechtse partij af te laten stappen, maar als niemand die informatie geeft, zelfs niet de partijen die er het meest van zouden profiteren, tja, wat wil je dan?
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1http://www.ad.nl/politiek/sp-voorzitter-vvd-is-partij-van-de-gangsterpolitiek~a5438fc8/
Hihi zal je altijd zien...
Om de SP nu zo af te doen vind ik wat ver gaan. Ik denk dat we vooral voor dit soort zaken moeten aankloppen bij Hans van Heijningen en Jan Marijnissen die met nog een paar oud gedienden de wind er stevig onder houden. Daarmee wil ik niet teniet doen wat hun verdiensten zijn. Die zijn er wel degelijk. Dankzij hen is de SP wat het rond 2010 begon te worden. Er zat muziek in. Enthousiasme te over bij de leden. Buurten in de Buurt, folders bezorgen, demonstraties meelopen. Het zinderde. Maar na de verkiezingscampagne in 2012 is de partij murw geslagen door de smerige manier waarop het tijdschrift Quote Emile Roemer portretteerde en waarop ALLE nieuwsberichten op TV, van de NOS via RTL tot en met SBS de partij op een hele akelige manier weg bleven zetten en voor schut zette. Die klappen is de partij niet meer te boven gekomen. Ze zijn te voorzichtig geworden.
Dit is de eerste keer dat een SP-er even flink uithaalt. Van mij mag dat herhaald worden. En herhaald en met nieuwe energie en nieuwe onderwerpen weer aangepakt. Ik blijf toch hoop houden....
Wat bij mij niet werkte was PVV stemmers confronteren met het stemgedrag in de 2eKamer. https://sdproducties.wordpress.com/2015/12/23/wat-beloofde-en-hoe-stemde-de-pvv/
Van de SP is dit blad: https://www.sp.nl/tribune/2017/tribune-juliaugustus-2017-kettingreactie-90-kilometer-50000-man
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckNu weet ik toevallig wat een representatieve steekproef is, dus het aantal mensen dat ik gesproken heb, is niet groot genoeg om een duidelijke conclusie te trekken. Maar het is wel heel vreemd dat alle mensen van boven de 65 jaar die ik tegen kom, VVD, PVV of CDA stemmen. Ik denk dat we al een heel eind op weg zijn, als we die lui bij de volgende verkiezingen eens op een stoel vastbinden tot de stembureau's gesloten zijn.
Als we op zijn minst de mensen eens gaan vertellen dat de vele miljarden die bezuinigd zijn, niet naar de staatsschuld gaan, maar worden gebruikt om de belastingen voor hoge inkomens en bedrijven te verlagen, zoals de afgelopen 35 jaar.
Probeer eens om een PVV stemmer uit te leggen dat alle moslims een Nederlands paspoort hebben en DUS niet kunnen worden teruggestuurd naar "hun eigen land". Wellicht dat het ze op andere gedachten brengt. In mijn ogen hebben ze 2 keuzes.
1 Op een sociale partij stemmen, de moslims bliijven hier en zelf krijgen ze het beter.
2 PVV stemmen, de moslims blijven hier en zelf krijgen ze het slechter.
Toch?
Marla Singer 7
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Ik heb dit al eerder gezegd. De EU tolereert geen linkse regeringen. Sterker, ze maken die kapot. Syriza is niet meer links, maar is een beetje de Griekse PvdA geworden. Geen vlees, geen vis.
Podemos in Spanje zal ook die richting op moeten, willen ze kansen krijgen en dito hier met de SP.
De mooie beloftes en verhalen van rechts en semi rechts prik ik nog wel door, maar de meeste mensen kunnen dat niet. Waarom anders rennen ze achter extreem rechtse partijen aan?
Ouderen vastbinden... oei... hihi. Ze stemmen vanwege hun HRA denk ik. Niet vanwege de pensioenen vermoed ik zomaar. Hier hetzelfde beeld overigens. Bij ouderen in volkswijken is het wel anders. Die kiezen PVV. Die begrijpen ze tenminste en ze geloven hem ook nog.
Mensen die ik ken hebben de bewuste site gezien en geloven het niet. Ik heb ze verwezen naar de informatie van de Tweede Kamer. Dan kunnen ze het zelf uitzoeken, maar ja... dát doen ze natuurlijk niet. En dus blijven ze letterlijk blind afgaan op de grote geblondeerde leugenaar. Ze geloven echt dat Wilders alle moslims het land kan uit jagen. Tja... wat moet je daarmee dan? Dan kan je beter mensen hebben die niet meer gaan stemmen.
Rutte zei onlangs dat Nederlanders die uit GB terugkomen (Brexit) hun Britse paspoort moeten inleveren. Hij duldt maar 1 paspoort. Benieuwd hoeveel mensen er dan 'terug' moeten. Wat gaat Rutte hiermee doen? https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/32/aantal-nederlanders-met-dubbele-nationaliteit-gestegen-naar-1-3-miljoen.
Marla: helemaal met je eens. Maar wanneer.... daar zit de kneep.
Roland Horvath 7
Zoals door anderen gezegd. Rutte2 krijgt complimenten. Ze hebben NL nog net niet kapot bezuinigd. En als men in een crisis lang genoeg wacht, dan komt er altijd een -gedeeltelijke- opleving want de meubels en de auto zijn versleten.
De EU/NL/VVD/Rutte/ Dijsselbloem /BE/NVA/Michel1 bezuinigingen zijn er niet om de begroting sluitend te krijgen, integendeel, Daarvoor moeten de economie en de overheid en de koopkracht vrijgelaten worden.
Ook niet om het concurrentie vermogen van de EU GMO/ multinationals op te krikken, want concurreren is niet alleen een kwestie van Prijs maar van de 4 P's: Prijs, Product, Promotie, Plaats. Op lange termijn heeft alleen een welvarende maatschappij voldoende kennis om hoogwaardige producten te leveren zoals de Duitse machinebouw.
De bezuinigingen zijn er uitsluitend om de nationale overheden te dwingen de Sociale Zekerheid SZ af te bouwen door hen meerdere verplichtingen op te leggen.
Als annex en complement van de bezuinigingen zijn er de bedrijfslasten verlagingen. Niets mag geld kosten aan de GMO behalve dividenden. Dan hebben de 99% geen geld meer, geen koopkracht en raakt de maatschappij in verval wat al vaak gebeurde in laatste 2000 jaar zoals aangetoond in Bas van Bavel, The Invisible Hand? How Market Economies have Emerged and Declined since ad 500.
Met Rutte, Dijsselbloem, Michel, Van Overtveldt, Merkel, Schäuble zitten we op een hellend vlak. Richting een langdurende, nodeloze armoede. Sorry, Diederik Samsom nog vergeten.
Juan 2
Hoeft ook niet, geheel wegstemmen lijkt me de beste optie.
Het verwijderen / uitfaseren van deze, voor Nederland, schadelijke club uit de instituties, duurt daarna mogelijk nog jaren, zeker als de partners in crimes (ook wel partijen kartel) op hun posities blijven. Ook voor hen geldt: Wegstemmen!
Roland Horvath 7
Juan 2Een redelijk alternatief is D66, CDA, SP, GroenLinks, PvdA, CU. Alexander Pechtold AP Minister President. Maar het verstand en de redelijkheid hebben blijkbaar nooit geregeerd.
2/ Zoals AP al vaker gezegd heeft. Een regerende partij moet niet alle wetsontwerpen van de regering steunen: Niet in de 2e Kamer en ook niet in het Kabinet. Er moet ook gewerkt worden met een flexibele meerderheid voor tal van problemen. Dat niet accepteren is een veto stellen aan veel voorstellen, wat neerkomt op een dictatuur.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathDanny Split 7
Je ziet ook dat wanneer mensen een baan hebben bij een grote corporatie zij afzien van een deel van hun mensenrechten. Door het tekort aan banen en concurrentie op de arbeidsmarkt hoeven bedrijven geen personeel te accepteren met een eigen mening en kritisch denkvermogen, wat ze daarom ook niet doen. Een werknemer dient orders van boven klakkeloos op te volgen, zoals normaal is in een totalitaire instelling, land of corporatie.
Een economie deels totalitair en deels democratisch werkt niet. Of corporaties gaan democratische werkwijzen hanteren of overheden stappen over op een totalitair regime. Corporaties kunnen wettelijk gezien nieteens deze transitie maken zonder dwang van overheden.
Dus als je het mij vraagt; "Doei vrijheid, doei democratie, doei vrij en kritisch denken en vaarwel mensenrechten."
Roland Horvath 7
Danny SplitDe GMO regeren dus is de staat nu fascistisch = corpocratisch.
En als we stoken het wezenskenmerk vinden van het nazisme is er ook in de EU en de VS veel nazisme. Stoken leidt naar moord en vernieling zoals WO2 en het kolonialisme bewijzen. Stoken is de oorzaak, het moorden het resultaat. Stoken: Van wij -zij denken over demoniseren van minderheden tot laster en racisme. Stoken wordt altijd vergoelijkt als vrijheid van meningsuiting.
NB: De meeste politici zijn antidemocratisch, fascistisch = corpocratisch = de GMO regeren en nazistisch. Ondanks hun schijnheilig discours. De MSM/ media zijn dat ook.
Danny Split 7
Roland HorvathLos van zijn doorgeslagen krankzinnigheid, had deze man veel goede punten, en ook de aandacht van mensen over de hele wereld. Zijn vlag hing tenslotte op Wallstreet en ook had hij vele Joodse investeerders.
Er is veel politiek beleid omtrent de WO2 dat voor ons achter gehouden word.
Peter Waalkens 7
De achterban van de PvdA laat zich niet meer zien. Vakbonden lopen leeg. Geen energie, weg belangenbehartiging. weg PvdA. Want de behoefte aan belangenbehartiging is er natuurlijk wel.
De macht in ons tijdperk ligt bij 'succesvolle' mensen met geld, met heel veel geld, om met Trump te spreken.
Onze huidige politieke managers zijn geen leiders die verantwoordelijkheid willen nemen voor de zwakkeren, wellicht omdat ze zichzelf dan ontkrachten? Verandering zal moeten komen van een echte, authentieke leider met visie. Jesse Klaver is daar een voorbeeld van. Hij blijft zichzelf en daardoor blijft hij in zijn kracht, ook bij moeilijke discussies. Ik ben benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen en wat hij kan gaan betekenen voor onze toekomst. We zullen hem vooral tijd en vertrouwen moeten geven.
Jan Leune
Jan Leune
Lydia Lembeck 12
Jan LeuneArie J. Huisman 4
Lydia Lembeck 12
Arie J. HuismanRutte 1 en 2 en ook 3 hebben en zullen de fin.sector niet aanpakken. Ze leven ervan. En daarom geven ze de allerrijkste mensen extraatjes die ze weghalen bij de minima en lage midden inkomens.
FTM15 1
Of dat nu landgoederen met kleihutten in middeleeuwen zijn, of hypotheken met consumptief krediet en vinexwoning anno 2017, systeem blijft zelfde, eg. leenheren van toen zijn financiële instellingen van nu, vaak ook gerund door aristocratisch/corporaal old boys network, die gepeupel als melkkoeien gebuiken.
Crue vergelijking, maar hoe is mogelijk dat na MH17 vrijwel niets gebeurt anders dan veel praten, terwijl moord op "archduke" Franz Ferdinand in 1914 binnen 2 maanden tot WOI kan leiden? M.i. omdat Ferdinand tot establishment behoorde. Wellicht was aanwezigheid van aristocraat i.p.v. "gepeupel" aan boord MH17 wel reden voor Nederlandse overheid tot meer actie.
Zodra Nederland tot republiek wordt omgedoopt, à la Franse Revolutie, zal echt verandering optreden, wordt welvaart weer eerlijk verdeeld, en sociale ongelijkheid kleiner.
Lydia Lembeck 12
FTM15Sarah Biddle